Zobacz pełną wersję : Oprogramowanie serwisowe do Canon EOS
evangelion69
17-09-2010, 12:46
Witam. Na pewno istnieje jakiś soft serwisowy do lustrzanek używany przez serwisy do diagnozowania i kalibracji. Ktoś coś widział Ktoś coś słyszał? Chętnie bym podkręcił kila ustawień bo na pewno się da...
sebcio80
17-09-2010, 13:15
Witam. Na pewno istnieje jakiś soft serwisowy do lustrzanek używany przez serwisy do diagnozowania i kalibracji. Ktoś coś widział Ktoś coś słyszał? Chętnie bym podkręcił kila ustawień bo na pewno się da...
nie ma czegos takiego w sieci i nie bedzie, bylo o tym setki razy
michalab
17-09-2010, 13:51
i nie bedzie
A jaki będzie kurs dolara na koniec roku? ;-)
Jakiś powód musi być że to jeszcze nie wyciekło. Niespecjalnie wierzę w uczciwość serwisantów na całym świecie, więc przypuszczam że sam soft jest nieużyteczny (bez sprzętowego dongla lub np. połączenia z bazą online).
W sumie przydałaby się jakaś wersja lite pozwalająca podglądnąć parametry, ale ich nie zmieniać.
sebcio80
17-09-2010, 14:31
Jakiś powód musi być że to jeszcze nie wyciekło. Niespecjalnie wierzę w uczciwość serwisantów na całym świecie, więc przypuszczam że sam soft jest nieużyteczny (bez sprzętowego dongla lub np. połączenia z bazą online).
W sumie przydałaby się jakaś wersja lite pozwalająca podglądnąć parametry, ale ich nie zmieniać.
identyczne posty byly w tematach na wszystkich forach 5 - 6 lat temu, skoro przez tyle czasu nie pojawilo sie NIC to juz sie nie pojawi, chyba ze sam Canon to wyposci
W sumie tak, ale czy Canonowi na tym zależy? Nie. Serwis przyspożyłby sobie setki "klientów", którzy po odczycie parametrów biegaliby i prosili o zmianę...
evangelion69
17-09-2010, 20:45
a to? http://www.spt.info/sptstore.php?crn=312
MariuszJ
17-09-2010, 21:19
http://www.henrypaine.com/content/canon-digital-slr
Bogdan56_Ch
17-09-2010, 22:46
http://www.henrypaine.com/content/canon-digital-slr
Nie jestem za dobry w angielskim, ale w tym artykule sugeruje się że powyżej pewnej ilości klapnięć dla danego aparatu, zaczynają się problemy. I nie jest to spowodowane uszkodzeniem materiału ale informacji zapisanej gdzieś na stałe w aparacie. Dlaczego? może po to aby zarabiać na naprawach lub inwestować w nowszy sprzęt.
Jeżeli ktoś jest dobry w angielskim, może dokładniej streści ten artykuł i sprostuje to co napisałem.
MariuszJ
17-09-2010, 22:51
Nie jestem za dobry w angielskim, ale w tym artykule sugeruje się że powyżej pewnej ilości klapnięć dla danego aparatu, zaczynają się problemy. I nie jest to spowodowane uszkodzeniem materiału ale informacji zapisanej gdzieś na stałe w aparacie. Dlaczego? może po to aby zarabiać na naprawach lub inwestować w nowszy sprzęt.
Jeżeli ktoś jest dobry w angielskim, może dokładniej streści ten artykuł i sprostuje to co napisałem.
Nie, tam gość poleca żeby zmienić migawkę jak zacznie dobiegać deklarowanej liczby klapnięć, bo jej awaria może uszkodzić aparat. Trochę za daleko posunięta analogia do rozrządu w samochodzie... nie słyszałem o migawkach psujących aparat czy też doprowadzających do tego, że naprawa będzie jeszcze droższa niż wymiana samej migawki.
sebcio80
18-09-2010, 01:02
a to? http://www.spt.info/sptstore.php?crn=312
no prosze, wyglada interesujaco, dziala to przez USB?
Moze ktos z dobrym angielskim przetlumaczyc co i jak?
czytajac chyba nie rozumiem do konca wszystkiego, wyglada ze aby zakupic jakis soft do body to najpierw trzeba zalozyc platne konto w serwisie,
wychodzi ze soft - 99$
platne konto - 125$
widzac to az nie chce mi sie wierzyc ze serwisy nieautoryzowane nie maja tego i nie reguluja AF body i obiektywow, bo wedlug opisu mozna robic to i to dzieki temu softowi
znacie gdzies miejsce (forum) w necie gdzie ktos chwali sie ze to kupil i uzywal? bo to jak dla mnie dziwne podejrzane ze tak cicho o tym jest
MariuszJ
18-09-2010, 01:08
widzac to az nie chce mi sie wierzyc ze serwisy nieautoryzowane nie maja tego i nie reguluja AF body i obiektywow, bo wedlug opisu mozna robic to i to dzieki temu softowi
Opto-technika kalibruje. Ten gość podobny do George Lucasa również.
evangelion69
18-09-2010, 13:48
Żytnia za flachę żytniej mogłaby nieco się zdradzić na fake koncie:) Swoją drogą komórki spece z laptopem robią jak chcą to i aparaty się na pewno da.
Żytnia za flachę żytniej mogłaby nieco się zdradzić na fake koncie:) Swoją drogą komórki spece z laptopem robią jak chcą to i aparaty się na pewno da.
Myślę, że Żytnia ma soft od Canona, a nie coś zrobione metodą reverse-engineering. Z komórkami jest tak samo, autoryzowane serwisy mają soft od producentów.
sebcio80
18-09-2010, 19:05
tak to dokladnie wyglada ze ten soft SPT to jakis reverse-engineering,
ale jak dziala to spoko, szczegolnie ze mozna dzieki niemu ponoc regulowac AF takze w obiektywach...
evangelion69
18-09-2010, 21:28
gdyby to był reverse-engineering to CHDK już byłby dla każdej puszki...
sebcio80
18-09-2010, 21:37
gdyby to był reverse-engineering to CHDK już byłby dla każdej puszki...
a do jakich nie ma w ktorych bylby on potrzebny?
Ja myślę, że patent wymiany migawki jest zbliżony do wymiany Maintenance Kit-u w drukarkach laserowych. Po wymianie trzeba zresetować licznik kartek, z tym że w aparacie dochodzi jeszcze kalibracja nowej migawki, żeby trzymała czasy.
Nie, tam gość poleca żeby zmienić migawkę jak zacznie dobiegać deklarowanej liczby klapnięć, bo jej awaria może uszkodzić aparat. Trochę za daleko posunięta analogia do rozrządu w samochodzie... nie słyszałem o migawkach psujących aparat czy też doprowadzających do tego, że naprawa będzie jeszcze droższa niż wymiana samej migawki.
Wydaje mi się, że jemu chodzi o to, że aparat z uszkodzoną migawką jest niesprawny, a nie, że uszkodzona migawka spowoduje dalsze awarie. Sugeruje profilaktykę, żebyś sobie wymienił migawkę przed wyjazdem w plener albo długi wypad, a nie zastanawiał się czy jeszcze da radę czy może padnie podczas wycieczki, dobry marketing :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gdzie jakaś wersja trial albo 30 dniowa? ;)
myslidar
21-09-2010, 12:48
Seba akurat do 5D i 350D czyli to co by mnie interesowało to oprogramowanie jest bardzo ubogie i nie pozwala kalibrować obiektywów. Tak przynajmniej zrozumiałem. Tylko wersje z oznaczeniem Advanced mają ciekawe opcje.