PDA

Zobacz pełną wersję : A510 - pomroczność jasna ;-)

skarbniq
12-11-2005, 22:24
Mam pytanie odnośnie filmików nagranych tą cyfrówką. Jak to zrobić żeby film na komputerze był tak samo barwny i jasny jak na wyświetlaczu aparatu ? Niestety po zgraniu na komputer przy użyciu standardowego oprogramowania Canona filmy są tak ciemne że z trudem można rozpoznać kształty... a na wyświetlaczu aparatu wszystko wygląda wspaniale.

Driver
12-11-2005, 23:11
Zciemnić wyświetlacz w aparacie

solti
12-11-2005, 23:41
Rozjaśnij monitor od komputera:mrgreen:

Jeśli chcesz inaczej kombinować, to musiałbyś poszukać jakiegoś oprogramowania do edycji wideo. Inny sposób jaki możesz wypróbować, to kręcić zbyt jasne filmy A510 (jeśli jest możliwość korygowania EV w trybie filmowania), żeby dobrze wyglądały na monitorze, a nie na wyświetlaczu aparatu.

Poza tym aparat nie służy do kręcenia filmów, tylko do robienia zdjęć. Jeśli chcesz kręcić filmy w przyzwoitej jakości, to nie obedzie się bez kupna kamery:razz:

Tomasz Golinski
13-11-2005, 00:02
możeesz próbować rozjaśniać np. virtualdubem, ale to się wiążę z przekodowaniem całego filmiku. albo przerzuć się na kodeki ffdshow, one mają możliwość regulacji jasności.

Ale zjawisko jest dziwne. U brata nic takeigo nie ma.

solti
13-11-2005, 00:05
Według mnie problem leży w złym skalibrowaniu monitora. Na pewno od tego bym zaczął rozwiązywanie problemu. Masz tak samo ze zdjęciami z tego aparatu?

skarbniq
13-11-2005, 00:16
Tak - wiem ze aparat sluzy do robienia zdjec a nie filmow ;)

Jezeli chodzi o zdjecia to roznica między aparatem a monitorem jest... ale niewielka i wydawalo mi sie to normalne.

Najprosciej bedzie sprobowac zgrac filmiki na inny komputer - wtedy moze upadnie teoria ze wina lezy po stronie monitora... zaraz to zrobie :idea:

Samo rozjasnienie chyba wiele nie da - bo po prostu, na chłopski rozum, nie ma tam z czego wyciągnąć tych barw które są na wyświetlaczu. Będzie jaśniejsza brązo-szaruga :?

Tomasz Golinski
13-11-2005, 00:20
Spróbuj nakręcić filmik na pełnym słońcu. Może aparat nie wyrabia.

solti
13-11-2005, 00:23
Weź też pod uwagę to, że w A520 nie działa podczas kręcenia filmu ani AF, ani zmiana parametrów ekspozycji. Blokują się one w momencie rozpoczęcia kręcenia filmu.

skarbniq
13-11-2005, 00:46
To tez rozumiem. I nie dziwilbym sie jakby po prostu filmiki nie wyszly. Ale dlaczego przegladane w aparacie sa cacy a potem juz nie :-( Zgralem na laptopa i jest lepiej - chociaz nie idealnie.

dzieki za wszystkie rady :)

Tomasz83
13-11-2005, 00:53
Ludzie, leczą mnie teksty typu "tak w ogóle to od robienia filmów jest kamera".
No coś takiego...
Też kiedyś zdażyło mi się to z G2. Teraz tego nie ma- w międzyczasie przeinstalowałem system. Nie wiem, co ci doradzić-spróbuj może sciągnąć jakąś nową paczkę kodeków, a wcześniej odinstaluj stare.

solti
13-11-2005, 13:37
skarbniq: nie wiem dokładnie jakiej jakości jest wyświetlacz w A510. Ja dosyć często używam A80 i powiem Ci, że już przyzwyczaiłem się, że wszystko na jego wyświetlaczu wygląda dużo jaśniej niż na monitorze. Może spróbuj jeszcze podłączyć aparat pod telewizor. U mnie, zupełnie nie wiem dlaczego, na TV wszystko wygląda b. podobnie do obrazu na wyświetlaczu aparatu. I nie jest to wina źle skalibrowanego mojego monitora, bo na innych montorach wygląda to podobnie, jak na moim.

Ludzie, leczą mnie teksty typu "tak w ogóle to od robienia filmów jest kamera".
No coś takiego...
Zastanów się i przemyśl to sobie, czy jednak nie mam racji?:???: Powiedzmy sobie szczerze, że możliwość kręcenia filmów aparatem to taki sam gadżet, jak aparat w komórce, czy zoom cyfrowy w aparacie. Mam i jedno i drugie, a tak naprawdę z żadnego nie korzystam. Odkąd mam A80 (a są to już prawie dwa lata) nakręciłem może z 10 filmów i to raczej żeby potestować, co się z tego wyciągnie, niż z prawdziwej potrzeby. Nawet Canony S1 i S2, które nagrywają zdecydowanie najlepsze filmy, nie zastąpią kamery. Jak ktoś chce kręcić prawdziwe filmy, to bez kupna kamery się nie obędzie.;-)