Zobacz pełną wersję : "popsuty" polar?
trothlik
04-10-2010, 21:22
Witam Wszystkich
Porobiłem dziś parę fotek.
Chciałem się pobawić z polarem, ale wyszło mi chyba coś nie tak. Załączam 3 fotki do oceny/dyskusji...
1.Z polarem
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img828.imageshack.us/img828/4425/522q.jpg)
2. Bez polara
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/4715/523d.jpg)
3. Z polarem.
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/8650/546c.jpg)
Czy niebo powinno być ciemniejsze "po całości" czy tylko lokalnie?
Parę zdjęć mi wyszło w porządku. Zawsze starałem się robić w ten sam sposób. Co jest źle? Czemu wyszło jak wyszło?
Bartek_902
04-10-2010, 21:25
Wypadało by się podszkolić,bo polara używać też trzeba umiec...a dodam jeszcze że polar wbrew pozora czesto bardziej szkodzi niż pomaga,szczególnie gdy właśnie nie umiemy go poprawnie obsłużyć ...
trothlik
04-10-2010, 21:32
Wychodzi na to że sam skopałem. Ale jak to jest że robiąc w ten sam sposób jedne są ok a inne tak jak te tutaj...?
dziobolek
04-10-2010, 21:42
Wypadało by się podszkolić,bo polara używać też trzeba umiec...a dodam jeszcze że polar wbrew pozora czesto bardziej szkodzi niż pomaga,szczególnie gdy właśnie nie umiemy go poprawnie obsłużyć ...
Tak napisać każdy może...;-)
Więc może lepiej wytłumacz koledze co i jak w jego przypadku.
Bo jak na razie tym postem nic nie wniosłeś do tematu.
Z mojego doświadczenia - nigdy nie miałem takich... :roll: "plam"
Zdarzały się zmiany na bokach (zawsze symetrycznie na dwóch),
ale to tytułem zbyt szerokiej ogniskowej.
Że tak zapytam, co to za polar???
Pozdrówka!
trothlik
04-10-2010, 21:52
Że tak zapytam, co to za polar???
Pozdrówka!
Cokin P164
Szkło 16-35II L
dziobolek - chyba musiałeś robić foty na planecie, gdzie są 2 słońca :mrgreen:
I tu bym się skłaniał do zdania Bartka "polara to trzeba umić...".
Tak w skrócie: polar działa najefektywniej, gdy promienie słońca są prostopadłe do "linii strzału"
Dlatego ryzykowne jest używanie ich z bardzo szerokimi szkłami, ponieważ przy tak szerokim polu widzenia mamy na obrazie miejsca, gdzie światło pada prostopadle (ciemna plama) i miejsca, gdzie polar "nie działa". I wtedy niebo robi się takie mocno nierówne.
Resztę autor wątku sobie doczyta, jak mawiał pewien wykładowca :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i się wyjaśniło, zanim zaakceptowałem posta.
GRA-TU-LU-JEMY wszystkim, którzy załatwili nam brak edycji :evil:
dziobolek
04-10-2010, 22:16
Cokin P164
Szkło 16-35II L
No to mamy ten sam ;-)
dziobolek - chyba musiałeś robić foty na planecie, gdzie są 2 słońca :mrgreen:
Hmmm... :roll: no nie wiem, może mam wrodzone zdolności w obsłudze, albowiem, pisząc...
Tak w skrócie:...
Dlatego ryzykowne jest używanie ich z bardzo szerokimi szkłami, ponieważ przy tak szerokim polu widzenia mamy na obrazie miejsca, gdzie światło pada prostopadle (ciemna plama) i miejsca, gdzie polar "nie działa". I wtedy niebo robi się takie mocno nierówne.
trochę się zaprzeczasz, albo niedokładnie przeczytałeś mój post.
Jeśli polar jest prawidłowo ustawiony, to...
Tak w skrócie... opisujesz tu przypadek z jakim ja się spotykam na szerokim kącie.
Pozdrówka!
trothlik
04-10-2010, 22:24
Czyli reasumując:
Im szerzej tym trudniej?
No i kolejna myśl.
Zrobiłem też parę zdjęć analogiem. Czy mogę się spodziewać podobnych efektów?
Obawiam się jeszcze jednej rzeczy: mianowicie patrząc przez wizjer w analogu zauważyłem obrys uchwytu filtra (a może jestem przewrażliwiony). Czy to będzie na zdjęciach? Mam nadzieję że nie.
Analog mial mniejsze pokrycie obrazu na matowce niz na błonie.
Jeśli dobrze pamiętam, mój mial cos okolo 75%. Jeśli widziałes krawędź filtra w wizjerze, to NAPEWNO będzie na zdjęciu.
dziobolek
04-10-2010, 22:29
Czyli reasumując:
Im szerzej tym trudniej?
No i kolejna myśl.
Zrobiłem też parę zdjęć analogiem. Czy mogę się spodziewać podobnych efektów?
Obawiam się jeszcze jednej rzeczy: mianowicie patrząc przez wizjer w analogu zauważyłem obrys uchwytu filtra (a może jestem przewrażliwiony). Czy to będzie na zdjęciach? Mam nadzieję że nie.
Będzie na zdjęciach.
Masz holder w wersji slim (1 slot) czy zwykły (3 sloty)???
Pozdrówka!
canis_lupus
04-10-2010, 22:35
Analog mial mniejsze pokrycie obrazu na matowce niz na błonie.
Jeśli dobrze pamiętam, mój mial cos okolo 75%. Jeśli widziałes krawędź filtra w wizjerze, to NAPEWNO będzie na zdjęciu.
Zalezy jaki analog, ale 75% to mocna pzesada. Raczej więcej, czasami nawet 100%.
trothlik
04-10-2010, 22:36
Będzie na zdjęciach.
Masz holder w wersji slim (1 slot) czy zwykły (3 sloty)???
Pozdrówka!
Cudnie...:(
mam ten na 3 ale w sumie filtr jest przy samym obiektywie, przy pierścieniu. Da się to jakoś obejść? Może na dłuższej ogniskowej nie będzie? ;)
dziobolek
04-10-2010, 22:39
Cudnie...:(
mam ten na 3 ale w sumie filtr jest przy samym obiektywie, przy pierścieniu. Da się to jakoś obejść? Może na dłuższej ogniskowej nie będzie? ;)
Da się... obciąć pozostałe (niepotrzebne) sloty, albo kupić holder slim.
Na dłuższej ogniskowej nie będzie widoczne.
Pozdrówka!
trothlik
04-10-2010, 22:45
Pozdrówka!
Wolałbym nie. Poza tym w te pozostałe sloty można wpakować kolejne filtry co dziś też robiłem. A przy widokach czy 16mm czy 25mm to chyba aż takiej różnicy nie robi? Tak mi się wydaje...
Bardzo dziękuję za odpowiedzi...no to jeszcze sporo nauki ;)
dziobolek
04-10-2010, 22:59
Bardzo dziękuję za odpowiedzi...no to jeszcze sporo nauki ;)
Nie ma za co ;-)
Gdybyś miał ochotę zwiedzić Dublin i okolice, to zapraszam.
Pozdrówka!
trothlik
04-10-2010, 23:06
Nie ma za co ;-)
Gdybyś miał ochotę zwiedzić Dublin i okolice, to zapraszam.
Pozdrówka!
Jeśli już będę się wybierał w te strony (a nie ukrywam że planuję) to w przyszłym roku. Teraz już niestety mam po urlopie...
Ale wspólne fotki... czemu nie. :D
trochę się zaprzeczasz, albo niedokładnie przeczytałeś mój post.
Pozdrówka!
To ja sie przyznaję, że niedokładnie przeczytałem :oops:
Wybiórczo zasugerowałem się tym, że masz plamy na bokach, a nie - zmiany
Na dłuższej ogniskowej nie będzie widoczne.
Pozdrówka!
Ja przy mojej 16-35 obciąłem jeden slot z trzech i było OK.
MacGyver
04-10-2010, 23:33
Wolałbym nie. Poza tym w te pozostałe sloty można wpakować kolejne filtry co dziś też robiłem.
To kup sobie drugi holder i go obetnij, Oczywiście zamiennik, kosztuje 4 razy mniej, filtry trzyma tak samo i łatwiej się docina.
A przy widokach czy 16mm czy 25mm to chyba aż takiej różnicy nie robi? Tak mi się wydaje...
Robi i to bardzo dużą :-)
w ktorymś pkście pisze, że polar działa najefektywniej na lini strzału - co autor mial na myśli? to samo co ja jeśli napiszę, że fotografując na godzinę dwunastą słońce najlepiej jak jest na dziwiątej lub 3 godzinie? bo tego mnie zawsze uczono i tego sie trzymam.
Tak, to samo. Najefektywniej działa prostopadle do "linii słońca", albo inaczej, najlepiej jak słońce swieci ci dokładnie z boku :-)
w ktorymś pkście pisze, że polar działa najefektywniej na lini strzału - co autor mial na myśli? to samo co ja jeśli napiszę, że fotografując na godzinę dwunastą słońce najlepiej jak jest na dziwiątej lub 3 godzinie? bo tego mnie zawsze uczono i tego sie trzymam.
Użyłem skrótu myślowego - kiedy promienie słońca padają prostopadle do obiektywu, wtedy polar działa najintensywniej
Tak, to samo. Najefektywniej działa prostopadle do "linii słońca", albo inaczej, najlepiej jak słońce swieci ci dokładnie z boku :-)
Już zostańmy przy prostopadłym, bo określenie "z boku" ma jakieś 45 stopni tolerancji :-)
Rtfm ;)
:mrgreen:
trothlik
21-08-2011, 20:17
Użyłem skrótu myślowego - kiedy promienie słońca padają prostopadle do obiektywu, wtedy polar działa najintensywniej
No to jeszcze dopytam tych co nie mają dylematów z polarem. Ja wiem że używać to "trzeba umić", i jak pisałem wcześniej ciągle się uczę.
Wiem że polar działa najlepiej jak słońce mamy prostopadle do strzału. W tym momencie jak się obróci filtr o 45 stopni to przestaje działać (tak zauważyłem, chyba ze znów coś robię nie tak). I tu pojawia się następna myśl: mamy słonce dokładnie prostopadle do linii strzału, polar ustawiony prawidłowo. Wszystko gra. Czy jest konieczność ponownego obracania polara jeżeli zmienia się kąt padania światła? tzn że słońce już nie jest idealnie prostopadłe?
Na ogół tak.Ale nie ma najlepiej.
Po prostu kręcąc filtrem ,obserwuj efekt.Nie zawsze musisz korzystać z max.polaryzacji.Decyzja należy do Ciebie.Jak efektu nie widzisz to pomyśl dlaczego.[np.nie gasi odblasków w metalu]
Przy szerokich i bardzo szerokich katach np niebo będzie mialo strefy bez polaryzacji.To wszystko widać w wizjerze.Patrz uważnie ,pokręć filtrem dookoła ze dwa razy[720 stopni].
Wróc w miejsce które Ci najbardziej odpowiada.Możesz robic bracketing.
"Nie zawsze musisz korzystać z max.polaryzacji."
to wraz ze szczególną uwagą przy kombinacji polar + krótka ogniskowa jest chyba kwintesencją tematu.
sam ciągle się łapię na tym że przesadzam ze stopniem polaryzacji - efekt to niebo tak granatowe że obiekty odcinają się od niego bardzo nienaturalnie :/