Zobacz pełną wersję : nowy na forum i juz problem :(
JACOB1000
10-11-2010, 04:17
Witam wszytkich jestem nowy na forum szukalem i niemoglem znalezc tematu to odrazu napisze tutaj :)
Wkoncu mam :D canon 550d myslalem nad wieloma aparatami i musze powiedziec ze podoba mi sie ten aparat kupilem z 18-55 szklem w miare dobre jest ale mialem juz podpiete canon 60mm usm od kumpla no i musze powiedziec ze daja rade, ale nie po to pisze :) troche jeszcze jestem zielony w tych ustawianiach, tzn zajmuja mi troche czasu zeby dobrze ustawic, kumpel polecil mi zebym uzywal tylko Tv albo Av bo one duzo daja i bardzo uniwersalne ustawienia sa:, ale ja chcialem sie pobawic z Manual i tutaj znalazlem problem :( niby jest manual ale niemoge wylaczyc koryg. ekspozycji/nastawy AEB a moze niewiem jak ? niech ktos mi pomoze wylaczyc to cos bo niemoge dobrac wlasnych ustawien, a druga rzecz ktora mnie ciekawi to w stylu obrazow wybieram uzytkownik 1 podbijam ostrosc kontrast nasycenie i prawie nie widac zadnych roznic??? zaznaczam ze ustawilem na max i ledwo zauwazalne zmiany :( czy to problem korpusu szkla czy moze ten typ tak ma ? i jak by mi ktos powiedzial czy lepiej sobie nie zawracac glowy ustawieniami w aparacie np kontrasc i nasycenie a podbic w photoshopie? najbardziej interesuje mnie opcja manual chce z nia sie pobawic i sie podszkolic poduczyc troche no i oczywiscie poznac lepiej aparat bo dopiero od tygodnia mam, jakies wskazowki albo porady dot. aparatu? Z gory dzieki na poswiecenie uwagi na przeczytanie i oczywiscie prosze o pomoc jak ktos moze :)
dr Dundersztyc
10-11-2010, 06:59
1. instrukcja obsługi.
2. instrukcja obsługi :mrgreen:
Wydaje mi się ,że w Twoim przypadku konieczne jest jeszcze opanowanie podstaw.Kup jakąś książkę.
Powodzenia.
przeczytaj instrukcję
i przypomnij sobie jak się pisze po Polsku.
Koledzy mówiący o instrukcji mają rację...
uzupełnij tą lekturę przykładowo:
"Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona
Pozdrawiam!
V.
niechcemisie
10-11-2010, 09:11
Instrukcja przede wszystkim.. Wszystkie podstawy sa tam opisane..
1. instrukcja
2. najpierw czytaj forum, potem pisz
sprocket73
10-11-2010, 09:13
W trybie M (manual) nie ma możliwości bezpośredniej zmiany ekspozycji. Ustawiacz czas, przesłonę, iso i jaka ekspozycja wyjdzie taka będzie. Masz jedynie podgląd ekspozycji po naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Jeżeli chodzi o wyostrzanie i nasycenie, to mam nadzieję, że sprawdzasz efekty na monitorze, a nie na wyświetlaczu. To czy różnice są duże, czy małe to już zależy od człowieka który patrzy.
Szanowny Kolego,
jeżeli chodzi o włącznie/wyłącznie różnych opcji w Twoim aparacie, to najlepszym przewodnikiem jest rzeczywiście instrukcja obsługi. Natomiast co do "stylu" uzyskiwanych obrazków, to doradzałbym zapis obrazów w formacie "RAW", przy którym możesz:
a) wygenerować sobie na kompie obrazek JPG (albo w dowolnym innym formacie) stosując ustawienia ekspozycji zgodne z ustawieniami puszki (tzw. "as shot"), przy czym niektórzy twierdzą, iz taki JPG jest nawet lepszy niż z puszki - kwestia algorytmu
b) dokonać dowolnej zmiany wszelkich parametrów obrazu (WB, exp itd. itd.) wedle woli, cierpliwości i umiejętności).
Pozdrawia Leopold
PS. Nie musisz koniecznie inwestować kilku tysiecy złotych w Photoshopa, lepiej kup lepszą szklarnię. Zamiast Photoshopa amatorowi całkowicie wystarczy GIMP albo Colel Paint Shop.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Acha, no i jeszcze wracając do meritum Twojego pytania - jak dokonujesz zmiany "stylu" zdjęcia w puszce, to oczywiście wygląd ogólny zdjęcia ulega zmianie, ale nie są to zmiany dramatyczne. W dodatku, jeżeli dokonujesz oględzin zdjęć na ekraniku aparatu, to ocena ich wyrazu artystycznego jest nieco utrudniona - lepiej dokonać tego poist factum na kompie (z dobrze skalibrowanym monitorem).
Pozdrawia sklerotyczny Leopold
dr Dundersztyc
10-11-2010, 09:41
"Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona
doładnie ! też polecam !
.... pierwsza książka (oprócz streszczeń lektur), którą przeczytałem "od dechy do dechy" ;-):mrgreen:
JACOB1000
14-11-2010, 01:53
instrukcja przeczytana i nic nie pisalo takze chcialem sie kogos poradzic i upewnic, po polsku slabo mi idzie pisanie ale przeslanie kazdy rozumie, ksiazke ktora poleciliscie zamowilem i zamowilem jeszcze kilka innych jego ksiazek mam nadzieje ze cos z tego wejdzie do glowy :) dzieki za pomoc
No tak, kolega jak widac jest calkowicie zielony, i inni juz powiedzieli , ksiazka do teorii. Potem , a lepiej w trakcie teorii, eksperymenty , poprstrykac na programie P, obserwujac jak aparat dobiera parametry, potem podobne parametry stosowac w M (manual) i obserwowac, zmieniac z lekka parametry i znow obserwowac jak wyglada zdjecie. Tym sposobem sie nauczysz:)
Pozdrawiam.
dr_bonzo
14-11-2010, 02:25
Poczytaj o podstawach: przysłona, czas ekspozycji, iso, głębia ostrości, tryb manualny, tryb automatyczny z priorytetem przysłony (Av), i czasu (Tv).
Jak zrozumiesz te pojęcia to mozesz sie bawic aparatem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ah, i mase kursów tych podstaw znajdziesz w internecie.
JACOB1000
14-11-2010, 03:48
thx za porady
Ustawienie M wykorzystuje się raczej w celu zrealizowania konkretnego zamierzenia fotograficznego. Nie napisałeś jaki efekt fotograficzny chcesz w ten sposób osiągnąc bo "zwykłe ", poprawnie naświetlone zdjęcia uzyskasz w innych trybach. W trybie M i tak przecież musisz zacząć o przyjęcia wartości któregoś parametru z jakiegoś powodu.
P.S.
Na tym forum zdarza się, że pod określeniem "tryb manual" rozumie się użycie trybów Av lub Tv, gdzie świadomie wybierasz jeden z parametrów naświetlania, w odróżnieniu od programów tematycznych albo zielonego. Ma to dowodzić zaawansowanego uzycia sprzętu a nie pstrykania na zielonym. Czy przypadkiem nie mamy do czynienia z takim niedomówieniem ?
JACOB1000
14-11-2010, 13:19
pstrykalem kilka na av i tv, a zdjecia mnie interesuja bardziej przyciemnione albo BW
jacek_73
14-11-2010, 13:57
pstrykalem kilka na av i tv, a zdjecia mnie interesuja bardziej przyciemnione albo BW
dlatego też najlepiej zapisywać pliki w rawach, by w chwili pstrykania skupić się tylko i wyłącznie na ujęciu, a ściemniać czy co tam sobie chcesz, wykonując w programie graficznym na spokojnie w domu...ale o tym już kolega leopold wspominał...
Pozdrawiam.
Witam jeszcze raz :)
Pomimo ogromnych możliwości post-processingu, najlepsze zdjęcia wychodzą wtedy, gdy już ekspozycja "cyfrowego negatywu" jest optymalna. O ile stosując zapis w formacie RAW można praktycznie dowolnie zmieniać podczas obróbki balans bieli, to ekspozycji zrobionej z obcięciami nie da się naprawić. Dlatego niezwykle pomocne jest korzystanie na bieżąco podczas fotografowania z podglądu histogramu zdjęcia, gdyż od razu widać, czy histogram nie jest obcięty (albo, oczywiście, czy jest obcięty, ale zgodnie z naszymi oczekiwaniami lub wymaganiami - np. w LDR zdjęcia sylwetkowe pod światło albo w HDR kolejne zdjęcia z serii). Dlatego, wg. mnie, najkorzystniej jest ustawić sobie tak wyświetlacz, by obok obrazka wyświetlany był jego histogram i podstawowe parametry ekspozycji.
Pozdrawia Leopold
AMMarshall
15-11-2010, 09:18
(...) Dlatego, wg. mnie, najkorzystniej jest ustawić sobie tak wyświetlacz, by obok obrazka wyświetlany był jego histogram i podstawowe parametry ekspozycji.
Przyciski: Podgląd zdjęć > Info > Info [aż do podglądu z histogramem]
Tak jak poprzednicy polecam postudiowanie sobie instrukcji przede wszystkim!