Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Profesjonalne ujęcia.Potrzebna pomoc

Aston11
15-08-2010, 20:34
Witam

Mieszkam na Jersey od 6 lat i wpadłem na pomysł nakręcenia materiału i stworzenia płyty Dvd/Blu-ray.Wersja Dvd dla osób starszych i Blu-ray w Full HD wzbogacona o najciekawsze kluby,bary + sporo pracy w Adobe Premiere PRO i After Effects.Przewija się tu spora ilość turystów a pocztówka nie każdego zadowala w tych czasach.Wiem wiem już widzę te miny :roll: amator i profesjonalny film.Tak się składa,że jeśli już coś sobie zaplanuje to dopinam swego.Mam na razie małą wiedzę na temat kręcenia jak i samej postprodukcji.Nie od razu Rzym zbudowano wiec praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka.Film ma pokazywać najważniejsze rzeczy,które są warte zobaczenia na Jersey.Na początek :

Canon 550D
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
SanDisk 30 MB/s 32GB
Battery Grip
3 baterie
Manfrotto 525 MVB
Manfrotto 501 HDV
zastanawiam się nad:

1.Samyang 8mm f/3.5 Fisheye,Tokina AT-X 116 PRO DX AF,Canon EF 50mm f/1.4 USM,Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM (jak na dzień dzisiejszy będzie to pewnie Samyang 8mm)

2.Filtry połówkowe szare HiTech 100 i LCW Fader ND

3.Na pewno metrowa szyna jednak jest cit tego i czekam jak się rozwinie ten temat w ciągu przyszłych tygodni
http://videodslr.pl/slide-camera-mini-dolly-t27.html

Przejdę może do sedna.Proszę o jakieś linki dzięki którym mogę jak po połknięciu magicznej pigułki posiąść wiedzę potrzebna mi do nakręcenia tego materiału. :mrgreen:

Shingo
15-08-2010, 20:44
Przejdę może do sedna.Proszę o jakieś linki dzięki którym mogę jak po połknięciu magicznej pigułki posiąść wiedzę potrzebna mi do nakręcenia tego materiału.

to chyba tylko w dopalaczach...

a tak naprawdę to widzę że amerykański sen trochę zbyt mocno uderzył do głowy, niestety nie da się od tak w tydzień albo 2 ogarnąć wszystkiego, pomysły kadry światło to przychodzi z czasem ale niesttety nie odrazu

Aston11
15-08-2010, 21:05

a tak naprawdę to widzę że amerykański sen trochę zbyt mocno uderzył do głowy, niestety nie da się od tak w tydzień albo 2 ogarnąć wszystkiego, pomysły kadry światło to przychodzi z czasem ale niesttety nie odrazu

Nie do końca mnie zrozumiałeś.Zdaje sobie sprawę z tego,że w dwa tygodnie nie da rady.Nawet w 2 miesiące jednak mi się nigdzie nie spieszy.Jeśli za rok materiał będzie gotowy to będę :-D

Shingo
15-08-2010, 21:07
siedze w fotografii 7 lat i po dzis dzien uczę się wszystkiego, moze zamiast na forum to idz bawic sie aparatem?

Aston11
15-08-2010, 21:55
Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera ;-)

Przemek_PC
15-08-2010, 22:03
Wiele lat nauki można pominąć jeśli człowiek ma talent. Idź na miasto z aparatem, pofilmuj i zobacz co z tego wyjdzie, a nóż całą wiedzę o filmowaniu wyssałeś z mlekiem matki :)

Shingo
15-08-2010, 22:08
Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera ;-)

super ze masz takie filizoficzne podejscie i wogole, a moze tak wg mnie to pochwal sie jakims zapleczem foto/video?

blackninja
15-08-2010, 22:10
Zawsze dziwi mnie sens pisania czegokolwiek jeżeli nie ma się nic do powiedzenia. A tak jest z powyższymi wypowiedziami. Po prostu wstyd. Typowo polska zawiść. Może gdyby nie napisał, że ma czelność być w USA, to cokolwiek by mu napisano mądrego. Człowiek potrzebuje pomocy a tu się wszyscy przemądrzają i frazesy piszą.

Może na początek choć to Ci pomoże http://videodslr.pl/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zawsze dziwi mnie sens pisania czegokolwiek jeżeli nie ma się nic do powiedzenia. A tak jest z powyższymi wypowiedziami. Po prostu wstyd. Typowo polska zawiść. Może gdyby nie napisał, że ma czelność być w USA, to cokolwiek by mu napisano mądrego. Człowiek potrzebuje pomocy a tu się wszyscy przemądrzają i frazesy piszą.

Może na początek prześledź forum z Twojego linka, tam jest sporo wiadomości. Chyba powinno na początek wystarczyć.

Piotru26
15-08-2010, 22:14

a tak naprawdę to widzę że amerykański sen trochę zbyt mocno uderzył do głowy,

Kolega napisał mieszka NA Jersej więc chyba chodzi raczej o angielski sen.

A co do pytania. Sprzęt który wypisałeś jest niezły na początek. Może jeszcze bym chciał do tego dorzucić Merlina i LCDVF.
Strona która podałeś w linku to chyba najlepsze źródło wiedzy po polsku.
Jak cie stać to kup sobie kurs internetowy Vincenta Laforeta (podobno jest niezły) i ćwicz się codziennie. Tylko w ten sposób coś z tego będzie. W międzyczasie napisz scenariusz tego co chcesz nakręcić.

michael_key
15-08-2010, 22:15
Przejdę może do sedna.Proszę o jakieś linki dzięki którym mogę jak po połknięciu magicznej pigułki posiąść wiedzę potrzebna mi do nakręcenia tego materiału. :mrgreen:
Nie wierzę, że takiej wiedzy nie posiadasz, że jesteś kompletnym świerzakiem. Na pewno studiowałeś sieć by coś się dowiedzieć w tej materii.
Pokaż gotowy wytwór... oceni się.

P.S. Nie wiem, czy pytanie zadałeś w odpowiednim miejscu... wiem forum Canona, ale mimo wszystko lustro to fotografia.
Takie moje zdanie.

Shingo
15-08-2010, 22:23
blackninja wsztstko pisze tylko dlatego że autor wątku to typowy leń

Aston11
15-08-2010, 22:39
Bardzo dziękuje za wypowiedzi.Co do videodslr.pl to przeczytałem prawie wszystkie posty.Czekam na szkło wiec na razie teorie próbuje opanować.Jestem leniem hmmmm.Widzę,że po jednym poście znasz mnie lepiej niż ja siebie.

Shingo
15-08-2010, 22:46
Aston11
stwierdzam fakt , jeżeli piszeszProszę o jakieś linki dzięki którym mogę jak po połknięciu magicznej pigułki posiąść wiedzę potrzebna mi do nakręcenia tego materiału. dla mnie jest to jednoznaczne z leniwym oczekiwaniem na wypoiwiedź "zrób to zrób tamto" a ty jak pusta lalka zrobisz co ci każą pozdro :)

Aston11
15-08-2010, 23:07
Szukasz kwadratowych jaj mimo tego,że są same okrągłe.Parę ostatnich tygodni spędziłem nad wyszukiwaniu potrzebnych mi informacji aby poszerzyć moją wiedzę.Nie śpię po nocach i jak uzależniony kopie,przeszukuje aby spełnić swoje marzenie wiec nie pisz mi proszę jaki to ja leń jestem bo g.... wiesz na ten temat.Co do pustej lalki to :roll: litości.To,że ktoś mi coś zasugeruje nie oznacza,że muszę to brać jako pewnik.Pozdrawiam

ahaed
15-08-2010, 23:34
Shingo:

Jestem tego samego zdania co Blackninja.
I jak dla mnie to jedziesz teraz po bandzie z takimi postami. Nie masz nic konkretnego do napisania? To nie pisz. Bo teraz zachowujesz się poniżej krytyki. Zazdrość? Chęć udowodnienia czegoś na siłę?

I teraz następuje norma jak w prawie każdym temacie ostatnio. Lecą kolejne strony a konkretnej odpowiedzi na pytanie dalej nie ma :-D. Lubię potem jak się kogoś odsyła do tematu mającego dziesiątki stron, a tam same takie pierdoły napisane jak tutaj :D

Sorka za OT, jak dostanę za to ostrzeżenie/jakąś kartkę to zrozumiem ;).

blazejs
16-08-2010, 08:03
Wiesz, ludzie spedzaja lata robiac tysiace zdjec zeby dojsc do jako takiej wprawy a ty chcialbys zeby dac ci na tacy przepis jak zrobic cos profi. Tak jak juz ktos tu poradzil - wyjdz na miasto i zacznij robic zdjecia, duzo zdjec. Po kilku tysiacach zaczniesz miec mgliste pojecie o co w tym chodzi, po parunastu tysiacach bedzie sie dalo to pewnie ogladac. Bez urazy, ale taka jest prawda - cwiczyc...

C80
16-08-2010, 08:41
Jak dla mnie to Aston zadał bardziej pytanie o link obrazujący podstawy nakręcenia filmu lub ewentualnie uzupełniający posiadaną już wiedzę, a nie o to jak stać się drugim Ridleyem Scottem czy innym Polańskim.

Spławiacie człowieka, a chwilę później będziecie się wkurzać, że zadaje pytania w waszej opinii graniczące z podstawami fotografii/video.

Swoją drogą kontynując wasz tok rozumowania np. Sergiusz powinien zbankrutować bo niby po co kursy fotograficzne i warsztaty, skoro ludki powinny same iść i fotografować. "Robić zdjęcia, dużo zdjęć".

najeli
16-08-2010, 08:55
Z tego co wiem o filmowaniu (narzeczony ma trochę świra na tym punkcie):

- jak dla mnie obiektywy które podałeś są z czapy lekko, jakoś nie widzę filmu kręconego fishem, prędzej już w coś typu 10-22 bym zainwestowała, ewentualnie rozpracowała temat samyanga 85mm z bezstopniowym pierścieniem przesłony
- jak pisał kolega wyżej -- steadycam ma moc, tylko merlin to już wydatek (w Polsce) rzędu 3-5tys pln
- wpisz w youtube albo vimeo 5d lub 550d -- jest masę ciekawych filmów z luster

I nie do końca dziwię się odpowiedziom na Twojego posta. Bo generalnie parafrazując mogłabym się spytać, co powinnam zrobić, żeby przy moim sprzęcie drukowano mnie w NG ;-) Mogłeś po prostu spytać, czy ktoś nie zna linków do ciekawych produkcji reklamujących turystykę z zastosowaniem lustrzanek, i efekt byłby zupełnie inny. Nikogo raczej nie obchodzi, że masz kartę o prędkości 30m/s i 3 baterie ;-)

Czacha
16-08-2010, 09:00
przez dwa lata mialem okazje pracowac jako operator - ma to tyle samo wspolnego z fotografia, co zdjecia rentegnowskie z fotografia ślubną.

w skrocie - samo kadrowanie to nie wszystko.. a filmowania nie da sie nauczyc ze stron internetowych, tylko z ksiazek o sztuce operatorskiej. no i trzeba rowniez ogarnac montaz nakreconego materialu, aby wiedziec jak krecic, by potem dalo sie cos z tego zrobic.

Shingo
16-08-2010, 09:07
obejrzyj tytanica

pank
16-08-2010, 10:53
albo redtube :)

Bagnet007
16-08-2010, 11:04
Wiesz, ludzie spedzaja lata robiac tysiace zdjec zeby dojsc do jako takiej wprawy a ty chcialbys zeby dac ci na tacy przepis jak zrobic cos profi. Tak jak juz ktos tu poradzil - wyjdz na miasto i zacznij robic zdjecia, duzo zdjec. Po kilku tysiacach zaczniesz miec mgliste pojecie o co w tym chodzi, po parunastu tysiacach bedzie sie dalo to pewnie ogladac. Bez urazy, ale taka jest prawda - cwiczyc...

Hmm.. po milionie na liczniku wygram WPP ? ;-)

xsardas
16-08-2010, 11:25
Witam

Mieszkam na Jersey od 6 lat i wpadłem na pomysł nakręcenia materiału i stworzenia płyty Dvd/Blu-ray.Wersja Dvd dla osób starszych i Blu-ray w Full HD wzbogacona o najciekawsze kluby,bary + sporo pracy w Adobe Premiere PRO i After Effects.Przewija się tu spora ilość turystów a pocztówka nie każdego zadowala w tych czasach.Wiem wiem już widzę te miny :roll: amator i profesjonalny film.Tak się składa,że jeśli już coś sobie zaplanuje to dopinam swego.Mam na razie małą wiedzę na temat kręcenia jak i samej postprodukcji.Nie od razu Rzym zbudowano wiec praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka.Film ma pokazywać najważniejsze rzeczy,które są warte zobaczenia na Jersey.Na początek :

Canon 550D
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
SanDisk 30 MB/s 32GB
Battery Grip
3 baterie
Manfrotto 525 MVB
Manfrotto 501 HDV
zastanawiam się nad:

1.Samyang 8mm f/3.5 Fisheye,Tokina AT-X 116 PRO DX AF,Canon EF 50mm f/1.4 USM,Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM (jak na dzień dzisiejszy będzie to pewnie Samyang 8mm)

2.Filtry połówkowe szare HiTech 100 i LCW Fader ND

3.Na pewno metrowa szyna jednak jest cit tego i czekam jak się rozwinie ten temat w ciągu przyszłych tygodni
http://videodslr.pl/slide-camera-mini-dolly-t27.html

Polecam kupić 7D lub 5D do filmów.

Co do linków to google google i jeszcze raz google.

A odpowiadając na temat wątku: po profesjonalne ujęcia udaj się do profesjonalisty.

Pozdrawiam.

HuleLam
16-08-2010, 11:38
w skrocie - samo kadrowanie to nie wszystko.. a filmowania nie da sie nauczyc ze stron internetowych, tylko z ksiazek o sztuce operatorskiej. no i trzeba rowniez ogarnac montaz nakreconego materialu, aby wiedziec jak krecic, by potem dalo sie cos z tego zrobic.

Czacha, poleć jakieś (wiem, nie to forum...) please!
zdRAWki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Polecam kupić 7D lub 5D do filmów.

W czym "7" ma być lepsze od "550" przy filmowaniu?
zdRAWki

blazejs
16-08-2010, 11:42
Niekoniecznie.. Ale jak mowil Paderewski - sukces zawdzieczam w 1% talentowi, w 9% szczesciu i w 90% pracy..

Czacha
16-08-2010, 12:06
Czacha, poleć jakieś (wiem, nie to forum...) please!
na poczatek "Gramatyka języka filmowego" Daniel Arijon oraz "5 tajników warsztatu filmowego" Joseph V. Mascelli ... lacznie ponad 900 stron po ktorych cos powinno zaczac switac w glowie. nic jednak nie zastapi praktyki ... trzeba cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc.. no i podgladac najlepszych zastanawiac sie "dlaczego tak to zrobil?" ... bo tu raczej nie ma nic z przypadku.

iso
16-08-2010, 12:09
tele na ruchliwy chodnik, statyw, 60p spowalniasz do 24, saturacja lekko w dół i już masz ujęcie jak w filmie :D można jeszcze połączyć z tego samego klipu wyciąć fragmenty i je przyspieszyć, wstawiając te spowolnione między nie. odlot, zmieniam puszkę :D

xsardas
16-08-2010, 12:15
Wielkość, ergonomia, lepsze wykonanie, takie pierdoły dla mnie dość istotne.

HuleLam
16-08-2010, 12:17
Wielkość, ergonomia, lepsze wykonanie, takie pierdoły dla mnie dość istotne.

Ale wiesz, że bez uprzęży / uchwytu kręcenie DSLRem jest niewygodne, niezależnie "małym" czy "dużym"?
zdRAWki

xsardas
16-08-2010, 16:59
Najlepiej ze stady camem i ekranikiem zewnętrznym ;)

oskardj92
16-08-2010, 17:03
A to już dodatkowe koszty i to nie małe :rolleyes:

Aston11
16-08-2010, 18:01
Każdy kto potrafi czytać ze zrozumieniem wie,że to nie film.Jeśli nie to merlin nie jest tu konieczny (choć zapewne mile widziany).Biorąc pod uwagę,że będzie metrowa szyna to zdziałać można z nią cuda i do tego stabilność ujęć jest tu bez porównania.Już bardziej zastanawiał bym się nad follow focusem,matteboxem,railem i jakimś monitorkiem.Co do
Samyang 8mm to ani ciut się z Panią nie zgodzę.Do kręcenia życia nocnego,sportów i ogólnego urozmaicenia ujęć nie można lepiej trafić jak fisheye.Co do karty i 3 baterii to................................................ .................................................. ......Szkoda słów.Uważasz,że chciałem się pochwalić ? Obiektyw 100mm był rozważany tylko dlatego,że jest macro a to 2 w 1 jak by nie patrzeć.Kręcąc ze statywu ujęcia statyczne nada się jak w sam raz a to bardzo ostre szkło(jak to na macro przystało).Obiektyw 17-55mm f/2.8 IS wybrałem ze względu na to,że wybieram się na wakacje.Nie wiem co mnie tam spotka a nie stac mnie na torbę stałek.Przeleciały 4 strony a prócz paru normalnych postów same .........
Czy ja tu komuś coś zrobiłem ? Jeśli tak to z góry przepraszam.

najeli
16-08-2010, 19:36
Biorąc pod uwagę,że będzie metrowa szyna to zdziałać można z nią cuda i do tego stabilność ujęć jest tu bez porównania.Już bardziej zastanawiał bym się nad follow focusem,matteboxem,railem i jakimś monitorkiem.
Popieram, choć podoba mi się efekt z merlina, i myślę, że przy "oprowadzaniu" po mieście, imprezach itp mógłby się nieźle sprawdzić. Tylko że ma jedną wadę nie do przeskoczenia -- cenę ;-)

Co do Samyang 8mm to ani ciut się z Panią nie zgodzę.Do kręcenia życia nocnego,sportów i ogólnego urozmaicenia ujęć nie można lepiej trafić jak fisheye.
No jak uważasz, mam ten obiektyw i nie żałuję, ba, uważam, że to niezła inwestycja, ale przy filmowaniu moim zdaniem szersze zastosowanie miałoby zwykłe UWA.

Co do karty i 3 baterii to................................................ .................................................. ......Szkoda słów.Uważasz,że chciałem się pochwalić ?
Nie, uważam, że to nic nie wnoszący szczegół, który może spaczyć Twój przekaz. Niestety na forum sposób wypowiedzi mocno wpływa na to jak jest ona odbierana -- a sam widzisz jak została odebrana Twoja.

Obiektyw 17-55mm f/2.8 IS wybrałem ze względu na to,że wybieram się na wakacje.Nie wiem co mnie tam spotka a nie stac mnie na torbę stałek.
To 17-55 jest najsensowniejsze ze wszystkiego, więc nie wiem dlaczego się z tego tłumaczysz :)

Aston11
16-08-2010, 21:39
Co do 7D a 550D w filmie to różnice są znikome jak miedzy 5D a 7D.Ja się tłumaczyłem ? :-):wink:

Aston11
17-08-2010, 21:09
Może by rozbujać ten temat zadam jakieś pytania ?

Uważacie że takie światło wystarczy na doświetlanie małych i średnich pomieszczeń ?

http://cgi.ebay.co.uk/1000W-Photo-Studio-Video-Digital-Continuous-Light-1000-/170475002980?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL

2 sztuki.Do tego jakiego softboxa proponujecie ? Może coś innego z ebaya ?

Chodzi mi w szczególności o komnaty zamków w których eksponowane są stare monety,broń itp.
Zastanawiam się także nad filtrem który powinienem zastosować gdyż szkło będzie dawało sporo odblasku.Co proponujecie ?

najeli
17-08-2010, 21:27
Do odblasków to chyba tylko polar -- tylko przy zmianie kąta ujęcia będzie Ci się zmieniał sposób działania filtra, więc to raczej do ujęć statycznych -- nie wiem jak ten problem rozwiązują filmowcy.

Aston11
17-08-2010, 21:36
Narzeczona filmowca i nie wie :roll: Ale wstyd :-):wink:

xsardas
18-08-2010, 09:31
Zastanawiam się także nad filtrem który powinienem zastosować gdyż szkło będzie dawało sporo odblasku.Co proponujecie ?

A widziałeś jakąś dużą produkcję filmową bez odblasków i flar ?:P

Co do różnic między 5D a resztą w filmie to niestety ale jest olbrzymia :P I pewnie dlatego filmy kręcą właśnie na 5kach a nie 550kach czy 7kach ;)

Pawel_G
18-08-2010, 09:47
Ja polecam przejrzeć portal Vimeo - masę dobrych filmów choć nie zastąpi to powaznej publikacji ksiązkowej.

HuleLam
18-08-2010, 09:57

...dokładanych przez speca od obróbki filmu. Przecież operator za flary w kadrze może dostać "po premii" ;) (http://www.cracked.com/article_18664_5-annoying-trends-that-make-every-movie-look-same_p2.html)
zdRAWki

najeli
18-08-2010, 11:00
Narzeczona filmowca i nie wie :roll: Ale wstyd :-):wink:
Nigdzie nie powiedziałam, że jestem narzeczoną filmowca, tylko że mój narzeczony ma hopla na tym punkcie. Zawodowo zresztą zajmuje się kompletnie czym innym.

Do tej pory miał amatorską kamerkę i kupę książek (stąd też mam lekkie pojęcie o teorii). Kamerę przy której można się już bardziej bawić ma od paru tygodni, filtr mi już zakroił (akurat się zgadzają średnice), ale z tego co wiem, to nie zdążył przetestować. Dlatego też nie mam pojęcia jakie są niuanse kręcenia filmów z polarem. Tyle z mojej strony ;-)

Aston11
18-08-2010, 18:22

Co do różnic między 5D a resztą w filmie to niestety ale jest olbrzymia :P I pewnie dlatego filmy kręcą właśnie na 5kach a nie 550kach czy 7kach ;)

Nie widziałem porównania 550D do 5D.Widziałem za to 7D do 5D kręcone statycznie ze statywu.Ekran podzielony był na pul i może mam kłopoty ze wzrokiem ale różnice były znikome.Ciut + ciut i zapewne jest różnica miedzy 5D a 550D jednak nie tak wielka jak to przedstawiasz.

Nie twierdze,że duże produkcje są ich pozbawiane jednak nie ma nic dziwnego w tym iż próbuje je zredukować.Mam racje ?

Aston11
20-08-2010, 21:25
Pomoże mi tu ktoś w wyborze oświetlenia ?

Aston11
22-08-2010, 16:05
Mam coś dla tych którzy uważają,że lustrzanka jest tylko do robienia zdjęć

http://www.youtube.com/watch?v=Fqn6mWuqwE0