Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 50d - MATÓWKA - ziarnista?

voriax
02-10-2010, 12:08
Szanowni canonierzy :-)

czy to normalne, że obraz na matówce w 50d,
widoczy jest jakby przez "pewną ziarnistośc" (najlepiej to widać na niebie)
widać jakby przez szkło przyciemnione poprzez nałożenie wielu bardzo malutkich ciemnych kropeczek...

całą tę ziarnostość na matówce i gratosowego paprocha na niej,
zweryfikował plener i ładne słoneczko, kurcze a to nówka sztuka...

Zadaję to całe pytanie gdyż w starym 350d obraz przez wizjer nie zapodaje takich niespodzianek (ziarenek) a paprochy w nim to standard ;-)

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem.
V.

dziobolek
02-10-2010, 12:14
Chyba tak, bo u mnie też są (jak się dokładniej przyjrzeć) takie mikro kropki-ziarenka.
Ale w normalnym foceniu tego nie zauważam, bo wzrok jest skupiony gdzieś "dalej".

Pozdrówka!

voriax
02-10-2010, 12:20
Dzięki za szybką odpowiedź :-)
i uspokojenie...

paprocha sobie podaruję, zostanie. Nie będę się rzucał,
może kiedyś wyczyszczę albo zniknie po zmianie matówki,
nie widać go na zdjęciach więc jest ewidentnie tam gdyż
funkcję "retuszu kurzu" mam wyłączoną.

Czego to sie w życiu człowiek nie nauwidzi i nie naumie :-)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
V.

RNz
04-10-2010, 14:22
U mnie to zależy od obiektywu.
Na Samyangu 8mm, bardzo widoczne, na tele (70-200) wcale

WiatruMistrz
04-10-2010, 14:32
Też tak mam, myślałem że to jakiś paluch czy coś ale po czyszczeniach to nie znika ... dziwne a próbował ktoś wymieniać matówki w C50D??
na tą super jasną lub tą architektoniczną ... szkoda że canon nie robi takich jak w nikonie fotograficznej z "mocnymi punktami".

michael_key
04-10-2010, 14:49
To normalne. Efekt jest szczególnie widoczny przy dużym słońcu.

streaker
04-10-2010, 16:54
Albo gdy jest mało światła (przysłona f/8 albo mniejsza i podgląd głębi ostrości lub manualne szkło).

Co do paprocha - może być nad matówką na szkiełku z punktami AF - przyczepił mi się tam ostatnio paskudny, wielki czarny paproch, że chyba będę musiał oddać gdzieś do czyszczenia (na sucho nie schodzi, a na mokro się nie podejmuję).

Matówkę z liniami można sobie dokupić, do 5d2 koszt poniżej 150zł (właśnie sobie zamówiłem :D ), ale czy do 50d jest to nie wiem.

latant
04-10-2010, 17:01
...czy do 50d jest to nie wiem.

jest takowa

dziobolek
04-10-2010, 17:10
Matówkę z liniami można sobie dokupić, do 5d2 koszt poniżej 150zł (właśnie sobie zamówiłem :D ), ale czy do 50d jest to nie wiem.

Do wyboru... do koloru... jest nawet do EOS 7D

www.focusingscreen.com (http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=21_96)

www.katzeyeoptics.com (http://www.katzeyeoptics.com/cat--Canon-DSLRs--cat_canon.html)

Pozdrówka!

streaker
04-10-2010, 17:29
No właśnie - jak to jest z tymi niesystemowymi matówkami ? Tzn. słyszałem o jakiś problemach z mierzeniem ekspozycji, dlatego na razie zdecydowałem się na Eg-D, ale klin lub raster w przyszłości też byłby fajny (a najlepiej oba).

Gdzie w Polsce można dostać produkty tych firm ?

dziobolek
04-10-2010, 17:37
No właśnie - jak to jest z tymi niesystemowymi matówkami ? Tzn. słyszałem o jakiś problemach z mierzeniem ekspozycji...

Ja bym tego nie nazywał problemami...
Jakieś odpowiedzi na to pytanie znajdziesz tutaj - Matówka standardowa vs precyzyjna (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=69197)

Gdzie w Polsce można dostać produkty tych firm ?

Chyba nie można... a w czym problem zamówić on-line???

Pozdrówka!

Zywczok6
04-10-2010, 17:47
a wracając do tematu przewodniego pociesze autora...
w moim 450D też jest ziarnistość widoczna w szczególności przy samyangu 8mm więc to chyba już normal :)