Witam
W następną sobotę będę robił zdjęcia na ślubie w USC + obiad w restauracji. Byłem zobaczyć jakie warunki do robienia zdjęć i okazało się, że w USC nie mogę robić z lampą bo jakieś obrazy, natomiast w restauracji małe ciemne okna i na białym suficie drewniane belki. W USC są dwa okna które wpuszczają trochę światła ale ISO 1600 a nawet 3200 (dla 2.8-4.0 i 1/80). Bez lampy to raczej nie mogę robić z oknem w kadrze bo albo przepalone albo reszta ciemna. Jaki obiektyw do tego USC założyć. Mam możliwość użycia poza 7D bardziej opanowanego 40D. Na dwa korpusy? Obiektywy jak w stopce. Sala w USC nie za mała - jakieś 12mx6m z dwoma dużymi żyrandolami w każdym po kilkadziesiąt żarówek żarowych.
Co do restauracji to już może być lampa ale sufit ogranicza odbijanie światła. Mam rozpraszacz LIGHTSPHERE II i zwykły rozpraszacz na lampę. może użyć jeden z nich i nastawiać na światło zastane tzn ISO 3200 4.0 1/60 oraz kompensacja lampy -1. Będę wdzięczny za pomoc bo to moja pierwsza impreza i nie chciałbym sprawić znajomym przykrości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak nastawić parametry żeby żyrandole nie wyszły jak płonąca kula a reszta była dobrze naświetlona?