Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Toruńska kuria szkoli fotografów

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar htx
    Miasto
    Bydzia

Domyślnie Toruńska kuria szkoli fotografów

http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3016180.html

Po raz pierwszy spotykam się z czymś takim, jak oficjalny kurs, bez którego skończnia można spotkać sie z odmową pozwolenia fotografowania uroczystości koscielnych. Zwróćcie uwagę na cenę (300 PLN) i obecną ilość chętnych.
    Po części rozumiem irytację niestosownym zachowaniem niektórych osób, ale MZ jest to raczej kwestia dobrego wychowania, wyczucia taktu i umiaru, a nie kursu, bez którego wyproszą mnie z kościoła, a za który trzeba zapłacić z góry ustaloną stawkę.
    Jestem ciekaw Waszego zdania na ten temat. pzdr

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

nic nowego, takie pozwolenie jest wymagane w wielu kościołach

Miasto
    Bydzia

Domyślnie

Ale z art. wynika, że mają się ostro wziąść za egzekwowanie; zapisałbym sie z ciekawości, ale szkoda mi sianka.
    Swoją drogą - czy ktoś spotkał sie z żądaniem okazania takiego "świadectwa" ?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez htx
    Swoją drogą - czy ktoś spotkał sie z żądaniem okazania takiego "świadectwa" ?
    za każdym razem kiedy idziesz podać grabę przed mszą do księdza i informujesz że jesteś 'profi'

ja zawsze mówię że mam w portfelu w aucie o czym już pisałem...
    BTW mnie w już nawet się nikt nic nie pyta bo się znamy z ksiądzami z regionu...

P.S nie zdziwiłbym się (taki mały OT odnośnie UWAGA ZŁODZIEJE) jak kiedyś mi ograbią auto...bo księdz komuś dał cynk...

Miasto
    Bydzia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen

P.S nie zdziwiłbym się (taki mały OT odnośnie UWAGA ZŁODZIEJE) jak kiedyś mi ograbią auto...bo księdz komuś dał cynk...
    No to już byłby precedens - że noszą się na czarno, to (mam nadzieję) nie znaczy, że mają czarne charaktery

Nie wiem natomiast co bym zrobił, gdybym trafił na "służbistę", który upierałby się abym taki kwit mu pokazał przed np ślubem. Ale ciii - "nie wywołuj wilka z lasu". To byłaby niezła gimnastyka

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

to z tym cynkiem to chodziło mi o to, że wtedy juz wiedział, że portfel zostawiłem w samochodzie bo ściemniałem mu, że w nim mam pozwolenie...

było już nieraz na forum, a tekże w necie możesz znaleźć te przepisy...
    wpisz w googlach kurs fotografowania w obiektach sakralnych i napewno coś znajdziesz...

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez htx
    http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3016180.html

Po raz pierwszy spotykam się z czymś takim, jak oficjalny kurs, bez którego skończnia można spotkać sie z odmową pozwolenia fotografowania uroczystości koscielnych. Zwróćcie uwagę na cenę (300 PLN) i obecną ilość chętnych.
    Po części rozumiem irytację niestosownym zachowaniem niektórych osób, ale MZ jest to raczej kwestia dobrego wychowania, wyczucia taktu i umiaru, a nie kursu, bez którego wyproszą mnie z kościoła, a za który trzeba zapłacić z góry ustaloną stawkę.
    Jestem ciekaw Waszego zdania na ten temat. pzdr
    nie pamiętam czy płaciłem za mój kurs bo tą sprawą zajmował się mój tata;
    czyżby kolejne pieniądze dla o. rydzyka?

faktem jest że do focenia w obiektach trza mieć zaliczony taki własnie krótki kurs dobrego zachowania...

jeśli chodzi o kwestię tak jak wspomniałeś dobrego wychowania, wyczucia taktu i umiaru... to znam takich amatorów co w trakcie kiedy robią zdjęcia robią takie "ps ps psss" w kierunku młodych...
    nie ukrywam, że to jest nie na miejscu...

raz nawet ksiądz przerwał kazanie i powiedział: porób se zdjęcia a ja poźniej będę gadał ale dobrze, że ja byłem wtedy jeszcze tylko gościem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    faktem jest że do focenia w obiektach trza mieć zaliczony taki własnie krótki kurs dobrego zachowania...
    Głównie chodzi o to, żeby wiedzieć kiedy można robić zdjęcia, gdzie można wejść, a jak można to czy trzeba przyklęknąć. Czyli co wiedzieć należy, żeby nie urazić uczuć tych co obserwują z pierwszych rzędów.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Mnie niepokoi w tym warunek wstępny, którym jest uzyskanie od własnego proboszcza "świadectwa moralności". Rozumiem, że we własnej firmie ustalamy własne obyczaje, ale ten wymóg nieco śmierdzi.

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W krakowskiej Kurji już dawno takie kursy przeprowadzają . A co gorsza coeaz więcej księży wymaga okazania takowej legitymacji.
    Ale śmieszną żeczą jest to że prowadzących takie kursy jest kilu biskupów , i ...... każy wydaje inne zaświadczenia ( legitymacje ) świadczące o ukończeniu .
    Spotkałem kiedyś gościa który ukończył taki kurs u kogoś innego niż ja i miał zupełnie inny dokument.
    Ja mam legitymacje ze zdjęciem .
    20D , latarka i jakieś szkło

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów