Zobacz pełną wersję : Toruńska kuria szkoli fotografów
http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3016180.html
Po raz pierwszy spotykam się z czymś takim, jak oficjalny kurs, bez którego skończnia można spotkać sie z odmową pozwolenia fotografowania uroczystości koscielnych. Zwróćcie uwagę na cenę (300 PLN) i obecną ilość chętnych.
Po części rozumiem irytację niestosownym zachowaniem niektórych osób, ale MZ jest to raczej kwestia dobrego wychowania, wyczucia taktu i umiaru, a nie kursu, bez którego wyproszą mnie z kościoła, a za który trzeba zapłacić z góry ustaloną stawkę.
Jestem ciekaw Waszego zdania na ten temat. pzdr
nic nowego, takie pozwolenie jest wymagane w wielu kościołach
Ale z art. wynika, że mają się ostro wziąść za egzekwowanie; zapisałbym sie z ciekawości, ale szkoda mi sianka.
Swoją drogą - czy ktoś spotkał sie z żądaniem okazania takiego "świadectwa" ?
http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3016180.html
Po raz pierwszy spotykam się z czymś takim, jak oficjalny kurs, bez którego skończnia można spotkać sie z odmową pozwolenia fotografowania uroczystości koscielnych. Zwróćcie uwagę na cenę (300 PLN) i obecną ilość chętnych.
Po części rozumiem irytację niestosownym zachowaniem niektórych osób, ale MZ jest to raczej kwestia dobrego wychowania, wyczucia taktu i umiaru, a nie kursu, bez którego wyproszą mnie z kościoła, a za który trzeba zapłacić z góry ustaloną stawkę.
Jestem ciekaw Waszego zdania na ten temat. pzdr
nie pamiętam czy płaciłem za mój kurs bo tą sprawą zajmował się mój tata;
czyżby kolejne pieniądze dla o. rydzyka? :twisted:
faktem jest że do focenia w obiektach trza mieć zaliczony taki własnie krótki kurs dobrego zachowania...
jeśli chodzi o kwestię tak jak wspomniałeś dobrego wychowania, wyczucia taktu i umiaru... to znam takich amatorów co w trakcie kiedy robią zdjęcia robią takie "ps ps psss" w kierunku młodych...
nie ukrywam, że to jest nie na miejscu...
raz nawet ksiądz przerwał kazanie i powiedział: porób se zdjęcia a ja poźniej będę gadał :D ale dobrze, że ja byłem wtedy jeszcze tylko gościem...
Swoją drogą - czy ktoś spotkał sie z żądaniem okazania takiego "świadectwa" ?
za każdym razem kiedy idziesz podać grabę przed mszą do księdza i informujesz że jesteś 'profi' :mrgreen:
ja zawsze mówię że mam w portfelu w aucie o czym już pisałem...
BTW mnie w już nawet się nikt nic nie pyta bo się znamy z ksiądzami z regionu...
P.S nie zdziwiłbym się (taki mały OT odnośnie UWAGA ZŁODZIEJE) jak kiedyś mi ograbią auto...bo księdz komuś dał cynk... ;)
P.S nie zdziwiłbym się (taki mały OT odnośnie UWAGA ZŁODZIEJE) jak kiedyś mi ograbią auto...bo księdz komuś dał cynk... ;)
No to już byłby precedens - że noszą się na czarno, to (mam nadzieję) nie znaczy, że mają czarne charaktery ;)
Nie wiem natomiast co bym zrobił, gdybym trafił na "służbistę", który upierałby się abym taki kwit mu pokazał przed np ślubem. Ale ciii - "nie wywołuj wilka z lasu". To byłaby niezła gimnastyka:lol:
to z tym cynkiem to chodziło mi o to, że wtedy juz wiedział, że portfel zostawiłem w samochodzie bo ściemniałem mu, że w nim mam pozwolenie... ;)
było już nieraz na forum, a tekże w necie możesz znaleźć te przepisy...
wpisz w googlach kurs fotografowania w obiektach sakralnych i napewno coś znajdziesz...
Mnie niepokoi w tym warunek wstępny, którym jest uzyskanie od własnego proboszcza "świadectwa moralności". Rozumiem, że we własnej firmie ustalamy własne obyczaje, ale ten wymóg nieco śmierdzi.
faktem jest że do focenia w obiektach trza mieć zaliczony taki własnie krótki kurs dobrego zachowania...
Głównie chodzi o to, żeby wiedzieć kiedy można robić zdjęcia, gdzie można wejść, a jak można to czy trzeba przyklęknąć. Czyli co wiedzieć należy, żeby nie urazić uczuć tych co obserwują z pierwszych rzędów.
W krakowskiej Kurji już dawno takie kursy przeprowadzają . A co gorsza coeaz więcej księży wymaga okazania takowej legitymacji.
Ale śmieszną żeczą jest to że prowadzących takie kursy jest kilu biskupów , i ...... każy wydaje inne zaświadczenia ( legitymacje ) świadczące o ukończeniu .
Spotkałem kiedyś gościa który ukończył taki kurs u kogoś innego niż ja i miał zupełnie inny dokument. :)
Ja mam legitymacje ze zdjęciem .
widzę że jednak nie googlowaliście :twisted:
link do www > http://www.pascha.org.pl/dokumenty/fotografowanie.php
może przydatny link, jest tam kilka postów o kursie...
> http://canon-board.info/showthread.php?t=5085&page=4&highlight=kurs