Zobacz pełną wersję : Canon 580EX II vs Quantuum lub inne l. studyjne
Witam,
mam kilka pytań, a mianowicie:
1. Czy mógłby mi ktoś w skrócie opisać modele lamp firmy Quantuum? wiem, że są modele ( PT- chyba podstawowy model, R+, R+ Digital, R+ Dual Power- wiem, że ona jest na zewnątrz, S, T, Fomex HD. Ale nie do końca wiem jakie są charakterystyczne cechy i do czego służą (zastosowanie) oraz które z nich się opłaca kupić.
2. Jaki jest stosunek mocy systemowej (najlepszej) lampy canona do lampy studyjnej np. Quantuum R+ 600?
3. Czy warto kupować Canona do zastosowania fashion, glamour, moda oraz czasami do zwykłego błyskania (wycieczki, rodzina może jakiś reportaż)?
4. Może jakaś inna alternatywa?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za dobre rady.
2. Z tego, co pisze Zack Arias (a on raczej wie, co pisze), to jedna 580EX ma pi razy oko tyle mocy, co 100Ws. Z tego wynika, że moc Quantuuma 600Ws jest 6 razy większa niż moc speedlite'a.
3 i 4. Ogólnie na pewno warto jedną taką lampkę mieć do zastosowań ogólnych. Jeśli zamierzasz kupować więcej małych flashy, to polecam zainwestować w Yongnuo 460II lub 560 - tanie jak barszcz, a błyskają prawie tak samo mocno, jak 580EX.
Chyba, że stać cię na kilka systemówek, w takim wypadku można się zastanowić nad całym zestawem z dzialającym E-TTLem.
Ogólnie, jeśli zamierzasz dość ostro błyskać w plenerze (mam na myśli konkurowanie ze słońcem) i nie przeszkadza ci średnia mobilność zestawu, to bierz Quantuuma. Do pracy w pomieszczeniach lub jedynie delikatnego doświetlania w plenerze świetnie nadadzą się małe flashe.
Przemek_PC
10-11-2010, 22:38
Jeden szczegół, jeśli chodzi o błyskanie w plenerze to raczej dobrze jeśli lampa umie pracować w trybie HSS. Yongnuo tego nie potrafi.
Ja nie jestem entuzjastą HSSa (i wcale nie dlatego, że go nie posiadam :)). Szybka synchronizacja zabiera sporo mocy błysku, a w plenerze jest ona bezcenna. Filtry szare są w tym przypadku bardzo pomocne. Wiem, mają sporo wad, ale co nie ma?
2. Z tego, co pisze Zack Arias (a on raczej wie, co pisze), to jedna 580EX ma pi razy oko tyle mocy, co 100Ws. Z tego wynika, że moc Quantuuma 600Ws jest 6 razy większa niż moc speedlite'a.[...]
Akurat mam quantuumy 300-tki i 580-tkę i wartość jaką cytujesz w moim odczuciu jest trochę zaniżona. Flasha porównywałbym raczej z 200-tką.
sebcio80
11-11-2010, 00:02
Ja nie jestem entuzjastą HSSa (i wcale nie dlatego, że go nie posiadam :)). Szybka synchronizacja zabiera sporo mocy błysku, a w plenerze jest ona bezcenna. Filtry szare są w tym przypadku bardzo pomocne. Wiem, mają sporo wad, ale co nie ma?
Pocketwizard ;-) jest tak zoptymalizowany, że przy HSS nie ma żadnych strat mocy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Akurat mam quantuumy 300-tki i 580-tkę i wartość jaką cytujesz w moim odczuciu jest trochę zaniżona. Flasha porównywałbym raczej z 200-tką.
mysle ze to przesada, aczkolwiek duzo zalezy od uzytego modyfikatora,
dwie 580tki w HSS zrobią podobne zamieszanie co 600Ws przy 1/250. Kolega tommysuperstar z żółtego forum foci 3x SB900 ( 2 + 1 ) i z tego co z nim rozmawiałem to problemy są dopiero przy ostrym słońcu ale tutaj i 600Ws będzie miało problem.
Jeśli ci to cokolwiek pomoże to w sofcie 60x90 540ez ( mocowo coś jak 430ex ) ustawiony na M1/2 w studio daje poprawną exp. przy iso100 i f/5.0. Problemem w stystemowych lampach jest też mocna kierunkowość światła, trzeba kombinować ze sreberkiem od czekolady na wewnętrznym dyfuzorze w sofcie. Np u mnie zaraz za centrum softa (nie w głębokim rogu ) jest aż 1.5EV różnicy czego przy studyjnych lampach nie ma ( pomijając duże okty itd ).
Ze względu na mobliność wziąłbym kilka 580ex . Bo gdy przyjdzie ci tachać Quantumy, statywy, plecak foto uzbiera ci się 30kg sprzętu który będziesz musiał sam tachać.
ok. ale 3x 580 ex2 to jest wydatek około 4500zł, do tego jeszcze te pocetwizardy 2000zł. a te Quantuumy dadzą mi napewno mniej mobilności, ale więcej możliwości mocowych i regulacji światła (modyfikatory) i przewidywania. Może warto kupić jedną 580 ex2 do codziennego błyskania, a poza tym jakieś 2 albo 3 Quantuumy do modelek/modeli.
a co jeżeli kupie np. lampę Quantuum R+600 Digital i będę chciał użyć jej w plenerze, czego będę potrzebował?
W związku z tematem mam pytanie- z resztą koledze AKI007 też pewnie się przyda odpowiedź.
W studiu mam 2* powerluxy VE-200 200W i ostatnio chciałem dołożyć do tego moją 580 EX mk I. Pojawił się problem - 580tka daje światło o zielonym zafarbie przy WB ustalonym pod powerluxy.
Ktoś miał taki przypadek? Teraz nie wiem czy Powerluxy świecą ok czy systemówka, bo razem zgrać się nie mogą...
a czy najtańszą możliwością będzie zasilanie przez Tronix Explorer XT albo Tronix Explorer 1200??
a jeszcze jedno a czy będzie pasował Baterypack DC300 do lampy Quantuum R+ 600 Digital??
ta druga opcja (jeżeli by wszystko pasowało) była by znacznie tańsza.. ;D
Aby błyskać z przyjemnością i z x-sync w plenie musisz mieć minimum 3 systemówki, każda za nowym (z eTTL) pacet wizardem, do kazdej musisz miec CP4 i zone controler do podziału mocy. Przelicz czy Ci sie opłaca, bo moze sie okazać ze taniej wyjdzie kupić Elinki Rangery. W bateryjnego Quantuum bym nie wchodził, bo w moim odczuciu to krótkotrwały sprzet. A co do porównania mocy systemowego z np 300Ws...to do metra jest to samo, ale powyżej spada na niekorzyść systemowej lampy. To wynika z wielkości palnika, kontrukcji odbłysnika itp.
Możesz rozważyć też młotki w stylu Metz-a 60 + akku żelowy. Chińskiego 300Ws przebija mocowo.
Jeśli masz choć troszkę zdolności manualnych to daj sobie siana z Tronixami bo za podobne pieniądze zrobisz sobie przetwornice ( a raczej złożysz kilka części gotowych częsci) o dużo lepszych parametrach.
Tronix ma 500 czy nawet 300W mocy ciągłej, więc zasilenie urządzeń w stylu wytwornicy dymu odpadają w przedbiegach.
Na allegro za ok 1300-1400zl można kupić przetwornice dającą czysty sinus na wyjściu do tego akku żelowy + ładowarka . Ot cała filozofia.
W 2 tyś mieścisz się z generatorem o 1.5-2kW mocy ciągłej i 3500 chwilowej !
Na allegro za ok 1300-1400zl można kupić przetwornice dającą czysty sinus na wyjściu do tego akku żelowy + ładowarka . Ot cała filozofia.
W 2 tyś mieścisz się z generatorem o 1.5-2kW mocy ciągłej i 3500 chwilowej !
Napisz coś więcej... tą przetwornice da sie podłączyć do taniego agregatu za pięć stówek i elektronika Ci pojdzie? zastapi to inverterowy agregat ?
rakan mi chodziło o przetwornice 12DV/230AC, nie bardzo rozumiem o jaki agregat ci chodzi.
Elektronika potrzebuje czystego sinusa ( choć jak niektórzy na youtubie udowadniają że jednak nie zawsze ) . Przetwornice 12/230V z CZYSTYM sinusem są bardzo drogie gdyż znajdują się w nich skomplikowane układy scalone, których nie można zakupić w zwykłym sklepie elektronicznym. Takie układy są wykonywane pod konkretne zamówienie producenta przetwornic u producenta układów półprzewodnikowych itd.
Jakiś czas temu szukałem coś na ten temat i znalazłem taką przetwornice, wydaję się dość sensowna.
http://shop.axhess.com/22-sinus-spannungswandler-380w-50hz-ps-380-4250149701849.html niestety ciężko znaleźć cokolwiek w polskim języku na temat tej przetwornicy,jest dostępna jest również na allegro. Chętnie sam bym ją przetestował jednak u mnie w mieście nikt takimi nie handluje.
nie rozumiem po co te kombinacje??
nie rozumiem po co te kombinacje??
a Ty co Marku radzisz?
pisze o kombinacjach z przetwornicą.
wiem. ale co Twoim zdaniem powinienem kupić? Czym zasilać lampy w plenerze?
wiem. ale co Twoim zdaniem powinienem kupić? Czym zasilać lampy w plenerze?
nie mam pojecia, nie wiem do czego potrzebujesz, czy sesje za free, czy masz dużo kasy, czy to ma być dla siebie. Wiem natomiast czym zasilać: bateriami. Chyba że masz chałupę obok to rozwiń kabel:).
czytam, feszyn, glamur;) lecz po avatarze tego nie widzę, poza tym skoro pytasz o takie rzeczy to rozumiem, ze zaczynasz..?? kupiłbym więc quantuma z akumulatorem i blendę
na razie za free, ale się rozwijam i muszę od czegoś zacząć.
bateriami to mogę sobie zasilać systemowe lampy, a jeżeli chciałbym np. te Quantuumy to potrzebuje czegoś. tylko właśnie nie wiem czego!! a Ty stwierdziłeś, że nie ma sensu bawić się w jakieś przetwornice. ja tez tak sądze, bo nie jestem żadnym elektrykiem. więc?
możesz kupić tronix explorer do zasilania lamp za cenę ~ 2000 zł oraz oczywiście jakąś lampę studyjną więc cena zaczyna robić się konkretna.
Innym wyborem będzie quantuum 300 dual power - kupując taką lampę zapłacisz 1/2 ceny tronixa i masz wszystko co potrzebujesz do błyskania w plenerze. Zestaw zawiera wszystko czyli lampę, akumulator i nawet kabelek do wyzwalania.
Ja to przerabiałem i wybrałem Quantuum dual power z uwagi na to, że nie mauszę targać dodatkowego balastu ze sobą o wadze ok. 8kg bo tyle waży zasilacz tronix.
Mam Quantuum 300 dual power i spisuje się bardzo dobrze, daje na pewno 150 błysków przy pełnej mocy bo tyle +/- robię zdjęć w plenerze podcas sesji.
bateriami to mogę sobie zasilać systemowe lampy, a jeżeli chciałbym np. te Quantuumy to potrzebuje czegoś. no właśnie potrzebujesz baterię (no dobra, akumulator).
Przemek_PC
12-11-2010, 20:37
A te lampy to aż tak wybredne, że muszą mieć idealną sinusoidę na zasilaniu? UPS z czystą sinusoidą na wyjściu to ok. 500zł, do tego wymiana w takim UPS zasilania z żelówki na LiPo (gabarytowo zamiast żelówki 3Ah czy 7Ah upchnie się LiPo o pojemności 20 Ah albo i więcej.
Przeanalizowałem, przemyślałem i nadal nurtuje mnie jedno pytanie... Jaka jest różnica między Quantuumami R+ Digital a Quantuumami S??
Lampa R+ 300 Digiral kosztuje 719, a lampa S 400 779.
Lampa R+ 600 Digital kosztuje 999, a lampa S 750 999.
Lampa R+ 1000 Digital kosztuje 1490, a lampa S 1200 1690.
Do czego zmierzam, seria S ma wysunięty palnik, większą moc, 4 tryby pracy modelującej żarówki, a do tego jest minimalnie droższa.
Czy opłaca się/ warto w serie S zainwestować? Ktoś na nich pracuje, jakie wrażenia?
lukeandro
15-11-2010, 09:35
Chyba musisz zdecydować się do czego ma ci to służyć. Praca w terenie czy po prostu stałe studio z dostępem do zasilania sieciowego ?
W niewielkim studio(gdzie zawsze jest dostęp do gniazdka z prądem lepiej zainwestować w 2/3 lampki o mocy 200/300 W w plener jak cię kręci fotografowanie w pełnym słońcu(prędzej czy później cię pokusi:twisted:) to min 600W ( ale i tak to w godzinach południowych będzie za mało - optymalnie 1000 W ).
Zależy co chcesz tym robić, jaki obszar oświetlić i w jakich warunkach. I chyba jeden z decydujących czynników cena ??
rozumiem i całkowicie się z Tobą zgadzam. Cena też trochę odgrywa role.
Najpierw chciałbym sklecić jakiś zestaw, który będzie mnie satysfakcjonował w studiu (czasami lepiej jakieś mocniejsze lampy, niż potem żałować, że nie dołożyło się tych kilku groszy). Jeżeli będę chciał działać w plenerze to kupie jakiś zasilacz (najprawdopodobniej będzie to ten tronix). ale nadal nie wiem jaką tą serie wybrać. chyba wynajmę jakieś studio, w którym są te różne serie i sam przetestuje. ale nadal chętnie usłyszę zdanie samych posiadaczy ;dd
lukeandro
16-11-2010, 21:20
Ja używam Q 300 dual power do tego 580ex i to miałem na początku, ale w miarę jedzenia apetyt rośnie, teraz przymierzam się do Q 600 W i pewnie znowu podziałam trochę. Wybrałem quantuuma ze względu na mocowania bowens i dość tanie a, moim skromnym zdaniem, dobre akcesoria. Z wyczytanych opinii dowiedziałem się, że trzymają tą samą barwę światła, więc gitara gra. Jeśli chodzi o akumulator do dual`ków to on mi nie przeszkadza ( czasami brakuje szybkości ładowania, ale kwestia przyzwyczajenia).
Niestety generalnie nie mam towarzysza w plenerze i zawsze sam wszystko noszę, więc takie małe akumulatorki do lamp są znośne.
a czy najtańszą możliwością będzie zasilanie przez Tronix Explorer XT albo Tronix Explorer 1200??
a jeszcze jedno a czy będzie pasował Baterypack DC300 do lampy Quantuum R+ 600 Digital??
ta druga opcja (jeżeli by wszystko pasowało) była by znacznie tańsza.. ;D
Nie wiem czy najtańszą, mi tak odpowiada.
Lampy dlatego się nazywają dual power bo je podłączasz pod dwa różnego rodzaju zasilania, te zwykłe R+ nie mają gniazda na baterrypack.
Zobacz na stronie quantuum.pl zdjęcie i porównaj. Na tych R + nie ma tego "dzyndzla" od spodu lampy gdzie w duala`ch podłączasz aku.
Czy to prawda że światło modelujące nie działa jak się jedzie z batery paka?