Zobacz pełną wersję : Czy kupić 1000D?
kukuryk12
14-11-2010, 19:50
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem
Fotografuję 6 miesięcy aparatem kompaktowym i postanowiłem zakupić jakąś tanią lustrzankę.Upatrzyłem sobię aparat Canon EOS 1000D Body.
W 98% fotografuję pojazdy w ruchu (Autobusy, pociągi, tramwaje), i nie mam ZIELONEGO pojęcia, jaki aparat wybrać.
Co powiecie o tym aparacie? Zdoła z idealną ostrością uchwycić pojazd w ruchu?
ps. Jestem amatorem. Proszę o używanie prostych pojęć w stosunku do mnie :-D
jacek_73
14-11-2010, 20:03
witaj zatem :)
canon 1000d to najsłabsze co może być, ale z drugiej strony najsłabsza lustrzanka będzie szybsza od kompaktu.
jeśli masz odwagę zaryzykować, spróbuj trafić używanego 40d.
Bartek_902
14-11-2010, 20:05
jeśli masz odwagę zaryzykować, spróbuj trafić używanego 40d.
Tym bardziej że można teraz wyrwać tanio w niezłym stanie ...
kukuryk12
14-11-2010, 21:13
Tanio to ile? Dla mnie ceną maksymalną i nieprzekraczalną jest 1700 zł:-(
Jak możecie to polećcie lustrzanki do tej kwoty.
jacek_73
14-11-2010, 21:20
Tanio to ile? Dla mnie ceną maksymalną i nieprzekraczalną jest 1700 zł:-(
Jak możecie to polećcie lustrzanki do tej kwoty.
1700,- razem z obiektywem? da się trafić z 17-85IS, ale trzeba się nieźle czaić i powygimnastykować na allegro :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
poza tym na forum jest dział giełda, widziałem ktoś chciał sprzedać body 40d za 1400zł - należy szukać, ryzyko pewne jest jak zawsze w takich przypadkach, ale szukaj...warto.
kukuryk12
14-11-2010, 21:32
Dobra zapisałem sobie to Canon EOS 30, w środę będę wiedział za ile ten aparat opylił by mi znajomy, który rozwozi aparaty po sklepach
Dziękuje za pomoc.
Mowilem o EOS 30D, to tylko uzywane niestety ale mozna trafic 30D z kitem za ok 1000-1200 w stanie idealnym bez sladow uzywania, ale nie latwo.
Dobrą propozycją dla zaczynającego swoją przygodę z lustrem będzie 450D z kitem, kupisz ten komplet (używany) w granicach 1500-1600zł jeszcze z gwarancją i stówka zostanie na jakieś duperele.;-)
30D to dobra pucha ale musisz zdać sobie sprawę, że znalezienie jej w idealnym stanie i z małym przebiegiem nie będzie łatwe, ostatnie nowe modele tego egzemplarza można było kupić pod koniec 2008 roku.
Kupienie natomiast 40D, do tego szkło, torba jakieś duperelki zdecydowanie zwiększą Twój budżet.
Przeszukaj sobie forum jest wiele tematów poświęconych tym puszką, które pomogą Ci podjąć decyzję.
I powoli zacznij zbierać kasę na porządny obiektyw.:-)
kukuryk12
15-11-2010, 08:07
Dziękuje wam wszystkim za podpowiedzi.
Sprawa ma się tak: nienawidzę kupować rzeczy w sklepach internetowych/ przez internet.
Czy jest możliwość, że 30D lub te 40D znajdę w jakimś sklepie fotograficznym??
ps. Nie patrzcie na cene
Kolego, jedynie chyba tylko w komisach ze sprzętem fotograficznym. W Krakowie sklep "fotopanorama", w Warszawie "interfoto" jak sie nie mylę prowadzą sprzedaż również sprzętu używanego . Można podjechać i zobaczyć. Myślę, że jak poszukasz to znajdziesz i inne.
kukuryk12
15-11-2010, 19:52
Mam 2 pytanka
1. Znalazłem Canona EOS 30D, prawie nowy za... 639zł. Czy to możliwe?
2. Dużo poczytałem o aparatach Canona Eos 30D, 40D, 50D, 60D który z nich jest pod względami technicznym, najlepszy?
Pozdrawiam
xxkomarxx
15-11-2010, 20:04
Mam 2 pytanka
2. Dużo poczytałem o aparatach Canona Eos 30D, 40D, 50D, 60D który z nich jest pod względami technicznym, najlepszy?
Pozdrawiam
639 zł. Jak średni kompakt. Nie wydaje mi się. Prawie nowy to nie bardzo bo te aparaty nie są produkowane już bardzo długo.
Technicznie najlepszy. Każdy działający :)
A tak poważnie to wybierasz między 50d i 60d
dziobolek
15-11-2010, 20:09
Tyle że 60D, to już nie to samo co poprzednicy z tej serii - 50D, 40D...
Degradacja (downgrade) serii = nowa niższa pólka wśród produktów Canona.
Pozdrówka!
xxkomarxx
15-11-2010, 20:11
No tak bliżej mu do seri xxx
Tak, 60D to juz nie to samo co dawne dwucyfrowe, wg mnie skonczylo sie na 50D, teraz za kontynuacje dwucyfrowych robi 7D. 60D spadl do poziomu 3 cyfrowych. ok 650zl za prawie nowke 30D? W sumie jest to mozliwe, mze ktos ma cisnienie i musi sprzedac, trzeba by go najpierw sprawdzic, czy byl naprawiany, przebieg migawki (tylko zytnia), jesli ok, nie za specjalnie poobijany, przebieg nie wiecej jak 20-30 tys to za ta cene warto. Ja kupilem 30D z przebiegiem 10000 za 1000zl, ale sprzwdzone, zadnej ryski gdziekolwiek, nawet sanki calkowie czarne i jestem zadowolony. W warszawie jeszcze http://e-oko.pl ma komis i http://www.fotoit.pl/ maja w komisie chyba nawet teraz jakies 30D z roznymi przebiegami. Sprzwdz , podzwon:)
kukuryk12
15-11-2010, 20:24
W tym Interfoto, Canon EOS 50 kosztuje 300zł...
Jutro tam pojadę i się zorientuję. Tam jest też sprzęt używany jakbyście byli tacy mili i powiedzieli na co mam zwracać uwagę, przy ewentualnym zakupie byłbym wdzięczny.
jacek_73
15-11-2010, 20:24
Mam 2 pytanka
Pozdrawiam
639zł za 30d jest realne, ale nie wierz że to funfel nófka nieśmigana :-D
najlepszy z tych aparatów byłby pod jednym względem 50D, a pod innym 60D - jednak to finansowo jakby przekracza wartość z pierwszego posta. zaczai się na 40D bo idzie dostać (biorąc pod uwagę Twoje fundusze) , albo kup nówkę 1000D w sklepie z gwarancją i będziesz spać spokojnie.
Pozdrawiam.
Jutro tam pojadę i się zorientuję. Tam jest też sprzęt używany jakbyście byli tacy mili i powiedzieli na co mam zwracać uwagę, przy ewentualnym zakupie byłbym wdzięczny.
Ale, Ty szukasz 30D-40D-50D.........a nie EOS 50 chyba:)
jacek_73
15-11-2010, 20:26
EOS 50 to analog, taniej można dostać :mrgreen:
kukuryk12
15-11-2010, 20:40
Dobra http://www.ceneo.pl/1764403?gclid=CKSXlum6o6UCFcOJDgodiiFUHA Czy ten model byłby odpowiedni?
jacek_73
15-11-2010, 20:42
jest świetny, sam go używam i wielce chwalę :-D
Potwierdzam ten odpowiedni, ostatni najlepszy z 2 cyfrowych.
Dobra http://www.ceneo.pl/1764403?gclid=CKSXlum6o6UCFcOJDgodiiFUHA Czy ten model byłby odpowiedni?
Czyżby budżet wzrósł:-)?
Imho na dzień dzisiejszy to najlepszy model z serii XXD.
50D mam i polecam :idea: :-)
kukuryk12
16-11-2010, 13:17
Na raty ewentualnie wezmę...
myslidar
16-11-2010, 13:22
30D lub 40D (tutaj lepszy Autofocus) najlepsza jakość obrazu jeżeli chodzi o cropy.
jacek_73
16-11-2010, 17:16
bierz na raty nowego 50D, jak masz taka możliwość :)
...no i w razie czego, z góry życzę zadowolenia z zakupu i udanych zdjęć.
kukuryk12
04-12-2010, 14:29
Proszę zaraz idę do RTV AGD. szybka decyzja 50d czy 60d?
50d plus jakiś słoik do tego ;)
MariuszJ
04-12-2010, 14:40
No, kto bierze na siebie decyzję? ;)
50d plus jakiś słoik do tego ;)
Uff, będzie na Obcego... :D
adamus84
04-12-2010, 14:42
mam 50d i jestem bardzo zadowolony i cena bardzo przystępna. jak na początek to i tak na wyrost...
myslidar
04-12-2010, 14:44
50D zdecydowanie.
andrewjohn
04-12-2010, 19:40
No, kto bierze na siebie decyzję? ;)
Uff, będzie na Obcego... :D
Do założyciela wątku: człowieku, pomyśl nad tym co napisano powyżej. Przecież to są Twoje pieniadze i decyzja o ich wydaniu tez powinna byc Twoja, a nie kolegi z forum (którego nawet nie znasz). Jak nie jesteś pewien co kupić, to może lepiej schwaj na razie pieniadze do kieszeni, poczytaj, trochę, popytaj dalej, poogladaj, popróbuj itd, a za jakis czas sam bedziesz wiiedział, czego Ci potrzeba. Z tego co pisałeś na poczatku chyba nie śpisz na pieniadzach, więć chyba lepiej wydawać je rozsądnie. Ale to w końcu też tylko rada...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/5074/witaml.jpg)
Prawidłowo rozumuję: to jest wątek o powitaniach (w fotografii)?
jacek_73
05-12-2010, 21:47
Do założyciela wątku: człowieku, pomyśl nad tym co napisano powyżej. Przecież to są Twoje pieniadze i decyzja o ich wydaniu tez powinna byc Twoja, a nie kolegi z forum (którego nawet nie znasz). Jak nie jesteś pewien co kupić, to może lepiej schwaj na razie pieniadze do kieszeni, poczytaj, trochę, popytaj dalej, poogladaj, popróbuj itd, a za jakis czas sam bedziesz wiiedział, czego Ci potrzeba. Z tego co pisałeś na poczatku chyba nie śpisz na pieniadzach, więć chyba lepiej wydawać je rozsądnie. Ale to w końcu też tylko rada...
spokojnie - niech sobie chłopak kupi pod wpływem impulsu :-D przecież czy to będzie 50D czy tez 60D to pewnie z początku różnicy wielkiej nie odczuje, a aparat będzie miał dobry.
i jak kolego, co tam wybrałeś? zaspokoisz ciekawość...naszą babską :mrgreen:
andrewjohn
06-12-2010, 11:55
spokojnie - niech sobie chłopak kupi pod wpływem impulsu :-D przecież czy to będzie 50D czy tez 60D to pewnie z początku różnicy wielkiej nie odczuje, a aparat będzie miał dobry.
:
Tylko, że na początku chciał kupować 1000D i być może taki by mu wystarczył na jego potrzeby, a 2tysiące zostałyby w kieszeni. To nie jest moja sprawa, ale zawsze irytuje mnie podobna indolencja decyzyjna związana z wydawaniem własnych, ciężko zarobionych pieniedzy ( przynajmniej jeżeli o mnie chodzi...).
Witam,
żeby nie było, że się nie znam: służbowo używam 30D i 2 sztuki 40D, a dla siebie kupiłem... 1000D. Dla zwykłego pstrykania ani 30D ani 40D nie mają żadnej istotnej przewagi nad 1000D, a za to używane mają za sobą długą, i często ciężką, służbę.
Pozdrawia praktyczny Leopold
Zapomniałem dodać:
tak naprawdę body ma drugorzędne znaczenie, liczy się jakość, typ i rodzaj obiektywu.
Pozdrawia jeszcze raz Leopold
MariuszJ
06-12-2010, 16:10
Witam,
żeby nie było, że się nie znam: służbowo używam 30D i 2 sztuki 40D, a dla siebie kupiłem... 1000D. Dla zwykłego pstrykania ani 30D ani 40D nie mają żadnej istotnej przewagi nad 1000D, a za to używane mają za sobą długą, i często ciężką, służbę.
Pozdrawia praktyczny Leopold
Zapomniałem dodać:
tak naprawdę body ma drugorzędne znaczenie, liczy się jakość, typ i rodzaj obiektywu.
Pozdrawia jeszcze raz Leopold
Głos rozsądku, tak rzadki na tym forum :)
Ile częściej słyszymy o tym, że zdjęcia z 1000d są jak z kompakta, a dopiero z xxD (xx = mój aparat) stajemy u nieba bram ;) Kiedyś mnie to irytowało, teraz już tylko śmieszy :)
Pozdrawiam Leopolda :)
andrewjohn
06-12-2010, 16:40
Tak więc kolejny raz sprawdza się prawda: każdemu według potrzeb. Tylko trzeba najpierw te potrzeby znać, a nie kupować na zasadzie- co droższe i większe to lepsze. Przecież nie każdy amator musi od razu latać z xxD czy xD...No chyba że jest duże parcie na wydanie kasy albo chodzi o szpan.
W sumie, to chyba szkoda dalej tego ciagnąć, autor i tak zrobi co bedzie chciał i bedzie zadowolony.
Pozornie wszystko się zgadza, kupujący ma podjąć decyzję jak wydać swoje pieniądze. W rzeczywistości często nie ma on należytej wiedzy i zdaje sobie z tego sprawę. Kilkukrotnie "doradzałem" znajomym jaki sprzęt kupić przy czym nie mieli (miały :-D) oni pojęcia czego potrzebują z tego co jest aktualnie na rynku. Były to osoby o przyzwoitych umiejętnościach fotograficznych i znikomym rozeznaniu na rynku lustrzanek. Ja typowałem body xxxD i Tamron 17-50 od Cichego jako pakiet startowy. I raczej trafiłem. Całą decyzję brałem na siebie. Pewnie takiego podejścia oczekują początkujący na forum przy czy warto znać poziom kompetencji pytającego w zakresie fotografii w ogóle, a tym nie jest łatwo.