PDA

Zobacz pełną wersję : 5D vs beton

Agnieszka
19-10-2010, 15:38
Witam,
podczas wakacyjnego wyjazdu aparat spadł mi na beton z wysokości ok 1,5 m, upadł na stopkę do mocowania lampy błyskowej. Działa :) ale poprzesuwały się "w górę" punkty wskazujące wyostrzenie. Kiedy wybieram na przykład środkowy punkt AF to podczas ustawiania ostrości podświetla się górny punkt AF, ale ostrzy na środkowy, analogicznie dzieję się podczas ostrzenia na najniższy punkt AF - po podświetla się środek. Podczas ostrzenia prostokąciki wyświetlają się częściowo. Czy ktoś domyśla się co się mogło poprzestawiać albo popsuć? Wołałabym mniej więcej wiedzieć co się mogło uszkodzić i ile może kosztować naprawa, zanim oddam aparat na Żytnią.
Pozdrawiam.

Bartek_902
19-10-2010, 15:41
Matówka mogła się poruszyć i przsunąc,ile to bedzie kosztowało trudno powiedziec bo jeśli nie wiesz to serwis canona nie wycenia na odległośc i trzeba im sprzęt pokazać,ale myśle że jeśli to sama matowka to nie wiecej niż 200-300zł chyba że do tego znajda inne uszkodzenia

Kolaj
19-10-2010, 15:43
Na Żytniej ekspertyza jest bezpłanta. Nie ma na co czekać, szczególnie, że jesteś w Warszawie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ERRATA: "bezpłatna" a nie "bezpłanta" oczywiście.

MariuszM
20-10-2010, 19:32
bo jeśli nie wiesz to serwis canona nie wycenia na odległośc i trzeba im sprzęt pokazać,ale myśle że jeśli to sama matowka to nie wiecej niż 200-300zł chyba że do tego znajda inne uszkodzenia

I to są jakieś jaja.
Pisałem maila z zapytaniem o cenę wymiany matówki - "nie wyceniamy na odległość".
Dziś tam pojechałem (pół godziny szukałem miejsca parkingowego).
Pan, który przyjął sprzęt, od razu podał cenę - 100PLN + 60PLN za czyszczenie matrycy. Nie mógł tego zrobić mailem???

_igi
20-10-2010, 19:48
Podobno serwis na czerniakowskiej, róg chełmskiej jest kapitalny. Na pewno znajdziesz w necie, dzisiaj zebrałem namiary od znajomego fotoreportera i zawieruszyła mi się karteczka.

Niedawno moja piątka również zaliczyła niezłą glebę, z 1,5 metra na betonowe podłoże (taką kratkę, jaką się wykłada parkingi), ze dwa fikołki zrobiła. Wygięły się metale przy zaślepce na baterię tak, że musiałem ją lekko przypiłować nożem, żeby się dało swobodnie otwierać/zamykać i z bani. Przynajmniej po tym nie zwracam uwagi na to, że mi korpus trzeszczy (vide mój ostatni wątek tu)

Kolaj
20-10-2010, 21:16
(pół godziny szukałem miejsca parkingowego).
Nie wiem, po co się tak gimnastykowałeś. Ten parking za szlabanem jest dla klientów serwisu bezpłatny. Wystarczy powiedzieć parkingowemu, dokąd się jedzie :mrgreen:

canis_lupus
21-10-2010, 09:56
Na mój gust to nie będzie matówka. Punkty AF są za matówką a nie na niej.

MariuszM
21-10-2010, 12:55
Nie wiem, po co się tak gimnastykowałeś. Ten parking za szlabanem jest dla klientów serwisu bezpłatny. Wystarczy powiedzieć parkingowemu, dokąd się jedzie :mrgreen:

Dzięki Kolaj!
Za płotem same zakazy a SM szuka żeru, tj kasy.

MacGyver
21-10-2010, 14:06
Wołałabym mniej więcej wiedzieć co się mogło uszkodzić i ile może kosztować naprawa, zanim oddam aparat na Żytnią.

Tak jak napisał Kolaj wycena jest bezpłatna i nie zobowiązuje do zlecenia naprawy. Ponadto, po upadku na beton z takiej wysokości, aparat i tak wymaga przeglądu w serwisie, bo za trzy miesiące, w momencie gdy będziesz wykonywać "zdjęcie życia", puszka może odmówić dalszej współpracy.

allxages
21-10-2010, 14:19
Podobno serwis na czerniakowskiej, róg chełmskiej jest kapitalny. Na pewno znajdziesz w necie, dzisiaj zebrałem namiary od znajomego fotoreportera i zawieruszyła mi się karteczka

Na czerniakowskiej to Bykowski ma serwis. A wiadomo, ze Bykowski to klasa sama w sobie.

Polecam!

Agnieszka
21-10-2010, 16:09
Dzięki za wszystkie sugestie i rady :)
Poproszę o dokładniejsze sprawdzenie, bo faktycznie lepiej wydać parę złotych więcej niż potem się zdziwić.

Podobno serwis na czerniakowskiej, róg chełmskiej jest kapitalny.
Znalazłam - Czerniakowska 71 :) Akurat mam tam rzut beretem, więc jadę na Czerniakowską :)

Na mój gust to nie będzie matówka. Punkty AF są za matówką a nie na niej.
Nie strasz... Punkty AF się nie poprzesuwały, tylko potwierdzenie ostrości...

allxages
21-10-2010, 16:27
Znalazłam - Czerniakowska 71 :) Akurat mam tam rzut beretem, więc jadę na Czerniakowską :)

tylko to nie jest autoryzowany serwis wiec jezeli masz gwarancje to i tak za wszystko zaplacisz itd.

punkty AF widoczne na matowce nie sa na matowce tylko na innej plytce i koledze o to chodzilo

streaker
21-10-2010, 16:30
Za matówką (nad nią) jest szybka z naniesionymi punktami AF (które aparat jakimś tam sobie znanym patentem podświetla), jeśli ta szybko się przesunęła (nie na bok, ale do góry lub na dół) to podświetlenie trafia w inny punkt, chociaż patrząc przez wizjer wygląda, że wszystko jest na swoim miejscu.

Agnieszka
21-10-2010, 21:03
tylko to nie jest autoryzowany serwis wiec jezeli masz gwarancje to i tak za wszystko zaplacisz itd.
Nie mam już gwarancji, ale gwarancja to chyba i tak nie obejmuje napraw związanych z upadkiem na beton...

Za matówką (nad nią) jest szybka z naniesionymi punktami AF (które aparat jakimś tam sobie znanym patentem podświetla), jeśli ta szybko się przesunęła (nie na bok, ale do góry lub na dół) to podświetlenie trafia w inny punkt, chociaż patrząc przez wizjer wygląda, że wszystko jest na swoim miejscu.

Ze wstydem się przyznam, że aż tak dokładnie budowy to ja nie znam. Podświetlenie właśnie trafia w inny punkt i to widać w wizjerze, ale ostrością trafia w wybrany punkt.
Aparat już w serwisie, ale pan Bykowski był pod wrażeniem, że metalowa część obudowy jest wgięta, lekko ale jest... i postraszył mnie, że pryzmat mógł dostać lub elektronika jakaś... :shock:

Agnieszka
16-11-2010, 12:51
Aparat odebrany z serwisu :) Odkleił się diodowy czujnik podświetlający punkty auto-focusa. Pan Bykowski zastrzegał, że nie może mu się nie udać przykleić ich idealnie i może być niewielkie przesunięcie. Ja żadnego przesunięcia nie widzę :) Ślady po uderzeniu korpusu o beton zostały zamalowane, aparat wyczyszczony, matryca i lustro umyte. Wszystko kosztowało mnie 250 zł czyli znośnie :)
Pozdrawiam.

_igi
17-11-2010, 00:36
O, dobra wiadomość, gryzę się cały czas czy do niego nie zanieść mojego fiszaja, ale boję się ceny tejże usługi. No ale cóż, kiedyś zanieść trza będzie. Dobrze wiedzieć że przynajmniej nie zdziera. To był jedyny znak zapytania jeśli chodzi o p. Bykowskiego. Pozdrawiam.

nagor
23-11-2010, 11:04
jesli fisz samyanga to można samemu rozkrecac i naprawiać:)
a moze ktos podać namiary na ten serwis? jakie e-mail?

Saapcio
23-11-2010, 11:42
http://katalog.pf.pl/Warszawa/wyslij-wiadomosc-do-Bykowski-Witold-Serwis-Fotograficzny-F4616419G0B1485-m20.html

...i wszystko jasne :idea:

Pozdrawiam serdecznie

Shrek
30-11-2010, 22:59
Nie mogę wysłać nic z tego formularza, może ktoś*podać jakiś telefon?

BTW, ja mam jakiś pechowy egzemplarz, najpierw w innym temacie pisałem
jak mi wypadł z ręki na asfalt, z tym sobie już poradziłem, wczoraj w teatrze
narodowym nie wiem kiedy przypieprzyłem o cóś i pękło mi szkiełko
na wyświetlaczu. Na szczęście tylko szkiełko, wyświetlacz cały ... ale pech mega :(

Serwis po długich rozmowach będąc osobiście orzekł okolice 1000PLN, ten drugi,
co obudowe załatwiałem 350 komplet usługa z wymianą, spróbował bym jeszcze
u tego Pana z Czerniakowskiej, może jest inne wyjście, tańsze ...

Saapcio
01-12-2010, 19:32
Bykowski Witold - Serwis Fotograficzny
Warszawa
ul. Czerniakowska 71 pok. 110
tel. 22 851 19 65 , fax 22 851 19 65

Powodzenia.