Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : foto - czy forum ?

Jac
13-11-2005, 02:24
Tak mnie zastanawia czy wiecej czasu spedzacie na forum czy wiecej na robieniu zdjec...:-)

stdanielo
13-11-2005, 03:48
Też się nad tym zastanawiałem, z tego co widzę to wiekszoć raczej na forum i dyskusjach czy sprawdzać lepiej czy da się sfotografować podczerwień z pilota czy lepiej najpierw kartkę testową na FF/BF. Ja na przykład byłem dziś na plenerze :)

Vitez
13-11-2005, 03:59
Ja jak czasem mam glupawke i zlosliwy humorek to daje sie sprowokowac na najglupsze odpowiedzi w ankietach. Dlatego kliknalem odpowiedz nr 4 ;)

KuchateK
13-11-2005, 07:21
A gdzie odpowiedz "wogole nie robie zdjec, siedze tylko na forum"? :twisted:

No niech tam... wybiore co innego z tego co jest :mrgreen:

thorin
13-11-2005, 10:28
u mnie to jest jakos tak fifty/fifty, caly tydzien mam z fotografia do czynienia, raz z teoria raz z praktyka ale napewno nie mniej czasu niz spedzam na forum ;)

nastier
13-11-2005, 10:48
ostatnimi czasy forum zajmuje wiecej i wiecej czasu... :D 50/50 na dzien dzisiejszy ;)

Pszczola
13-11-2005, 10:51
Tak mnie zastanawia czy wiecej czasu spedzacie na forum czy wiecej na robieniu zdjec...:-)

Na forum! Robie zdjecia z czasami zdecydowanie ponizej 1s. ;-)

Jac
13-11-2005, 11:02
Ja jak czasem mam glupawke i zlosliwy humorek to daje sie sprowokowac na najglupsze odpowiedzi w ankietach. Dlatego kliknalem odpowiedz nr 4 ;)
to nie jest glupia odpowiedz, czesc osob dopiero zaczyna i nie ma jescze aparatu :?

Zielony
13-11-2005, 11:50
aż strach/wstyd się przyznać :(
forum pochłania więcej mojego czasu niż focenie...
ale czas to zmienić !

-=Festyk=-
13-11-2005, 12:04
U mnie też więcej czasu zajmuje forum...

KMV10
13-11-2005, 12:56
Szkoda, że w ankiecie nie uwzględniono wpływu pogody :)

Kubaman
13-11-2005, 14:41
Ja zdecydowanie więcej czasu czytam forum. I to jest chyba zdrowe podejście, bo:
1) najpierw trzeba się czegoś nauczyć, naczytać, żeby to wprowadzić w życie
2) forum to również rozmowy na tematy niefotograficzne (alkohole, poezja, itp ;) )
3) forum to moi koledzy 8)

Myślę, że podanie tematu inaczej - czy więcej czasu jesteś na forum, czy
- robisz zdjęcia,
- zajmujesz się sprzętem,
- obrabiasz fotki w sofcie,
- chodzisz do labu/drukujesz
- poświęcasz prezentacji zdjęć w sieci
- itp
pokazałoby, że jednak więcej czasu poświęcamy fotografii w jej wszystkich aspektach. BTW jednym z takich aspektów fotograficznych stricte jest forum właśnie :grin:

muflon
13-11-2005, 15:29
Ano właśnie. Jakby doliczyć czas jaki spędzam na dłubaniu przy fotkach, to proporcje mogłyby się nieco zmienić ;-)

fredi
13-11-2005, 16:03
Zdecydowniae wiecej forum niz robienia zdjec (nie licze samego czasu otwarcia migawki, takze dojazd i inne duperele ;) ). Gdybym robil tyle zdjec ile jestem na forum (codzienie jakies 15-30 minut) to pozniejsze skanwoanie uniemozliwilo by mi sen, prace, jedzienie itd. Choc to teoria, wczesnej po prostu znienawidzil bym fotografie. Co to za przyjemnosc zrobic kilakdziesiat zdjec, a potem skanowac i obrabiac przez dwa dni ;) Jak robie rzadziej zdjecia i bardziej selekcjonuje momenty godne "wduzszenia guzika", to jakos wszytko sie trzyma kupy.

DoMiNiQuE
13-11-2005, 16:14
wybralem odpowiedz nr jeden ;)
komputer zajmuja mi ponad pol zycie (przez co mam malo czasu obecnie na focenie) wiec pozostaje mi forum ;)

minek
13-11-2005, 17:06
Brak jest: 5) w ogóle nie robię zdjęć, mam dużo aparatów, obiektywów i innego sprzętu.

U mnie niestety - odp 1.

Jac
13-11-2005, 18:10
piszac 'więcej czasu zajmuje fotografia' mam na mysli oczywisciue wszystko to co jest zwiazane z powstawaniem fotki czyli zdjecia obrobka, katalogowanie zdjec itp... przecież chyba wiadmo o co mi chodzi :-), jak sie ostatnio zastanowilem ile czsu moglbym spedzic na plenerkach zamiast siedziec na forum to hmmm bylo by tego troche no ale z drugiej strony przeciez wiadomo ile sie mozna tutaj dowiedziec... ostatnio niestety troche mniej ale wciaz jest duzo ciekawych tematow, nie chce tutaj nikogo napietnowac ze zamiast robic foty siedzi na forum... w koncu nie ilosc a jakosc sie liczy... poprostu musialem sobie ulzyc :-) zebym i ja nie mial kaca ze wiecej 'forum' niz 'plenerum'... bo czasami na 20 min. to sie wyjsc nie chce a na forum to nawet na 10 min. mozna zajrzec

EDIT:
jedynie Vitez cos nie zalapal ankiety i sie wystraszyl ... ;-)

Kubaman
13-11-2005, 18:29
piszac 'więcej czasu zajmuje fotografia' mam na mysli oczywisciue wszystko to co jest zwiazane z powstawaniem fotki czyli zdjecia obrobka, katalogowanie zdjec itp... przecież chyba wiadmo o co mi chodzi :-)
no Jac, ale już pisałem - to trochę niekonsekewentnie, bo Forum, to też zajmowanie się fotografią (przynajmniej w wielu wypadkach). Pytania sugerują alternatywę, a to nie jest prawda :)

Jac
13-11-2005, 18:31
Pytania sugerują alternatywę, a to nie jest prawda :)
Hyde park jest alternatwa :-), to nie jest foto a chyba 70% ruchu forum to Hydepark

Robson01
13-11-2005, 20:59
Niestety też nr.1, a może stety:grin:

thorin
13-11-2005, 21:16
no wlasnie moze zdefiniowac czy chodzi o sam plener, czy o obrobke zdjecia rowniez ? bodajze eichmann na pytanie: ile czasu zajelo panu zrobienie takiego zdjecia zwykl odpowiadac: okolo 1/500 sekundy ;)

Vitez
13-11-2005, 21:32
EDIT:
jedynie Vitez cos nie zalapal ankiety i sie wystraszyl ... ;-)

Zalapalem i odpowiedzialem :p .
A czy glupia czy nie - ankieta prawde ci powie czy masz racje... znaczy czekamy az ktos oprocz mnie zaznaczy ta opcje :p

Bo czemu zakladasz ze jak ktos nie ma (jeszcze) aparatu to od razu bedzie siedziec na forum akurat Canona i do tego brac udzial w ankietach tego typu? :twisted:

Jac
13-11-2005, 21:42
Bo czemu zakladasz ze jak ktos nie ma (jeszcze) aparatu to od razu bedzie siedziec na forum akurat Canona i do tego brac udzial w ankietach tego typu? :twisted:
a malo jest pytan typu "jaki aparat kupic do xxxx zlotych' na tej podstawie zakladam.. jak by ktos mial wczesniej aparat to by wiedzial jaki bedzie nastepny a jak sie pyta jaki kupic oznacze ze nie ma :-) w 90% przypadkow

minek
13-11-2005, 23:49
Właściwie to tak...
Jak oglądam album ze zdjęciami, to czym się zajmuję?
Albo kiedy czytam książkę o fotografii, czy oglądam zdjęcia w galerii. Albo rozmawiam ze znajomymi o zjdęciach, o fotografowaniu, technice i warsztacie. Kiedy omawiamy fotografie, komentując je na forach fotograficznych, co wtedy robię? Wtedy co prawda nie trzymam aparatu w ręku, nie patrzę przez obiektyw, czyli fizycznie nie wykonuję zdjęć, ale można powiedzieć, że się do tego przygotowuję, uczę się cały czas, do mózgu napływają informacje, które potem podczas kadrowania może w jakiś sposób wykorzystać, nie?
A to forum, jak by nie patrzeć, również jest częściowo o fotografii ((((-:

Vitez
14-11-2005, 19:19
a malo jest pytan typu "jaki aparat kupic do xxxx zlotych' na tej podstawie zakladam.. jak by ktos mial wczesniej aparat to by wiedzial jaki bedzie nastepny a jak sie pyta jaki kupic oznacze ze nie ma :-) w 90% przypadkow

Duzo... ale te pytania sa na takim poziomie i w takim celu zadane na forum, ze zadajacy to pytanie raczej nie zadaje sobie trudu czytania forum a tym bardziej uczestniczenia w jakichs ankietach.
Na dowod moich slow podaje ilosc odpowiedzi na to wlasnie dyskusyjne pytanie w tej ankiecie 8) (ilosc zgodna z moimi przewidywaniami :p ).