PDA

Zobacz pełną wersję : DPP vs ACR wyostrzanie i szumy

roshuu
18-08-2010, 21:37
Ostatnio postanowilem pobawic sie DPP (na codzien korzystam z ACR). Zainteresowala mnie glownie zakladka z opcja redukcji szumow oraz wystrzanie.
Wedlug mnie DPP lepiej radzi sobie z problemem szumow niz ACR - na moj gust przynajmniej. Niestety nie udalo mi sie osiagnac tego samego efektu dla redukcji w ACR a szkoda. To jednak nie wszystko - DPP z poziomu zakladki RAW rowniez lepiej wyostrza. Nie mamy wprawdzie takich opcji jak w ACR czyli Maski lub Detalu a jedyniee 10punktowa sklale mocy ostrzenia. Znow wedlug mnie jest to lepsze ostrzenie niz w ACR gdzie tak naprawde z poziomu tej wtyczki nie ma co ostrzyc. Dopiero w PS mozna sie pobawic..
No i mam dylemat - ACR vs DPP. Czy jest jakis sposob na ostrzenie w ACR i redukcje szumow zeby uzyskac efekty z DPP? Nie polecajcie konczyc w PS?

MariuszJ
18-08-2010, 21:43
Trochę obok tematu.

Wypróbuj DxO Optics, zarówno odszumianie jak i wyostrzanie działa IMHO lepiej niż w DPP. Trial na miesiąc.

michael_key
18-08-2010, 21:44
Kurcze ostatnio to samo chodziło mi po głowie :)
Mnie jeszcze kusi opcja Inteligentne obiekty. RAWy z DPP nie obrobisz później w PS'ie jako Inteligent obiekt.
Masz rację roshuu, że tak generalnie to nie wiadomo do końca na co się zdecydować.

MariuszJ
18-08-2010, 21:46
Kurcze ostatnio to samo chodziło mi po głowie :)
Mnie jeszcze kusi opcja Inteligentne obiekty. RAWy z DPP nie obrobisz później w PS'ie jako Inteligent obiekt.
Masz rację roshuu, że tak generalnie to nie wiadomo do końca na co się zdecydować.

A co to są te "inteligentne obiekty"? Boję się, że są inteligentniejsze ode mnie ;)

Z DPP możesz wypuścić TIFF 16-bit do dalszej obróbki, z DxO nawet DNG.

roshuu
18-08-2010, 21:46
Trochę obok tematu.

Wypróbuj DxO Optics, zarówno odszumianie jak i wyostrzanie działa IMHO lepiej niż w DPP. Trial na miesiąc.

Czesc,

dziala to na RAW czy juz na jpg? W sumie chcialbym miec wszystkie opcje z ACR pod reka i odszumianie oraz ostrzenie z DPP :D

MariuszJ
18-08-2010, 21:51
Czesc,

dziala to na RAW czy juz na jpg? W sumie chcialbym miec wszystkie opcje z ACR pod reka i odszumianie oraz ostrzenie z DPP :D

Raw. Masz też korekcję obiektywów dla wielu par body-szkło (moje sprzęty obsługuje wszystkie, poza S3IS ;)) Moim zdaniem dla leniwca super narzędzie i chyba kompletne (choć po prawdzie DPP w obecnym stanie też jest kompletne i wystarczające).

roshuu
18-08-2010, 21:54
Raw. Masz też korekcję obiektywów dla wielu par body-szkło (moje sprzęty obsługuje wszystkie, poza S3IS ;)) Moim zdaniem dla leniwca super narzędzie i chyba kompletne (choć po prawdzie DPP w obecnym stanie też jest kompletne i wystarczające).

Musze to sprawdzic w takim razie. Co do DPP brakuje mi tu jednak zakladki redukcji przepalen jak w ACR i w zadzie to chyba wszysko :D

MariuszJ
18-08-2010, 21:59
Musze to sprawdzic w takim razie. Co do DPP brakuje mi tu jednak zakladki redukcji przepalen jak w ACR i w zadzie to chyba wszysko :D

Masz suwaki do cieni i przepałów, pytanie czego chciałbyś więcej.

4kwiatek
18-08-2010, 22:01
Hi...

Hmmm... Nie jestem pewien czy to jest co potrzebujesz do przepaleń, ale jak masz histogram w zakładce RAW - to złap jego górę lub dół i pociągnij. O to szło ? Według mnie skok o jeden stopień właśnie likwiduje przepalenia.

Pozdrawiam...

michael_key
18-08-2010, 22:01
A co to są te "inteligentne obiekty"? Boję się, że są inteligentniejsze ode mnie ;)
Tak w telegraficznym skrócie.
Wołasz RAWa w ACR i z przytrzymanym Shiftem klikasz na Otwórz obiekt (Shift zmienia Otwórz obraz na Otwórz obiekt). Potem kopiujesz obiekt jako warstwę i klikając na warstwę otwiera Ci się ACR, czyli... robisz pejzaż, obrabiasz skupiając się na niebie, po kopii Obiektu otwierasz go i robisz dół. Potem odkrywasz maską... W zasadzie obiektów możesz zrobić tyle na ilu rzeczach chcesz się skupić.

roshuu
18-08-2010, 22:03
Zobacze jeszcze CaptureOne przy okazji DxO.
Ale czakm wciaz na jakies info dot. ACR vs DPP w kwestii kotra poruszylem :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Masz suwaki do cieni i przepałów, pytanie czego chciałbyś więcej.

Masz na mysli Highlight i Shadow? Jesli tak to fakt sa ale nie tak dokladne jak w ACR..

michael_key
18-08-2010, 22:14
No właśnie ta dokładność jest różna. Mała skala, może nie tyle mała, ale żadnych pośrednich wartości.
Myślę, że Janusz Body by musiał się tu wypowiedzieć i rozwiać wszelkie wątpliwości.

4kwiatek
18-08-2010, 22:16
Zobacze jeszcze CaptureOne przy okazji DxO.
Ale czakm wciaz na jakies info dot. ACR vs DPP w kwestii kotra poruszylem :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Masz na mysli Highlight i Shadow? Jesli tak to fakt sa ale nie tak dokladne jak w ACR..
Przepalenie to 255,255,255 (zdaje się że DPP raportuje już od 253). Suwaki shadow i highlight - z tego co widzę - zmieniają nachylenie krzywej (chyba jest to krzywa wywoływania) w obszarze High lub low. W DPP masz w zakładce RAW histogram z matrycy. Można go nie tylko przesuwać cały lewo prawo przez Brightness Adjustment (czyli wg mnie jest to +- EV), ale możesz także zmienić nachylenie krzywej wywoływania przez przesunięcie lewej i prawej krawędzi ograniczającej histogram... oraz - uwaga - górną i dolną - krawędź - co właśnie koryguje wg mnie cienie i przepały. Zresztą - najeżdzając kursorem na te pozycje gdzie był przepał widać że zmniejszyły się on np do 250.

Pozdrawiam...

roshuu
18-08-2010, 22:17
To fakt moglby wpasc i sprowadzic mnie na ziemie :D
A tak na powaznie to wyglada na to ze zostaje PS do ostrzenia a nie ACR. Takie cuda to tylko w DPP :D

Shadow
19-08-2010, 11:05
Generalna zasada jest taka aby nie wyostrzać RAW-ów, a jak już to minimalnie. Ja tej zakładki praktycznie nie używam. Natomiast inteligentny obiekt to bardzo dobra rzecz bo cały czas pracujesz na "negatywie" z którego znacznie więcej wyciśniesz niż z jpg-a.