PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w USC bez lampy :( + ciemna restauracja z drewnianymi belkami na suficie

piotrwzk
10-09-2010, 00:00
Witam

W następną sobotę będę robił zdjęcia na ślubie w USC + obiad w restauracji. Byłem zobaczyć jakie warunki do robienia zdjęć i okazało się, że w USC nie mogę robić z lampą bo jakieś obrazy :(, natomiast w restauracji małe ciemne okna i na białym suficie drewniane belki. W USC są dwa okna które wpuszczają trochę światła ale ISO 1600 a nawet 3200 (dla 2.8-4.0 i 1/80). Bez lampy to raczej nie mogę robić z oknem w kadrze bo albo przepalone albo reszta ciemna. Jaki obiektyw do tego USC założyć. Mam możliwość użycia poza 7D bardziej opanowanego 40D. Na dwa korpusy? Obiektywy jak w stopce. Sala w USC nie za mała - jakieś 12mx6m z dwoma dużymi żyrandolami w każdym po kilkadziesiąt żarówek żarowych.
Co do restauracji to już może być lampa ale sufit ogranicza odbijanie światła. Mam rozpraszacz LIGHTSPHERE II i zwykły rozpraszacz na lampę. może użyć jeden z nich i nastawiać na światło zastane tzn ISO 3200 4.0 1/60 oraz kompensacja lampy -1. Będę wdzięczny za pomoc bo to moja pierwsza impreza i nie chciałbym sprawić znajomym przykrości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak nastawić parametry żeby żyrandole nie wyszły jak płonąca kula a reszta była dobrze naświetlona?

arturs
10-09-2010, 00:05
pewno 50/1.8 na 40d, na 7d (lepsze wysokie iso) 17-55.. i powinieneś dać radę.. nie bój się wysokiego ISO - na odbitkach tego nie widać..
i co do USC - rób od razu fotki praktycznie bez przerw - to nie kościół - całość to jakieś 20 minut i po zawodach.. nie ma kazania itp. więc czasu mało..

piotrwzk
10-09-2010, 00:12
Dzięki za szybką odpowiedź!
A jak z tymi żyrandolami? Zrobiłem próbne zdjęcia i niestety, żeby dobrze naświetlić salę przepaliło dosyć mocno na żyrandolu. Jaki WB ustawić - Auto czy dać jakieś inne ustawienie. Czy w USC są jakieś zasady robienia zdjęć? Szukałem jakiejś galerii z USC ale nie znalazłem. Jakieś standardy czy po prostu obserwować i łapać chwile.
Lepszy ładny przepalony żyrandol czy jego brak w kadrze?
Czy T 11-16 nie będzie dobre do USC? Mógłbym objąć prawie całą salę.

arturs
10-09-2010, 00:21
Dzięki za szybką odpowiedź!
A jak z tymi żyrandolami? Zrobiłem próbne zdjęcia i niestety, żeby dobrze naświetlić salę przepaliło dosyć mocno na żyrandolu. Jaki WB ustawić - Auto czy dać jakieś inne ustawienie. Czy w USC są jakieś zasady robienia zdjęć? Szukałem jakiejś galerii z USC ale nie znalazłem. Jakieś standardy czy po prostu obserwować i łapać chwile.

rób w RAW to WB potem dobierzesz.. a co do żyrandoli itp. to trzeba starać się stanąć od strony okien i ich nie ujmować w kadrze. Jak przepalisz to trudno.. i ja bym robił na M - światło jest stałe i pomiar przy kontrastowym oświetleniu może głupieć..
galerii z USC faktycznie mało widać.. ale masz tu jedną moją ;) http://www.starz.pl/galerie/2010_04_04_justyna_pawel/
jakiś wypas to może nie jest ale zorientujesz się co się dzieje wtedy i co możesz "złapać"

piotrwzk
10-09-2010, 00:34
Ok. Dzięki za linka, przyda się na pewno. A co do restauracji to także na dużym ISO + lampa w górę na -1 lub -2 + dyfuzor? Nie robiłem nigdy na dużych ISO poza koncertami gdzie jak wiadomo jest niewiele światła. Jednak nigdy nie robiłem odbitek przy dużym ISO i nie wiem jak to wyjdzie.

arturs
10-09-2010, 00:37
Ok. Dzięki za linka, przyda się na pewno. A co do restauracji to także na dużym ISO + lampa w górę na -1 lub -2 + dyfuzor? Nie robiłem nigdy na dużych ISO poza koncertami gdzie jak wiadomo jest niewiele światła. Jednak nigdy nie robiłem odbitek przy dużym ISO i nie wiem jak to wyjdzie.

Z 40d to bym ponad 1600 się nie wychylał, z 7d nie widziałem odbitek ale z tego co czytam i oglądam to spokojnie z iso3200 15x23 zrobisz bez szumu a myślę że i nawet 20x30cm więc aż nadto..
a restauracja - tam masz czas na kombinacje.. większość najlepiej na zastanym robić czyli też iso wysokie, lampa z dyfuzorem pod kątem w górę na -1 i powinno hulać ;).. pochwal się efektami po wszystkim..

piotrwzk
10-09-2010, 00:44
Na pewno się pochwalę o ile wszystkie kadry nie będą białą lub czarną plamą :)

piotrwzk
10-09-2010, 10:53
Jednak będę mógł użyć lampy w USC. Uff

michal_sokolowski
10-09-2010, 10:59
pewno 50/1.8 na 40d, na 7d (lepsze wysokie iso) 17-55.. i powinieneś dać radę.. nie bój się wysokiego ISO - na odbitkach tego nie widać..
i co do USC - rób od razu fotki praktycznie bez przerw - to nie kościół - całość to jakieś 20 minut i po zawodach.. nie ma kazania itp. więc czasu mało..

w wawie to nawet mniej niż 20 minut, 15 raczej.....

arturs
10-09-2010, 11:40
w wawie to nawet mniej niż 20 minut, 15 raczej.....

podejrzewam że od urzędnika zależy - w Kielcach terminy są co 30 minut wyznaczane więc niby zapas jest ale wiadomo - kawę trzeba pomiędzy ślubami walnąć,na fajkę wyskoczyć i z koleżanką pogadać wiec trzeba gonić :mrgreen:
Sprawdziłem w exifach - faktycznie - 30 minut to od wejścia na salę do wyjścia już po szampanie życzeniach tych co byli tylko w USC..

piotrwzk
21-09-2010, 15:01
faktycznie trwało jakieś 15 min, na początku trochę stres i zwaliłem fotki z wejścia do sali ślubów - czas 1/30 + młoda para idąca w moją stronę - rozmyte (bleeee). Ale później już zmieniłem nastawy i było ok. Teraz muszę obrobić i wrzucę parę do galerii coby usłyszeć kilka słów krytyki :). Bałem się trochę większego ISO i robiłem na 800-1000 więc statyczne wyszły ostro. Robiłem na światło zastane plus lampa w sufit.

MM-architekci
21-09-2010, 15:18
no wyższe iso gryzie , gryzie !... wrzuć zobaczymy co spłodziłeś

dj_zibi
21-09-2010, 15:54
Zawsze mnie zastanawia czemu ludzie boją sie iść wyżej z ISO, chyba każdy robi odbitki A3 i większe.

piotrwzk
22-09-2010, 08:38
Wyższe ISO to nie tylko szum ale mniejsza ostrość, gorsze kolory, kontrast i nawet nie powiększając to na ekranie wielość A4 widać że jest gorzej. Nie wiem jak wyjdzie na papierze.

myslidar
22-09-2010, 09:38
Lepiej podnieść ISO i dobrze naświetlić zdjęcie niż mieć małe ISO i nie doświetlić. Jak używałem tylko 350D to używałem nawet ISO3200, a teraz w dobie nowych i niby lepszych ludzie boją się ustawić ISO1600, zastanawiające :)

MM-architekci
22-09-2010, 10:46
Wyższe ISO to nie tylko szum ale mniejsza ostrość, gorsze kolory, kontrast i nawet nie powiększając to na ekranie wielość A4 widać że jest gorzej. Nie wiem jak wyjdzie na papierze.

owszem lecą detale , jest gorzej ale litości nie na tyle żeby nie używać

o ile ktoś oddaje odbitki 30x45 to rozumiem że ma o co się ewentualnie martwić

MC_
22-09-2010, 10:47
Bez przesady.

Przy dobrej obróbce zdjęcia iso 3200 nawet przy większych niż standardowe odbitki jest całkowicie akceptowalne.

zaitsev
22-09-2010, 10:56
Lepiej podnieść ISO i dobrze naświetlić zdjęcie niż mieć małe ISO i nie doświetlić.
Święte słowa. Zrób dwa zdjęcia, jedno dobrze naświetlone na ISO 3200, a jedno na 1600 i wyciągane o 1EV.
A pod Poznaniem to w USC uwineli się w równe 10 minut (sama ceremonia). ;-)

piotrwzk
27-09-2010, 15:33
no wyższe iso gryzie , gryzie !... wrzuć zobaczymy co spłodziłeś

http://picasaweb.google.com/piotrwzk/AniaDaniel?authkey=Gv1sRgCK2CnM6ei7qErAE#
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, które pomogą coś poprawić w obróbce lub w przyszłości przy naciskaniu spustu.

MM-architekci
27-09-2010, 16:47
sporo dla mnie przesadnie ciasnych kadrów np tego typu

http://picasaweb.google.com/piotrwzk/AniaDaniel?authkey=Gv1sRgCK2CnM6ei7qErAE#552061006 8483379634

generalnie jest ok , plener nocny najsłabszy

piotrwzk
27-09-2010, 19:12
sam zauważyłem, że trochę za ciasno, ale jakoś lepiej mi przekazać przy ciasnym kadrze co jest istotne i na co zwrócić uwagę

MM-architekci
27-09-2010, 19:32
nie no bez przesady , oczy są ważne ? ;] , nie tędy do końca droga

arturs
27-09-2010, 20:11
generalnie dałeś radę ;)

piotrwzk
27-09-2010, 23:21
Dzięki. Wiem że nie jest tak jak by mogło być ale mimo to jestem zadowolony jak na debiut ślubny.

Shadow
28-09-2010, 16:14
No widzisz i po strachu :) Co do obróbki ta sepia szczególnie jakoś mi nie leży. Generalnie chyba lepiej to by wyglądało w B-W.

Saapcio
28-09-2010, 19:31
Witam serdecznie.

Sporo fajnych ujęć. Technikę doszlifujesz, wprawki nabierzesz (niestety na potknięciach) :wink:.
Jeśli można, to za Shadow - kolory + czb (ew. kolor + sepia) - o ile nie domówiłeś z Młodymi inaczej.

Pozdrawiam i powodzenia.