Zobacz pełną wersję : Upadl mi C.70-200/2.8
slonkaap
27-08-2010, 12:53
Witam forumowiczow.Chce podzielic sie dzisiejsza moja !! przygoda !! Otoz odebralem w Poznaniu w/w szklo z naprawy.Wystepowalu niewielkie luzy w czesci pierscienia recznego ostrzenia.Obiektyw w twardym Canonowskim futerale z polarem B+W i zalozonym dekielkiem.Prosze sobie wyobrazic moje przerazenie kiedy przechodzac przez jezdnie poczulem lekkosc na ramieniu i uslyszalem huk spadajacego szkla.Wlosy staly deba.Szybko pozbieralem wszystko i na chodnik.Po wstepnej analizie zauwazylem niewielkie wylamanie w deklu i lekko zgnieciony polar.Najwzniejsze mialo byc dopiero po powrocie do domu.Nerwy i jeszcze raz nerwy czy wszystko gra.Podpinam do puchy i okzuje sie ze wszystko ok.Mam nadzieje ze tak zostanie.Filtr lekko wyprostowalem i chodzi z lekkim oporem.Jak polepszy sie pogoda to go przetestuje.Mam nadzieje ze ta L-ka jest faktycznie pancerna.Co sie okazalo:dno pokrowca odpadlo jakby ktos celowo nacial dookola dolna jego czesc.Chyba mialem jednak szczescie,a jeszcze wieksze kuzyn ktory bezskutecznie/z braku czasu/odbieral go z naprawy od tygodnia.I co Wy na to.Pozdrawiam
I co Wy na to.
Jest eLka, jest impreza.
Generalnie to używam LP Reporter 650 a do zestawu micro43 LP Nova 4. wszystkie te pokrowce, woreczki nawet nie wyjmuję z pudełek, dziewicze czekają na kolejnego właściciela.
Wnioski z lekcji: następnym szkłem, które kupisz będzie... eLa :mrgreen:
Mi moja 70-200 2.8 is tez raz na koncercie wyleciala mi z rok bo jakis kretyn mnie popchnal.
jest lekkie wzgniecienie, i nadlamana oslona, ale wszystko inne dziala.
Canon zrobil dobra robote z pancernoscia tych 70-200
Faktycznie miałeś szczęście, szkoda szkła...
Ciekawe jak by wyglądała w tej sytuacji Sigma czy Tamron 70-200...
slonkaap
27-08-2010, 14:00
Gietrzy- ciekawe skad wiesz ze nastepna bedzie eLa? Wlasnie idzie do mnie UPS 17-40/4L i mam nadzieje ze do poniedzialku dotrze.Pozdrawiam
I co Wy na to.
Hmm, szkło solidne, ale inni nie mieli (http://canon-board.info/showthread.php?t=55271) tyle szczęścia, choć też z eLką.
slonkaap
27-08-2010, 14:02
Zapomnialem sprzet nosze w Lowepro 5 AW lub 3 AW lub w MIni Trekker ale do naprawy zabralem to idiotyczne czarne pudlo.Nie myslalem ze to taki badziew.Worek bylby lepszy bo bym go trzymal w dloni a nie na ramieniu.
No cóż, pogratulować szczęścia w nieszczęściu.
Mogło być gorzej, co niestety czasem i eLom się zdarza.
Jeśli akurat nie focisz, warto zabezpieczyć się odpowiednio przed takimi incydentami.
Ja jednego 70-200/2.8 straciłem. Wypadł mi z niedopiętego plecaka na żwir. Spadł tak nieszczęśliwie, że przestał ostrzyć i pierścienie dostały sporego oporu. Po wizycie w serwisie zdiagnozowano, że padło "helio-cośtam" i koszt naprawy wyceniono mi na ponad 2 tysiące. Kupiłem nowy.
slonkaap
27-08-2010, 19:24
Mam nadzieje ze skoro po powrocie do domu sprawdzalem z pucha i wszystko bylo ok to za kilka dni nie okaze sie ze jednak cos padlo.Oby nie.Mam taka nadzieje.Pozdrawiam wszystkich
Mam nadzieje ze skoro po powrocie do domu sprawdzalem z pucha i wszystko bylo ok to za kilka dni nie okaze sie ze jednak cos padlo.Oby nie.Mam taka nadzieje.Pozdrawiam wszystkich
Ohoho...Od razu przypomniałeś mi Woody Allena, bodajże z "Manhattan'u". Scena kiedy wychodzi cały tańczący o w skowronkach po uzyskaniu dobrych wyników badań.
I nagle kwas: "- No tak, teraz jestem zdrowy ale to oznacza, że w każdej chwili mogę zachorować..."
Noe ulegaj hipochondrii Allena. :mrgreen:
slonkaap
28-08-2010, 12:21
Oj Mellan,Mellan nie ulegam tylko powatpiewalem.Ale dzis foce mecz pilkarski i wszystko ok.I niech tak zostanie.Przy okazji powiedz jak wstawiacie /buzki/ w trakcie postow bo jak klikam to mi wskakuje zawsze obok tytulu.Pozdro
[...]Przy okazji powiedz jak wstawiacie /buzki/ w trakcie postow bo jak klikam to mi wskakuje zawsze obok tytulu.Pozdro
:arrow: Kiedy odpowiadasz, kliknij 'Opcje zaawansowane', tekst wyskakuje w nowym oknie, masz tam po prawej emotikonki.
W trakcie pisania posta czy kiedy tam uważasz, zwyczajnie klikasz na tą, która pasuje Ci w wypowiedzi. :D
Zrób 'podgląd wiadomości', by się upewnić, że wszystko jest jak należy, a następnie 'zatwierdź wiadomość'.
Raz zrobisz i zobaczysz, że to proste jak drut.
tak jak koledzy, przegiąłeś z nazwaniem pokrowca canona "pancernym". aż przeczytalem jeszcze raz tytuł czy aby nie chodzi o starą wersię 80-200 2.8L - bote pokrowce były pancerne. miałem taki w 20-35 2.8L dobrze że nie masz IS bo pewnie poszedłbyś spowrotem do serwisu.
slonkaap
28-08-2010, 17:18
Ja nie futeral nazywqalem pancernym tylko L-ke 70-200/2.8
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hej Mellan jak klikam na ,szybka odpowiedz, to na dole mam Opcje zaawansoweane ale kiedy pisze i naciskam na ikonki to caly czas wyskakuje obok tytulu.Zreszta nie ma ich po prawej tylko ponizej jako ,Ikony wiadomosci.Co jest grane.
piotr.mark
29-08-2010, 17:49
Za każdym razem jak podpinam eLeczkę to obchodzę się z nią jak z dzieckiem. Najchętniej to bym jej w ogóle nie odpinał, ale za dużo miejsca wtedy w torbie zajmuje :-/
Z takich przygód jedynie mogę się podzielić faktem, że body (nie pamiętam czy 350D czy 40D) stojąc na statywie wpadło mi w niewielkie błoto - stroną oczywiście od wyświetlacza. Nic się poważnego nie stało prócz piachu na całym tylnym panelu. Od tamtej pory robiąc zdjęcia ze statywu trzymam kurczliwie pasek od aparatu ;)
Miałeś sporo szczęścia, bo nawet pancerne szkło może nieźle oberwać przy takim upadku.
Oby tylko w środku nic się nie poluzowało czego Ci życzę. Nie warto martwić się na zapas.
slonkaap
30-08-2010, 18:31
Jak wspominalem w niedziele focilem 1 Miedzynarodowy Turniej Oldboyow w pilce noznej i Zlot poznanskiego klubu Harley Davidson.Wszystko dziala ok i niech tak juz zostanie.Pozdrawim
[...]
Hej Mellan jak klikam na ,szybka odpowiedz, to na dole mam Opcje zaawansoweane ale kiedy pisze i naciskam na ikonki to caly czas wyskakuje obok tytulu.Zreszta nie ma ich po prawej tylko ponizej jako ,Ikony wiadomosci.Co jest grane.
Tak, ikony wiadomości są u dołu.
Pisałem o emotikonkach z prawej, które są również, jak najbardziej.
Być może to kwestia przeglądarki jakiej używasz, że ich nie widzisz lub te elementy masz zablokowane.
Odkopuję.
Mi 70-200 2.8 upadł i niestety chyba ucierpiał. Pierścień ogniskowej nie chodzi już płynnie tylko z większym niż wcześniej oporem i generalnie skokowo przez to. Do tego słuchać chrobot przy zmianie ogniskowej. Ostrzy, działa tylko robienie zdjęć w sporcie już nie jest komfortowe przez brak płynności przy zmianie ogniskowej i konieczność włożenia większej siły.
Czy ktoś spotkał się z tym? Jakie były koszty naprawy na Żytniej?
Odkopuję.
Mi 70-200 2.8 upadł i niestety chyba ucierpiał. Pierścień ogniskowej nie chodzi już płynnie tylko z większym niż wcześniej oporem i generalnie skokowo przez to. Do tego słuchać chrobot przy zmianie ogniskowej. Ostrzy, działa tylko robienie zdjęć w sporcie już nie jest komfortowe przez brak płynności przy zmianie ogniskowej i konieczność włożenia większej siły.
Czy ktoś spotkał się z tym? Jakie były koszty naprawy na Żytniej?
ja bym go nie używał w takim stanie. Coś się pewnie obluzowało i przesunęło. Pewnego razu użyjesz większej siły i połamiesz jakieś części wewnątrz i bedzie gorzej. Ślij na Żytnią, nikt tu Ci nie odpowie co mogło się stać bo może to być choćby 1 z setek malutkich części wewnątrz tubusu.
Koszty określi Ci serwis przed naprawa,jeśli oto się zwrócisz,i wtedy podejmiesz decyzję.Tak jak pisze Goomis: Nie używałbym go.
Fałszywy alarm. Miałem poużywać go przez weekend bo był mi niezbędny i w poniedziałek posłać na Żytnią. Dzisiaj porobiłem Pekao Open i... poprawiło się, pierścień ogniskowej chodzi płynnie, nie ma chrobotania, stawia tylko nieco większy opór. Podejrzewam, że dostało się do środka ziarenko piasku i zostało po prostu "zmielone".
Natomiast jak będzie trochę czasu to i tak wyślę na Żytnią do przeczyszczenia i nasmarowania.
Czasami szczęście trzeba mieć. Zmieniałem obiektyw i w pośpiechu nie dopiąłem plecaka, usłyszałem, pac, a po chodniku poturlała się moja Sigma 70-300mm 4-5.6, o dziwo NIC się nie stało, żadnych luzów, zgnieceń, nawet otarcia, to jak trafienie szóstki w totka.