PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 problem

p-e-t-r-u-s
04-11-2010, 22:39
Jako, że to mój pierwszy post na canon board (właśnie zmieniłem system z nikona ;)) witam wszystkich serdecznie.
I od razu mam pytanie do osób, które mają lub przynajmniej używały Tamrona 70-300 z silnikiem USD i stabilizacją VC.
Otóż właśnie zakupiłem taki obiektyw i przed chwilą zapiąłem go do 50D, włączyłem stabilizację i okazało się, że w momencie załączania AF pojawia się charakterystyczny trzask (wyraźnie słyszalny a nawet dokuczliwy), świadczący o odpaleniu żyroskopu oraz kolejny trzask po kilku sekundach, świadczący o jego wyłączeniu. Jakby tego było mało patrząc w momencie załączania przez wizjer obraz wyraźnie drży przez moment (jakby coś lekko potrąciło którąś soczewkę) później się uspokaja a następnie sytuacja się powtarza przy wyłączaniu się stabilizacji.
Ponieważ nie miałem wcześniej do czynienia ze stabilizacja w tamronach a w nikkorrach i sigmach ten efekt nie występował mam pytanie czy to jest normalne zachowanie tego obiektywu ?
Może ktoś z szanownych Forumowiczów to potwierdzić lub zaprzeczyć ?

Cichy
04-11-2010, 22:50
Od takich pytań jest dział "Pierwsza pomoc - awarie, usterki, problemy".

Sunders
04-11-2010, 22:54
Czyli, to jednak usterka ?

Cichy
04-11-2010, 23:03
Jak na mój gust mieści się w kategorii "problem".

p-e-t-r-u-s
04-11-2010, 23:06

Pytanie dotyczy konkretnego modelu obiektywu i zadałem je w wątku dotyczącym tego właśnie modelu. Więc uważam, że to właściwe miejsce na zadanie tego pytania.

Nie rozumiem w czym problem, jeśli ktoś zna odpowiedź, żeby na pytanie odpowiedzieć ?

No, chyba, że ktoś wolałby nie odpowiadać...

Od strony optycznej potwierdzam, jakość obrazu wyśmienita. Uważam, że szkło pod tym względem nie pasuje do swojej klasy cenowej. Męczy mnie tylko kwestia tego hałasu....

Vitez
05-11-2010, 01:01
Pytanie dotyczy konkretnego modelu obiektywu i zadałem je w wątku dotyczącym tego właśnie modelu. Więc uważam, że to właściwe miejsce na zadanie tego pytania.

Zadaleś pytanie odnośnie PROBLEMU z danym obiektywem w wątku z TESTEM danego obiektywu. Czyli w niewłaściwym miejscu.

ska
05-11-2010, 02:00
Przesunięcie obrazu to jest typowe ale trzask to musiałbym usłyszeć..

marecky
05-11-2010, 02:16
VC > 0.00 OFF, 0.04 ON, 0.17 OFF, 0,23 ON > http://www.youtube.com/watch?v=5VRRv15Yoe4 (trzaski to chyba standard)

set21
05-11-2010, 02:41
mam ten obiektyw.Faktycznie słychać stabilizację,ale jak dla mnie brzmi normalnie.
Miałem 70-300is,odgłos pracującej stabilizacji bardzo podobny T 70-300VC

p-e-t-r-u-s
05-11-2010, 21:42
Zadaleś pytanie odnośnie PROBLEMU z danym obiektywem w wątku z TESTEM danego obiektywu. Czyli w niewłaściwym miejscu.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - trochę się uspokoiłem.

@Vitez:
Większość osób, które wolały odpowiedzieć zamiast bić pianę twierdzi, że to jednak nie problem, o ile dobrze zrozumiałem ;P
EOF

Vitez
05-11-2010, 23:27
@Vitez:
Większość osób, które wolały odpowiedzieć zamiast bić pianę twierdzi, że to jednak nie problem, o ile dobrze zrozumiałem ;P
EOF

Bicie piany to zakładanie wątku czy pisanie posta, bez uprzedniej próby poszukania odpowiedzi na swoje pytanie - czyli łamanie 3. Punktu Regulaminu.

http://canon-board.info/showthread.php?t=48925
http://canon-board.info/showthread.php?t=14307

Szczur88
06-11-2010, 00:04
Bicie piany to przedkładanie regulaminu nad sens istnienia forum...