Zobacz pełną wersję : Pozbywanie się Samyang'ów 14mm?
Czy można już mówić o trendzie wyprzedawania ? cos dużo ogłoszeń o sprzedazy tego szkiełka sę pojawia (giełda, allegro), czy po pierwszych zachwytach otwierają się oczy?:-D
AMMarshall
15-11-2010, 11:55
Hmmm....
No skąd.... :)
Ja jestem zachwycony tym szkłem. Ale myślałem, że po zakupie przejdzie mi chęć na fiszaja. A nie przeszła. :)
Myślę, że większość sprzedających po prostu pozbywa się szkła, którym nie da się robić setek zdjęć. Tak samo jest z obiektywami fisheye.
Myślę, że najczęstszym powodem są przemyślenia:
"Najrzadziej używam Samyanga 14, sprzedam go, kupię obie fisheye/24mm/35mm/70-200..."
Dosłownie minuty temu założyłem wątek do wrzucania zdjęć z ww Samyanga.
http://canon-board.info/showthread.php?t=71164
Myślę, że większość sprzedających po prostu pozbywa się szkła, którym nie da się robić setek zdjęć. Tak samo jest z obiektywami fisheye.
aj tam,aj tam, co znaczy się nie da...:mrgreen:
ja musiałem sprzedać swojego fisha :(((((( ale z bólem serca :( świetne szkło było
Bartek_902
15-11-2010, 12:10
No właśnie widać ostatnio tendencje do sprzedaży i 14mm i 8mm...ludzie się dziwnie tego pozbywają...sam ostatnio myślałem nad fishem 8mm ale zastanawiam się jak cześto bym tego używał i czy potrzebny mi dodatkowy balast w torbie w postaci takiego szkła ...
AMMarshall
15-11-2010, 12:10
ja musiałem sprzedać swojego fisha :(((((( ale z bólem serca :( świetne szkło było
No właśnie. Sprzedałeś, bo najmniej go używałeś, mimo, że świetne, nie??
nieee, tylko dlatego że kupiłem 5D i fishaj przestał kryć
Bartek_902
15-11-2010, 12:20
nieee, tylko dlatego że kupiłem 5D i fishaj przestał kryć
To może teraz będzie warto kupic do 5d nowe 35mm samyanga ?? ;)
AMMarshall
15-11-2010, 13:14
może raczej kupię 14mm
Polecam, warto!
Makudonarudo
15-11-2010, 13:45
Ja tam miałem na 5D fisheye 8mm i nie narzekałem .
Choć fakt , 100% fot z niego szło do dokadrowania na kompie , ale foty dało radę robić .
Dużo ludzi chciało to szkło używać do ślubów, a przy MF to nie takie proste. Jak dla mnie wolę coś jeszcze szerszego czyli 15mm fish.
35mm nie kupię - tu musi być af
czekam natomiast na tamrona 24-75 2.8 VC USD he he he
Dużo ludzi chciało to szkło używać do ślubów, a przy MF to nie takie proste.
A moim zdaniem to moje najlatwiejsze w obsludze szklo. Fakt trzeba pamietac zeby z grubsza ustawic ostrosc (dosc szybko da sie to zaczac robic totalnie na wyczucie, bez patrzenia w wizjer tylko na podstawie podzialki pierscienia) i to raczej przy bliskich planach. Potem robi sie "point and shot". Bardzo lubie to szklo fakt nie uzywam za duzo ale funfactor zaje... rewelacyjny.
pozdrawiam
no to jak? ktoś się pozbywa bo bym kupił
AMMarshall
07-12-2010, 11:20
no to jak? ktoś się pozbywa bo bym kupił
:D
Nie ma chętnych...
A nie, jeden jest... Mekwion sprzedaje - masz w ogłoszeniach.
Ja swojego za skarby nie oddam. Dla mnie szkło rewelacja za te pieniądze.
ja nigdy przy manualnych szkłach nie patrze w wizjer, najlepiej na oko ustalić odległość strzelić fotkę i po jednej lekko w prawo i lekko w lewo obrócić pierścień odległości
AMMarshall
07-12-2010, 11:29
ja nigdy przy manualnych szkłach nie patrze w wizjer, najlepiej na oko ustalić odległość strzelić fotkę i po jednej lekko w prawo i lekko w lewo obrócić pierścień odległości
asmo, abstrahując od Twojej dziwnej metody ostrzenia chciałbym zapytać:
jaki ta metoda ostrzenia ma związek z teorią pozbywania się Samyangów? ;)
streaker
07-12-2010, 12:34
AMMarshall - żaden xD Bo to tak samo bezsensowny wątek, jak ten, że ludzie masowo pozbywają się Canonów i migrują do żółtych.
...gdzie się podziały tamte używane samyangi 14mm....
streaker
16-01-2011, 21:45
Jak to gdzie ? Wykupione wszystkie ;) Sam bym jednego kupił :)
Tak małej GO??
Popracuj sobie choćby na manualnej 50/1.4 to zobaczysz co to mała GO. O 85L na pełnej dziurze nawet nie wspomnę.
wow mała głębia ostrości od 1.5m do nieskończoności :P
Ale badz co badz, ustawianie ostrosci na manualnych szerokich szklach przyjemnoscia nie jest. W wizjerze nic nie widac, a glebia czasem jest niewystarczajaca do strzelenia na pale. Czasem lubie sobie zapiac manuala 21mm, ustawiam f/11, hiperfokalna i mysle o kadrze :)
Maciek Canon 7d
13-04-2011, 16:27
posiadam 14...
fajne szkiełko, ale rzeczywiście rzadko go używam.
Ustawienie ostrości nie przysparza mi większych problemów, ale na dodatkowym "lilipucie".
Na LCD Canona nie jest to takie łatwe - przynajmniej dla mnie...