Zobacz pełną wersję : Canon 500D made in Taiwan
andre_82
24-10-2010, 22:21
Witam, mam pytanie dotyczące Canona EOS 500D. Czy ten aparat jest produkowany tylko na Tajwanie ? Byłem w kilku sklepach i jak do tej pory nie znalazłem 500D wyprodukowanej w Japonii, na wszystkich pisze made in Taiwan !!!
Na moim widnieje "made in japan".
500D produkowane są na Tajwanie i w Japonii, natomiast 550D jak na razie tylko w Japonii.
streaker
24-10-2010, 23:47
No i co z tego, że made in taiwan...
Grzesiek_PL
24-10-2010, 23:47
mój też "made in Japan"
Po roznego typu bezsensach pokroju badania milimetrowegofront fokusa na najtanszych szklach nadszedl czas onanizowania sie nad naklejka "japan". ;P
Po roznego typu bezsensach pokroju badania milimetrowegofront fokusa na najtanszych szklach nadszedl czas onanizowania sie nad naklejka "japan". ;P
naklejka jak naklejka,
ale faktem jest, że jak kupowałem swoje 50E (15 lat temu?) w USA to po jakimś czasie po zamówieniu zadzwonił pan ze sklepu i zapytał, czy chciałbym wersję 'made in malaysia' czy 'made in japan' = +100 US$ :roll:
MacGyver
25-10-2010, 23:49
Takie zastanawianie przypomina mi trochę dylematy z przed lat dwudziestu - który Polmos robi najlepszą "Żytnią" bo Zielona Góra robi ze zlewanych wódek z przechwyconego przemytu a Poznań z ziemniaków ;-)
Nie, no dajcie spokój... Wczoraj komuś się porysowała naklejka i był płacz, dziś ktoś lata po sklepach i szuka magicznych właściwości wynikających z napisu "japan"
Boję się o jutro! :D
bernard78
26-10-2010, 09:35
jutro będzie:
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,PiS-chce-monitorowac-internet,wid,12789904,wiadomosc.html?ticaid=1b211
i skończą się problemy.... :-D
najważniejsze, że nie pisze "made in china: :)
jutro będzie:
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,PiS-chce-monitorowac-internet,wid,12789904,wiadomosc.html?ticaid=1b211
i skończą się problemy.... :-D
Z tego nie wynika że o Canonie też trzeba będzie pisać tylko dobrze :D
Takie zastanawianie przypomina mi trochę dylematy z przed lat dwudziestu - który Polmos robi najlepszą "Żytnią" bo Zielona Góra robi ze zlewanych wódek z przechwyconego przemytu a Poznań z ziemniaków ;-)
Szybko zacząłeś się interesować tą gałęzią przemysłu ;-)
MacGyver
26-10-2010, 10:11
Szybko zacząłeś się interesować tą gałęzią przemysłu ;-)
Wtedy jeszcze czysto teoretycznie :-) Praktycznie to kilka lat później ;-)
Boję się o jutro! :D
Jutro bedzie tak:
http://www.youtube.com/watch?v=-nPqrSR5QRo
Na moim 500D pisze made in Japan, ale na 18-55 kit made in Taiwan
Jeśli coraz większa część klientów jak ognia unika "Made in China" to powinien być to czytelny sygnał dla producentów jaka jest wola rynku
Jeśli coraz większa część klientów jak ognia unika "Made in China" to powinien być to czytelny sygnał dla producentów jaka jest wola rynku
zgadza się, z drugiej jednak strony chyba wszyscy wiemy dlaczego Chiny..., koszty, koszty, koszty. Osobiście teoretycznie też zwracam czasami na to uwagę, aczkolwiek coraz częściej jest jednak tak, że te Chiny nie do końca są takie straszne jakościowo, tym bardziej jeżeli dany sprzęt jest firmowany jakąś "konkretną" marką. Kiedyś w necie trafiłem na fotorelecję jakiegoś kolesia, który był na wycieczce w jakiejś Chińskiej fabryce elektroniki (nota bene produkowali dla Polaków :)) no i byłem w szoku jak zobaczyłem tą fabrykę, pełna profeska, czysto, schludnie,. Naprawdę byłem zaskoczony...
MacGyver
28-10-2010, 13:08
Jeśli fabryka należy do Canona i produkuje na te same rynki co ta japońska to ma takie same procedury kontroli jakości. Ponadto aparat składa się z dużej ilości różnych, mechanicznych, optycznych i elektronicznych podzespołów, które produkowane są jeszcze gdzie indziej. Tak na dobrą sprawę napis "Made in Japan" lub "Made in Taiwan" wskazuje tylko gdzie sprzęt został zapakowany do pudełka. Mało który producent przyznaje się otwarcie gdzie były wykonywane poszczególne etapy produkcji.
Nie wykluczałbym natomiast różnic w sprzęcie przeznaczonym na różne rynki (amerykański, azjatycki, europejski) bo księgowi i marketingowcy w korporacjach mają różne dziwne pomysły.
To są fabryki w ramach tego sanego koncernu i jakość produktów jest podobna. Mam obiektywy "made in japan" a wcześniej trafił się jeden "made in tajwan" i nie widzę zbytniej róznicy w wykonaniu. Wszystkie jakościowo podobne w swojej klasie.
marceleqs
03-11-2010, 00:47
z tym "made in japan" jeszcze póki co bym uważał.. owszem, z zasady wszędzie mają procedury i kontrole jakości, z zasady to tylko zmiana miejsca produkcji/montażu na tańsze, ale ile prawdy w utrzymaniu jakości tej produkcji na Tajwanie.. to tylko oni wiedzą. Oficjalnie testów nie widziałem, chyba za wcześnie, za jakiś czas dopiero dowiemy się jak z niezawodnością 500D from Tajwan vs. Japan. Jedno jest pewne. Klienci w sklepach już szukają po naklejkach - sam zaobserwowałem. Pozatym, mając do wyboru 500D Tajwan vs. 550D Japan wybierają JEDYNIE ZE WZGLĘDU NA NAKLĘJKĘ 550D ;]