PDA

Zobacz pełną wersję : 1D mk IIn czy 1D mk III ????

Romanisko
16-08-2010, 22:33
Czołem

Właśnie przechodzę z Nikona :-D i mam dylemat.
Używane m2n mogę mieć za 2500, a m3 (w bdb stanie) za 6300. Różnica cenowa więc duża. Zdecydowałem się na te korpusy, a nie na np. 5d i 5d m2, gdyż głównie robię reporterkę i zależy mi na szybkości AF i migawki (1d m2 - 8.5kl/s, 1dm3 - 10kl/s, 5d - 3kl/s, 5dm2 - 4kl/s). Czy m3 ma dużo mniejsze szumy od m2n? Jaka jest różnica obrazków (jpg)? I w ogóle jakie są między nimi istotne różnice? Czy warto dopłacać? (nie jestem bogaczem, różnice przeznaczyłbym na lepsze szkła)

Dzięki!

MacGyver
16-08-2010, 22:48
Różnice masz tutaj:
http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/2005-2009/2005_eos1d_mark2n.html?lang=us&categ=crn&page=2005-2009&p=2
http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/2005-2009/2007_eos1d_mark3.html?lang=us&categ=crn&page=2005-2009&p=2

Generalnie MK III ma lepszą baterię, lepszy LCD, mniej szumi i ma zdecydowanie lepszą rozpiętość tonalną/ Jest też nieco szybszy i ma live view, ale bez AF, więc o kant kuli rozbić taki ficzer :-)

Jeśli masz budżet bierz Mk III, choćby dlatego że generuje lepszy obrazek.

Andrus
16-08-2010, 22:55
Generalnie MK III ma lepszą baterię, lepszy LCD, mniej szumi i ma zdecydowanie lepszą rozpiętość tonalną/ Jest też nieco szybszy i ma live view, ale bez AF, więc o kant kuli rozbić taki ficzer :-)

Jeśli masz budżet bierz Mk III, choćby dlatego że generuje lepszy obrazek.
jak wyzej
dodalbym jeszcze "autoiso"
i automatyczne przelaczanie sie na druga karte jesli pierwsza sie zapelni

xsardas
16-08-2010, 23:27
Zdecydowanie mkIII!

Dzygit-Dublin
16-08-2010, 23:57
mk3 , mk2 to już nie ta epoka :)
ale trza szkła szkła i szkła , nawet mk41 nie pomoże jak nie ma dobrych szkieł.

Pozdrawiam Darek

photolo
17-08-2010, 08:59
Przy różnicy 4000zł i zakładając, że ten 1DMkIIN nie jest skatowany to zdecydowanie 1DMkIIN (zwłaszcza, że to N). 1DMkIIN to pancernik, z 1DMkIII bywa różnie, osobiście znam dwa przypadki kiedy w 1DMkIII migawka sypnęła się w okolicy 100tys. Poza tym 1DMkIII mial złą prasę (może przesadnie złą, ale jednak) co automatycznie negatywnie wpłynęło na cenę egzemplarzy z drugiej ręki i sprzedaż nówek co oznacza, że przy ewentualnej odsprzedaży aparatu stracisz znacznie więcej niż w przypadku 1DMkIIN, no chyba, że ma to być Twój aparat docelowy, a nie przejściówka do np. 1DMkIV - wtedy pozostaje wybrać dobrą sztukę, oczywiście spoza wadliwej serii i można focić. Jakość obrazka obiektywnie (laboratoryjnie :) rzecz biorąc będzie lepsza z 1DMkIII, ale różnica nie jest aż tak szokująca jak to się wydaje, zwłaszcza, że sprzętu chcesz używać do reporterki gdzie - umówmy się - jakość fotek nie musi być "studyjna". Za 4000zł można kupić np. dobre szkło (szkła) tudzież flash. Pozdrawiam, photolo.

xsardas
17-08-2010, 09:11
Trójka ma lepsze uszczelnienia, lepszą baterię, i wyższą gwarantowaną liczbę klapnięć.

photolo
17-08-2010, 09:33
Trójka ma lepsze uszczelnienia, lepszą baterię, i wyższą gwarantowaną liczbę klapnięć.

A w którym miejscu ma te lepsze uszczelnienia???!!! tzn. gdzie brakuje ich w jedynce? Co do akumulatora - zgoda - lżejszy i wydajniejszy, co do gwarantowanej liczby klapnięć... no właśnie... jak napisałem powyżej znam dwa przypadki rozsypania się 1DMkIII w pobliżu 100tys. klapnięć (czyli nawet nie połowa gwarantowanego przebiegu) i znam 1-ki, które na pierwszej migawce na liczniku mają grubo powyżej 500tys. czyli ponad 3x tyle ile gwarantuje Canon więc reguł nie ma... Pozdrawiam, photolo.

xsardas
17-08-2010, 09:45
Ale co ma piernik do wiatraka? Trzaśnie ci przy 100 tys wymieniają za free bo nie wytrzymała gwarantowanej liczby kapnięć.

Gdzie ma lepsze uszczelnienia? Wszędzie. Zwłaszcza że guma uszczelek nie zdążyła się zużyć przez te lata kiedy 1dmk2n jest na rynku.

photolo
17-08-2010, 10:37
Ale co ma piernik do wiatraka? Trzaśnie ci przy 100 tys wymieniają za free bo nie wytrzymała gwarantowanej liczby kapnięć.

Gdzie ma lepsze uszczelnienia? Wszędzie. Zwłaszcza że guma uszczelek nie zdążyła się zużyć przez te lata kiedy 1dmk2n jest na rynku.

No... jak aparat jest na gwarancji to wymienią, a jak nie to nie bo "gwarantowana liczba klapnięć" to de facto nie liczba gwarantowana tylko testowana czyli producent zapewnia, że migawka nie powinna paść przed 300tys. zdjęć, zapewnia bo tak wynika z testów fabrycznych, ale od zapewnienia do gwarancji na migawkę droga daleka :), gwarancja jest jedna - na cały aparat - roczna, a jeśli poprzedni właściciel zadbał o to - przedłużona na dwa lata. Co do Twojej odpowiedzi na temat uszczelnień - widzę, że brakuje argumentów :) Pozdrawiam, photolo.

gadget_zary
17-08-2010, 10:40
photolo na forum można przeczytać o przypadkach gdy serwis Canona wymieniał migawkę w seriach 1D tylko na podstawie numeru seryjnego body niezależnie czy jest na niego gwarancja czy nie

xsardas
17-08-2010, 10:43
No... jak aparat jest na gwarancji to wymienią, a jak nie to nie bo "gwarantowana liczba klapnięć" to de facto nie liczba gwarantowana tylko testowana czyli producent zapewnia, że migawka nie powinna paść przed 300tys. zdjęć, zapewnia bo tak wynika z testów fabrycznych, ale od zapewnienia do gwarancji na migawkę droga daleka :), gwarancja jest jedna - na cały aparat - roczna, a jeśli poprzedni właściciel zadbał o to - przedłużona na dwa lata. Co do Twojej odpowiedzi na temat uszczelnień - widzę, że brakuje argumentów :) Pozdrawiam, photolo.

Widać, że forum nie czytasz. Poczytaj a zrozumiesz.

Co do uszczelnień to wsadź pod bieżącą wodę marka 2 i marka 3 ;)

photolo
17-08-2010, 11:23
Widać, że forum nie czytasz. Poczytaj a zrozumiesz.

Co do uszczelnień to wsadź pod bieżącą wodę marka 2 i marka 3 ;)

Tak, tylko, że jest to li tylko i wyłącznie dobra wola serwisu, a nie wymóg gwarancyjny, nie są do tego zobligowani co najwyżej sponsorowani przez Canon'a co by smrodu nie było, że migawki strzelają szybciej niż powinny... wystarczy spojrzeć jaką osłonę producenta dostał 1DMkIII (darmowa wymiana lustra AF'a, gwarancja przedłużalna na dwa lata itp. itd.) żeby zrozumieć, że nie do końca wyszedł im ten model... Zresztą... proponuję spojrzeć w prasę: http://www.fotopolis.pl/index.php?seakey=1&seatit=1&szukane=1D+Mark+III&x=14&y=11
O 1DMkIIN jakoś tak nie pisali... Nie deprecjonuję całkowicie 1DMkIII, ale wracając do rozterek autora tego wątku bo przecież o to de facto tu chodzi, gdybym miał do wyboru nie zajeżdżonego 1DMkIIN za 2500zł i nawet prawie nowego 1DMkIII za 4000zł więcej i gdyby przeznaczeniem sprzętu była reporterka bez wahania wybrałbym 1DMkIIN. A co do uszczelnień... sorry, ale mój 1DMkII przeżyl niejedną burzę i zero stresu, 1DMkIII mialem tylko miesiąc i odsprzedałem go ze stratą 2000zł więc może dlatego mam awersję do tego modelu :) Pozdrawiam, photolo.

Dzygit-Dublin
17-08-2010, 12:01
witam

1dmk2 topila sie w wodzie - wypadek ,

1dmk3 i 1dmk4 - deszcz bloto 4 dni wrc czasami gdzie wyswietlacze parowaly od srodka i kondensacja powietrza wylanczala obiektywy a raczej ich elektronike.
Kumplowi zablokowal sie spust w mk2 , zycie

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs089.ash2/37769_414479813436_591033436_4770823_4377771_n.jpg )

źródło (http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs207.snc4/38677_414479858436_591033436_4770826_829102_n.jpg)

ostatnio kilo kurzu i piachu -

źródło (http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs092.snc4/35969_145619912133797_105286786167110_342501_39921 62_n.jpg)

wiec nie wiem o co tu chodzi ze sa roznice w uszczelnieniach wyczytane gdzies na forum .
Jedyne roznice to sensor oraz AF , migawke i tak wymienia jesli padnie przed okresem gwarantowanym przez canona.
Moj 1dmk3 byl 3x w serwisie i powiedzmy ze dzialal ok.

Darek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
p.s

Dbam o sprzet lecz uzytkuje go w ciezkich warunkach - to nie muzeum porostu ma dzialac .

allxages
17-08-2010, 12:08
Tak, tylko, że jest to li tylko i wyłącznie dobra wola serwisu, a nie wymóg gwarancyjny, nie są do tego zobligowani

Proszę o źródło tej informacji, albo o zaprzestanie siania herezji. W serwisie słyszałem, że takie warunki stawia producent, a nie serwis.

Andrus
17-08-2010, 12:58
[QUOTE=photolo;854542no właśnie... jak napisałem powyżej znam dwa przypadki rozsypania się 1DMkIII w pobliżu 100tys. klapnięć (czyli nawet nie połowa gwarantowanego przebiegu) i znam 1-ki, które na pierwszej migawce na liczniku mają grubo powyżej 500tys. czyli ponad 3x tyle ile gwarantuje Canon więc reguł nie ma... Pozdrawiam, photolo.[/QUOTE]

a mi znowu w mk2 padla migawka przy 70k ;) a w mk3 na razie spokoj
to raczej loteria czy padnie czy nie.... +taki, ze w mk3 wymienia jak bedzie przebieg <300k za darmo

photolo
17-08-2010, 14:50
Może zmierzajmy do końca zamiast roztrząsać wyższość 1DMkIIN nad 1DMkIII i odwrotnie bo jak widać co użytkownik to opinia, autor wątku zapytał czy do reporterki lepiej kupić 1DMkIIN za 2500zł czy 1DMkIII za 4000zł więcej, moim zdaniem 1DMkIIN za 2500zł, a resztę kasy przeznaczyć na szkła lub szkło i flash. Poza tym skoro 1DMkIII jest takim dobrym modelem to dlaczego Canon odciął się od niego modelem 1DMkIV zamiast zgodnie z tradycją przedstawić model 1DMkIIIN??? Moim zdaniem różnica między 1DMkIIN, a 1DMkIII nie jest warta 4000zł i tyle.

allxages
17-08-2010, 15:01
Poza tym skoro 1DMkIII jest takim dobrym modelem to dlaczego Canon odciął się od niego modelem 1DMkIV zamiast zgodnie z tradycją przedstawić model 1DMkIIIN???

Jaką tradycją? Wiesz dlaczego było 1D2N ? Tylko dlatego, że zaraz po releasie zwykłej wersji okazało się, że wszyscy mają duże wyświetlacze LCD. A mając na uwadze reporterów i okres 3 letniego releasu, to stwierdzili, że po prostu to zmienią i już.

Jakoś przy 1DmkI nie było N. Przy Dsach też nie. Skąd Ty te wnioski bierzesz to ja nie wiem.

photolo
17-08-2010, 15:57
Jaką tradycją? Wiesz dlaczego było 1D2N ? Tylko dlatego, że zaraz po releasie zwykłej wersji okazało się, że wszyscy mają duże wyświetlacze LCD. A mając na uwadze reporterów i okres 3 letniego releasu, to stwierdzili, że po prostu to zmienią i już.

Jakoś przy 1DmkI nie było N. Przy Dsach też nie. Skąd Ty te wnioski bierzesz to ja nie wiem.

Jasne, a możesz mi pokazać Canon'a 1D czy 1Ds z oznaczeniem MkI? - chyba, że se jedną rzymską jedynkę wydrapiesz z MkII - znawca się znalazł :)))

deeppy
17-08-2010, 16:08
Jasne, a możesz mi pokazać Canon'a 1D czy 1Ds z oznaczeniem MkI? - chyba, że se jedną rzymską jedynkę wydrapiesz z MkII - znawca się znalazł :)))

Jakby nie patrzeć, to wszyscy wiedzą o co chodzi, a ty na siłę szukasz problemu.

Romanisko
17-08-2010, 16:21
Dzięki za odp, pomaga mi to, choć głosy są podzielone (jak zwykle zresztą :))

gdybym miał do wyboru nie zajeżdżonego 1DMkIIN za 2500zł i nawet prawie nowego 1DMkIII za 4000zł więcej i gdyby przeznaczeniem sprzętu była reporterka bez wahania wybrałbym 1DMkIIN.

m3 za 6300zł, inni chcą nawet7500 (chcą i 12000 za nowe).

Niestety wszystkie m2n, które mogę w podobnej cenie kupić, są raczej dojechane. Jeden używany przez innego fotoreportera przez 4 lata (sporo rys i wytarć na korpusie), drugi wygląda z zew. lepiej, ale ma drugą migawkę z 250tyś na koncie... Ten m3 za 6300 jest jak nowy, niecałe 10tys klapnięć, po wymianie układu lustra.

Uszczelnienie nie do końca mnie interesuje, na pewno oba są uszczelniane i deszcz, tudzież wilgoć, wytrzymają, a ja nie mam w planach wyjazdu do buszu, na pustynie, itd.
Bardziej istotne jest dla mnie ISO i AF (to jeden z głównych powodów przesiadki z Nikona, który swoją drogą ma lepszą ergonomię i bufor, ale nie to jest najważniejsze w fotografii). Z tego, co mówią przedmówcy, m3 ma kilka ważnych plusów (auto iso, z którego korzystałem w Nikonie), lepszy aku. Ale czy ma też dużo lepsze ISO i AF? Gdzieś przeczytałem, że m3 AF wcale nie ma lepszego...

Co do migawki, wynika z tego wszystkiego, że to ruletka, co jest dość martwiące, zwłaszcza to, że może paść po 100tyś. Jeśli ten m2n dożył 250tyś, dożyje jeszcze więcej?

Przyznam, że gdybym miał więcej kasy, kupiłbym bez wahania m3, a gdybym miał jeszcze więcej - m4. I teraz, jeśli kupiłbym m2n, to zapewne miałbym go krócej niż m3, i w końcu musiałbym zmienić na m3 albo m4. Los fotoreportera nie jest jednak pewny, więc waham się przed ładowaniem kasy w korpus..., podejrzewam, że m2n z dobrymi szkłami też mi wystarczył, ale obawiam się o awarię i szumy przy 1600 (bo 3200 jest chyba już sztuczne).

Co do szkieł, na początek mógłbym się zaspokoić zwykłym, co myślicie np. o sigmie 20/1.8? Jest b tania. Jeśli chodzi o tele, to pewnie L 70-200 /4.

krisv740
18-08-2010, 08:37
wszystkie opinie typu mkIII ma lepszą baterię ,migawka(klapnięcia-ilość) , itp są poboczne i zupełnie niezauważalne w normalnym używaniu aparatu...-imho

są chyba trzy elementy które odróżniają tak naprawdę mkII i mkIII i determinują wybór;
pierwszy to gęstość matrycy - jeśli będziesz kropować - wynik - mkIII
drugi - iso - mkII pada niestety...
trzeci niestety to moja bolączka największa...szybkość opróżniania bufora pamięci...-tu jak dla mnie mkII poległ najbardziej w tym porównaniu..

dla przykładu z pierwszego akapitu; na baterii robię około 2-3 tys zdjęć i nadal mam wskazania "ok"
brat ma mkIII i osiąga podobne wyniki...

co do bufora... - wolę czasami robić 50d , bo tam ta operacja przebiega znacznie szybciej..

i dlatego... będę zmuszony kiedyś wymienić puszkę ;)

xsardas
18-08-2010, 09:17
2-3 tys. zdjęć a to ciekawe :shock: w instrukcji jest podana zdecydowanie mniejsza liczba, a i ja użytkując stwierdzam, że na jednej baterii do mk2 nie udało mi się jeszcze tyle fotek zrobić

Merde
18-08-2010, 09:45
Bardziej istotne jest dla mnie ISO i AF (to jeden z głównych powodów przesiadki z Nikona

Ty to na poważnie napisałeś? Z jakiego Nikona się przesiadasz, D40?

allxages
18-08-2010, 09:57
Ja co prawda piszę to w kontekście porównania 1DsII do 1DsIII, ale argumenty na mark III w skrócie dla mnie są take:

- mniejsza ładowarka
- lżejsza bateria
- pojemniejsza bateria
- lepsze ISO
- lepszy AF (praca od -1EV a nie od 0EV, więcej krzyżowych)
- w wizjerze widać ISO podczas zmiany
- 14bitowy obrazek, a nie 12
- mozliwosc wiekszych cropow
- duzo lepsza rozpietosc tonalna
- uszczelniona hot-shoe
- czyszczenie matrycy
- regulacja szkiel
- klawiszologia (chociaz mi ta z mk2 w ogole nie przeszkadzala i nie wiem czy ta z mk3 taka lepsza, ale tak inni mowia)

i pewnie jeszcze kilka rzeczy, ale tak wczesnie rano nie potrafie myslec a nie mam spisane na kartce.

czy warto dopłacać do mk3? nie wiem. zalezy od funduszy aktualnych i prognozy na przyszle.

Romanisko
18-08-2010, 12:02
Ty to na poważnie napisałeś? Z jakiego Nikona się przesiadasz, D40?

Oczywiście, że na poważnie........ Najbardziej mi doskwierają szumy, u Nikona prawie nic się nie zmieniło, tzn. D3x ma ponoć mniejsze szumy od 1Dm3, ale to już najwyższa półka. Natomiast D300 (bo tego używałem do tej pory) w porównaniu z D3x zaczyna odpadać od iso 400 (!!!) Na prawdę, D300 i niższe modele mają straszne szumy, D700 ma mniejsze, ale jeśli miałbym wybierać między tym ostatnim a 1dm3, to wolę m3 (cena podobna). Canon ma lepszą tonalność i więcej szczegółów, mniejsze szumy (350d mniej szumi niż D300, porównywałem).
Dzięki krisv740 allxages, są więc istotne plusy przemawiające za m3. Właśnie spojrzałem w internet i zobaczyłem, że m2n jest konstrukcją z 2005, czyli sprzed pięciu lat...

krzysiek13
18-08-2010, 13:28
2-3 tys. zdjęć a to ciekawe :shock: w instrukcji jest podana zdecydowanie mniejsza liczba, a i ja użytkując stwierdzam, że na jednej baterii do mk2 nie udało mi się jeszcze tyle fotek zrobić

Ja na swojej baterii w mkIIn robię ok 2000 zdjęć, zarówno na zamienniku, jaki i oryginalnej.
Te zalety o których pisze kolega allxages to prawda, oprócz możliwości obserwowania wartości ISO w wizjerze. Można tak skonfigurować mkIIn, że będziesz widział cały czas ISO w wizjerze.

krisv740
18-08-2010, 17:18

to kolego proponuje zakupic nową baterię i spróbować!
nie wydawaj opinii o rzeczach przez siebie niesprawdzonych..
na góraszce (1 dzień) zrobiłem (dla próby) około 2400 zdjęć i baterii uzywałem jeszcze przez dwa tygodnie - wskaźnik -100%.

jeszcze jakieś uwagi...?

Dzygit-Dublin
18-08-2010, 20:42
Witam

co do mk2 udało mi się wycisnąć ok 2500 przy temperaturze ok 12 stopni i dużej wilgotności z podglądem fot oczywiście :)
bateria za 21 eu zamiennik :)

allxages
19-08-2010, 10:49
Ja na swojej baterii w mkIIn robię ok 2000 zdjęć, zarówno na zamienniku, jaki i oryginalnej.
Te zalety o których pisze kolega allxages to prawda, oprócz możliwości obserwowania wartości ISO w wizjerze. Można tak skonfigurować mkIIn, że będziesz widział cały czas ISO w wizjerze.

Na nowej oryginalnej baterii w 1DsII jestem w stanie zrobić 2500 zdjęć lekko. Oczywiście, jak leży naladowana przez 3 tygodnie to pojemnosc spada, ale jak naladuje i ide na reportaz to spokojnie 2 dniowe repo oblece na jednym akku.

A co do ISO to w Ds nie ma tego niestety, a 1D2N mialem w rece jakos jeden dzien tylko wiec nie wnikalem do menu az tak.

Swoją drogą, wczoraj kupowałem 1Ds3 i towers trochę sie smial, bo mialem przyzwyczajenie ze co ISO chcialem zmienic to odrywalem glowe od muszli ocznej zeby rzucic okiem na LCD ile to juz ustawilem. sorry, ale dla mnie to jest super plus. Oczywiscie nie jest wart dolaty 4000 zl do 1d3, ale oprocz niego jest jeszcze kilka innych (ktore wymienilem) i wlasnie dlatego warto doplacic (moim zdaniem).

quail
19-08-2010, 11:20
A co do ISO to w Ds nie ma tego niestety,

Stety jest. Ja u siebie widzę, trzeba to włączyć w menu.

allxages
20-08-2010, 11:35
Stety jest. Ja u siebie widzę, trzeba to włączyć w menu.

W 1Ds2? A możesz napisać gdzie, bo nie widzę?

quail
20-08-2010, 14:32
W 1Ds2? A możesz napisać gdzie, bo nie widzę?

W Custom Functions o ile dobrze pamiętam.

sfw
22-08-2010, 15:47
A w którym miejscu ma te lepsze uszczelnienia???!!! tzn. gdzie brakuje ich w jedynce? Co do akumulatora - zgoda - lżejszy i wydajniejszy, co do gwarantowanej liczby klapnięć... no właśnie... jak napisałem powyżej znam dwa przypadki rozsypania się 1DMkIII w pobliżu 100tys. klapnięć (czyli nawet nie połowa gwarantowanego przebiegu) i znam 1-ki, które na pierwszej migawce na liczniku mają grubo powyżej 500tys. czyli ponad 3x tyle ile gwarantuje Canon więc reguł nie ma... Pozdrawiam, photolo.

Może gwoli przypomnienia, gwarancja w MKIII na migawkę to 300 tyś bez względu na wiek więc ta matematyka z 500 tyś i, że to 3x tyle ile gwarancja to chyba cos nie halo ... Miałem podobny dylemat w zeszłym roku, róznica w cenie pomiędzy MKIIN a MKIII była podobna a wybrałem MKIII, dlaczego?
Dlatego:
-Handling w MKIIN porażka w reporterce, brak jojsticka, kombinacje przycisków ... może w studio jest ok, ale w reporterce, deficycie czasu ... MKIII bez dyskusji.
- ISO, robię bardzo często na 1250 i 1600 jest lepiej niż dobrze i znowu MKIIN odpada.
- AF jeśli nauczysz się go obsługiwać, Canon bezsensownie skomplikował ten element, zbyt dużo ustawień od których zależy bardzo dużo jeśli chodzi np. o zdolnośc do śledzenia obiektów (w moim przypadku ptaki bądź samoloty) out of the box MKIII może rozczarować, jeśli nauczysz się obsługi jest lepiej jak OK.
- Live view, brak AF może tutaj doskwierać, ja jednak używam tego np. do robienia zdjęć księżyca i żaden AF i wizjer nie zastąpi mi Live view x10 przy ogniskowej 1400 mm.
To są moje spostrzeżenia które spowodowały, że wybrałem MKIII.

pzdr

muflon
22-08-2010, 23:45
Joystick ssie! :-P I nowy sposób obsługi (że nie trzeba przytrzymywać przycisków z lewej) też! :-P

(I mówię to w ponad dwa lata po zakupie swojego pierwszego mk3, którym/którymi w sumie zrobiłem jakieś 2x więcej fotek niż mk2N, którego używałem poprzednio :-))

allxages
23-08-2010, 00:58
Prawdę mówiąc to podpiszę się pod tym.
Może mam za małe dłonie albo coś (chociaż w 20D miałem joystick i przycisk ISO tak jak w mk3 i nie narzekałem, więc myślę że po prostu w mk2 jest lepiej).
Ogólnie kciukiem zanim docisnę się do joysticka to mi schodzi chwilę, poza tym przy 19 punktach AF to joystick kompletnie jest neiwygodne. Używam głównie pokręteł tak jak w mk2.
Za to ISO z prawej strony to też zło, jakoś wolałem z lewej, często robię zdjęcia gdzie wolę trzymać pewnie aparat i wtedy użycie lewej ręki jest bezpieczniejsze.

:-)

Andrus
23-08-2010, 01:07
Prawdę mówiąc to podpiszę się pod tym.
Może mam za małe dłonie albo coś (chociaż w 20D miałem joystick i przycisk ISO tak jak w mk3 i nie narzekałem, więc myślę że po prostu w mk2 jest lepiej).
Ogólnie kciukiem zanim docisnę się do joysticka to mi schodzi chwilę, poza tym przy 19 punktach AF to joystick kompletnie jest neiwygodne. Używam głównie pokręteł tak jak w mk2.

ja akurat wole joystick ;) jakos mi wygodniej,nawet przy 19pkt,nim operowac

Za to ISO z prawej strony to też zło, jakoś wolałem z lewej, często robię zdjęcia gdzie wolę trzymać pewnie aparat i wtedy użycie lewej ręki jest bezpieczniejsze.
tutaj sie zgodze... bylo dobrze, a musieli zepsuc

jeszcze jedna zaleta mk3 mi sie przypomniala - przycisk INFO i zegarek pod reka :>

sebcio80
23-08-2010, 01:24

joystic jest strasznie wygodny, trzeba sie go nauczyc jednak uzywac do wybory punktow AF, nie wyobrazam sobie pracy bez niego,

jesli chodzi o przycisk ISO to dobrze ze jest po prawej stronie, co nie raz psialem wszystkie przyciski powinny byc po prawej, tak jak w serii xxD

jak Wy zmieniacie inne parametry lewa reka nie odrywajac oka od wizjera trzymajac np 70-200 2.8 nie wspominajac o 300 2.8?

allxages
23-08-2010, 01:29
300/2.8 nie mam. 70-200/2.8 glownie pracuje na 1Ds2 i nie czuje problemu z tym. poza tym ja nie jestem sportowcem, nie slepie w wizjer caly czas wiec przewaznie zmieniam zanim doloze body do glowy.

uzywalem joya do punktow AF za czasow 20D. to co mi sie podoba to to, ze przytrzymanie joya uaktywnia ostrzenie. fajna sprawa, przyspiesza rzecz. pewnie sie do neigo przyzwyczaje, poki co mam problem przyzwyczaic sie gdzie mam punkty krzyzowe ;-)

co do iso, to przez chwile mialem ustawionego go pod SET (liveview nie uzywam). wygodniej bylo mi wcisnac SET niz ISO u gory. ale, ze pozniej doczytalem o konfiguracji autoiso to na razie duzo z ISO nie korzystam. choc wkurzajace jest to, ze niby sie ma to AutoISO, a jednak go nie ma ;)

Andrus
23-08-2010, 01:49
jak Wy zmieniacie inne parametry lewa reka nie odrywajac oka od wizjera trzymajac np 70-200 2.8 nie wspominajac o 300 2.8?
70-200/2.8 i 300/2.8 nie mam
300/4 mam na monopodzie, wiec nie ma problemu z uzyciem lewej lapy,
przy krotszych stalkach tez to nie jest problemem (nawet ostatnio 85/1.8 robie trzymajac dwoma lapami za body - jakos mi tak wygodniej :) )

sebcio80
23-08-2010, 02:11
300 F/4 to jest za lekkie zeby uzywac monopodu, wez do reki, rob zdjecia i wtedy sprobuj zmieniac parametry lewa reka

Andrus
23-08-2010, 03:42
300 F/4 to jest za lekkie zeby uzywac monopodu, wez do reki, rob zdjecia i wtedy sprobuj zmieniac parametry lewa reka
to obiektyw w dol i zmieniamy dwoma lapami ;) w wizjerze i tak nie ma wszystkiego, a w takiej pozycji szybciej zmienie kilka parametrow niz w xxD

chrislab
23-08-2010, 08:22
Ja miałem podobny dylemat i wziąłem 1D mk III - powiem tylko, że mimo wyczytanych wszystkich opinii w Internecie, zaskoczył mnie pozytywnie i jak teraz biorę do ręki cokolwiek innego, to wygląda jak zabawka. Nie wyobrażam sobie, żebym jeszcze kiedyś miał innego Canona, niż 1-kę. Joystick rewelacja. Dwutygodniowy urlop na jednej baterii - nie do zastąpienia (udaje mi się zrobić nawet do 5000 zdjęć na jednej oryginalnej baterii - obiektyw oczywiście bez stabilizacji, bo wtedy ciągnie duuużo więcej). AF rewelacja. Obrazek 10Mpix rewelacja - można naładować na karty full (nie to co w 5Dmk2, gdzie zaraz się karty przepełniają od 21Mpix) ,szybszy transfer na dyski i obróbka, a jakość wystarcza. Możliwość zapisu na 2 karty (JPG na SD, RAW na CF na przykład - nie do pominięcia!). Niskie szumy nawet przy ISO1600! Przy ISO3200 po odszumieniu Topaz DeNoise też są zdjęcia w pełni akceptowalne w 99% przypadków.
Generalnie aparat rewelacja! Polecam wszystkim!

xsardas
23-08-2010, 10:17
to kolego proponuje zakupic nową baterię i spróbować!
nie wydawaj opinii o rzeczach przez siebie niesprawdzonych..
na góraszce (1 dzień) zrobiłem (dla próby) około 2400 zdjęć i baterii uzywałem jeszcze przez dwa tygodnie - wskaźnik -100%.

jeszcze jakieś uwagi...?

Mam nową i jakoś nie wychodzę poza 1600 :/ Aż przeliczę heh przy najbliższej okazji.

quail
23-08-2010, 13:11
Mam nową i jakoś nie wychodzę poza 1600 :/ Aż przeliczę heh przy najbliższej okazji.

Każdemu wyjdzie inaczej, bo jeden używa szkła z IS, a drugi bez, trzeci ma manię ciągłego oglądania zdjęć na LCD, a jeszce inny robi foty z długim czasem ekspozycji.

allxages
23-08-2010, 13:56
quail: a jak z tym ISO w wizjerze w ds2? zdradzisz tajemnice?

xsardas
23-08-2010, 14:58
Każdemu wyjdzie inaczej, bo jeden używa szkła z IS, a drugi bez, trzeci ma manię ciągłego oglądania zdjęć na LCD, a jeszce inny robi foty z długim czasem ekspozycji.

Mania lcd to u mnie :D ;)

quail
23-08-2010, 15:56
quail: a jak z tym ISO w wizjerze w ds2? zdradzisz tajemnice?

Myślałem, że się dokopałeś. Wtedy nie miałem przy sobie sprzętu i nie pamiętałem dokładnie gdzie to siedzi.

No więc Custom Functions, funkcja 08 - Top LCD Panel/Back LCD Panel, ustawiasz na 1:ISO/Remain. shots lub na 2:ISO/File No.

Pierwsza wartość, poza tym, że jest pokazywana na tylnej ściance, jest widoczna także w wizjerze.

Zadziałało?

Mania lcd to u mnie :D ;)

To przy odrobinie chęci wyczerpiesz baterię zanim pstrykniesz pierwszą klatkę :lol:
xsardas, coś specjalnie dla Ciebie: Chimping (http://www.youtube.com/watch?v=NBVCiqEHv7w).

allxages
23-08-2010, 17:44
Myślałem, że się dokopałeś. Wtedy nie miałem przy sobie sprzętu i nie pamiętałem dokładnie gdzie to siedzi.

No więc Custom Functions, funkcja 08 - Top LCD Panel/Back LCD Panel, ustawiasz na 1:ISO/Remain. shots lub na 2:ISO/File No.

Pierwsza wartość, poza tym, że jest pokazywana na tylnej ściance, jest widoczna także w wizjerze.

Zadziałało?

E, tyle to mam ;-) ale mi chodzi o ISO w wizjerze a nie na LCD. Choćby w trakcie jej zmieniania, a nei bydle wygasza wszystko w wizjerze jak wciskam kombinacje ISO. No nic, szkoda :)

quail
23-08-2010, 18:06
E, tyle to mam ;-) ale mi chodzi o ISO w wizjerze a nie na LCD. Choćby w trakcie jej zmieniania, a nei bydle wygasza wszystko w wizjerze jak wciskam kombinacje ISO. No nic, szkoda :)

Przecież masz wtedy ISO w wizjerze. Ustaw to CF i spójrz w wizjer.

allxages
23-08-2010, 18:24
Ale nie w trakcie zmiany nastawy ISO. Wtedy nie mam. To CF mam od początku ustawione.

quail
23-08-2010, 18:29
Ale nie w trakcie zmiany nastawy ISO. Wtedy nie mam. To CF mam od początku ustawione.

Najwyraźniej nieprecyzyjnie określiłęś swoją potrzebę kilka postów wyżej, napisałeś, że nie ma ISO w wizjerze, a jest :)

A tak btw, po co w trakcie zmiany? To co jest sprawdza się rewelacyjnie i w zupełności wystarcza. Przecież wiesz ile razy kliknęło kółko i w którą stronę je obracałeś. Czego więcej trzeba? Może informacji w wizjerze nad którym przyciskiem masz aktualnie umieszczony palec..? :-?

muflon
23-08-2010, 19:15
To nie tyle chodzi o zmianę bez odrywania oka od wizjera (choć z 300/2.8 jeszcze bym od biedy dał radę ;-)) ale o bezwzrokową, intuicyjną obsługę. W "starych" jedynkach, było to proste: palce na guziki, dwa kliki pokrętła, palce z guzików. Tak długo jak trzymasz, tak długo zmieniasz ustawienia, puszczasz - kółko wraca do normalnej funkcji. Ślepy, nawet jeśli nie zrobi zdjęć - to aparat może się nauczyć obsługiwać perfekcyjnie :mrgreen: I żadnej możliwości przypadkowego przystawienia trybu, ISO itp.

Teraz puszczasz - a tu jeszcze przez XXX czasu kółko np ciągle zmienia tryby pracy, zamiast przysłony. I chcąc coś zrobić szybko, trzeba dodatkowo spoglądać na górny LCD.

allxages
23-08-2010, 19:15
Skoro jest w mk3 to znaczy, że spora liczba osób jednak potrzebuje tego. Wystarczy też poczytać archiwum tego forum, dużo osób marudzi na brak tego.

Ze swojej strony powiem, że przy dynamicznych zdjęciach nie mam czasu myśleć czy przekręciłem kółko 3 czy 5 razy. Wole widzieć. Nicby nikomu nie ubyło jakby to pokazywali.

muflon
23-08-2010, 19:21
A, i jeszcze joystick do przeglądania obrazków (w powiększeniu) - porażka. w 1D2N, jednym odpowiednio mocnym ruchem ręki byłem w stanie przewinąć albo o 1/10 ekranu albo o cały. A tutaj? klik... klik... KLIK.... @#$!@#$!@... klik...

To akurat nie uprzykrza życia non stop :) ale nawet przy głupim czyszczeniu matrycy potrafi wkurzyć.

allxages
23-08-2010, 19:25
A ja się bałem, że jestem jedyną osobą, która wolała UI z mk2 niż z mk3 ;-)
Dzieki muflon!

quail
23-08-2010, 19:27
Wystarczy też poczytać archiwum tego forum, dużo osób marudzi na brak tego.

Prawda jest taka, że dużo osób marudzi jeszcze zanim przeczyta instrukcję obsługi i nie tyczy się to tylko tego konkretnego ficzeru.

Fakt, nie pamiętam czy nawet w manualu napisali o tym, że ISO mże być widoczne w wizjerze, ale zwykła ciekawość nakazywałaby sprawdzić jak działają poszczególne funkcje takiego kombajnu jakim jest jedynka. Jak ja kupiłem 1Ds MkII, to przynajmniej przez pierwsze dwa tygodnie obwąchiwałem różne nastawy i skonfigurowałem body pod siebie. ISO w wizjerze jest, jest przydatne i jak najbardziej działa poprawnie.

allxages
23-08-2010, 20:12
Tylko, że my cały czas mówimy o zmianie jego, a nie o aktualnej pozycji. Na to ludzie mardzili :)

quail
23-08-2010, 22:22
Tylko, że my cały czas mówimy o zmianie jego, a nie o aktualnej pozycji. Na to ludzie mardzili :)

Z niecierpliwością czekamy aż niebawem pojawią się wymogi użytkowników, żeby aparaty pokazywały w wizjerze także tryb pracy AF i aktualną ogniskową obiektywu... ;)

krzysiek13
23-08-2010, 22:58
Właśnie sprawdziłem w moim mkIIN i u mnie w wizjerze podczas zmiany ISO wyświetla wartości. Dzieje się tak nawet, gdy w C.Fn mam wyłączoną opcję wyświetlania ISO w wizjerze.

allxages
24-08-2010, 01:36
Z niecierpliwością czekamy aż niebawem pojawią się wymogi użytkowników, żeby aparaty pokazywały w wizjerze także tryb pracy AF i aktualną ogniskową obiektywu... ;)

Tam wymogi, to ja już czekam na taki aparat. Rzeczywiście byłoby to świetne!

sebcio80
24-08-2010, 01:43
a mnie sie marzy zeby przy kazdym klawiszu byl maly ekranik LCD i dzieki temu mozna by bylo dowolnie konfigurowac sobie przyciski, a malutkie LCD wyswietlaly by wybana funkcje, dodatkowo byly by tez podswietlane

ogniskowa jest zbedna bo nad nia (a dokladnie nad kadrem) mamy ciagla kontrole bo patrzymy przez wizjer, ale tryb pracy AF by sie bardzo przydal

quail
24-08-2010, 12:59
Tam wymogi, to ja już czekam na taki aparat. Rzeczywiście byłoby to świetne!

Dobra, nie ma na co czekać, lecę do Urzędu Patentowego ;)

EchoX
26-08-2010, 20:33
co do iso, to przez chwile mialem ustawionego go pod SET (liveview nie uzywam). wygodniej bylo mi wcisnac SET niz ISO u gory. ale, ze pozniej doczytalem o konfiguracji autoiso to na razie duzo z ISO nie korzystam. choc wkurzajace jest to, ze niby sie ma to AutoISO, a jednak go nie ma ;)

moglbys powiedziec jak ustawic to AutoISO?

allxages
26-08-2010, 21:11
Podaje link do tematu, gdzie jako offtopic kilku userów opisało jak skonfigurować AutoISO w mk3. Można to zrobić na kilka sposobów, w zależności od celu, więc warto przeczytać wszystko:

http://canon-board.info/showthread.php?t=61547&page=4

EchoX
26-08-2010, 22:15
dziekuje :)