Zobacz pełną wersję : bezpowrotnie utracona szybkostrzelnosc - 430ex
beachcomber
27-11-2005, 15:57
wiatm!
od niedawna posiadam lampe 430ex, jest to moja pierwsza zewnetrzna lampa blyskowa, tak wiec mam male doswiadczenie w tej dziedzinie. nie mam mozliwosci porowniania jej z innymi, stad moje pytanie do forumowiczow posiadajacych ta lampe. czy jestescie w stanie zrobic serie (powiedzmy kolo 5 zdjec, wszystkie z blyskiem) mi to jakos srednio wychodzi... warunki sa takie: eos 350d, iso 400, f5,6,szeroki kat,tryb M, naladowane akumulatory sanyo 2500, ciemny pokoj (powiedzmy 2 zarowki 60W). jak kieruje lampe prosto to wszystko jest ok, jak zaczynam odbijac od sufitu to sie robi problem - blyska przy pierwszym, czesto przy drugim zdjeciu, pozniej lapie tak co drugie albo nawet gubi po 2 klatki.....:(
kumam, ze odbijac od sufitu nie dziala zoom lampy, i pewnie musi blysnac mocniej, ale wydaje mi sie, ze lampa zewnetrzna powinna byc w stanie naswietlic dobre kilka klatek pod rzad.
napiszcie mi prosze czy tez tak macie ze swoimi lampami czy moze moj egzemplarz jest wadliwy.... a moze to wina baterii??
tak musi byc
lampa po prostu musi sie naladowac i nic tego nie zmieni
Kiedy dajesz od sufitu lampa musi błysnąć dużo mocniej, żeby właściwie oświetlić scenę. Dlatego wali pełną mocą lub zbliżoną do pełnej i musi się naładować. Trzecie, czwarte zdjęcie w szybkiej serii może nie błysnąć.
Jedyne co mogę zaproponować, to
a) zmniejsz w CF siłę błysku wstępnego (pomiarowego)
b) ustaw lekką korekcję siły błysku FEC, dzięki czemu oszczędzisz nieco mocy.
canis_lupus
27-11-2005, 17:56
No bez jaj, odbijając od sufitu to nawet mój sunpak potrafi spokojnie 3 zdjecia zrobic
Canis, tylko na jakim sprzęcie?
Bo seria w 300, 300D, 20D i 1DMk2 to zupenie inna seria za kadżym wymienionym razem.
Oczywiście każdy przypadek jest inny, jeśli ktoś odbija od czarnegho sufitu, który znajduje się 10 m powyżej to co innego, niż w garażu ;). Do tego trezba wiedzieć jaki kąt, im szerzej, tym lampa bardziej się wysila.
Moja świeżo zakupiona 430 zachowuje się podobnie - też 2,3 zdjęcia zrobi a potem musi się doładować. Ale robiłem trochę wcześniej 580 i z tego co pamiętam (uzytkownicy, poprawcie jeśli się mylę) tam wcale znacznie lepiej nie było... Po prostu jak wspomnieli poprzednicy lampa błyska wtedy praktycznie całą mocą i musi się doładować. Serie z palnikiem na wprost znacznie dłuższe (5-6 zdjęć, jak błysk słabszy to oczywiście więcej) co chyba nikogo nie dziwi :-)
KuchateK
27-11-2005, 23:01
Bezpowrotnie? Eeee ;)
Jedyne co mogę zaproponować, to
a) zmniejsz w CF siłę błysku wstępnego (pomiarowego)
Gdzies Ty takie ustawienie wygrzebal? Siedze z instrukcjami i nie moge znalezc ani w 430 ani w 580.
Chyba cos kolega pomotal ;)
b) ustaw lekką korekcję siły błysku FEC, dzięki czemu oszczędzisz nieco mocy.
Potem siedziec i wyciagac to wszystko niedoswietlone? Moim zdaniem to jest mocno chybiony pomysl.
A moze by tak ISO zwiekszyc? ISO 800 (a nawet i 1600) w 350D nie boli. Chyba jednak znacznie latwiej bedzie nieco odszumic prawidlowa ekspozycje jak kombinowac z wyciaganiem z niedoswietlonych czegokolwiek.
Mozesz wrecz ustawic lekka korekte na plus starajac sie dojechac histogramem maksymalnie w prawo. Zje to sporo szumu z wysokiego ISO i znacznie ulatwi pozniejsza obrobke. Dla mnie standard w pomieszczeniach to +2/3-1EV i iso800. Choc seriami czesto nie robie.
Nie musisz swiecic na to co masz za plecami. Ustaw palnik nie idealnie do pionu a naprzyklad 45 stopni. Wiecej swiatla skierujesz na obiekt.
Poeksperymentuj z rozpraszaczami.
http://canon-board.info/showthread.php?t=6878
Od GN43 do GN 58 to jednak troche mocy jest. Dlatego 580 ma lepiej.
BTW. Zoom palnika da sie zmienic przy podniesionej glowicy.
Kuchatek, chyba trochę pochrzaniłem. W 580EX Cf nr 9 daje możliwość wyboru siły mocy błysku wstępnego. Z tym, że nie wiem czy 430EX też ma tę funkcję i chyba zapomniałem, że domyślnie jest to wartość najmniejsza (czyli juz zmniejszyć się nie da) :roll:
KuchateK
28-11-2005, 01:34
Kubaman. Zaiste taka funkcja jest.
CF nr 9. "Ilosc swiatla blysku probnego" (z angielskiej instrukcji "test firing with autoflash").
Tyle ze blysk probny (test firing) to nie jest ani blysk wstepny, ani przedblysk (preflash) ani nic odpowiadajacego. Ta funkcja ustawia moc blysku wyzwalanego przyciskiem test (pilot) przy pracy automatycznej lampy. Domyslne ustawienie 1/32 mocy mozna zwiekszyc do pelna. Przedblysk jest nijak nie regulowany. No i 430EX nie ma tej funkcji.
CF nr 9. "Ilosc swiatla blysku probnego" (z angielskiej instrukcji "test firing with autoflash").
Tyle ze blysk probny (test firing) to nie jest ani blysk wstepny, ani przedblysk (preflash) ani nic odpowiadajacego. Ta funkcja ustawia moc blysku wyzwalanego przyciskiem test (pilot) przy pracy automatycznej lampy. Domyslne ustawienie 1/32 mocy mozna zwiekszyc do pelna. Przedblysk jest nijak nie regulowany. No i 430EX nie ma tej funkcji.
A i tak najfajniejsze jest ustawienie tej funkcji na strobo 8) . Robi wrazenie ale daje rozklad cieni.
beachcomber
28-11-2005, 12:52
Bezpowrotnie? Eeee ;)
BTW. Zoom palnika da sie zmienic przy podniesionej glowicy.
bezpowrotnie jak u kundery :wink:
jestes pewny z tym zoomem?? mi sie wydaje, ze jak sie podniesie lampe, to automatycznie ustawia sie zoom 24mm...
O właśnie - i to się zgadza z tym co ja zapamiętałem z instrukcji do tej lampy. Chodzi o błysk wyzwalany przez naciśniecie Pilota w 580EX.
KuchateK
28-11-2005, 20:16
jestes pewny z tym zoomem?? mi sie wydaje, ze jak sie podniesie lampe, to automatycznie ustawia sie zoom 24mm...
No to co? Jak jest na wprost to tez sie automatycznie ustawia na tyle ile masz z obiektywu. Tyle, ze to sa lampy z manualem. Mozna i w jednej i w drugiej wymusic konkretne ustawienie zarowno przy blysku na wprost jak i z podniesionym palnikiem (no chyba ze dopiszemy 580'tce w zaletach nad 430 ze pozwala na sterowanie palnikiem w pionie :D).
tak musi byc
lampa po prostu musi sie naladowac i nic tego nie zmieni
moja 420 ex błysneła 6 razy w trybie "portret" dłużej nie trzymałem..bez żadnej korekty
KuchateK
28-11-2005, 20:46
Tryb "portret" jest podobny do AV, czyli generalnie malo wymagajacy jesli chodzi o ilosc energii z lampy. Lepiej sprawdz w ciemnym pokoju (dwie/trzy zarowki bez slonca) w manualu iso400-800 f/5.6 1/60 na wprost i od sufitu.
Tryb "portret" jest podobny do AV, czyli generalnie malo wymagajacy jesli chodzi o ilosc energii z lampy. Lepiej sprawdz w ciemnym pokoju (dwie/trzy zarowki bez slonca) w manualu iso400-800 f/5.6 1/60 na wprost i od sufitu.
no to sprawdzam: tryp M, iso400, f/5.6 1/60 ,od sufitu, pokój 50m kw. zarowka 40W, przy czwartej klatce zadyszka.. ale ile sie takich ujęć robi..?
pozdrawiam
czy ma na to wszystko też rodzaj zasilania?? tzn mam na mysli ładowanie po kolejnych błyskach z aku-paluszków lub z zewnętrznego zasilania dedykowanego do lamp??
z trego co pamiętam to ustawia 50mm, ale jak pisał KuchateK, można to łatwo zmienić w manualu
czy ma na to wszystko też rodzaj zasilania?? tzn mam na mysli ładowanie po kolejnych błyskach z aku-paluszków lub z zewnętrznego zasilania dedykowanego do lamp??
No tak, o ile dobrze pamiętam (tylko nie wiem czy nie mieszam z Sigmą, której instrukcję też czytałem), że z NiMH ładuje około 2x krócej niż z alkalicznych. Pewnie z porządnego aku zewnętrznego będzie jeszcze krócej.
KuchateK
28-11-2005, 22:08
z trego co pamiętam to ustawia 50mm, ale jak pisał KuchateK, można to łatwo zmienić w manualu
Konkretnie by wszyscy dobrze zrozumieli :) Zoom mozna ustawic manualnie. Niezaleznie od reszty. Nie wyklucza to automatycznego dozowania mocy i e-ttl'a (II).
jasne, sorki byłem mało precyzyjny. Manual może dotyczyć zarówno zooma w lampie jak i siły błysku (ale nie musi to być jednoczesne).
No tak, o ile dobrze pamiętam (tylko nie wiem czy nie mieszam z Sigmą, której instrukcję też czytałem), że z NiMH ładuje około 2x krócej niż z alkalicznych.
czy aby napewno było w tym coś prawdy, tzn że alkaliczne szybciej ładują od NiMH?
eee, Marcin, no chyba napisał dokładnie odwrotnie :roll:
czy aby napewno było w tym coś prawdy, tzn że alkaliczne szybciej ładują od NiMH?
Chyba na odwrót: lampa z aku NiMH ładuje się szybciej, niż na alkalicznych. Sam nie mam jeszcze lampy, ale w lampie tfu Nikona SB600 znajomego taka była prawidłowość.
eee, Marcin, no chyba napisał dokładnie odwrotnie :roll:
dżizzz...
sory za błedas, źle zrozumiałem... :D
pozatym w moim pytaniu pytałem o zewnętrzne batrypacki do lamp a nie o różnice pomiędzy alkaliczymi a NiMH bo to oczywiste...
Jesli chodzi o predkosc ladowania to gdzies kiedys czytalem ze:
NiCd > NiMh > alkaliczne
Czyli mozna postawic na predkosc ladowania kosztem ilosci blyskow - wtedy wybieramy NiCd ktore maja mniejsza pojemnosc niz NiMh
Na prfc Marek Lewandowski niedawno udowadniał, że to stwierdzenie było prawdziwe dawno temu, kiedy technologia produkcji NiMh nie była tak rozwinięta jak teraz.
A właśnie znalazłem cały jego wykład o bateriach:
http://www.fotogenia.info/index.php?text=artykul&id=0028
Wynika z niego, że "NiCd w zastosowaniach foto się skończyły".