Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zniszczony gwint do statywu w 1DS

jezyor
11-10-2010, 12:46
Ma pytanie, może ktoś może coś poradzić.
Kupiłem na Alledrogo 1ds. wszystko miało być cacy a nie jest.
Aparat trafił do mnie z 2 usterkami
1. pęknięty korpus w okolicy mocowania paska.
2. zniszczony gwint mocowania statywowego.

Nie bardzo wiem co robić.
o ile to pęknięcie korpusu jest minimalne (ale jest i czuję się wpuszczony w maliny brakiem informacji na aukcji o tej usterce) to może być niedoskwierające. bo może jest szczelny i nie naciągnie wilgoci a może nie.
jednak zorany gwint uniemożliwia montaż puszki na statywie i to już jest kanał.

w związku z tym mam takie pytania:
1. czy ktoś wymieniał kiedyś ten gwint? wie ktoś ile to kosztuje? serwis (dzwoniłem) nie wie. nie zobaczą nie powiedzą, a mieszkam na prowincji i wysyłka zajmie kilka dni itp. a jak każdy nie lubię się rozstawać ze sprzętem.
2. jak się zachować wobec sprzedawcy? żądać zwrotu kasy i odesłać aparat czy po ustaleniu ceny serwisu żądać zwrotu pieniędzy za naprawę i wyrównania strat moralnych?

poradźcie coś grzecznie proszę.

waldesss
11-10-2010, 14:23
Jeśli miało być wszystko ok, a nie jest to ewidentnie zostałeś oszukany.
Ja bym się nie bawił w serwisy tylko zażądał zwrotu pieniędzy i szukał kolejnego aparatu.

Bartek_902
11-10-2010, 14:59
Zostałeś zrobiony w bambuko....nie wiem co tu jeszcze robisz w tym momencie,jeśli sprzedwca nie poinformował Cię o tym i nie było tego defektu widać na zdjeciach to odrazu pownienieś domagać się zwrotu kasy

Bogdan56_Ch
11-10-2010, 16:22
Reklamacje należy zgłaszać jak najszybciej, potem nie udowodnisz że kupiłeś uszkodzony. Pęknięty korpus a wewnątrz nie wiadomo czy nie ma jakiejś usterki, która wyjdzie po jakimś czasie.

Merde
11-10-2010, 16:36
Podaj linka do tej aukcji, żeby się oszust zaindeksował na przyszłość w google.
IMHO aparat ewidentnie zaliczył glebę stojąc na statywie, brak takiej informacji w aukcji to jest oszustwo i nie ma się co cackać - tylko zwrot kasy i kosztów.

valdoo
11-10-2010, 17:06
Kolego, tak jak radzą inni, zwracaj i rządaj oddania kasy, nie ma co sie zastanawiać, pęknięcie może oznaczać upadek lub mocne uderzenie. W takim wypadku nie wiadomo co w środku. A co do zepsutego gwintu hm... to jedynie przegwintowanie na inną srednicę, a póżniej dopasowanie śruby od płytki statywowej lub próba wymiany.

jezyor
11-10-2010, 17:59
Dam linka jak będą kłopoty z odzyskaniem kasy. Nie wiem czy to oszustwo czy "niefrasobliwość". Na aukcji jak byk napisane było cytuję: "Sprzęt jest w wyśmienitym stanie i technicznie i wizualnie...w 100% sprawny! Obudowa bez rys, rysek, obić itp...!!"
Nie chcę być niesprawiedliwy po prostu. Uzyskałem zapewnienie, że był na przeglądzie w serwisie itp, itd.
Jednak obawa, że (z powodu wewnętrznych, niezdiadnozowanych obrażeń) odmówi posłuszeństwa w ważnym momencie, który się być może nie powtórzy nie daje mi spokoju :(
Chyba macie rację.
Czekam na odpowiedź w sprawie przelewu zwrotnego jak się sprawa przeciągnie 2 dni zalinkuję aukcję (w odpowiednim dziale forum) ;)

waldesss
11-10-2010, 18:19
Daj link od razu.
Jeśli ktoś pisze, że: "Sprzęt jest w wyśmienitym stanie i technicznie i wizualnie...w 100% sprawny! Obudowa bez rys, rysek, obić itp...!!", a wychodzi co innego to dla mnie już jest oszustem myślącym, że trafi na kogoś kto machnie na to ręką.

Krzychu
11-10-2010, 18:23
Znaleźć aukcję nietrudno - niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale sprzedawca to powszechnie tu znany Conrado5....

Handelson
11-10-2010, 18:25
Znaleźć aukcję nietrudno - niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale sprzedawca to powszechnie tu znany Conrado5....

No to jesteśmy w domu :)

Kolaj
11-10-2010, 18:34
http://allegro.pl/canon-1ds-digital-jak-nowy-lepszy-od-5d-i1253751197.html

jezyor
11-10-2010, 18:40
no proszę, ludzie wszystko potrafią znaleźć.
tak.

Bolek02
11-10-2010, 18:40
Na aukcji widnieje taki zapis : Sprzęt jest w wyśmienitym stanie i technicznie i wizualnie...w 100% sprawny! Obudowa bez rys, rysek, obić itp...!!
zatem zostałes wprowadzony w błąd. Odeślij body i zarządaj zwrotu kasy :(

Husky
11-10-2010, 18:58
Aukcja wystawiona przez osobę doskonale znana na naszym forum.
Jeśli w opisie są Kielce to wiadomo, że będzie syf i malaria.

sebcio80
11-10-2010, 18:59
http://allegro.pl/canon-1ds-digital-jak-nowy-lepszy-od-5d-i1253751197.html

wiecie czym on czysci body zawsze przed sprzedaza? czyms tlustym?

Tezet-gdynia
11-10-2010, 19:08
sebcio, a podoba Ci sie ten wet-look ? np. Meguiar's Supreme Shine ;) Pachnie waniliowo ;)

jezyor
11-10-2010, 19:29
wiecie czym on czysci body zawsze przed sprzedaza? czyms tlustym?

gwoli sprawiedliwości.
nie był tłusty. ani usyfiony chemią do czyszczenia. normalny, zadbany tylko roz*ebany :P

krzysztofr
11-10-2010, 19:37
Przecież na zdjęciach wyraźnie widać pęknięcie :)
Przy tego typu sprzęcie lepiej odbierać osobiście. W szczególności gdy aukcja jest z okolic Kielc...

Krzychu
11-10-2010, 19:38
gwoli sprawiedliwości.
nie był tłusty. ani usyfiony chemią do czyszczenia. normalny, zadbany tylko roz*ebany :P

Sprawdziłbym przebieg...

jacapa
11-10-2010, 19:41

No nie mogę :twisted: co za szumowina. Już pomału o nim zapominaliśmy, ale się nie da. To patologiczny kłamca i kręt. Kupując u niego strata jest prawie pewna .

jezyor
11-10-2010, 19:56
Przecież na zdjęciach wyraźnie widać pęknięcie :)
Przy tego typu sprzęcie lepiej odbierać osobiście. W szczególności gdy aukcja jest z okolic Kielc...

widać jak wiesz o pęknięciu. zapewniam, że przyglądałem się zdjęciom, ale aukcja to całość. czytasz ble, ble, ble bez rys, rysek i obić więc w zasadzie wierzysz.
jestem ufny, na alledrogo już sporo kupiłem i sporo sprzedałem (taki nałóg) i tylko raz wtopiłem. system Mac os 9. :) pustą, zwykłą srebrną płytę dostałem. nawet nie wiem po co mi przysłali ? :D

jacapa
11-10-2010, 20:48
To są dwa najważniejsze zdania w aukcji
"Sprzęt jest w wyśmienitym stanie i technicznie i wizualnie...w 100% sprawny! Obudowa bez rys, rysek, obić itp...!!
Używany był tylko i wyłącznie jako aparat zapasowy dodatkowy stąd MINIMALNY przebieg 51 tys zdjęć (potwierdzony przez SERWIS na ŻYTNIEJ!!)"

Reszta opisu jest bez znaczenia, bo to same pierdoły, a analizowanie 30 zdjęć w świetle powyższego jest zbędne. Dla mnie zawsze opis jest ważniejszy niż zdjęcia. Na zdjęciach łatwo coś przeoczyć. Ja osobiście jak widzę w opisie zdanie " stan jak na foto" odpuszczam i nie kupię , bo zapala mi się lampka ostrzegawcza. W opisie musi być jasno określony stan. W tym przypadku był , ale oczywiście jak to u Conrado kłamliwie.

jezyor
27-10-2010, 17:28
noooo
Piszę, bo rozpocząłem wątek więc wyjaśnienia raczej się należą co do zakończenia sprawy.
sprawa została załatwiona.

aparat zwróciłem. kasę dostałem.
macie rację. obywatel sprzedawca nie jest łatwy. po moim telefonie dotyczącym uszkodzeń nie opisanych w aukcji, zamilkł.
bateria mu się rozładowała.
na tydzień..
mail się chyba zawirusował bo też milczał.

dobrze, że wystawił inną aukcję z samochodem i innymi telefonami to dodzwoniłem się do jego starszego brata. brat obiecał, że "młody" oddzwoni za kwadrans i oddzwonił! brat może nie tylko straszy ale pewnie i większy.
miałem pewne obawy czy nie lepiej wymagać odesłania najpierw pieniędzy a potem ja odesłałbym aparat, ale ostatecznie zaryzykowałem i się udało.

pewna ulga ale i niesmak, bo mogło się obejść bez tych korowodów.

na wszelki wypadek podaję nick z allegro sprzedającego koniumaciek
zalecam daleko idącą ostrożność.

teraz pozostało poczekać na zamówiony 1ds II
żyję nadzieją, że już będzie bez problemów, zwłaszcza, że to urządzenie od stałego forumowicza.

ew. słówko do moda:
może warto ten wątek umieścić w dziale dotyczącym allegro, bo więcej w nim o ryzykownym allegro niż o naprawie sprzętu ;)

Teoysta
31-10-2010, 21:05
Wymienione przez Ciebie usterki mozna naprawic -korpus zakleic klejem epoksydowym do metalu, gwint wymienic rozkrecając aparat, wyjmując uszkodzoną część i dorabiając taka sama w zakładzie tokarskim... Ale skoro zostałes oszukany żądaj zwrotu calej kwoty lub pewjen części a aparat zachowaj...

Tezet-gdynia
31-10-2010, 21:26
Wymienione przez Ciebie usterki mozna naprawic -korpus zakleic klejem epoksydowym do metalu, gwint wymienic rozkrecając aparat, wyjmując uszkodzoną część i dorabiając taka sama w zakładzie tokarskim... Ale skoro zostałes oszukany żądaj zwrotu calej kwoty lub pewjen części a aparat zachowaj...

Rozkreciles jakikolwiek aparat canona ze tak twierdzisz ?

jacapa
31-10-2010, 21:31
Wymienione przez Ciebie usterki mozna naprawic -korpus zakleic klejem epoksydowym do metalu, gwint wymienic rozkrecając aparat, wyjmując uszkodzoną część i dorabiając taka sama w zakładzie tokarskim...

Conrado wystawi ten sprzęt jeszcze raz z kreatywnym opisem. Se kup, napraw i będziesz zadowolony. :mrgreen:

jezyor
31-10-2010, 21:46
nie takie to proste.
można ryzykować z klejeniem wymianą gwintu itp.
ale cena musiałaby byś naprawdę niska, bo tracisz gwarancję na migawkę.
poza tym też nie ma pewności - gdyby padła migawka, i wyślesz na Żytnią, to czy nie dowiesz się, że nie ma gwarancji bo aparat piredo**ął o glebę, czego dowodem jest pęknięcie i zwalony gwint (upadek ze statywem)!

więc przy takim ryzyku, nie dałbym więcej jak... bo ja wiem? 1500? 1800?
bo potem schody i kłopoty.

zresztą nieważne. przyszedł 1ds II i jestem zakochany - teraz czekam na chwilę czasu i randkę w terenie :D