Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 580EX II vs Quantuum lub inne l. studyjne

Aki007
10-11-2010, 21:26
Witam,
mam kilka pytań, a mianowicie:

1. Czy mógłby mi ktoś w skrócie opisać modele lamp firmy Quantuum? wiem, że są modele ( PT- chyba podstawowy model, R+, R+ Digital, R+ Dual Power- wiem, że ona jest na zewnątrz, S, T, Fomex HD. Ale nie do końca wiem jakie są charakterystyczne cechy i do czego służą (zastosowanie) oraz które z nich się opłaca kupić.

2. Jaki jest stosunek mocy systemowej (najlepszej) lampy canona do lampy studyjnej np. Quantuum R+ 600?

3. Czy warto kupować Canona do zastosowania fashion, glamour, moda oraz czasami do zwykłego błyskania (wycieczki, rodzina może jakiś reportaż)?

4. Może jakaś inna alternatywa?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za dobre rady.

MatusP
10-11-2010, 22:09
2. Z tego, co pisze Zack Arias (a on raczej wie, co pisze), to jedna 580EX ma pi razy oko tyle mocy, co 100Ws. Z tego wynika, że moc Quantuuma 600Ws jest 6 razy większa niż moc speedlite'a.

3 i 4. Ogólnie na pewno warto jedną taką lampkę mieć do zastosowań ogólnych. Jeśli zamierzasz kupować więcej małych flashy, to polecam zainwestować w Yongnuo 460II lub 560 - tanie jak barszcz, a błyskają prawie tak samo mocno, jak 580EX.
Chyba, że stać cię na kilka systemówek, w takim wypadku można się zastanowić nad całym zestawem z dzialającym E-TTLem.

Ogólnie, jeśli zamierzasz dość ostro błyskać w plenerze (mam na myśli konkurowanie ze słońcem) i nie przeszkadza ci średnia mobilność zestawu, to bierz Quantuuma. Do pracy w pomieszczeniach lub jedynie delikatnego doświetlania w plenerze świetnie nadadzą się małe flashe.

Przemek_PC
10-11-2010, 22:38
Jeden szczegół, jeśli chodzi o błyskanie w plenerze to raczej dobrze jeśli lampa umie pracować w trybie HSS. Yongnuo tego nie potrafi.

MatusP
10-11-2010, 23:24
Ja nie jestem entuzjastą HSSa (i wcale nie dlatego, że go nie posiadam :)). Szybka synchronizacja zabiera sporo mocy błysku, a w plenerze jest ona bezcenna. Filtry szare są w tym przypadku bardzo pomocne. Wiem, mają sporo wad, ale co nie ma?

Mellan
11-11-2010, 00:00
2. Z tego, co pisze Zack Arias (a on raczej wie, co pisze), to jedna 580EX ma pi razy oko tyle mocy, co 100Ws. Z tego wynika, że moc Quantuuma 600Ws jest 6 razy większa niż moc speedlite'a.[...]

Akurat mam quantuumy 300-tki i 580-tkę i wartość jaką cytujesz w moim odczuciu jest trochę zaniżona. Flasha porównywałbym raczej z 200-tką.

sebcio80
11-11-2010, 00:02
Ja nie jestem entuzjastą HSSa (i wcale nie dlatego, że go nie posiadam :)). Szybka synchronizacja zabiera sporo mocy błysku, a w plenerze jest ona bezcenna. Filtry szare są w tym przypadku bardzo pomocne. Wiem, mają sporo wad, ale co nie ma?

Pocketwizard ;-) jest tak zoptymalizowany, że przy HSS nie ma żadnych strat mocy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Akurat mam quantuumy 300-tki i 580-tkę i wartość jaką cytujesz w moim odczuciu jest trochę zaniżona. Flasha porównywałbym raczej z 200-tką.

mysle ze to przesada, aczkolwiek duzo zalezy od uzytego modyfikatora,

addie
11-11-2010, 10:42
dwie 580tki w HSS zrobią podobne zamieszanie co 600Ws przy 1/250. Kolega tommysuperstar z żółtego forum foci 3x SB900 ( 2 + 1 ) i z tego co z nim rozmawiałem to problemy są dopiero przy ostrym słońcu ale tutaj i 600Ws będzie miało problem.
Jeśli ci to cokolwiek pomoże to w sofcie 60x90 540ez ( mocowo coś jak 430ex ) ustawiony na M1/2 w studio daje poprawną exp. przy iso100 i f/5.0. Problemem w stystemowych lampach jest też mocna kierunkowość światła, trzeba kombinować ze sreberkiem od czekolady na wewnętrznym dyfuzorze w sofcie. Np u mnie zaraz za centrum softa (nie w głębokim rogu ) jest aż 1.5EV różnicy czego przy studyjnych lampach nie ma ( pomijając duże okty itd ).
Ze względu na mobliność wziąłbym kilka 580ex . Bo gdy przyjdzie ci tachać Quantumy, statywy, plecak foto uzbiera ci się 30kg sprzętu który będziesz musiał sam tachać.

Aki007
11-11-2010, 12:30
ok. ale 3x 580 ex2 to jest wydatek około 4500zł, do tego jeszcze te pocetwizardy 2000zł. a te Quantuumy dadzą mi napewno mniej mobilności, ale więcej możliwości mocowych i regulacji światła (modyfikatory) i przewidywania. Może warto kupić jedną 580 ex2 do codziennego błyskania, a poza tym jakieś 2 albo 3 Quantuumy do modelek/modeli.

a co jeżeli kupie np. lampę Quantuum R+600 Digital i będę chciał użyć jej w plenerze, czego będę potrzebował?

Kanghoy
11-11-2010, 12:52
W związku z tematem mam pytanie- z resztą koledze AKI007 też pewnie się przyda odpowiedź.
W studiu mam 2* powerluxy VE-200 200W i ostatnio chciałem dołożyć do tego moją 580 EX mk I. Pojawił się problem - 580tka daje światło o zielonym zafarbie przy WB ustalonym pod powerluxy.
Ktoś miał taki przypadek? Teraz nie wiem czy Powerluxy świecą ok czy systemówka, bo razem zgrać się nie mogą...

Aki007
11-11-2010, 22:44
a czy najtańszą możliwością będzie zasilanie przez Tronix Explorer XT albo Tronix Explorer 1200??

a jeszcze jedno a czy będzie pasował Baterypack DC300 do lampy Quantuum R+ 600 Digital??
ta druga opcja (jeżeli by wszystko pasowało) była by znacznie tańsza.. ;D

Rakan
11-11-2010, 23:30
Aby błyskać z przyjemnością i z x-sync w plenie musisz mieć minimum 3 systemówki, każda za nowym (z eTTL) pacet wizardem, do kazdej musisz miec CP4 i zone controler do podziału mocy. Przelicz czy Ci sie opłaca, bo moze sie okazać ze taniej wyjdzie kupić Elinki Rangery. W bateryjnego Quantuum bym nie wchodził, bo w moim odczuciu to krótkotrwały sprzet. A co do porównania mocy systemowego z np 300Ws...to do metra jest to samo, ale powyżej spada na niekorzyść systemowej lampy. To wynika z wielkości palnika, kontrukcji odbłysnika itp.

addie
11-11-2010, 23:43
Możesz rozważyć też młotki w stylu Metz-a 60 + akku żelowy. Chińskiego 300Ws przebija mocowo.
Jeśli masz choć troszkę zdolności manualnych to daj sobie siana z Tronixami bo za podobne pieniądze zrobisz sobie przetwornice ( a raczej złożysz kilka części gotowych częsci) o dużo lepszych parametrach.
Tronix ma 500 czy nawet 300W mocy ciągłej, więc zasilenie urządzeń w stylu wytwornicy dymu odpadają w przedbiegach.
Na allegro za ok 1300-1400zl można kupić przetwornice dającą czysty sinus na wyjściu do tego akku żelowy + ładowarka . Ot cała filozofia.
W 2 tyś mieścisz się z generatorem o 1.5-2kW mocy ciągłej i 3500 chwilowej !

Rakan
12-11-2010, 00:30
Na allegro za ok 1300-1400zl można kupić przetwornice dającą czysty sinus na wyjściu do tego akku żelowy + ładowarka . Ot cała filozofia.
W 2 tyś mieścisz się z generatorem o 1.5-2kW mocy ciągłej i 3500 chwilowej !
Napisz coś więcej... tą przetwornice da sie podłączyć do taniego agregatu za pięć stówek i elektronika Ci pojdzie? zastapi to inverterowy agregat ?

addie
12-11-2010, 15:16
rakan mi chodziło o przetwornice 12DV/230AC, nie bardzo rozumiem o jaki agregat ci chodzi.
Elektronika potrzebuje czystego sinusa ( choć jak niektórzy na youtubie udowadniają że jednak nie zawsze ) . Przetwornice 12/230V z CZYSTYM sinusem są bardzo drogie gdyż znajdują się w nich skomplikowane układy scalone, których nie można zakupić w zwykłym sklepie elektronicznym. Takie układy są wykonywane pod konkretne zamówienie producenta przetwornic u producenta układów półprzewodnikowych itd.
Jakiś czas temu szukałem coś na ten temat i znalazłem taką przetwornice, wydaję się dość sensowna.
http://shop.axhess.com/22-sinus-spannungswandler-380w-50hz-ps-380-4250149701849.html niestety ciężko znaleźć cokolwiek w polskim języku na temat tej przetwornicy,jest dostępna jest również na allegro. Chętnie sam bym ją przetestował jednak u mnie w mieście nikt takimi nie handluje.

marekb
12-11-2010, 15:45
nie rozumiem po co te kombinacje??

Aki007
12-11-2010, 15:50
nie rozumiem po co te kombinacje??
a Ty co Marku radzisz?

marekb
12-11-2010, 15:55
pisze o kombinacjach z przetwornicą.

Aki007
12-11-2010, 16:53
wiem. ale co Twoim zdaniem powinienem kupić? Czym zasilać lampy w plenerze?

marekb
12-11-2010, 16:58
wiem. ale co Twoim zdaniem powinienem kupić? Czym zasilać lampy w plenerze?
nie mam pojecia, nie wiem do czego potrzebujesz, czy sesje za free, czy masz dużo kasy, czy to ma być dla siebie. Wiem natomiast czym zasilać: bateriami. Chyba że masz chałupę obok to rozwiń kabel:).
czytam, feszyn, glamur;) lecz po avatarze tego nie widzę, poza tym skoro pytasz o takie rzeczy to rozumiem, ze zaczynasz..?? kupiłbym więc quantuma z akumulatorem i blendę

Aki007
12-11-2010, 17:05
na razie za free, ale się rozwijam i muszę od czegoś zacząć.
bateriami to mogę sobie zasilać systemowe lampy, a jeżeli chciałbym np. te Quantuumy to potrzebuje czegoś. tylko właśnie nie wiem czego!! a Ty stwierdziłeś, że nie ma sensu bawić się w jakieś przetwornice. ja tez tak sądze, bo nie jestem żadnym elektrykiem. więc?

BigDog
12-11-2010, 17:40
możesz kupić tronix explorer do zasilania lamp za cenę ~ 2000 zł oraz oczywiście jakąś lampę studyjną więc cena zaczyna robić się konkretna.
Innym wyborem będzie quantuum 300 dual power - kupując taką lampę zapłacisz 1/2 ceny tronixa i masz wszystko co potrzebujesz do błyskania w plenerze. Zestaw zawiera wszystko czyli lampę, akumulator i nawet kabelek do wyzwalania.

Ja to przerabiałem i wybrałem Quantuum dual power z uwagi na to, że nie mauszę targać dodatkowego balastu ze sobą o wadze ok. 8kg bo tyle waży zasilacz tronix.
Mam Quantuum 300 dual power i spisuje się bardzo dobrze, daje na pewno 150 błysków przy pełnej mocy bo tyle +/- robię zdjęć w plenerze podcas sesji.

marekb
12-11-2010, 18:34
bateriami to mogę sobie zasilać systemowe lampy, a jeżeli chciałbym np. te Quantuumy to potrzebuje czegoś. no właśnie potrzebujesz baterię (no dobra, akumulator).

Przemek_PC
12-11-2010, 20:37
A te lampy to aż tak wybredne, że muszą mieć idealną sinusoidę na zasilaniu? UPS z czystą sinusoidą na wyjściu to ok. 500zł, do tego wymiana w takim UPS zasilania z żelówki na LiPo (gabarytowo zamiast żelówki 3Ah czy 7Ah upchnie się LiPo o pojemności 20 Ah albo i więcej.

Aki007
14-11-2010, 14:11
Przeanalizowałem, przemyślałem i nadal nurtuje mnie jedno pytanie... Jaka jest różnica między Quantuumami R+ Digital a Quantuumami S??
Lampa R+ 300 Digiral kosztuje 719, a lampa S 400 779.
Lampa R+ 600 Digital kosztuje 999, a lampa S 750 999.
Lampa R+ 1000 Digital kosztuje 1490, a lampa S 1200 1690.
Do czego zmierzam, seria S ma wysunięty palnik, większą moc, 4 tryby pracy modelującej żarówki, a do tego jest minimalnie droższa.
Czy opłaca się/ warto w serie S zainwestować? Ktoś na nich pracuje, jakie wrażenia?

lukeandro
15-11-2010, 09:35
Chyba musisz zdecydować się do czego ma ci to służyć. Praca w terenie czy po prostu stałe studio z dostępem do zasilania sieciowego ?

W niewielkim studio(gdzie zawsze jest dostęp do gniazdka z prądem lepiej zainwestować w 2/3 lampki o mocy 200/300 W w plener jak cię kręci fotografowanie w pełnym słońcu(prędzej czy później cię pokusi:twisted:) to min 600W ( ale i tak to w godzinach południowych będzie za mało - optymalnie 1000 W ).

Zależy co chcesz tym robić, jaki obszar oświetlić i w jakich warunkach. I chyba jeden z decydujących czynników cena ??

Aki007
15-11-2010, 20:03
rozumiem i całkowicie się z Tobą zgadzam. Cena też trochę odgrywa role.
Najpierw chciałbym sklecić jakiś zestaw, który będzie mnie satysfakcjonował w studiu (czasami lepiej jakieś mocniejsze lampy, niż potem żałować, że nie dołożyło się tych kilku groszy). Jeżeli będę chciał działać w plenerze to kupie jakiś zasilacz (najprawdopodobniej będzie to ten tronix). ale nadal nie wiem jaką tą serie wybrać. chyba wynajmę jakieś studio, w którym są te różne serie i sam przetestuje. ale nadal chętnie usłyszę zdanie samych posiadaczy ;dd

lukeandro
16-11-2010, 21:20
Ja używam Q 300 dual power do tego 580ex i to miałem na początku, ale w miarę jedzenia apetyt rośnie, teraz przymierzam się do Q 600 W i pewnie znowu podziałam trochę. Wybrałem quantuuma ze względu na mocowania bowens i dość tanie a, moim skromnym zdaniem, dobre akcesoria. Z wyczytanych opinii dowiedziałem się, że trzymają tą samą barwę światła, więc gitara gra. Jeśli chodzi o akumulator do dual`ków to on mi nie przeszkadza ( czasami brakuje szybkości ładowania, ale kwestia przyzwyczajenia).
Niestety generalnie nie mam towarzysza w plenerze i zawsze sam wszystko noszę, więc takie małe akumulatorki do lamp są znośne.

a czy najtańszą możliwością będzie zasilanie przez Tronix Explorer XT albo Tronix Explorer 1200??

a jeszcze jedno a czy będzie pasował Baterypack DC300 do lampy Quantuum R+ 600 Digital??
ta druga opcja (jeżeli by wszystko pasowało) była by znacznie tańsza.. ;D

Nie wiem czy najtańszą, mi tak odpowiada.

Lampy dlatego się nazywają dual power bo je podłączasz pod dwa różnego rodzaju zasilania, te zwykłe R+ nie mają gniazda na baterrypack.
Zobacz na stronie quantuum.pl zdjęcie i porównaj. Na tych R + nie ma tego "dzyndzla" od spodu lampy gdzie w duala`ch podłączasz aku.

iREM
18-11-2010, 10:32
Czy to prawda że światło modelujące nie działa jak się jedzie z batery paka?