Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: nowy na forum i juz problem :(

Awatar JACOB1000
    Miasto
    CORK/IRELAND

Question nowy na forum i juz problem :(

Witam wszytkich jestem nowy na forum szukalem i niemoglem znalezc tematu to odrazu napisze tutaj
    Wkoncu mam canon 550d myslalem nad wieloma aparatami i musze powiedziec ze podoba mi sie ten aparat kupilem z 18-55 szklem w miare dobre jest ale mialem juz podpiete canon 60mm usm od kumpla no i musze powiedziec ze daja rade, ale nie po to pisze troche jeszcze jestem zielony w tych ustawianiach, tzn zajmuja mi troche czasu zeby dobrze ustawic, kumpel polecil mi zebym uzywal tylko Tv albo Av bo one duzo daja i bardzo uniwersalne ustawienia sa:, ale ja chcialem sie pobawic z Manual i tutaj znalazlem problem niby jest manual ale niemoge wylaczyc koryg. ekspozycji/nastawy AEB a moze niewiem jak ? niech ktos mi pomoze wylaczyc to cos bo niemoge dobrac wlasnych ustawien, a druga rzecz ktora mnie ciekawi to w stylu obrazow wybieram uzytkownik 1 podbijam ostrosc kontrast nasycenie i prawie nie widac zadnych roznic??? zaznaczam ze ustawilem na max i ledwo zauwazalne zmiany czy to problem korpusu szkla czy moze ten typ tak ma ? i jak by mi ktos powiedzial czy lepiej sobie nie zawracac glowy ustawieniami w aparacie np kontrasc i nasycenie a podbic w photoshopie? najbardziej interesuje mnie opcja manual chce z nia sie pobawic i sie podszkolic poduczyc troche no i oczywiscie poznac lepiej aparat bo dopiero od tygodnia mam, jakies wskazowki albo porady dot. aparatu? Z gory dzieki na poswiecenie uwagi na przeczytanie i oczywiscie prosze o pomoc jak ktos moze

Domyślnie

1. instrukcja obsługi.
    2. instrukcja obsługi

Coś już napisał

Domyślnie

Wydaje mi się ,że w Twoim przypadku konieczne jest jeszcze opanowanie podstaw.Kup jakąś książkę.
    Powodzenia.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

przeczytaj instrukcję
    i przypomnij sobie jak się pisze po Polsku.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Koledzy mówiący o instrukcji mają rację...
    uzupełnij tą lekturę przykładowo:
    "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona

Pozdrawiam!
    V.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Instrukcja przede wszystkim.. Wszystkie podstawy sa tam opisane..
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Domyślnie

1. instrukcja
    2. najpierw czytaj forum, potem pisz
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

W trybie M (manual) nie ma możliwości bezpośredniej zmiany ekspozycji. Ustawiacz czas, przesłonę, iso i jaka ekspozycja wyjdzie taka będzie. Masz jedynie podgląd ekspozycji po naciśnięciu spustu migawki do połowy.

Jeżeli chodzi o wyostrzanie i nasycenie, to mam nadzieję, że sprawdzasz efekty na monitorze, a nie na wyświetlaczu. To czy różnice są duże, czy małe to już zależy od człowieka który patrzy.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

Szanowny Kolego,
    jeżeli chodzi o włącznie/wyłącznie różnych opcji w Twoim aparacie, to najlepszym przewodnikiem jest rzeczywiście instrukcja obsługi. Natomiast co do "stylu" uzyskiwanych obrazków, to doradzałbym zapis obrazów w formacie "RAW", przy którym możesz:
    a) wygenerować sobie na kompie obrazek JPG (albo w dowolnym innym formacie) stosując ustawienia ekspozycji zgodne z ustawieniami puszki (tzw. "as shot"), przy czym niektórzy twierdzą, iz taki JPG jest nawet lepszy niż z puszki - kwestia algorytmu
    b) dokonać dowolnej zmiany wszelkich parametrów obrazu (WB, exp itd. itd.) wedle woli, cierpliwości i umiejętności).
    Pozdrawia Leopold

PS. Nie musisz koniecznie inwestować kilku tysiecy złotych w Photoshopa, lepiej kup lepszą szklarnię. Zamiast Photoshopa amatorowi całkowicie wystarczy GIMP albo Colel Paint Shop.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Acha, no i jeszcze wracając do meritum Twojego pytania - jak dokonujesz zmiany "stylu" zdjęcia w puszce, to oczywiście wygląd ogólny zdjęcia ulega zmianie, ale nie są to zmiany dramatyczne. W dodatku, jeżeli dokonujesz oględzin zdjęć na ekraniku aparatu, to ocena ich wyrazu artystycznego jest nieco utrudniona - lepiej dokonać tego poist factum na kompie (z dobrze skalibrowanym monitorem).
    Pozdrawia sklerotyczny Leopold
    Ostatnio edytowane przez leopold ; 10-11-2010 o 09:23 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona
    doładnie ! też polecam !
    .... pierwsza książka (oprócz streszczeń lektur), którą przeczytałem "od dechy do dechy" ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów