Zobacz pełną wersję : Pierwsza stałka. HELP!
PiotrekGR
11-08-2010, 18:44
Witam!
Pisze pierwszego posta w mojej karierze na tym forum.
Przywitam się więc zatem na wstępie, lecz żeby nie zamulać, przejdę szybko do tematu.
Od stycznia zeszłego roku doskonalę swoje umiejętności na 50D. W zestawie mam Tamrona 17-50 2.8 oraz lufkę 70-200 /4L IS. Całości dopełnia światełko 580 EX II i trochę filtrów. Chciałbym poszerzyć kolekcję szkieł i w związku z tym poszukuję odpowiedniego obiektywu. Potrzebny mi będzie głównie do portretów i reporterki. Nie ukrywam również, że świat makro kręci mnie od zawsze.
Nie miałem jeszcze do czynienia ze stałkami, ale bardzo chciałbym spróbować swoich sił w bardziej kreatywnym podejściu do pstrykania. Stąd też rozglądam się za jakimś "mądrym" szkłem stałoogniskowym. Co ze swojego doświadczenia moglibyście polecić?
Sprzęt, który obecnie mam po dlupą to Sigma 30 1.4, 50 1.4, 85 1,4, Canon 50 1.4, 85 1.8, i z racji zamiłowania do macro w grę wchodzi również Tamron 60 2.0. Która z tych ogniskowych okaże się najbardziej przydatna przy APS-C? Wiem, że Sigma ma problemy z AF Canona, a Tamron nie posiada ogranicznika AF oraz szybkiego i cichego napędu.
Co wybrać? A może macie jeszcze inne propozycje?
Pozdrawiam
Piotrek
Z tego co piszesz pasowałby Canon 60/2,8 macro. Jest jeszcze Canon 50/2,5 macro , ale tam autofocus jak w Tamronie.
Która z tych ogniskowych okaże się najbardziej przydatna przy APS-C
60% forumowiczów powie, że któraś z 50/1.4 (z czego 95% wybierze Canona), 20% skłoni cię raczej ku 30/1.4 (nie dlatego, że to nieprzydatna ogniskowa, ale dlatego, że ten obiektyw to ryzykowna inwestycja), mniej niż 10% powie, że 85/1.8 (tym razem odwrotnie - obiektyw jest wart każdej złotówki, a nawet więcej, ale uniwersalnym go nazwać nie można). Ktoś może poleci tamrona, ale nie sądzę, że więcej, niż wynosi błąd statystyczny*
Innymi słowy - co, jak co, ale ogniskową wybieraj sobie sam. Gdy już zdecydujesz się na konkretną, albo na konkretny przedział (np. 30-50), to pogadamy, który obiektyw jest najlepszy.
*Wiem, zebranie tych danych zajęło by ze 3 miesiące. Ale tyle samo zajmie purystom dowiedzenie ich fałszywości.
Tomeksad2
11-08-2010, 21:40
Portret, reporterka i macro jedną stałką ? Może co najważniejsze na początek ? Moje typy to 28 1,8 i 85 1,8 lub 50 1,8 w zależności od kasy.
a ja polecę tylko 85mm 1.8
za około 1400 zł (nowe) masz szkło które daje "efekt WOW".
Z wymienionych przez Ciebie szkieł IMHO najlepsze to Canon 85/1,8 lub 50/1,4 w zależności od potrzeb :) Obydwa dają niezłe efekty, choć różny bokeh. Jest osobny temat z porównaniem tych szkieł.
Portret, reporterka i macro jedną stałką ? Może co najważniejsze na początek ? Moje typy to 28 1,8 i 85 1,8 lub 50 1,8 w zależności od kasy.
No właśnie... Może na początek faktycznie decyzja co jest priorytem. Nie ma szkła do wszystkiego, a Ty o takie pytasz.
jeśli portret i makro to 60-ka tamrona szkło dobre do macro i portretu, natomiast 85/1,8 dobrze nadaje się do portretu ale w plenerze przy mnożniku 1,6 wychodzi Ci tele o ogniskowej 136 i robienie ludziom zdjęcia wychodzą ciekawsze zwłaszcza gdy nie wiedzą że są fotografowani a szkło jest naprawdę dobre polecam ale nie do małych pomieszczeń no chyba że pożyczysz korpus z pełną klatką
Mając podobny zestaw do Twojego wybierałabym tak:
85/1.8 lub 50/1.4 - portret
50/1.4 + raynox - makro -- nie będzie to może full-wypas makro, ale pobawić się można
~28-30mm - repo
Tylko nie wiem jakie masz fundusze.
No i zawsze można dokupić 50/1.8 za całkiem niewielką kasę :)
PiotrekGR
16-08-2010, 18:44
Witam!
Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi.
Dokonałem już wyboru, a nawet go urzeczywistniłem.
Nie wymieniłem w pierwszym poście obiektywu, który zaproponował jacapa, a mianowicie C60 /2.8 Macro. Faktycznie był również na mojej liście poszukiwań.
Udało mi się zanabyć droga kupna ;) to szkiełko w dobrej cenie i musze powiedzieć, że pierwsze wrażenie są jak najbardziej pozytywne. 60-tka jest super ostra a cichy napędzik AF robi porządną robotę i w każdej chwili można go ręcznie przeostrzyć (w trybie one shot AF). Jak na razie ogniskowa 60 mm wydaje się dla mnie strzałem w 10. Można pobawić się w makrofotografię a i portrety maluje wyśmienite.
Tak na szybko jedno z pierwszych zdjęć popełnionych tuż po zakupie:
http://lh3.ggpht.com/_QhtqyVyjWqc/TGlpsu5vNKI/AAAAAAAAARM/KL8ENdQBYno/_MG_8501.jpg
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!
Gratuluję nowej zabawki. Na pewno da sporo frajdy bo to bardzo dobre szkło i bardzo uniwersalne. Nie za wąskie , nie za szerokie i ostre jak Dorset Naga ;-).
Po pierwszym sapelku myślę , że pokażesz na forum wiele fajnych fotek z tego szkiełka.
oskardj92
16-08-2010, 19:48
Tak więc morał jest taki: Nie wpychajcie już więcej 100mm MACRO, tylko 60mm :D Sm chciałem kupić to szkło, ale ja wybrałem nową puszke :)
Nie , nie. 100 jest super , ale 60 jest bardziej uniwersalna. Też chciałbym mieć to szkiełko , ale nie można mieć wszystkiego. Wybrałem 100 bo dla mnie priorytetem było makro , a jako uniwersalny mam zoom 17-55/2,8.
PiotrekGR
17-08-2010, 10:31
Dzięki jeszcze raz :)
Najlepsze w tym szkiełku jest chyba to, że po prostu jest bardzo uniwersalne.
Mam nadzieję, że już niebawem będę miałs ie czym z Wami podzielić.
Pozdrawiam:-)
Tak na szybko jedno z pierwszych zdjęć popełnionych tuż po zakupie
To jeszcze tak na szybko proszę przeczytać Pkt 9. Regulaminu.