PDA

Zobacz pełną wersję : Makro co i jak

Wycior
01-12-2005, 18:49
Potrzebuję porobić troche fotek moim i nie tylko moim robalom. :-) Warunki oświetleniowe będą różne często ciemnawo i bez flesza. Mógłby mi ktoś doradzić jak i co wkręcić do mojego 350D ? Jaki obiektyw makro wybrać aby dawał zadowolenie z jakości zdjęć i byłby inwestycją na wiele lat ? Myślałem o stałce canona 100mm makro ale już sam nie wiem. :confused: może lepiej krutszy i jakieś soczewki ? Dotychczas trzaskałem fotki na kompakcie i nie miałem takich problemasów :lol: ale cuż zachciało mi się lustrzanki. :mrgreen:

CYNIG
01-12-2005, 19:23
sprawdziles juz archiwum, ot chocby tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6199&highlight=obiektyw+makro?

przeciez to jeden z popularniejszych tematow na forum

gwozdzt
01-12-2005, 19:26
Potrzebuję porobić troche fotek moim i nie tylko moim robalom....
Potraktuję Cię łagodnie ;-)
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php
Na przyszłość jednak zadaj sobie troszkę trudu, aby choćby pobieżnie poznać temat, a dopiero potem zadawaj pytania.

cogito
01-12-2005, 22:31
Dajcie sobie spokój z takimi radami.....

1. jeżeli ktoś jest początkującym ma prawo pytać - a ten kto wie.... czy to aż taki problem napisać (i co z tego, że się powtarzamy)
2. może szukał, ale nie mógł znaleźć...
3. może nie znalazł konkretnej informacji....

niedługo nikt nie będzie pytał tylko zastanawiał się "było czy nie było.... szukałem, ale może coś źle zrobiłem.... znawu mnie objadą...."

no i na koniec.... życie jest dynamiczne - wszystko się zmienia - rady również

pozdrawiam

cogito
01-12-2005, 22:32
to co napisałem nie jest do nikogo personalnie (nie do Was powyżej - coś przecież napisaliście ;)

ale.... wiecie o co mi chodzi ;)
hej

Robson01
01-12-2005, 22:44
Potrzebuję porobić troche fotek moim i nie tylko moim robalom. :-) Warunki oświetleniowe będą różne często ciemnawo i bez flesza. Mógłby mi ktoś doradzić jak i co wkręcić do mojego 350D ? Jaki obiektyw makro wybrać aby dawał zadowolenie z jakości zdjęć i byłby inwestycją na wiele lat ? Myślałem o stałce canona 100mm makro ale już sam nie wiem. :confused: może lepiej krutszy i jakieś soczewki ? Dotychczas trzaskałem fotki na kompakcie i nie miałem takich problemasów :lol: ale cuż zachciało mi się lustrzanki. :mrgreen:
Jak dużo chcesz zainwestować w tą "zabawę" z makro - to jest podstawowe pytanie. Jak można Ci cokolwiek doradzić w kwestii obiektywu, gdy nie wiadomo jakimi środkami finansowymi dysponujesz.

CYNIG
01-12-2005, 22:48
Dajcie sobie spokój z takimi radami.....
1. jeżeli ktoś jest początkującym ma prawo pytać - a ten kto wie.... czy to aż taki problem napisać (i co z tego, że się powtarzamy)

oczywiscie ze ma prawo pytac i tez dlatego dostaje konkretna odpowiedz, wyobrazasz sobie ze wszyscy beda powtarzac watek skladajacy sie z kilkudziesieciu maili ktory byl pare dni czy tygodni temu???

2. może szukał, ale nie mógł znaleźć...

To tez dlatego dostal bezposredniego linka do konkretnych informacji, jak czegos nie znajdfzie to bedzie wiedzial o co sie pytac

3. może nie znalazł konkretnej informacji....

jak wyzej to spyta konkretnie o ten szczegol ktorego nie znalazl

niedługo nikt nie będzie pytał tylko zastanawiał się "było czy nie było.... szukałem, ale może coś źle zrobiłem.... znawu mnie objadą...."

Czy Ty nie jestes troche przewrazliwiony? Przeciez czlowiek sie spytal i dostal konkretne informacje bez cienia agresji.

no i na koniec.... życie jest dynamiczne - wszystko się zmienia - rady również

Oczywiscie ale sa pewne podstawy ktore sa dosc stale, zwlaszcza ze watki na ten temat nie sa z przed wielu lat:)

Burn
01-12-2005, 23:17
"Używanie sobie" różnych "eminencji" na początkujących to normalna "fala" na niektórych forach.
Rzecz moderatora problem rozwiązać.

CYNIG
01-12-2005, 23:22
"Używanie sobie" różnych "eminencji" na początkujących to normalna "fala" na niektórych forach.

Trzymajac sie Twojej retoryki mozna napisac:
Tak jak arogancja wypowiedzi i lenistwo nowicjuszy.

Przeczytaj odpowiedzi ktore pytajacy dostal, zobacz jakie sa informacje w linkach a potem zastanow sie czy jest o co toczyc piane.

Jac
01-12-2005, 23:46
dlaczego piszesz nie na temat watku tylko rozpoczynasz kolejna dyskusje o odpowiedziach forumowiczow?... masz problem zglos go do admina/moderatora i nie troluj.
EOT

architect
02-12-2005, 02:27
Jeżeli chodzi o najtańszy zestaw do makro to bedzie potrzebne :
redukcja EOS/M42 - 50 zł.
mieszek lub pierścienie - 50 - 100 zł
obiektyw M42 najlepiej Carl Zeiss - 100 - 200 zł

Jak widać kwota między 200 a 350 zł.

Opcji droższych jest więcej............. :)

asterix
02-12-2005, 02:36
ale nic bardziej nie satysfakcjonuje jak tanim sprzetem pokonac eLke :)

Wycior
02-12-2005, 08:09
Jejku ale dużo postów jestem pod wrażeniem. :grin:

Jak dużo chcesz zainwestować w tą "zabawę" z makro - to jest podstawowe pytanie. Jak można Ci cokolwiek doradzić w kwestii obiektywu, gdy nie wiadomo jakimi środkami finansowymi dysponujesz.

Jeśli chodzi o makro to tutaj chciałbym jednak zainwestować w coś lepszego co służyło by mi na lata nawet po wymianie body. Będę cykał sporo takich fotek bo sam trzymam w domu ptaszniki, modlichy itp. a w plener też lubię wyruszyć. :wink: Myślę że na makro mógłbym wydać jakieś 2 tyś lub coś około. 8)

gwozdzt
02-12-2005, 08:14
...Myślę że na makro mógłbym wydać jakieś 2 tyś lub coś około. 8)
Nic więcej nie potrzeba. Canon EF100/2,8 USM jest Twój!

Jac
02-12-2005, 08:19
zobacz jeszcze ta strone http://www.stopa.cso.pl/ a szczgolnie dzial technika

Burn
02-12-2005, 09:07
Właśnie zgłosiłem problem do moderatora a wy niepotrzebnie dziamgotacie

gwozdzt
02-12-2005, 09:19
Właśnie zgłosiłem problem do moderatora a wy niepotrzebnie dziamgotacie
Czy naprawdę uważasz, że dwie pierwsze odpowiedzi były jakieś nie na miejscu:
http://canon-board.info/showpost.php?p=107197&postcount=2
http://canon-board.info/showpost.php?p=107198&postcount=3
Czy zapoznałeś sie z podanymi w dwóch pierwszych odpowiedziach linkami: opracowaniem M.Wyszomirskiego na stronie Fotografia Przyrodnicza oraz dyskusją na naszym forum:?:
A że w swojej odpowiedzi zwróciłem uwagę, iż nalezałoby się trochę samodzielnie zapoznać z tematem, a nie bez żadnego przygotowania zadawać najbardziej ogólne pytanie, to też coś nie tak?

Potem za sprawą takich "obrońców uciśnionych" jak Ty wątek potoczył się na niewłaściwe tory, ale na koniec autor wątku jest przecież usatysfakcjonowany, podał, że ma na szkło 2 tys. i byc moze za naszą radą kupi jedno z najlepszych szkieł makro, więc w czym problem?
Na koniec jeszcze Jac podał świetny link http://www.stopa.cso.pl/ i ty to wszystko zgłaszasz do moderatora i nazywasz "dziamgotaniem" cokolwiek by to miało znaczyć?
Tyś bana powinien dostać za trolowanie i tyle:evil:

Janusz Body
02-12-2005, 10:30
...Jeśli chodzi o makro to tutaj chciałbym jednak zainwestować w coś lepszego co służyło by mi na lata nawet po wymianie body. Będę cykał sporo takich fotek bo sam trzymam w domu ptaszniki, modlichy itp. a w plener też lubię wyruszyć. :wink: Myślę że na makro mógłbym wydać jakieś 2 tyś lub coś około. 8)

Nie wiem jakie masz już szkła ale jednak zacząłbym od pierścieni + "osprzęt dodatkowy" bez którego ciężko. Statyw, lampa do makro też swoje kosztują. Pierscienie to wydatek rzędu 300-500 PLN na Allegro. Różne, różniste. Soligor np. całkiem dobrze się sprawdza.

Janusz

gwozdzt
02-12-2005, 11:02
...zacząłbym od pierścieni + "osprzęt dodatkowy"... statyw, lampa do makro ...
To wcale nie jest zła droga, jednak dalej obstawałbym przy 100/2,8 macro USM.
Wydaje mi się, ze pytający myśli o tym na poważnie, gdyz jak pisze, trzyma w domu ptaszniki, modlichy itp., myśli o plenerach i chce kupić obiektyw makro, który będzie dawał zadowolenie z jakości zdjęć i będzie inwestycją na wiele lat.
Statyw to osprzęt ogólny i tak go będzie potrzebował.
Natomiast nie wiem o jakiej lampie myślisz? Bo pierścieniowa nie za bardzo się sprawdza (płaskie światło bez cieni), a chyba nie myślisz o MT-24EX za 3000zł?
Ze zwykłej lampy też można wiele wycisnać:
http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet2.html
Zresztą prześledź historię sprzętów u Arka Stopy, to zobaczysz, że i tak się skończy na 100/2,8 USM więc skoro nasz pytacz myśli tak perspektywicznie, to po co ma przechodzić jeszcze raz drogę, którą juz ktoś przebył :-)
A co do pierścieni, to je kupi gdy opanuje skalę 1:1, bo większe skale odwzorowania naprawdę wymagają sporo doświadczenia. a moze nie kupi, tylko też zmajstruje mieszek :-)
http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/mieszekef.html

Podsumowując: moim zdaniem pytający podchodzi do sprawy na tyle poważnie, ze naprawdę można mu od razu polecić Canona 100/2,8 USM

Janusz Body
02-12-2005, 11:37
To wcale nie jest zła droga, jednak dalej obstawałbym przy 100/2,8 macro USM.....

, a chyba nie myślisz o MT-24EX za 3000zł?
....
poważnie, ze naprawdę można mu od razu polecić Canona 100/2,8 USM

No nie wiem :-) Pytający nie powiedział co już ma. Jak trochę pokombinować to MT-24EX kosztuje ok 600 USD - to około 2k PLN. A używaną można kupić na e-bay za 1500. (http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7567390665) a obiektyw 100/2.8 w Pstryku http://www.pstryk.com.pl/opis.php/50 to 2359 PLN-ów.

Najtrudniej jest radzić ale nie da się nie przechodzić jakiejś drogi. ZANIM zacznie robić zdjęcia porównywalne ze Arkiem Stopa i tak trochę czasu upłynie.

Janusz

gwozdzt
02-12-2005, 12:20
No nie wiem :-) Pytający nie powiedział co już ma.
W pierwszym poście podał 350D. KIT default :-) Skoro nic więcej nie podaje, to się zakłada, ze więcej sprzętu nie posiada, no bo jak inaczej? Chyba żeby wyciągać jak krowie z żołłądka... ;-)

Jak trochę pokombinować to MT-24EX kosztuje ok 600 USD - to około 2k PLN. A używaną można kupić na e-bay za 1500. (http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7567390665) a obiektyw 100/2.8 w Pstryku http://www.pstryk.com.pl/opis.php/50 to 2359 PLN-ów.
Albo porównujemy ceny na rynku międzynarodowym, albo w pstryku ;-)
100/2,8USM kosztuje u TIPa w kraju około 2000zł, a używane na ebay pewnie też sporo taniej.
A tak na marginesie to podlinkowana przez Ciebie aukcja nie daje żadnego obrazu ceny, bo trwa licytacja, a aukcja kończy sie za ponad 2 dni! Masz szklana kulę, ze wiesz do jakiej ceny dojdzie:?: Można sugerować się jedynie cenami w aukcjach ZAKOŃCZONYCH lub KUP TERAZ!:idea:
Ponadto na propozycję taniego rozwiązania (M42/EOS + mieszek/pierścienie + szkło M42) pytający stwierdził: "Jeśli chodzi o makro to tutaj chciałbym jednak zainwestować w coś lepszego..." i podał właśnie kwotę 2 tys.

Najtrudniej jest radzić...
Ano pewnie, a jeszcze gdy wtrącają się takie trolle jak "cogito" i "Burn" to już w ogóle jest pod górę :evil:

...ale nie da się nie przechodzić jakiejś drogi.
A dlaczego nie? Czyż nie stare jest powiedzenie, zeby uczyć się na cudzych błedach? Moze ta droga to nie błedy, ale można podciągnąć ;-)

ZANIM zacznie robić zdjęcia porównywalne ze Arkiem Stopa i tak trochę czasu upłynie.
Ale ze sprzętem może iść trochę na skróty, no nie? Dobre szkło nauki mu nie utrudni.

Wycior
02-12-2005, 15:43
Aparat kupiłem niedawno więc mam tylko statyw, obiektyw kita, obiektyw CANON 17-40, filtr UV oraz starą lampe błyskową która raczej do makro mi się nie przyda. Przeglądałem ceny tego canona 100 co podajecie w sumie to cena jest przystępna więc moge go spokojnie nabyć a chyba to by wystarczyło na początek ? Następnie może uzbierał bym na lampe do makro w końcu nie muszę mieć wszystkiego na raz. Tylko który model wybrać aby nie wtopić kaski ? :o

CYNIG
02-12-2005, 15:59
radze nie wtapiac kasy na razie w specjalizowane lampy makro, na poczatek polecam zwykla lampe na kablu + kawalek bielego kartony na gumce przymocowanego do oslony p.slonecznej

gwozdzt
02-12-2005, 16:28
...Przeglądałem ceny tego canona 100 co podajecie w sumie to cena jest przystępna więc moge go spokojnie nabyć a chyba to by wystarczyło na początek?
To bardzo dobry wybór, zwłaszcza, że cena nie stanowi dla Ciebie bariery i nie musisz szukać tańszych rozwiązań, choć te zostały Ci zaproponowane.

... Następnie może uzbierał bym na lampe do makro w końcu nie muszę mieć wszystkiego na raz. Tylko który model wybrać aby nie wtopić kaski ? :o
Poczytaj no dokładnie biezący wątek i podane tutaj linki, zwłaszcza do strony Arka Stopy. Właściwie o lampach też już wszystko przypadkiem było.
W skrócie: polecamy konwencjonalną lampę + dyfuzory (samodzielnie zmajstrowane lub LumiQuest).
Lampy pierścieniowe niezbyt dobre (płaskie bezcieniowe światło).
Full wypas to dwupalnikowa lampa Canon MT-24EX, ale to zabawka wysoko specjalistyczna i droższa nawet od obiektywu, który dopiero co zamierzasz kupić. Ponadto i tak dobrze do niej jeszcze jakieś dyfuzory zastosować.
Wszystko jest na stronie: http://www.stopa.cso.pl/ w dziale /technika/

Wycior
02-12-2005, 17:32
Dzięki za pomoc zawsze to lepiej się spytać niż wtopić kase a potem żałować. :mrgreen: