Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: obiektyw canon 17-85mm

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie obiektyw canon 17-85mm

Witam
    Kilka miesięcy temu kupiłem body 50D z obiektywem i mam dziwne spostrzeżenia.
    Na maksymalnym otworze przysłony przy ogniskowej 17 mm autofokus nieradzi sobie z ostrością pomimo potwierdzenia , a jeśli lekko skoryguje ręcznie to jest w miarę ok ...Tak samo przy wyłączonym AF gdy ustawiam ręcznie i jest potwierdzenie to ostrość tez da się przeżyć chociaż jest to strasznie upierdliwe i loteryjne ...

właśnie przeprowadziłem próby i wyszło że przy ogniskowej 17 przy każdej przysłonie trzeba lekko skorygować ostrość na AF a na ręcznym jest OK Pytanie brzmi ....czy ta przypadłość nadaje się do serwisu czy po prostu trzeba do tego się do tego przyzwyczaić i nie używać ogniskowej 17 mm bo tak od ogniskowej 20-24 mm już jest lepiej .....chociaż też nie rewelacyjnie
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Do serwisu. U mnie na żadnej ogniskowej nie trzeba korygować ostrości niezależnie od zastosowanej przysłony.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Witam
    Pobawiłem się ostatnio trochę obróbką fotek w programie DPP dołączanym do aparatu i część tych nieszczęsnych nieostrości na 17mm można w nim poprawić,oczywiście posiadając zapis w Raw.
    Trochę mimo wszystko obawiam się oddawania do serwisu bo poza opisanym problemem reszta jest OK.
    Czy mieliście okazję korzystać z serwisu w Warszawie , słyszałem o przypadkach , pogorszenia jakości obiektywu zamiast poprawy ....
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Skorzystaj z: http://maciejko.net/cbsearch/ a znajdziesz wiele interesujących wątków na temat serwisu canona.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uprawnienia umieszczania postów