Zobacz pełną wersję : Jak Tomaszewski fotografował górników...
allxages
21-08-2010, 12:59
http://www.youtube.com/watch?v=_eWduLc0JJ4
Handelson
21-08-2010, 13:57
Dzięki za link. Najpierw autor mówi, że zrobił reportaż korzystając ze światła zastanego a chwilę później, że korzystał z 3 lamp błyskowych i zaczyna wyciągać modyfikatory (softboxy itp.).
Hmmm... ja jakoś inaczej odbieram pojęcie światła zastanego i pewnie dlatego nie fotografuję dla NG ;)
Zdjęcia świetne bez dwóch zdań!
(...)Najpierw autor mówi, że zrobił reportaż korzystając ze światła zastanego a chwilę później, że korzystał z 3 lamp błyskowych i zaczyna wyciągać modyfikatory (softboxy itp.).
Hmmm... ja jakoś inaczej odbieram pojęcie światła zastanego i pewnie dlatego nie fotografuję dla NG ;) Po prostu takie światło zastał z lamp. ;)
dingoman
21-08-2010, 16:31
Najpierw autor mówi, że zrobił reportaż korzystając ze światła zastanego a chwilę później, że korzystał z 3 lamp błyskowych i zaczyna wyciągać modyfikatory (softboxy itp.).
Handelson, wydaje mi się , że niedokładnie się wsłuchałeś w to, co TT mówi...
Tomaszewski mówi, że z reguły fotografuje w świetle zastanym, a w tym wypadku (kopalnia) zmuszony jest użyć lamp błyskowych. Ja nie widzę tu sprzeczności.
Ostatnio jest jakaś duża nagonka na tego fotografa na blogach, zarzucano mu nawet fotomontaże ...
Handelson
21-08-2010, 16:35
Handelson, wydaje mi się , że niedokładnie się wsłuchałeś w to, co TT mówi...
Wybacz, kiepskie głośniki mam ;)
Ostatnio jest jakaś duża nagonka na tego fotografa na blogach, zarzucano mu nawet fotomontaże ...
Jestem daleki od jakichkolwiek nagonek. Napisałem, że zdjęcia świetne.
allxages
21-08-2010, 16:40
Nagonka jest na każdego, kto się wyróżnia. Jeździli po Gudzowatym, jeżdżą po Tomaszewskim. Pewnie kolejnym będzie micles ;-)
(...)Pewnie kolejnym będzie micles ;-) Taki los ludzi wybitnych. ;) Oby tylko doczekali uznania jeszcze za życia... :-D
Handelson
21-08-2010, 16:49
Taki los ludzi wybitnych. ;) Oby tylko doczekali uznania jeszcze za życia... :-D
Już widzę taką wypowiedź Miclesa... trwałaby chyba jakieś 1,5h... i nikt nie wiedziałby o czym mówi ;)
No to pojawiłby się kolejny "młody gniewny" i stwierdziłby, że: "przerost formy nad treścią". :-D
Ale fajny OT! :-D
Dominooo
21-08-2010, 17:04
Już widzę taką wypowiedź Miclesa... trwałaby chyba jakieś 1,5h... i nikt nie wiedziałby o czym mówi ;)
Jak to o czym? Przedewszystkim o szczegółach jakie zauważył ;-)
A nawet wręcz o tzw. imponderabiliach. ;)
Jeśli chodzi o fotografię w podziemiach kopalń, to wszystko zależy jaki efekt che się uzyskać. TT zrobił cały materiał w formie hiperrealistycznej czyli patrząc technicznie: wszystko ostre i wyraźne stąd odpowiednie środki doświetlające musial zastosować także w podziemiach chcąc fotografować "emocje" z ręki bo tam światła zastanego pratycznie nie ma. Mój znajomy fotoreporter fotografował górników w zupełnie innej konwencji korzystając wyłącznie z zastanego tam oświetlenia - czyt. lapek górniczych na hełmach górników i nielicznych lamp w ścianach i przodkach. Realia dołu są zaskakujące dla kogoś, kto po raz pierwszy je widzi. Tam nie ma oświetlonych co 5 metrów chodników, jasno jest jedynie na podszybiach i dworcach kolejowych, reszta to kilometry ciemności a ściany, przodki czy przesypy to miejsca z nielicznym oświetleniem nierzadko zainstalowanym w pracującej tam maszynerii. Na dole własna lampka na hełmie to najważniejsze źródło światła dla każdego kto tam pracuje.
Osobiście górnikiem nie jestem ale fotografowałem dół nie raz i takie właśnie mam spostrzeżenia.
Pozdr
Pewnie kolejnym będzie micles ;-)Znowu ja? Proponuję mianowanie mnie tytułem oficjalnej maskotki forum. A, i jakieś przywileje poproszę.
Zdziwiłem się, że stara szkoła, a jednak w strobowanie się bawi :P Foty miód malina idealne światło i kolory.
allxages
22-08-2010, 13:58
Znowu ja? Proponuję mianowanie mnie tytułem oficjalnej maskotki forum.
Dopiero się kapnąłeś, że jesteś maskotką tego forum i nikt nie bierze Cię na poważnie? ;-)
Ja jestem pod wrażeniem oglądając te zdjęcia. Byłem w kopani nie raz z aparatem ale w zupełnie innej roli i to jakie warunki tam panują nie da się porównać do żadnego innego miejsca na ziemi (no może po za tymi niedostępnymi). Ciekawa wciągająca historia, chciałbym zobaczyć tą wystawe..
Patryk_mirek
06-09-2010, 16:11
No jak to nie światło zastane? Przecież mówi, że stali górnicy trzymający lampy błyskowe - ja bym to uznał za światło zastane :P
obywatelgc
06-09-2010, 17:56
Kiedyś Pan TT tak samo ładnie reklamował aparaty Canona :)
i pokazywał reportaże jakie to można wykonać Canonem i zestawem lamp systemowych :)
teraz płaci Nikon to Pan TT reklamuje Nikona ,
zdjęcia dobre a nie wybitne ,
pracując kilka miesięcy i wykonując kilka tyś zdjęć a potem wybierając z nich kilkanaście to szału nie ma
Oj tam N czy C jedna cho.... No może jak ktoś lubi błyskać to pewnie N lepszy. Zdjęcia spoko, ale ta gadka marketingowa mnie rozwala jak opowiada jaki to ten aparat nie jest świetny jakie to nie ma uszczelnienia itp. Już tyle razy z materiałów od dobrych foto sponsorowanych przez nikona się tego nasłuchałem, że szkoda gadać. Wymuszanie tego w materiałach przez N jest jakieś dziwne bo albo ja za mało filmów canoniarzy oglądam albo profi C tak mocno nie zachwalają.