Witam
W ostatnim FOTO-VIDEO przeczytałem, że minusem między innym w NIKON D50 jest brak siatki geometrycznej na matówce. A czy Canony mają takową? W 350D bynajmniej nie ma - chyba że nie rozumumiem pojęcia siatki geometrycznej na matówce...
Witam
W ostatnim FOTO-VIDEO przeczytałem, że minusem między innym w NIKON D50 jest brak siatki geometrycznej na matówce. A czy Canony mają takową? W 350D bynajmniej nie ma - chyba że nie rozumumiem pojęcia siatki geometrycznej na matówce...
prawdopodobnie chodzi o wymienne matowki z ktorych jedna ma wlasie taka siatke z liniami pionowymi i poziomymi ulatwiajaca kadrowanie (poziomowani/pionowanie)
cos jak to
http://blog.zipfel.dk/uploads/20050626-f90xgrid.jpg
dlatego nie kupuję tej gazety od dawna - toż to jakaś bzdura, wymieniać cechy aparaty pro w modelu low end.Zamieszczone przez tomurbanowicz
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 12-11-2005 o 12:18
Otóż to ;-)
Ja ją jednak kiedyś zaprenumerowałem i...
I teraz mam problemZamieszczone przez tomurbanowicz
![]()
A czy przypadkiem nie chodzi o siatkę wyświatlaną na matówce jak w Nikonie 80-tce? Chyba tak. Czemu Canon czegoś takiego nie robi?Zamieszczone przez tomurbanowicz
W EOS 1N miałem matówkę z siatką i powiem wam że to rewelacja. Bardzo trudno wtedy o przekoszenie kadru - szczególnie przydatna przy architekturze.
Dlatego tez takie matowki istnieja tylko do aparatow profi, gdzie mozna je sobie samemu wymieniac w zaleznosci od potrzeby.