-
A510 - pomroczność jasna ;-)
Mam pytanie odnośnie filmików nagranych tą cyfrówką. Jak to zrobić żeby film na komputerze był tak samo barwny i jasny jak na wyświetlaczu aparatu ? Niestety po zgraniu na komputer przy użyciu standardowego oprogramowania Canona filmy są tak ciemne że z trudem można rozpoznać kształty... a na wyświetlaczu aparatu wszystko wygląda wspaniale.
-
-
Zablokowany
Zciemnić wyświetlacz w aparacie
-
Pełne uzależnienie
Rozjaśnij monitor od komputera
Jeśli chcesz inaczej kombinować, to musiałbyś poszukać jakiegoś oprogramowania do edycji wideo. Inny sposób jaki możesz wypróbować, to kręcić zbyt jasne filmy A510 (jeśli jest możliwość korygowania EV w trybie filmowania), żeby dobrze wyglądały na monitorze, a nie na wyświetlaczu aparatu.
Poza tym aparat nie służy do kręcenia filmów, tylko do robienia zdjęć. Jeśli chcesz kręcić filmy w przyzwoitej jakości, to nie obedzie się bez kupna kamery:razz:
-
Pełne uzależnienie
możeesz próbować rozjaśniać np. virtualdubem, ale to się wiążę z przekodowaniem całego filmiku. albo przerzuć się na kodeki ffdshow, one mają możliwość regulacji jasności.
Ale zjawisko jest dziwne. U brata nic takeigo nie ma.
-
Pełne uzależnienie
Według mnie problem leży w złym skalibrowaniu monitora. Na pewno od tego bym zaczął rozwiązywanie problemu. Masz tak samo ze zdjęciami z tego aparatu?
-
-
Pełne uzależnienie
Spróbuj nakręcić filmik na pełnym słońcu. Może aparat nie wyrabia.
-
Pełne uzależnienie
Weź też pod uwagę to, że w A520 nie działa podczas kręcenia filmu ani AF, ani zmiana parametrów ekspozycji. Blokują się one w momencie rozpoczęcia kręcenia filmu.
-
To tez rozumiem. I nie dziwilbym sie jakby po prostu filmiki nie wyszly. Ale dlaczego przegladane w aparacie sa cacy a potem juz nie :-( Zgralem na laptopa i jest lepiej - chociaz nie idealnie.
dzieki za wszystkie rady
-
Ludzie, leczą mnie teksty typu "tak w ogóle to od robienia filmów jest kamera".
No coś takiego...
Też kiedyś zdażyło mi się to z G2. Teraz tego nie ma- w międzyczasie przeinstalowałem system. Nie wiem, co ci doradzić-spróbuj może sciągnąć jakąś nową paczkę kodeków, a wcześniej odinstaluj stare.
Uprawnienia umieszczania postów