PDA

Zobacz pełną wersję : Siatka geometryczna na matówce

Tomasz Urbanowicz
12-11-2005, 11:30
Witam

W ostatnim FOTO-VIDEO przeczytałem, że minusem między innym w NIKON D50 jest brak siatki geometrycznej na matówce. A czy Canony mają takową? W 350D bynajmniej nie ma - chyba że nie rozumumiem pojęcia siatki geometrycznej na matówce...

Jac
12-11-2005, 11:37
prawdopodobnie chodzi o wymienne matowki z ktorych jedna ma wlasie taka siatke z liniami pionowymi i poziomymi ulatwiajaca kadrowanie (poziomowani/pionowanie)

cos jak to
http://blog.zipfel.dk/uploads/20050626-f90xgrid.jpg

Kubaman
12-11-2005, 12:09
Witam

W ostatnim FOTO-VIDEO przeczytałem, że minusem między innym w NIKON D50 jest brak siatki geometrycznej na matówce.
dlatego nie kupuję tej gazety od dawna - toż to jakaś bzdura, wymieniać cechy aparaty pro w modelu low end.

Tomasz Urbanowicz
12-11-2005, 12:15
Otóż to ;-)

Ja ją jednak kiedyś zaprenumerowałem i...

Follman
12-11-2005, 12:20
Otóż to ;-)

Ja ją jednak kiedyś zaprenumerowałem i...

I teraz mam problem :D:D

perlpa
12-11-2005, 17:42
Witam

W ostatnim FOTO-VIDEO przeczytałem, że minusem między innym w NIKON D50 jest brak siatki geometrycznej na matówce. A czy Canony mają takową? W 350D bynajmniej nie ma - chyba że nie rozumumiem pojęcia siatki geometrycznej na matówce...
A czy przypadkiem nie chodzi o siatkę wyświatlaną na matówce jak w Nikonie 80-tce? Chyba tak. Czemu Canon czegoś takiego nie robi?
W EOS 1N miałem matówkę z siatką i powiem wam że to rewelacja. Bardzo trudno wtedy o przekoszenie kadru - szczególnie przydatna przy architekturze.

maro25
12-11-2005, 19:25
mnie taka matówka osobiście by wkurzała :D

-=Festyk=-
12-11-2005, 19:49
Mnie też.Dekoncentrowala.Odwracala uwage od obiektu.

pazurek
12-11-2005, 20:04
Dlatego tez takie matowki istnieja tylko do aparatow profi, gdzie mozna je sobie samemu wymieniac w zaleznosci od potrzeby.

akustyk
12-11-2005, 20:07
siatka na matowce to piekna rzecz. moze i dekoncentrujaca, jesli sie do niej nie przyzwyczaic, ale jak ktos ma takiego strita w oku jak ja a robi krajobrazy w plaskim terenie... zbawienna rzecz

twilight
12-11-2005, 20:36
Mnie wszelkie mazaje na matowce wkurzaja,nawet w swojej 3-ce wywalilem standardowa ktora oprocz centralnego krazka miala jeszcze elipse okreslajaca polozenie punktow AF sterowanych okiem i wstawilem najprostsza ktora ma tylko centralne koleczko (mimo ze jest odrobine ciemniejsza i tak ja wole)

perlpa
13-11-2005, 03:05
Mnie też.Dekoncentrowala.Odwracala uwage od obiektu.
Zapewniam że jest na tyle delikatna że w żaden sposób nie przeszkadza i kiedy się przyzwyczaimy to wcale jej nie zauważamy kiedy nie jest potrzebna. Bardzo pomaga przy pionowym/poziomym kadrowaniu.

Vitez
13-11-2005, 03:16
Zapewniam że jest na tyle delikatna że w żaden sposób nie przeszkadza i kiedy się przyzwyczaimy to wcale jej nie zauważamy kiedy nie jest potrzebna.

A ja zapewniam ze to czy przeszkadza i czy ktos sie przyzwyczai to rzecz mocno subiektywna i pisanie za kogos za pomoca liczby mnogiej nie jest zbyt rozsadne :roll: . Kazdy musi najpierw sam sprobowac.

Pszczola
13-11-2005, 11:15
Ja natomiast uwazam, ze siatka i raster do ostrzenia manualnego dla mnie w moim amatorskim sprzecie bylby doskonalym rozwiazaniem.

twilight
13-11-2005, 11:29
Raster bylby bardzo fajna sprawa ,gdyby nie jeden zasadniczy minus-odpada wtedy pomiar swiatla centralnym punktem AF.

Pszczola
13-11-2005, 13:14
Raster bylby bardzo fajna sprawa ,gdyby nie jeden zasadniczy minus-odpada wtedy pomiar swiatla centralnym punktem AF.

A to niby dlaczego? Super-centralna czesc moze pozostac bez rastra (raster kolowy, z 'czystym' srodkiem).

Cichy
13-11-2005, 13:29
Siatka jest na 100 % w Nikonie D70 i D70s, w D50 podejrzewam, że też jest. Można ją włączać i wyłączać. Mnie bardzo ułatwiała poziomowanie kadru. Szkoda, że Canon nie ma czegoś takiego. Na poniższym rysunku to nr 3.

Cichy
13-11-2005, 13:50
Usunąłem te odnośniki, lepiej widać. :)

pazurek
13-11-2005, 14:16
Na czym polega wlaczanie i wylaczanie? Jakis ciekly krysztal?

Jak po raz pierwszy mialem w rekach nikona, takiego prosto z pudelka, wylaczonego, to zaskoczyl mnie strasznie ciemny i pusty wizjer. Jednak po odpaleniu aparatu zrobilo sie jasno. Troche mnie to zdziwilo, szczerze mowiac.

twilight
13-11-2005, 14:27
A to niby dlaczego? Super-centralna czesc moze pozostac bez rastra (raster kolowy, z 'czystym' srodkiem).

Dlatego,ze w fabrycznych matowkach do Canona sa rastry srodkowe.
Zreszta gdyby zrobic odwrotnie,bylby mozliwy tylko pomiar punktowy srodkiem,a kadrowanie powaznie utudnione ;)

Cichy
13-11-2005, 15:21
Na czym polega wlaczanie i wylaczanie? Jakis ciekly krysztal?

TAK, ciekły kryształ. Fajna sprawa, naprawde..

Jak po raz pierwszy mialem w rekach nikona, takiego prosto z pudelka, wylaczonego, to zaskoczyl mnie strasznie ciemny i pusty wizjer. Jednak po odpaleniu aparatu zrobilo sie jasno. Troche mnie to zdziwilo, szczerze mowiac.

Dokładnie, matówka jaśnieje po włożeniu baterii... Dziwne :)

Tomasz Urbanowicz
13-11-2005, 16:38
Można taką siateczkę gdzieś dostać do 350D?

-=Festyk=-
13-11-2005, 16:42
Trzeba mieć wymienną matówkę z tego zo zrozumiałem.

Kubaman
13-11-2005, 18:40
nie znam się, ale w modelach profi matówki się jednak wymienia, co może świadczyć, że rozwiązanie z D70 jest mało profesjonalne. Nie wiem, bo nie stosowałem - po prostu dumam.

Cichy
13-11-2005, 21:26
Nie rozumiem, rozwiązanie z D70 jest genialne, jak chcesz, włączasz siatkę, jak nie chcesz - wyłączasz..

Kubaman
13-11-2005, 21:28
jak pisałem - tylko się domyślam, ale gdyby to było takie dobre, to miałbyś to choćby w 5D czy 1Dmk2, czyli chyba nie jest..

minek
13-11-2005, 23:30
A jak to jest zrobione, ze obraz staje się jaśniejszy po włożeniu baterii?
Czy to może przysłona bez prądu domyka się do jakiegoś roboczego położenia, gdzieś w połowie... ? wie ktoś? Bo też jak kiedyś zajrzałem w wizjerek D70, to się przestraszyłem.

Czacha
13-11-2005, 23:34
nie chce namieszac, ale jesli dobrze pamietam, to pod wplywem przeplywajacego pradu wyswietlacz ktory znajduje sie w nikonach staje sie przezroczysty.. kiedy odetnie sie zrodlo zasilania, matowieje.. podobno nie ma w tym nic niezwyklego.. czysta fizyka i zasady przewodzenia.. czy cus.. pewnie chlopaki od fizyki lepiej to wytlumacza ;)

akustyk
13-11-2005, 23:40
Nie rozumiem, rozwiązanie z D70 jest genialne, jak chcesz, włączasz siatkę, jak nie chcesz - wyłączasz..
wlaczasz-wylaczasz jest fajne... ale rozmiarek tego tuneliczka w wizjerku Nikonika D70 to zupelnie osobniutka sprawka :)

minek
14-11-2005, 01:47
nie chce namieszac, ale jesli dobrze pamietam, to pod wplywem przeplywajacego pradu wyswietlacz ktory znajduje sie w nikonach staje sie przezroczysty.. kiedy odetnie sie zrodlo zasilania, matowieje.. podobno nie ma w tym nic niezwyklego.. czysta fizyka i zasady przewodzenia.. czy cus.. pewnie chlopaki od fizyki lepiej to wytlumacza ;)
Czyli normalnie na matówce leży półprzezroczysty wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Rzeczywiście, coś w tym jest chyba, bo niektóre te wyświetlacze tak działają...
Może ktoś potwierdzić taką konstrukcję matówki w Nikonach?
(AFAIR D100 tez ma możliwość wyświetlenia siatki)

Cichy
14-11-2005, 23:38
wlaczasz-wylaczasz jest fajne... ale rozmiarek tego tuneliczka w wizjerku Nikonika D70 to zupelnie osobniutka sprawka :)

No a w 350d lepszy nie jest przeciez :)

akustyk
14-11-2005, 23:49
No a w 350d lepszy nie jest przeciez :)
ale ja tego wcale nie twierdze :-)

mam porownanie D70 z 10D i Nikos pod wzgledem wielkosci obrazu w wizjerze wypada blado. na pewno nie jest to aparat, ktorym mozna spokojnie robic landszafty. przy wielu roznych zaletach...

thorin
14-01-2006, 12:46
nie chce zakladac nowego watku a w tym byloby to male uzupelnienie, mam pytanie, jak wspolpracuje aparat z matowka ktora zamiast takiego klina jak ten - [ ] bedzie posiadala klin dalmierniczy (autofocus nie bedzie wariowal ?), idzie mi o przypadek kiedy wymieniam matowke w eosie 600 na matowke typu B, o taka jak Tu...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81084045

pozdrawiam
krzysiek

gwozdzt
14-01-2006, 17:17
mam pytanie, jak wspolpracuje aparat z matowka ktora zamiast takiego klina jak ten - [ ] bedzie posiadala klin dalmierniczy (autofocus nie bedzie wariowal ?), idzie mi o przypadek kiedy wymieniam matowke w eosie 600 na matowke typu B...
Kłania się znajomość budowy SLR.
Sensory AF nie znajdują się przecież za matówką, więc nie ma ona żadnego wpływu na prace układow AF.
Gdzieś tu na forum widziałem schematyczny rysunek lustrzanki, wykonany bodajże przez ktoregoś z moderatorow, ale niestety nie mogę tego znaleźć :-( Może autor tego schematu pomoże?

muflon
14-01-2006, 17:25
Gdzieś tu na forum widziałem schematyczny rysunek lustrzanki, wykonany bodajże przez ktoregoś z moderatorow, ale niestety nie mogę tego znaleźć :-( Może autor tego schematu pomoże?
Ktoś mnie wołał? :) To było w zaczątkach FAQ: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3820

gwozdzt
14-01-2006, 17:37
Ktoś mnie wołał? :) To było w zaczątkach FAQ: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3820
O, to, to własnie!!! :-D

PS. ale czujny jesteś ;-)

thorin
14-01-2006, 23:30
-_- ' dzieki chlopaki, sorry za fatyge...

EDIT:

te czujniki umieszcza sie tez winnych miejscach pryzmacie chociazby, ale chcialem sie dowiedziec jak to komus smiga...