Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sigma 100-300 f4

KamaW
01-12-2005, 18:45
na ebayu można ją kupić za 645 euro, facet przesyła z Hong Kongu.
W Polsce kosztuje koło 4 tys
To byłaby duża oszczędność pieniędzy jednak.

Z brakiem gwarancji bym się pogodziła ale boję się ryzyka (chociaż facet ma dużo pozytywów i ludzie kupują u niego sprzęt za dużo większą kasę).
I najważniejsze czy taki sprzęt stamtąd to czymś się różni od tego zakupionego u nas?
Czy będzie pasował do 300D?

Co myślicie o takim pomyśle? Zaryzykowalibyście?
A jak z cłem i podatkiem VAT? Czy muszę płacić i jak się to odbywa?

Robson01
01-12-2005, 20:30
Ten obiektyw na 100% będzie pasował do 300D - oczywiście z bagnetem Canona:) . Z treści Twojego posta wnoszę, że facet nie daje żadnej gwarancji, a co w przypadku gdy po odpakowaniu stwierdzisz jego (dowolną) wadę? Obiektyw z Hong Kongu nie różni się, a przynajmniej nie powinien od innych.

Robson01
01-12-2005, 20:32
A jeszcze jedno, w przypadku braku jakiejkolwiek gwarancji i możliwości wymiany wadliwego szkła ja osobiście bym go nie kupił. Ale to moja opinia, a Twoje ryzyko.

robson
01-12-2005, 20:33
W Polsce od TIPow mozesz kupic za 3100 zeta

Robson01
01-12-2005, 20:40
Chociażby tutaj:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74982347
Dostaniesz roczną gwarancję sprzedawcy.
Możesz też popytać na forum, jest tu kilka osób sprzedających sprzęt, np: Cichy, Coronado.

yogi-bear
01-12-2005, 22:41
KamaW: a ja poprosze namiary na tego czlowieka z Hong Kongu ;) Już kilka razy sie przymiezalem do zakupów na ebayu.. moze najwyzszyczas sie przelamac? :> Też interesuje mnie to szkło... na ebay.de widzialem bardzo tanio uzywane egzemplarze.. myślicie że warto inwestować w sprzęt "sprawdzony" przez niemieckich canonierów?

KamaW
02-12-2005, 14:29
yogi, wysłałam prywatną wiadomość
dzięki za odpowiedzi, pomyślę o zakupie w Polsce, może jeszcze mi ktoś da mały rabacik?:-)

Tytus
03-12-2005, 14:14
na ebayu można ją kupić za 645 euro, facet przesyła z Hong Kongu.
W Polsce kosztuje koło 4 tys
To byłaby duża oszczędność pieniędzy jednak.

Z brakiem gwarancji bym się pogodziła ale boję się ryzyka (chociaż facet ma dużo pozytywów i ludzie kupują u niego sprzęt za dużo większą kasę).
I najważniejsze czy taki sprzęt stamtąd to czymś się różni od tego zakupionego u nas?
Czy będzie pasował do 300D?

Co myślicie o takim pomyśle? Zaryzykowalibyście?
A jak z cłem i podatkiem VAT? Czy muszę płacić i jak się to odbywa?

starałem się skontaktować z tym facetem, nie odpowiedział, a ja koniec końców i tak stwierdziłem, że to szkło nie dla mnie...

yogi-bear
03-12-2005, 20:52
Tytus: nie dla Ciebie ze względu na... marke? ;) Wydaje mi się że jakościowo to szkło jest jak najbardziej ok! Jeśli się mylę i masz inne zdanie na jego temat to podziel się wiedzą... Jedyne co może przeszkadzać to światło.. ale ten zasięg! :)

Tytus
04-12-2005, 15:14
Tytus: nie dla Ciebie ze względu na... marke? ;) Wydaje mi się że jakościowo to szkło jest jak najbardziej ok! Jeśli się mylę i masz inne zdanie na jego temat to podziel się wiedzą... Jedyne co może przeszkadzać to światło.. ale ten zasięg! :)

mam taki sam zasięg w 70-300, gorszą jakość, ale za to IS i wagę, która pozwala mi podróżować z nim po świecie.

Sigma to armata z filtrem 82 mm, wagą 1,5 kg i koniecznością w wielu wypadkach używania co najmniej monopodu.

Dziękuję, postoję, robię innego rodzaju zdjęcia, tam jakości Sigmy nie potrzebuję...

ukasz
07-12-2005, 02:27
mam taki sam zasięg w 70-300, gorszą jakość, ale za to IS i wagę, która pozwala mi podróżować z nim po świecie.

Sigma to armata z filtrem 82 mm, wagą 1,5 kg i koniecznością w wielu wypadkach używania co najmniej monopodu.

Dziękuję, postoję, robię innego rodzaju zdjęcia, tam jakości Sigmy nie potrzebuję...

Wiesz sony dsc 828 ma jescze lepszy zasięg a waga i wymiary.... bije na głowę każdą lustrzankę z podpiętym długim obiektywem :mrgreen: