PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością - Canon 50d + Tamron 17-50 VC

Olek1979
04-11-2010, 22:00
Kupiłem jakiś czas temu zestaw taki jak w temacie /oddzielnie korpus i obiektyw w innych sklepach/. Okazało się że obraz był nieostry. Po wymianie 2 obiektywów w końcu oddałem przez sklep obiektyw do serwisu Tamrona w Gdańsku razem z body. Po jakimś czasie oddali go i stwierdzili że z obiektywem jest wszystko oki bo jak go podłączali do innych korpusów - C450d i C40d obraz był rewelacyjny w całym zakresie a z moim body nie udało im sie ustawic /albo obraz był ostry przy 17 albo przy 50 mm/ w związku z tym przypuszczają że to wina body i złego ustawienia lustra. powiem szczerze że jestem już tym wszystkim zmęczony że tyle problemów może byc z nowym sprzętem. Czy miał ktos z Was podobny przypadek? czy lepiej oddac body do serwisu canona tym razem i ciągnąc to przez kolejne miesiące nie mając sprzętu na chodzie/i zostając przy Tamronie/ czy zmieni obiektyw w sklepie w którym go kupowałem na inny /mam taką mozliwośc/ np. Canona 15-85 i problemy znikną...z góry dzięki za pomoc

Pikczer
04-11-2010, 22:15
Ale przeciez sam sobie odpowiedziales. Na zdrowy chlopski rozum - podepnij inne szkielka i sprawdz czy problem sie powtarza a wyeliminujesz to, co jest niesprawne.

Olek1979
05-11-2010, 10:02
Niby podpinałem 3 egzemplarze tamrona 17-50 vc i było tak samo

popmart
05-11-2010, 10:32
Niby podpinałem 3 egzemplarze tamrona 17-50 vc i było tak samo

inne szkła .... nie inne egzemplaże .... ale wygląda że puszka

Olek1979
05-11-2010, 11:14
a regulacja lustra ma jakis wpływ na ostrosc zdjęć...body jest tez nowe ma jakies 3 tygodnie od zakupu

popmart
05-11-2010, 11:30
nowe, nie nowe każde może być uszkodzone źle zmontowane .... idź do dowolnego sklepu powybieraj obiektywy, strzel parę fotek, zobacz w domu, będzie jasne

Olek1979
05-11-2010, 12:40
A moe byc taka sytuacja gdzie przy innych obiektywach np, Canona będzie oki a żaden tamron nie pasuje do mojego body akurat?

Pikczer
05-11-2010, 12:43
Moze byc wszystko. Canon jest przeznaczony dla Canona i wg mnie tu bym sprawdzal poprawnosc dzialania a dopiero potem inne zamienniki.

Hubolsky
05-11-2010, 16:23
Myślę że serwis będzie konieczny, moje szkiełka ostrzą bardzo dobrze bez względu na markę.

luck1985
06-11-2010, 14:44
Problem wystepuje w tych tamronach i jeszcze paru innych modelach . Zostalo to zgloszone i czekaja ludzie na odp Tamrona.
http://www.canonrumors.com/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mi nie pasuje cos w tym szkle , zdjecia sa ok , ostre i w ogole , ale nie trafia AF tam gdzie ja chce , chce zeby centralnie na srodku - na srodkowym pkt zlapal mi ostrosc , a on lapie na boku gdzies z dolu.

jacek_73
06-11-2010, 15:40
aleście uparci :neutral:
wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam.

MariuszJ
06-11-2010, 18:10
http://www.canonrumors.com/2010/11/tamron-lens-phenomenon/

dziobolek
07-11-2010, 03:29
aleście uparci :neutral:
wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam.

Jeżeli ta połowa szkieł to tylko Tamrony, to niekoniecznie jest to wina puszki.

Cytuję za Optyczne.pl:
"Problemy z obiektywami Tamron?
Plotkarskie serwisy donoszą o problemach obiektywów Tamron 17-50 mm f/2.8 VC,
60 mm f/2 Macro, 70-200 mm f/2.8 oraz 10-24 mm f/3.5-4.5
podczas współpracy w lustrzankami Canon EOS 40D/50D/60D/7D.
Problem tkwi w systemie automatycznego ustawiania ostrości,
gdyż obiektyw nie jest w stanie skorzystać z zewnętrznych punktów krzyżowych (pracują one jako liniowe),
w które wyposażone są układy AF zastosowane w lustrzankach.
Podobno europejski oddział Tamrona jest już świadomy tej wady
i oczekuje na oficjalne stanowisko centrali w tej sprawie."

Polecam sprawdzić puszkę z obiektywami innej marki niż Tamron.

Pozdrówka!

moritto
07-11-2010, 10:42
Szkło jest winne,miałem to samo z wcześniejszą wersją T17-50 do Pentaxa , ustawiał gdzie chciał szczególnie na szerokim kącie.

Olek1979
07-11-2010, 17:16
Tez mam nadzieje że to obiektyw a nie body. Jak sie jutro okaze ze to obiektyw to zamieniam tamrona na canona 15-85.

luck1985
07-11-2010, 22:58
Mieszkam na 4 pietrze , otwieram okno , zoom na auto po 2 str ilicy , srodowy pkt na tablicy rej. Mruga mi czerwony pkr gdzies z boku zlapany na pozbruku ?! A ja chce usilnie celowac w tablice .
Siedze na krzesle , na polce mam pojemnik po serku almette - srodkowy pkt na opakowaniu , boczny jakis mi celuje na krawedz polki.

Jak wybralem sam pkt AF srodkowy i zrobilem fotke farbki - jest ok , ostre i w ogole.
Na pelnym auto tez ok.
Ale na moje cos z tymi pkt AF nie jest. Zdjecia sa ostre , ale problem tkwi w tym lapaniu ostrosci.
I teraz nie wiem , czekac , oddac , sprzedac czy co robic.
Licze , ze Tamron ogarnie temat i sie nie wypnie - zrobi update i za free w serwisie beda nam kalibrowac wgrywajac nowy soft czy jakis update ktory ogarnie AF ...

MariuszJ
07-11-2010, 23:05
Mieszkam na 4 pietrze , otwieram okno , zoom na auto po 2 str ilicy , srodowy pkt na tablicy rej. Mruga mi czerwony pkr gdzies z boku zlapany na pozbruku ?! A ja chce usilnie celowac w tablice .
Siedze na krzesle , na polce mam pojemnik po serku almette - srodkowy pkt na opakowaniu , boczny jakis mi celuje na krawedz polki.

Jak wybralem sam pkt AF srodkowy i zrobilem fotke farbki - jest ok , ostre i w ogole.
Na pelnym auto tez ok.
Ale na moje cos z tymi pkt AF nie jest. Zdjecia sa ostre , ale problem tkwi w tym lapaniu ostrosci.
Wszyscy Ci przybiegli z pomocą, a tu się okazuje że po prostu wybrałeś tryb "Zgadnij za fotografa, gdzie chce ustawić ostrość" i w tym jest cały problem.

xxkomarxx
07-11-2010, 23:24

Na pelnym auto tez ok.
Licze , ze Tamron ogarnie temat i sie nie wypnie - zrobi update i za free w serwisie beda nam kalibrowac wgrywajac nowy soft czy jakis update ktory ogarnie AF ...

Czy tak ciężko jest przeczytać instrukcje....
Aż dziw bierze że takie tematy się pojawiają. Internet to kopalnia wiedzy ale jak widać nie każdy jest górnikiem.

luck1985
08-11-2010, 00:26
W trybie auto robilem tez - bo przestestowac bylo trzeba :)
Do czego mam czytac instrukcje ?
Tryb AV , pomijajac mydlo na 2,8 dalem 5,6 i w gore . MF i celuje gdzie aparat chce , a nie gdzie ja chce.
Ofcoz , jak dam sobie srodkowy pkt w ustawieniach AF , to mi swieci na srodku - ale nie o to chodzi.
Kit od 400 radzi sobie lepiej i celuje tam gdzie ja chce.
Chyba mnie nie zrozumieliscie.
Tak czy siak , jakbym walil foty na auto , to bym kupil kompakta za 450zl....

xxkomarxx
08-11-2010, 00:35
No ale ja nadal nie rozumiem o co chodzi, strasznie niejasno piszesz

marceleqs
08-11-2010, 00:43
Kit od 400 radzi sobie lepiej i celuje tam gdzie ja chce.

y... ziom, oczekujesz, że dając mu wybor, aparat będzie strzelał w ten punkt który chcesz? Może jeszcze żeby chodził za Ciebie w plener? Poświęć no deczko swojego jakże cennego czasu na złapanie ostrości centralnym albo wybranym, oszczędzając nasz - jak widać - i tak już zmarnowany.:roll:

luck1985
08-11-2010, 00:59
Klade na biurku dekielek od Tamrona - Na biurku nic nie ma , oprocz dekielka . Biore aparat z przypietym tamronem i celuje idealnie srodkiem na napis Tamron - podswietla sie jakis dolny pkt AF gdzies na biurku poza dekielkiem albo lapie ostrosc na krawedzi dekielka.
Scena ta sama (ustawienia tez), podpinam Kita 18-55 i to samo - celuje srodkowym pkt idealnie na napis Tamron - lapie na napisie albo oprocz tego lapie ostrosc na krawedziach dekielka.

Wrocmy do podpietego Tamrona- ustawiam MF - krece pierscieniem ostrosci nadal nie trafia srodkowym pkt w ten napis tylko podswietla mi biurko - a tam nic nie ma.
Wybieram pkt AF recznie - srodkowy . Teraz jest ok i lapie ostrosc.

Zachowanie obiektywu tamrona jest normalne ? Jezeli tak to przepraszam znikam stad.Sprzedam aparat i zajme sie szydelkowaniem.

Klade na biurku dekielek od Tamrona - Na biurku nic nie ma , oprocz dekielka . Biore aparat z przypietym tamronem i celuje idealnie srodkiem na napis Tamron - podswietla sie jakis dolny pkt AF gdzies na biurku poza dekielkiem albo lapie ostrosc na krawedzi dekielka.
Scena ta sama (ustawienia tez), podpinam Kita 18-55 i to samo - celuje srodkowym pkt idealnie na napis Tamron - lapie na napisie albo oprocz tego lapie ostrosc na krawedziach dekielka.

Wrocmy do podpietego Tamrona- ustawiam MF - krece pierscieniem ostrosci nadal nie trafia srodkowym pkt w ten napis tylko podswietla mi biurko - a tam nic nie ma.
Wybieram pkt AF recznie - srodkowy . Teraz jest ok i lapie ostrosc.

Zachowanie obiektywu tamrona jest normalne ? Jezeli tak to przepraszam znikam stad.Sprzedam aparat i zajme sie szydelkowaniem.

yyy ziom tak , tego wlasnie oczekuje. To tak jakbym chcial zrobic zdjecie obrazu na scianie - aparat ostrzy na bialej scianie , a nie na obrazie. To chyba nie jest normalne.
O ludzie , nie ten cytat - bedzie tu kiedys edycja postow?

pan.kolega
08-11-2010, 06:54
Jeżeli AFowi udało się wyostrzyć na gładki stół na którym (pozornie) nic nie było, to należy Canna tyko za to pochwalić.

Automatyczny wybór punktu ostrzenia posiada niesamowicie wyrafinowaną AI - zgadł, że przecież nikomu by nie przyszło do głowy fotografować dekielka od Tamrona i słusznie skupił się na strukturze drewna blatu. :shock:

Przemek_PC
08-11-2010, 10:35
A jaki problem ustawić tylko centralny punkt AF jako aktywny? Nigdy nie robiłem zdjęć inaczej niż na centralnym AF, chcę mieć wybór co ma być ostre a nie żeby aparat za mnie o tym decydował.

jeklaskaMM
08-11-2010, 10:52
A jaki problem ustawić tylko centralny punkt AF jako aktywny? Nigdy nie robiłem zdjęć inaczej niż na centralnym AF, chcę mieć wybór co ma być ostre a nie żeby aparat za mnie o tym decydował.

Tak samo i ja operuje aparatem :p.

xxkomarxx
08-11-2010, 11:16
Tak samo i ja operuje aparatem :p.

Większość użytkowników tak robi. Nie ma co się zdawać na ślepy los :)

evangelion69
08-11-2010, 15:59
Kolego, ustaw aparat aby ostrzył TYLKO jednym wybranym punktem, raz środkowym, a raz jakimś skrajnym bocznym (jest do tego specjalna opcja!). Zrób test robiąc zdjęcie w momencie kiedy punkt środkowy złapie ostrość, a po przestawieniu zrób zdjęcie jak złapiesz ostrość bocznym puntem. Zdjęcia wstaw na forum. Inaczej nie pomożemy... Zrób do tego video, to nic nie kosztuje a pomoże zbadać problem.

Olek1979
08-11-2010, 16:40
A więc po sprawdzeniu body z obiektywem 15-85 obraz bardzo ostry i celuje dokładnie tam gdzie chce. Z body więc wszystko oki. dzięki za podpowiedzi

evangelion69
08-11-2010, 17:01
A czy w związku z tym Tamron też jest ok? Bo za kilkanaście dni idę po niego do sklepu...:)

marceleqs
08-11-2010, 19:01
Wracając do tego dekielka i tamrona - może robiłeś to pod pewnym ostrym kątem, wówczas najbliżej obiektywu była krawędź stołu (nie ważne, że gładka, była krawędzią) a nie dekielek i to ten obiekt był bliżej obiektywu, toteż i na niego padł wybór automatyki. Jeśli dziwi Cię, że szkło Canona wybiera jako ważniejszy centralny a nie dolny, to szukaj winy w tamronie, widocznie jego komunikacja z body nie jest aż tak wspaniałomyślna i przewidywalna, być może w Canonie wyższy priorytet ma centralny.. Na Twoim miejscu włączył bym jedynie centralny i ew. przekadrowywał bym, albo za każdym razem sam wybierał inny ręcznie. Zdajesz się na automatykę i masz zastrzeżenia do tego że ona wybrała inaczej? To paradoksalne. Poćwicz tego co wszyscy Ci doradzają, centralny.

luck1985
08-11-2010, 20:44
No i wybieram recznie ten nieszczesny srodkowy pkt - ale po 2 latach z kitem , jest to dla mnie dziwne , ze Tamron nie ostrzy oczywistego przedmiotu na 1 planie tylko celuje obok.
Problem jest opisany i Tamron europa widzi babola , czekamy do Japonia odpisze.
Zdjecia ogolnie sa ostre i w ogole pasuje , tylko te strzelanie AF jest dziwne.

evangelion69
14-11-2010, 22:50
No i mamy mały update:

* 27 = Canon EF 35-80mm f/4-5.6 (I)
* 30 = Canon EF 35-105mm f/4.5-5.6
* 35 = Canon EF 35-80mm f/4-5.6 II
* 37 = Canon EF 35-80mm f/4-5.6 III
* 38 = Canon EF 80-200mm f/4.5-5.6
* 193 = Canon EF 35-80mm f/4-5.6 USM
* 194 = Canon EF 80-200mm f/4.5-5.6 USM
* 195 = Canon EF 35-105mm f/4.5-5.6 USM

Te szkiełka również nie współpracują poprawnie z AF krzyżowym... a już prawie się zdecydowałem na tamiego 17-50 VC....

http://www.canonrumors.com/2010/11/tamron-lens-phenomenon-update/
Oczywiście chodzi o boczne punkty krzyżowe AF w puszkach które je mają...

marceleqs
15-11-2010, 10:36
No i wybieram recznie ten nieszczesny srodkowy pkt - ale po 2 latach z kitem , jest to dla mnie dziwne , ze Tamron nie ostrzy oczywistego przedmiotu na 1 planie tylko celuje obok.
Problem jest opisany i Tamron europa widzi babola

Czy ja wiem, czy to jest babol?
Większym babolem myślę, że jest nieświadome korzystanie z podstawowych, najważniejszych funkcji, zdawanie się na automatykę.. i to przez tak długi czas bez przerwy.. poza tym gdzie jakakolwiek kreatywność przy opcji "lottery AF point" :neutral:
Ja zawsze działałem na centralnym, na każdym aparacie, dopiero w 50D korzystam z pozostałych, bo wreszcie jest wygodne rozwiązanie pozwalające na szybkie ich użycie - joystick, oraz fakt, że te pozostałe również dobrze trafiają. Gdyby nie joy, używał bym tylko centralnego. Ergonomia tutaj ważna..

baba_jaga
17-02-2011, 14:03
Witajcie
Chciałabym odświeżyć temat ponieważ również mam problem z Tamronem 17-50mm f/2.8 SP XR Di II VC, który nie chce poprawnie współpracować z EOS-em 50D. Testowałam go już w różnych warunkach, z różnymi ustawieniami i wyniki nigdy nie były zadowalające, zdjęcia są nieostre (i nie jest to BF ani FF, one są w ogóle nieostre). Nie jest to mój pierwszy obiektyw, używałam już kilku innych i z żadnym nie miałam podobnego problemu. Nie jest to raczej wina body, bo testowałam je z obiektywem Canona 85mm f/1.8 USM i tutaj wszystko jest w porządku. Sama już nie wiem czy to wina obiektywu czy po prostu ja nie potrafię robić zdjęć (nie krzyczcie, fotografuję zupełnie amatorsko) :| Choć zaznaczam, że z innymi obiektywami zdjęcia wychodziły ładne i ostre.
Czy pomoże wyregulowanie obiektywu w serwisie? Dowiedziałam się w sklepie, że taki serwis potrwa ok. 3 tygodni :(

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.

dziobolek
17-02-2011, 14:13
Prawdopodobnie tzw. "mydlany" egzemplarz Ci się trafił.
Jak na gwarancji, to do serwisu. Natomiast jeśli po gwarancji, to... :roll:

Pozdrówka!

dulak
17-02-2011, 15:14
Miałem dwa egzemplarze tego szkła przy Nikonach jeszcze, wiem, że jeśli masz tak na 2.8 to musisz z tym żyć, natomiast na powiedzmy f4 powinna być już żyleta. Zrób zdjęcie z odległości trzech - czterech metrów na f4, błyśnij nawet lampą, jeśli mydło będzie nadal pozostaje serwis i regulacja prawdopodobnie. Mimo wielkich zachwytów nad tym szkłem ja uważam je za raczej cienkie.

pozdrawiam

dziobolek
17-02-2011, 16:11
Probowales moze innego egzemplarza pod tym samym body?

Próbowałaś... ;-)

Albo tego samego szkła na innym body???

Pozdrówka!

baba_jaga
17-02-2011, 17:12
Prawdopodobnie tzw. "mydlany" egzemplarz Ci się trafił.
Jak na gwarancji, to do serwisu. Natomiast jeśli po gwarancji, to... :roll
Na szczęście na gwarancji, kupiłam go 1,5 miesiąca temu.

Próbowałaś... ;-)
Albo tego samego szkła na innym body???
Dzięki za spostrzegawczość ;)
Niestety nie miałam możliwości wypróbowanie innych egzemplarzy tego samego obiektywu z moim korpusem. Jeśli chodzi o podpięcie Tamrona pod inne body, to mam zamiar poprosić koleżankę o przetestowanie szkła.

Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie tematem :)

1982wojtek
19-02-2011, 17:20
Kiedyś dzwoniłem do trójmiasta tam jest serwis(nie pamiętam nazwy) robią tamrony ,tokiny to kalibracja obiektywu do body to ok 200zł.+ przesyłka i miesiąc oczekiwania mi pomogła regulacja w korpusie

Z@KU
03-03-2011, 12:49
Padło i na mnie, że zakupiłem sobie wspomnianego tamrona, jednak ponieważ dość dawno nie zajmowałem się już fotografią, to obecne zdjęcia wydają mi się właśnie mydlane. Nie mnie jednak żadnym specjalistą nie jestem i prosiłbym o ocenę tych zdjęć.

Poniżej zamieszczam linki do rawów prosto z puszki.

http://www.sendspace.pl/file/34038ac66f48344631b90dc

http://www.sendspace.pl/file/f905a97a628c5964f692e88

http://www.sendspace.pl/file/4cb59c692aead69acaeb9b8

http://www.sendspace.pl/file/525bfdd95b60e947fac940f

http://www.sendspace.pl/file/a78c1020f2e5df55ba17b74

luck1985
03-03-2011, 14:26
Nie bylo czegos innego? Megaupload? Sciagnac nie idzie, niestepne....

Z@KU
03-03-2011, 15:24
Wybacz, wybrałem pierwszy lepszy hosting. Poniżej linki na Megaupload.

http://www.megaupload.com/?d=FKX8O6D0
http://www.megaupload.com/?d=HHB94976
http://www.megaupload.com/?d=62O4RKG0
http://www.megaupload.com/?d=6038ZKT4
http://www.megaupload.com/?d=HKEZBX6K

Testu na FF i BF jeszcze nie robiłem.

Mateusz_o
04-03-2011, 11:32
tamron 17-50 2,8 vc jest ostry tylko jego głębia ostrości na 2,8 jest naprawde minimalna . chcęc uzyskać jakiś lepszy efekt skręcam go do f4 i jest ok . kupywałem w tarnowskch górach na rogu ne bede reklamował sklepu miałem pare egzemplarzy i ten wypadł dobrze . ale i podobnie słyszałem jest z 17-50 2,8 bez vc

luck1985
04-03-2011, 23:26
Olej testy i czytanie tematow w necie o problemach z ostroscia w tamronie ;)
Rob foty i zyj szczesliwie ;)
Im wiecej przerabiasz kb txt w sieci, tym sie mocniej nakrecasz i szukasz igly w calym.