Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Najlepsza stałka do 5DmkII do 2000zł?

Aeon
24-08-2010, 00:07
Witam,

Jako że to mój pierwszy post tutaj, wypadało by się przywitać :D więc, jestem Adrian, witam wszystkich serdecznie :)

Przechodząc do rzeczy, zaraziłem szwagra fotografią. Jako że osobiście siedzę w Nikonie, zbytnio mu nie pomogę przy doborze sprzętu bo on po oglądnięciu sampli z różnych puszek wybrał system Canona - kolorki tegoż systemu najbardziej mu odpowiadały a to była jego główna stała decyzyjna że tak sie wyrażę :P

Szwagier chce polecieć odrazu z grubej rury i kupić 5D mark II. Na początku uparł się na Canona 50 1.4 jako pierwszy i jak narazie główny obiektyw. Odradziłem z powodu mydła na 1.4 (po co kupować szkło 1.4 jak skorzysta się z niego dopiero na f2.0?) Potem poszukał, i uparł się na Sigmę 50 1.4 HSM. Również odradziłem, spowodu niezbyt celnego AF i również mydła na 1.4.

Nie wiem czy słusznie odradziłem mu te szkła, bo zawsze są osoby które sobie je chwalą, ale że są osoby które miały z tymi szkłami problemy poradziłem żeby poszukał jeszcze coś innego, i jasnego i ostrego, wkońcu musi coś takiego być do 2000zł :)

Pytanie do Was: jaka stałka (bo tylko stałki wchodzą w grę) byłaby najlepsza do w.w. Canona 5D, światło max 1.8 (bardzo mile widziane 1.4), względnie ostra od pełnej dziury (czyli nie mydło tylko obraz zadowalająco ostry) i w cenie do 2000zł? Help :)

sebcio80
24-08-2010, 00:10
na początek to propoponuje Canona 85mm 1.8

500mm na pełnej klatce jest dosc specyficzna ogniskowa i wymaga nieco wiecej umiejetnosci,
tylko ze jak to ma byc jedyny obiektyw to troche dziwnie, bo cos szerokiego tez by sie przydalo

Aeon
24-08-2010, 00:11
PS. dla przykładu w systemie nikona Nikkor 35mm 1.8G ED AF-S jest właśnie takim szkłem. Ostre od pełnej dziury. Jasne. Na DX "must have", na FX również świetnie sobie radzi. coś takiego byście polecili szwagrowi do Canona?

Sorry za post pod postem, nie mam pojęcia jak tu się je edytuje żeby coś dopisać :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
50 na pełnej klatce to coś jak 35 na cropie więc tragedii nie ma - spokojnie można tym szkłem szaleć w kościele gdzie przydaje się najbardziej. Do zdjęć z imprezy szwagier kupi coś szerszego, ale to później. Teraz mu trzeba jakiejś stałki. Nie jest powiedziane że musi to być 50mm, może być 20, 30, 35 itp. Nie może być większa niż 50mm, ale może być mniejsza.

85 za wąsko. odpada.

zaitsev
24-08-2010, 00:25
50/1.4 daje radę na FF. Mydło na 1.4 jest tylko w gorszych egzemplarzach. Dobry od f/1.8 i moim zdaniem używalny od f/1.4.
Z szerszych Canon 35/2 - brzęczący AF i momentami specyficzny bokeh vs Canon 28/1.8 - zaporowa cena i kiepskie rogi.

jacula
24-08-2010, 00:53
Miałem 85/1.8, ale było za wąsko, więc zamieniłem na Canona 50/1.4. Mydło to gruba przesada. Żylety nie ma, ale 1.4 jest w pełni używalne. Szkło warte swej ceny.

Jaca9
24-08-2010, 01:17
Aeon czy Ty wiesz co pisesz?, "szwagier" powinien sam wiedzieć jakie szkiełko kupić, skoro rzuca się z motyką na słońce, najpierw niech się trochę podszkoli z np. 40D a później wali w FF, jeśli kupuje Tylko dlatego 5dMKII bo jest najlepsze pod FF, to niech sobie uświadomi że to nie do końca aparat robi zdjęcie, trzeba jeszcze wiedzieć kiedy i jak ma je zapić - "zrobić"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli chodzi o samo szkło to zaitsev już wszzystko napisał

igor58
24-08-2010, 09:26
Szwagier chce robić zdjęcia, czy raczej lans uprawiać.
Znam pare osób z kasą, które zaczęły od FF i wciaż narzekały, że "z kompakta miały lepsze foty". Z zapartym tchem będę śledzić losy szwagra.
A ze szkieł, niech kupi coś z czerwonym paskiem. Jak chce "z grubej rury" to tylko z L.
A zakupy pewnie "na firmę"?

Przemek_PC
24-08-2010, 09:50
A zakupy pewnie "na firmę"?

Jeśli tak a przy tym nie jest zawodowym fotografem to na pół roku powinien udostępnić aparat szeroko rozumianemu społeczeństwu. Można już się ustawiać w kolejce :)

Wracają co tematu, po co kupować 1,4 skoro trzeba go nieco przymknąć, napisałem już w wątku o C50 1,4 mój punkt widzenia i nie będę się powtarzać. Pytanie tylko czy idąc tą drogą czyli poszukiwanie szkła w do Canona idealnie ostrego od pełnego otworu to nie poszukiwanie mitycznej krainy Eldorado, c50 1,4 mydło, c85 1,8 aberruje, sigma ma problemy z AF itp itd. Może niech w Nikona uderzy skoro Ty jesteś zadowolony?

grsi
24-08-2010, 10:35
szkło 80/1,8 dobrze wypada z 5d markII

photolo
24-08-2010, 10:39
szkło 80/1,8 dobrze wypada z 5d markII

Hmmmm... znaczy siię Pansolar Carl Zeiss'a Jena przez przejściówkę? - też polecam, fajne szkiełko, ale wymaga odrobiny obycia z MF'ami. Pozdrawiam :)

Max_im
24-08-2010, 10:56
witam

Jak 5dMKII to tylko szkła L lub przynajmniej canon. Jak brak kasy to trochę poczekać i nazbierać.
Niektórym wszystkie szkła mydlą innym wszystkie świetnie działają.
Ciekawe jest to że tym co dobre fotki robią działają dobrze :) :)
Jeżeli do testów, cegiełek, bieżników, baterii to wszystkie złe.

po co kupować 1,4 skoro trzeba go nieco przymknąć

Chociażby po to że AF działa lepiej przy 1,4
Miałem to szkło i działało dobrze.

Przemek_PC
24-08-2010, 11:17
Wyciąłeś jedno zdanie które może sugerować, że nie warto kupować 1,4. Nie mam c50 1,4 ale uważam, że ostrość na pełnym otworze to nie wszystko, obiektyw ma jeszcze wiele innych cech niż tylko ostrość. Skupianie się tylko na ostrości to błąd.

_igi
24-08-2010, 11:35
Jakbym miał wybrać jedną stałkę do wszystkiego na 5D, wybrałbym zapewne 35mm f/2, lub 50mm f/1,4 - oczywiście przy wymogach finansowych z pierwszego posta. ;)

scooter
24-08-2010, 11:49
A ja bym sugerował dozbierać do 35 1.4.

Shadow
24-08-2010, 14:52
Do 2 tys. ostrość jak żyleta od pełnej dziury to tylko zapewni Ci 85 1.8. O szkłach MF nie rozmawiamy. A coś szerszego to 35 1.4 L ale to inna półka cenowa. Wygląda na to że pozostaje kompromis cena/jakość czyli 50 1.4 lub 28 1.8. I powiedz szwagrowi żeby najpierw popracował z kilka miesięcy tym aparatem przy zdjęciach rodzinnych zanim wybierze się do kościoła ;)

Matsil
27-08-2010, 17:18
Jak 5dMKII to tylko szkła L lub przynajmniej canon. Jak brak kasy to trochę poczekać i nazbierać.

Nie do końca się zgodzę. Mam i używam z powodzeniem 50/1.4 i 85/1.8 z 5DMkII. Ten pierwszy jest świetny od f1.4, bardzo mnie to zdziwiło, bo z 30D tak fajnie nie ma. 85-ka też daje radę, ale mi bardziej pod nową piątkę podchodzi 50/1.4. Oczywiście fajnie mieć eLki, ale nie każdego stać od razu na 50/1.2 lub 85/1.2 :).
Tak naprawdę, to z FF wszystkie obiektywy dają o wiele lepszy obrazek niż z cropem. Nawet mój stary dobry 17-40, który jak wszyscy wiedzą do orłów nie należy, z 5DMkII jak na moje potrzeby daje świetne zdjecia.

noeee
29-08-2010, 17:07
Daje naprawdę fajny obrazek i to praktycznie od 1.6 (1.4 też ujdzie po małym podostrzeniu)
Na cropie akceptowalne było dopiero od 2.0/2.2 a na FF niespodzianka ;)