Witam!
Pisze pierwszego posta w mojej karierze na tym forum.
Przywitam się więc zatem na wstępie, lecz żeby nie zamulać, przejdę szybko do tematu.
Od stycznia zeszłego roku doskonalę swoje umiejętności na 50D. W zestawie mam Tamrona 17-50 2.8 oraz lufkę 70-200 /4L IS. Całości dopełnia światełko 580 EX II i trochę filtrów. Chciałbym poszerzyć kolekcję szkieł i w związku z tym poszukuję odpowiedniego obiektywu. Potrzebny mi będzie głównie do portretów i reporterki. Nie ukrywam również, że świat makro kręci mnie od zawsze.
Nie miałem jeszcze do czynienia ze stałkami, ale bardzo chciałbym spróbować swoich sił w bardziej kreatywnym podejściu do pstrykania. Stąd też rozglądam się za jakimś "mądrym" szkłem stałoogniskowym. Co ze swojego doświadczenia moglibyście polecić?
Sprzęt, który obecnie mam po dlupą to Sigma 30 1.4, 50 1.4, 85 1,4, Canon 50 1.4, 85 1.8, i z racji zamiłowania do macro w grę wchodzi również Tamron 60 2.0. Która z tych ogniskowych okaże się najbardziej przydatna przy APS-C? Wiem, że Sigma ma problemy z AF Canona, a Tamron nie posiada ogranicznika AF oraz szybkiego i cichego napędu.
Co wybrać? A może macie jeszcze inne propozycje?
Pozdrawiam
Piotrek