Zobacz pełną wersję : Lampa do Canona 40D/50D
herbatniczek
11-04-2009, 18:04
Hej,
Czy warto brać tą lampkę za 1000zł? Są jakieś jej tańsze odpowiedniki z takimi samymi funkcjami, żeby nie przepłacać? Aparat to Canon 40D
CrazyEyesDogg
11-04-2009, 19:22
Metz 48AF-1, innej alternatywy nie znam :rolleyes:
Sam posiadam 48 i 58 - świetliki godne polecenia 8)
Hej,
Czy warto brać tą lampkę za 1000zł? Są jakieś jej tańsze odpowiedniki z takimi samymi funkcjami, żeby nie przepłacać? Aparat to Canon 40D
W Euro pojawily sie Nissin 422 i 622. Kosztuja odpowiednio 398 i 498pln. 622 ponoc wspolpracuje bezprzewodowo. Sam sie zastanawiam czy nie wziac. Cena atrakcyjna. Obsluguja E-TTL II.
W Euro pojawily sie Nissin 422 i 622. Kosztuja odpowiednio 398 i 498pln. 622 ponoc wspolpracuje bezprzewodowo. Sam sie zastanawiam czy nie wziac. Cena atrakcyjna. Obsluguja E-TTL II.
Z tego co pamiętam to te nissiny nie pozwalają na pracę w trybie HSS, a to może kiedyś się przydać.
Ostatnio też robiłem 'wywiad', Metz 48 AF-1 ma podobną funkcjonalność co 430EX II, z tą różnicą że nie masz dostępu do regulacji lampy z poziomu body.
Co tu mogłoby się jeszcze przydać... z różnic o jakich ludzie częściej wspominają: wspomniany Metz ma kruchawą stopkę, 430EXII ma metalową - ale jeśli nie planujesz jakichś bardziej hardcoreowych wypadów, a ze sprzętem obchodzisz się jak z jajkami to nie powinno Ci to przeszkadzać...
molmagic
11-04-2009, 21:08
Nie chce tu robić reklamy, ale ja bardzo ciesze się, że wybrałem canona zamiast podobnego metza. Wg mnie różnica w stopce i korekcji z body jest dość ważna. Chodzi jeszcze o jakość wykonania i czas ładowania. Ja swoją lampkę kupiłem nową w listopadzie za 750zł wiec to mniejsza kasa niż teraz, ale chyba w dalszym ciągu się opłaca. Różnica mniej więcej taka jak pomiędzy szkłami canona a tamrona. Po prostu zapnij jedno i drugie do body, będziesz wiedział na co się zdecydować.
Sprawdzilem Nissin, bezprzewodowo dziala tylko jako slave w trybie manualnym. Lipa :-(
Ja osobiscie tez mam Canona i jestem bardzo zadowolony.
Maly OT: widzieliscie najmocniejsza lampe Sony? Ma naprawde swietnie rozwiazany system obrotu glowicy. Ciekawe czy Canon kiedys zrobi cos podobnego.
CrazyEyesDogg
11-04-2009, 21:29
Ostatnio też robiłem 'wywiad', Metz 48 AF-1 ma podobną funkcjonalność co 430EX II, z tą różnicą że nie masz dostępu do regulacji lampy z poziomu body.
Do 'customów' z poziomu aparatu nie wejdziesz. Jest jednak kontrola EV z body ;)
wspomniany Metz ma kruchawą stopkę, 430EXII ma metalową - ale jeśli nie planujesz jakichś bardziej hardcoreowych wypadów, a ze sprzętem obchodzisz się jak z jajkami to nie powinno Ci to przeszkadzać...
No i masz rację ;) Metz wypada kiepsko w porównaniu do Canona 430EX/580EX - obudową... Niestety są jakieś minusy - konstrukcyjne - za trochę tańszą, a praktycznie tą samą lampę ;)
fabrykant
11-04-2009, 21:34
Witam
Polecam test- zestawienie lamp różnych systemów i producentów niezależnych w marcowym Foto Video Digital- bardzo przydatne. Zgrubsza- z najtańszych lamp dobrze wypada Nissin 622 (niecałe 500 zł) jest równie mocny jak 430 ale prosty jak konstrukcja cepa, a więc nie ma paru funkcji 430 (np. brak synchronizacji z krótkimi czasami, brak ręcznego sterowania kątem) ale można używac go jako slave w systemach kilku lamp. Równie szybko jak Canon się ładuje. Podobnie prostym urządzeniem jest Sigma EX530 DG ST, ale ma przewagę większej mocy nad 430 tką i jest tańsza (700 zł). Z porównywalnych funkcjonalnie z Canonem zostaje chyba tylko Metz 48, ale jest niewiele tańszy. Pozostałe lampy z ligi "do 500 zł" odstraszają mnie długim czasem ładowania (nawet i 10 sek.), a porównywalne funkcjonalnie z 430EX są droższe (Sigma 500 DG Super). Wg mnie dobry wybór to 430EXII (mam I serię), albo w wypadku rezygnacji z paru przydatnych funkcji- Sigma (bo mocna i niedroga).
Nie jestem wielkim znawcą lamp, bo mało ich używam. Może wypowie się tu jeszcze ktoś światły.
Pozdrawiam
Niestety są jakieś minusy - konstrukcyjne - za trochę tańszą, a praktycznie tą samą lampę ;)
Nie jest taka sama, nawet "praktycznie". Jeżeli chodzi o wspomnianą jakość wykonania to w moim odczuciu jakość wykonania Meta'a 48 jest gorsza a niżeli Canon'a 430EX/EXII, widać to już przy pierwszym kontakcie z lampą.
Witam
Od miesiąca posiadam 430EXII dołączoną do analogowego 30V i jestem bardzo zadowolony, głównie korzystam z trybu P, odbijam światło od czego się da i jest OK.
Jak chodzi o E-TTL II to gdzieś czytałem, że:
- jest to funkcja korpusu a nie lampy
- do poprawnego działania wymagany jest obiektyw z USM
Jeśli się mylę to przepraszam
CrazyEyesDogg
11-04-2009, 23:03
Chodziło mi właśnie o ogólnie obudowę. Pod względem 'klawiszologii' jak i samej 'wytrzymałości' Metza ;)
Pamiętajcie że na korzyść 58-ósemki leci druga kukułka z przodu lampy ^^
E-TTL II - LINK (http://canon-board.info/showthread.php?t=2421) do FAQ
talarczyk
12-04-2009, 00:43
Witam
Jak chodzi o E-TTL II to gdzieś czytałem, że:
- jest to funkcja korpusu a nie lampy
- do poprawnego działania wymagany jest obiektyw z USM
do poprawnego działania e-ttl 2 nie potrzeba obiektywu z usm. Szkła Canona przekazują inf. o odl. od obiektu ale ma to znaczenie tylko przy palniku skierowanym na wprost - w każdym innym przypadku siłę błysku mierzy się z przedbłysku :)
sam mam tamrona i lampę ex - e-ttl ii w 400d działa i nie przepala ani niedoświetla żadnych klatek :)
Czy do Canon'a 40D podejdzie lampa Canon 420EX? A może polecacie coś lepszego do zastosowań na razie amatorskich?
Dzięki za odpowiedź.
trzeszcz6
01-10-2009, 18:50
podejdzie jak najbardziej :) to zależy ile chcesz wydać na lampę np 430 ex II to ok 1000 zł a 580 ex II ok 1500 zł :)
pzdr B.
dariuszpicasso
01-10-2009, 19:27
zgadzam sie w zupełności z przedmówca !Napisz jaka masz gotówkę na lampe !
W tym momencie mam na lampę ok. 500 do 600 zeta i chciałbym się zmieścić w tym przedziale. Myślę, że taka mi na razie chyba wystarczy.
Jeszcze chce dokupić obiektyw. Zastanawiam się na Sigmą 17-70 2.8-4.5, albo używany Canon 24-85 3.5-4.5.
trzeszcz6
01-10-2009, 21:29
jezeli ok 600 zł, możesz poszukać 430 ex zdecydowanie szybciej sie ładuje od 420 ex :)
oczywiście używaną :)
Jutrzas86
02-10-2009, 03:48
Od ok. 440zł masz też Nissina Di622 - za tą cenę to jak za pół darmo, do Canona 430EX jeszcze mu trochę brakuje ale nówkę można kupić taniej niż używanego 430EX, naprawdę warto.
Z tych dwóch obiektywów brałbym Sigmę 17-70, dolne 24mm w Canonie to jednak dość wąsko na matrycy APS-C. Jeśli możesz dołóż trochę do Tamrona 17-50mm F/2.8 :)
OK. Dzięki za odpowiedzi. Wybiorę 430EX albo Nissina Di622.
Rozważ używaną 550EX. Troche duża i ciężka, ale prędzej czy później dojdziesz do tego, że w lampie tak naprawde liczy się moc, zwłaszcza jesli fotografujesz z błyskiem odbitym, aby uniknąć zdjęć z perspektywy górnika (taki gościu w hełmie z lampką na czole).
420EX jest do przyjęcia, jeśli nie potrzebujesz tryby manualnego, który przydaje się np. przy zabawie z wyzwalaczami radiowymi.
Gdybym miał do wyboru 430EX i 550EX - brałbym mocniejszą 550EX (o ile nie przeraża Cię ciężar i rozmiary 550EX.). Wszelkie bajery dostosowujące 430EX do cyfrówek to generalnie gadżetologia. Opcje takie jak dostosowanie zooma lampy do cropa w aparacie (jeśli nie błyska się np. na ptaki na wprost z dużej odległości aparatem z cropem 1.6x) czy automatyczne dostosowanie WP do użyteczne gadżety bez których spokojnie można się obejść.
lajf_entusiast
06-10-2009, 17:08
Jeśli masz 600zł to w sam raz jest Nissin di622 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_canon-p-1383.html). Bawienie się w używane lampy to ryzykony interes. To tak jak kupować aparat z dużym przebiegiem migawki...
Na początek ten Nissin powinien wystarczyć. Też jest mocny, ale o wiele lżejszy niż 550ex, a komfort pracy jest przecież równie istotny ;-)
Rozważ używaną 550EX.
Należy także wziąć pod uwagę fakt iż jest to leciwy model i nie trudno trafić na mocno wyeksploatowany egzemplarz, którego ewentualna naprawa była by praktycznie nieopłacalna.
420EX jest do przyjęcia, jeśli nie potrzebujesz tryby manualnego...
Canon 420EX pracuje zarówno w trybie manualnym jaki w E-TTL'u.
Nieprawda. 420EX nie pracuje w trybie manualnym. Chyba, że pełną mocą.
fabrykant
07-10-2009, 23:57
Z doświadczeń własnych mogę polecić:
Canona 430 EX- firmowa, bardzo ustawialna, dobra, ale niestety nie za 600 zł. Używane też pewnie drożej.
Do ceny 500- 600 zł są takie alternatywy:
Używana 420EX- bardzo prosta lampa, ale ma synchronizację z szybkimi czasami migawki (przydatne w strzelaniu w mocnym świetle). Brak odbłyśnika, co ogranicza pole jej błysku do obiektywów nie szerszych niż 24mm pełnej klatki (16 mm na APS-C), chyba że dokupić do niej bouncer (10-20zł)
Nowe:
Nissin Di622- tego od niedawna mam. Równie prosty jak 420EX, niestety nie synchronizuje się z szybkimi czasami migawki, ale za to może służyć jako lampa slave wyzwalana lampą wbudowaną aparatu- ustawienia mocy błysku tylko manualne. Błyska także na II-gą kurtynę migawki, o czym nie pisze producent.
Sunpak PZ42x- możliwości podobne, ale ma ekranik z tyłu pokazujący ustawienia i możliwość korekty mocy błysku klawiszami na lampie (o ile to komuś potrzebne)
Porównanie 430EX, Nissina 622i i Sunpaka 42x zamieściłem tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=52529
Dalej: Tumax 386- lampa o ile wiem o nieco szerszych możliwościach od powyższych, ma ekranik zewnętrzny, może być lampą slave. Jest nieco słabsza i słychać trochę narzekania na jej awaryjność- poszukaj na forum.
Exakta DPZ38AF= Tuamx z innymi napisami
Fomei 42(jakoś tak)= Sunpak z innymi napisami
Pozostaje jeszcze równie jak Nissin prosta Sigma 530DG ST- ma nad pozostałymi przewagę dużej mocy- nie miałem jej w rękach, ale jest chwalona. Może być lampą zewnętrzną slave sterowaną inną lampą master w pełnej automatyce i synchronizacji E-TTL, zdaje się że jej cena niewiele przekracza 600 zł.
Ja zdecydowałem się na Nissina 622, kosztował 450 zł i na razie uznaję że kupiłem dobrze.
Którą lampę bardziej polecacie do Canona 50D :
Canon Speedlite 430EX II, Metz Mecablitz 50 AF-1 czy wybrać najtańszą Nissin Di622 (387zł).
oasisman
23-10-2010, 11:22
Lepiej napisz do czego byś chciał ją wykorzystywać, a nie jakie masz body :-)
Lampa uniwersalna - ogólnie do wszystkiego. Współpraca na drugą kurtynę, powtarzalność błysku. Wiem iż Nissin ma problem przy sterowaniu radiowym i wielka szkoda że nie ma trybu HSS.
wiktor2323
23-10-2010, 11:49
Moim zdaniem jedynym wyjściem jest albo Metz albo Canon. Obie lampy mają HSS więc możesz doświetlać cienie w plenerze. Osobiście przy 50D mam metza (48af-1) ale mogę polecić. Nie miałem w ręku 430 ExII, wiec nie mam porównania, ale mimo wszystko polecam Metza bo u mnie sprawuje się świetnie.
najlepsze rozwiazanie to Canon Speedlite 430EX II nówka z pełna gwarancją za ok. 840 zł na aukcjach internetowych :) Systemowa lampa jest zawsze najlepsza.
jacek_73
23-10-2010, 14:17
metz czy canon? na kasie różnica prawie żadna, liczba przewodnia na korzyść metza, funkcjonalność chyba też na remis.Trudny wybór, choć z drugiej strony co nie kupisz to będziesz miał sprzęt bardzo podobny...no i dobry.
P.S.
Odpukać, ale zobacz może jest jakaś znacząca różnica w warunkach gwarancyjnych i z serwisem.
Nie miałem w ręku 430 ExII, wiec nie mam porównania, ale mimo wszystko polecam Metza bo u mnie sprawuje się świetnie.
Świetna argumentacja.
Osobiście przy 50D mam metza (48af-1) ale mogę polecić. Nie miałem w ręku 430 ExII, wiec nie mam porównania, ale mimo wszystko polecam Metza bo u mnie sprawuje się świetnie.
Osobiście przy 50D mam canona (430 ExII) ale mogę polecić. Nie miałem w ręku Metza, wiec nie mam porównania, ale mimo wszystko polecam Canona bo u mnie sprawuje się świetnie.
:-D:-D:-D
Witam wszystkich,dołącze sie jako uzytkownik były metza 48-ki,lampka bardzo fajna solidnie wykonana,wspomaganie,wtedy jak na moje potrzeby z systemem "p" wystarczająca,miała to co chciałem:),jedyne co mnie bolało w tej lampie to plastikowa stopka, zakażdym razem jak zakładałem i sciągałem lampkę to miałem wrażenie że zaraz się złamie:a broń boże w coś uderz:(
Nie wiem jak z wyrobieniem plastiku,bo pozbyłem sie systemu,więc nie miałem ogólnie sprawdzić,jednak szczerze polecam:)
teraz jednak będąc w canonie na pewno kupię 430-tkę:)metalowa stopka,i mocowanie nie na gwint:)
pozdro dla wszystkich