PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw canon 17-85mm

fancik
25-10-2010, 11:55
Witam
Kilka miesięcy temu kupiłem body 50D z obiektywem i mam dziwne spostrzeżenia.
Na maksymalnym otworze przysłony przy ogniskowej 17 mm autofokus nieradzi sobie z ostrością pomimo potwierdzenia , a jeśli lekko skoryguje ręcznie to jest w miarę ok ...Tak samo przy wyłączonym AF gdy ustawiam ręcznie i jest potwierdzenie to ostrość tez da się przeżyć chociaż jest to strasznie upierdliwe i loteryjne ...

właśnie przeprowadziłem próby i wyszło że przy ogniskowej 17 przy każdej przysłonie trzeba lekko skorygować ostrość na AF a na ręcznym jest OK Pytanie brzmi ....czy ta przypadłość nadaje się do serwisu czy po prostu trzeba do tego się do tego przyzwyczaić i nie używać ogniskowej 17 mm bo tak od ogniskowej 20-24 mm już jest lepiej .....chociaż też nie rewelacyjnie
pozdrawiam Wojtek

Jago
25-10-2010, 12:15
Do serwisu. U mnie na żadnej ogniskowej nie trzeba korygować ostrości niezależnie od zastosowanej przysłony.

fancik
27-10-2010, 23:54
Witam
Pobawiłem się ostatnio trochę obróbką fotek w programie DPP dołączanym do aparatu i część tych nieszczęsnych nieostrości na 17mm można w nim poprawić,oczywiście posiadając zapis w Raw.
Trochę mimo wszystko obawiam się oddawania do serwisu bo poza opisanym problemem reszta jest OK.
Czy mieliście okazję korzystać z serwisu w Warszawie , słyszałem o przypadkach , pogorszenia jakości obiektywu zamiast poprawy ....
pozdrawiam Wojtek

Jago
28-10-2010, 05:57
Skorzystaj z: http://maciejko.net/cbsearch/ a znajdziesz wiele interesujących wątków na temat serwisu canona.