Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Tamron 70-300 problem

Exclamation Tamron 70-300 problem

Jako, że to mój pierwszy post na canon board (właśnie zmieniłem system z nikona ) witam wszystkich serdecznie.
    I od razu mam pytanie do osób, które mają lub przynajmniej używały Tamrona 70-300 z silnikiem USD i stabilizacją VC.
    Otóż właśnie zakupiłem taki obiektyw i przed chwilą zapiąłem go do 50D, włączyłem stabilizację i okazało się, że w momencie załączania AF pojawia się charakterystyczny trzask (wyraźnie słyszalny a nawet dokuczliwy), świadczący o odpaleniu żyroskopu oraz kolejny trzask po kilku sekundach, świadczący o jego wyłączeniu. Jakby tego było mało patrząc w momencie załączania przez wizjer obraz wyraźnie drży przez moment (jakby coś lekko potrąciło którąś soczewkę) później się uspokaja a następnie sytuacja się powtarza przy wyłączaniu się stabilizacji.
    Ponieważ nie miałem wcześniej do czynienia ze stabilizacja w tamronach a w nikkorrach i sigmach ten efekt nie występował mam pytanie czy to jest normalne zachowanie tego obiektywu ?
    Może ktoś z szanownych Forumowiczów to potwierdzić lub zaprzeczyć ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Od takich pytań jest dział "Pierwsza pomoc - awarie, usterki, problemy".
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czyli, to jednak usterka ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak na mój gust mieści się w kategorii "problem".
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Pytanie dotyczy konkretnego modelu obiektywu i zadałem je w wątku dotyczącym tego właśnie modelu. Więc uważam, że to właściwe miejsce na zadanie tego pytania.

Nie rozumiem w czym problem, jeśli ktoś zna odpowiedź, żeby na pytanie odpowiedzieć ?

No, chyba, że ktoś wolałby nie odpowiadać...

Od strony optycznej potwierdzam, jakość obrazu wyśmienita. Uważam, że szkło pod tym względem nie pasuje do swojej klasy cenowej. Męczy mnie tylko kwestia tego hałasu....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p-e-t-r-u-s Zobacz posta
    Pytanie dotyczy konkretnego modelu obiektywu i zadałem je w wątku dotyczącym tego właśnie modelu. Więc uważam, że to właściwe miejsce na zadanie tego pytania.
    Zadaleś pytanie odnośnie PROBLEMU z danym obiektywem w wątku z TESTEM danego obiektywu. Czyli w niewłaściwym miejscu.

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Przesunięcie obrazu to jest typowe ale trzask to musiałbym usłyszeć..

Domyślnie

VC > 0.00 OFF, 0.04 ON, 0.17 OFF, 0,23 ON > http://www.youtube.com/watch?v=5VRRv15Yoe4 (trzaski to chyba standard)
    EOS

Coś już napisał

Domyślnie

mam ten obiektyw.Faktycznie słychać stabilizację,ale jak dla mnie brzmi normalnie.
    Miałem 70-300is,odgłos pracującej stabilizacji bardzo podobny T 70-300VC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zadaleś pytanie odnośnie PROBLEMU z danym obiektywem w wątku z TESTEM danego obiektywu. Czyli w niewłaściwym miejscu.
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - trochę się uspokoiłem.

@Vitez:
    Większość osób, które wolały odpowiedzieć zamiast bić pianę twierdzi, że to jednak nie problem, o ile dobrze zrozumiałem ;P
    EOF

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów