Zobacz pełną wersję : Fotografowanie przedmiotow
Witam wszystki bardzo serdecznie i z gory przepraszamjesli umiescilem ten post w nieodpowiednim watku.
Otoz dostalem propozycje wykonania kilku (30) zdjec foteli sportowych do samochodu ktore maja zostac umieszczone na stronie producenta. Nie wiem jak mam sie za to zabrac, nigdy nie bawilem sie w ten rodzaj fotografi. Sprzet ktory posiadam to puszka, pare szkiel, 580 ex mark 2 + parasolka, 2 blendy 80 cm i biale materialowe tlo. Chcialem sie Was zapytac jak to wszystko poustawiac, jaka perspektywe uzyskac i na koniec jak to powycinac, moze znacie jakies dobre linki z toturialami (mile widziane)
Licze na wasza pomoc !!
Pozdrawiam
Grzegorz
Ja bym się bawił w ustawienie tych foteli "lewym profilem" i z lewej strony aparatu pod kątem 45* lampka z parasolką, a po przeciwnej stronie, czyli prawy tył, blenda. Chyba najprostrze rozwiązanie, ale być może skuteczne. :)
No i fotografia najlepiej, nie z góry, nie z dołu, a jednak z perspektywy fotela.
Aeromax dzieki ale bedzie mi potrzebne po 5 kadrow jednego fotela :) a mozecie polecic jakies dobre tutki do wycinania ??
Aeromax dzieki ale bedzie mi potrzebne po 5 kadrow jednego fotela :) a mozecie polecic jakies dobre tutki do wycinania ??
Wejdź na stronę D&W, kadrów powinno być troche do podpatrzenia. Mam jednak obawy, że jedna lampka może być mało do sensownego oświetlenia.
Boki możesz robić "kręcąc" fotelem, a góra i dół hmm, może podwiesić na linkach? Chyba najmniej wycinania będzie. :P
Ok mam juz dwie lampy, jadna udalo mi sie pozyczyc od dobrego znajomego. Teraz moj zestaw to 2 x 580ex i dwie blendy !! Fotel postanowilem umiescic na szafce na ktora bedzie zchodzilo tlo schodzace ze sciany. Jak ustawic oswietlenie i blendy ??
Dziekuje za odpowiedzi :)
Hmmm a nie uważasz, że skoro masz dostać kasę za to zlecenie to powinieneś wiedzieć jak się za to zabrać?
Może uczciwiej by było przekazać to zlecenie komuś kto wie jak ustawić światło.
No chyba, że producentem jest np. Twój znajomy i chcesz mu zrobić przysługę i jednocześnie czegoś się nauczyć.
Model po 1. to nie powinno cie to obchodzic, po 2. to odpowiedziales pytaniem na pytanie :), po 3. to nie jest forum od udzielania zasad moralnych i po 4. od czegos trzeba zaczac. Nie martw sie, jak zdjecia sie nie spodobaja to kaski nie bedzie !
canis_lupus
29-10-2010, 08:48
NIe wiem czy nie najprościej by było wynająć studio. Mniej kłopotów a przy takim zamówieniu to koszt pomijalny. No chyba ze robisz za 20zł od fotela...
Model po 1. to nie powinno cie to obchodzic, po 2. to odpowiedziales pytaniem na pytanie :), po 3. to nie jest forum od udzielania zasad moralnych i po 4. od czegos trzeba zaczac. Nie martw sie, jak zdjecia sie nie spodobaja to kaski nie bedzie !
Niby z Ciebie taki "coldman" a się gorączkujesz ;). Przyszedłeś do ludzi, pytasz ... trochę cierpliwości, ktoś doradzi chętniej uprzejmemu.
1. To co powinno mnie obchodzić to wyłącznie moja decyzja. Akurat takie sytuacje obchodzą mnie bardzo. Pełno krąży "profesjonalnych fotografów", którzy dopiero co kupili sobie lustro i zrobią zlecenie o 50% taniej od osoby, która ma doświadczenie i pracowała na nie latami. Później właśnie tacy "profesjonaliści" pytają się na forum "jak to zrobić, bo mam zlecenie"
2. Nie odpowiedziałem pytaniem na pytanie, tylko po prostu zadałem pytanie. To że post pojawił się po Twoim pytaniu nie oznacza, że był na nie odpowiedzią.
3. Forum jest od udzielania wszelkich porad związanych z fotografią, nie rozumiem dlaczego dyskusja o zasadach moralnych miałaby zostać wykluczona
4. Jasne, że trzeba od czegoś zacząć, ale chyba w innej kolejności. Najpierw się nauczyć, potem szukać zleceń.
Majchalak
29-10-2010, 17:42
1. To co powinno mnie obchodzić to wyłącznie moja decyzja. Akurat takie sytuacje obchodzą mnie bardzo. Pełno krąży "profesjonalnych fotografów", którzy dopiero co kupili sobie lustro i zrobią zlecenie o 50% taniej od osoby, która ma doświadczenie i pracowała na nie latami. Później właśnie tacy "profesjonaliści" pytają się na forum "jak to zrobić, bo mam zlecenie"
się uniosłeś... skoro ktoś nie chce dostać faktury, nie zależy mu na jakości i ma znajomego, to niech płaci te 50% mniej... myślę, że osoba, która na doświadczenie pracuje latami ma już tylu stałych klientów, że nie musi się martwić o: jak to nazwałeś "profesjonalistów, co dopiero kupili lustro", prawda?
4. Jasne, że trzeba od czegoś zacząć, ale chyba w innej kolejności. Najpierw się nauczyć, potem szukać zleceń.
mhm... jasne, rozumiem, że jeśli przyszedł by do Ciebie (zakładam, że prowadzisz działalność) klient i powiedział, że chce fotki czegoś w czym kompletnie nie masz doświadczenia, a Ty mu powiesz... "no OK, ale machnę Ci to za darmo, bo jeszcze nie takich fot, ale następnym razem już zapłacisz, dobra?"
coldman, tak jak już ktoś wcześniej mówił - wynajmij studio... jakoś nie przekonuje mnie ta szafka z opadającym na nią tłem...
Tzn. nie do końca rozumiem Twój tok rozumowania. Ja bym nigdy nie przyjął zlecenia, którego nie był bym w stanie zrobić/nie wiedziałbym jak to zrobić.
Spójrz na sytuację z drugiej strony. Jesteś właścicielem firmy i chcesz mieć profesjonalne zdjęcia swoich produktów. Chcesz żeby było to zrobione dobrze i jesteś gotów wydać na to ciężko zarobione pieniądze. No i dajesz komuś zlecenie, a on mówi ok, nie ma sprawy, po czym biegnie do kompa zapytać na forum "ej, chłopaki, a jak to zrobić. No ja akurat jak zamawiam jakąś usługę, to chciałbym, żeby zrobiła to osoba, która się zna na rzeczy, a nie pytała na forach internetowych jak ma to zrobić. No ale może jestem jakiś dziwny ;)
Jak zdjecia sie nie spodobaja to zleceniodawca nie zaplaci tak sie dogadalismy, uprzedzilem go ze nigdy wczesniej nie robilem tego typu zdjec. Jesli chodzi o rynek to zapraszam pewnie kazdy znajdzie cos dla siebe !
Dziekuje za odpowiedzi !! EOT
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Model jeszcze jedno pytanie, powiedz mi jaki jest tok rozumowania przy pstrykaniu kwiatuszkow na cmentarzu ??
pawelpaciorek
03-11-2010, 10:00
Jak zdjecia sie nie spodobaja to zleceniodawca nie zaplaci tak sie dogadalismy ...
Rozumiem, że jeśli się spodobają i klient zapłaci to odpalisz odpowiednią działkę tym, którzy Ci pomogli wykonać to zlecenie?