Zobacz pełną wersję : No to oprócz 50D mam od dziś również 5D - pierwsze wrażenia
Przemek_PC
08-09-2010, 19:03
5D w pierwszej wersji. 50D mam od czerwca a wcześniej od 2005 używałem 10D. Parę rzeczy, które ma 50D mi się podoba a brak ich w niestety w 5D. Polubiłem AutoISO w 50D, mimo że nie działa w M to jak dla mnie przydatna rzecz a 5D tego nie ma. Sterowanie funkcjami lampy również wireless z puszki, znów będę musiał biegać jak za czasów 10D do mastera i tam wszystko ustawiać. Wyświetlacz, choć ten z 5D tragiczny nie jest to jednak ten w 50D rządzi. Większe szumy na ISO1600 i więcej w 5D. Dziwne? Algorytm odszumiania w 50D działa bardzo fajnie i kolorowy szum na jpg pojawia się rzadko a w 5D szum jest widoczny (oczywiście na piksel do piksela), w RAW zapewne sprawa będzie wyglądała inaczej ale właśnie ze względu na dobre odszumianie zaimplementowane w 50D ostatnio w RAW bardzo rzadko robiłem. Brak informacji o ISO w wizjerze (dopiero po naciśnięciu przycisku się pojawia) I to byłoby na tyle jeśli chodzi o minusy.
Teraz plusy. Wykonanie jak 10D, inaczej się to w ręce trzyma niż 50D. Te same akumulatory co w 50D. Obiektywy dostały widocznego kopa, 70-200/f4L już wcześniej ostry teraz jest bardzo ostry, 50/f1,8 zrobił się używalnie ostry już na 1,8 tak jak w 10D bo w 50D był jako tako ostry dopiero od 2,2. Mam wrażenie, że poprawił mu się bokeh. Niestety 50 i 17-40 serwują piękną winietę na dużych otworach.
Podsumowując, jest dobrze ale szału nie ma. Mam nadzieję, że szał będzie jak zacznę robić nim zdjęcia :)
Cieszymy się razem z Tobą, ale spokojnie można by było dorzucić swoją opinię do pokrewnego wątku: "50D czy 5D", lub podobnego...
http://canon-board.info/showthread.php?t=39977
... Polubiłem AutoISO w 50D, mimo że nie działa w M ........
Jak wyobrażasz sobie działanie AutoISO w trybie M ??
Tak jak "tryb priorytetu czasu i przysłony"? Ustawiasz czas i przysłonę, a światłomierz do nich dobiera światłoczułość.
zdRAWki
Jeśli jesteś choć trochę praktykiem, to wierz mi, ze po pierwszym wyjściu z aparatem w celu ROBIENIA ZDJĘĆ! zapomnisz o wszystkich zaletach 50D w stosunku do 5D :) Potem to już widzisz tylko wady 50D, przynajmniej ja tak miałem. Najpierw małe zażenowanie, że 5D to eksponat muzealny trochę w stosunku do 40D jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny., że mały wyświetlacz, że migawka klik-klak itp. Chyba tylko pierwsze 3 dni miałem jakieś wątpliwości. Dziś już bym nie zamienił starego dobrego FF, na nowiutkiego, wypasionego cropa.
Przemek_PC
23-09-2010, 10:20
Dziś już wiem, że kupno 50D było błędem. Trzeba było od razu wejść w 5D. W stosunku do 10D którego wcześniej używałem 5D miałby same zalety :) Na dziś 5D jest w ciągłym użyciu a 50D leży na półce.
Tak jak "tryb priorytetu czasu i przysłony"? Ustawiasz czas i przysłonę, a światłomierz do nich dobiera światłoczułość.
zdRAWki
No to jak w takim razie wprowadzisz ewentualną korekcję naświetlania ??
No to jak w takim razie wprowadzisz ewentualną korekcję naświetlania ??
Jak w każdym innym trybie preselekcyjnym - kompensacją ekspozycji.
zdRAWki
Przemek_PC
23-09-2010, 11:13
W trybie M korekta ekspozycji? Po co skoro i tak ekspozycję ustawia się ręcznie. Niech automat dobierze ISO (najlepiej w zadanym zakresie wybieranym przez CFn) aby uzyskać poprawną ekspozycję. W 50D działa to w miarę ok w trybach innych niż M ale chciałbym mieć kontrolę nad doborem czasu naświetlania w zależności od ogniskowej obiektywu (w trybie Av) można by za pomocą CFn ustawiać współczynnik +/- czasu naświetlania w zależności od tego jaki czas konkretny użytkownik potrafi utrzymać bez poruszenia. Ktoś napisze, że autoISO zalatuje kompaktem? Może i tak ale zawsze to jedna rzecz mniej do ustawienia szczególnie, że 5D w wizjerze nie wyświetla informacji o ISO :(
MariuszJ
23-09-2010, 11:57
Nie, porządne AutoISO zalatuje N...nem... :)
manfred1
23-09-2010, 12:01
A coś Taki zdziwiony niektóre aparaty mają i sprawdza się to to bardzo dobrze.
Auto iso jest bardzo fajne do amatorskiego użytku.
Np. wakacje, impreza aparat wędruje z rąk do rąk. Nie każdy się zna a każdy chce zrobić zdjęcie. Ustawiam im małpkę (niby M ale autoiso) tak żeby coś sensownego z tego było i wszyscy są zadowoleni.
Przemek_PC
23-09-2010, 14:21
Są też inne zastosowania. Kiedy robię zdjęcia samolotom i śmigłowcom potrzebuję preselekcji czasu aby śmigła i wirniki ładnie się rozmyły a nie stanęły w miejscu. Jednocześnie chcę mieć kontrolę nad GO jeśli tło jest inne niż niebo. Ustawiam więc manual i czekam aż obiekt pojawi się w kadrze co jednak jeśli nagle zajdzie słońce? Jak zacznę zmieniać ISO to samolot tudzież śmigłowiec poleci sobie w siną dal a gdyby w trybie M działało autoISO miałbym dobrze naświetloną fotkę. Nie generalizujmy więc, że autoISO to małpi gadżet bo równie dobrze każdy tryb z preselekcją można tak samo nazwać z autofocusem i automatyką lampy włącznie.
Tak jak w N*****e D3 - czekałem, czekałem i nic. Może za kilka Digic'ów zaczną dawać to czego chcą użytkownicy nie spec grupa od kalkulatorów.
Tak jak w N*****e D3 - czekałem, czekałem i nic. Może za kilka Digic'ów zaczną dawać to czego chcą użytkownicy nie spec grupa od kalkulatorów.
Jak im kiedyś zacznie spadać sprzedaż ( o ile) to pewnie któryś z geniuszy powie
"Panowie, już wiem dajmy im autoiso w trybie M!" , pewnie się to pokaże w tym samym czasie co następca 5DmkII
streaker
23-09-2010, 23:16
A żeby było śmieszniej to autoiso w trybie filmowym działa jak bozia przykazała :/
Nie, porządne AutoISO zalatuje N...nem... :)
Albo Pentaxem,tam jest jeszcze lepiej,po przejściu na Canona pod względem sterowania aparatem czuję się jak w epoce kamienia łupanego,ale cóż AF simga szybko i celnie:grin: