PDA

Zobacz pełną wersję : Kupno aparatu - porada.

Crecha
02-08-2010, 21:45
Witam nie zbyt się znam na aparatach ale upatrzylem sobie 3 modele i chcialbym abyście wy, użytkownicy powiedzieli ktory najbardziej oplaca się kupić.
Co będę fotografował? Miasto / Architektura, Przyroda / Makro, Sport / Akcja, / Street, Krajobraz / Podróże, Człowiek / Portret, Akt, Inne

Canon sx20 is
Canon 400d
Canon 450d

Pozdrwiam i czekam na szybka odpowiedz :)

Robson01
02-08-2010, 21:59
A masz już jakieś obiektywy do tych zdjęć przyrody, portretów, architektury, sportu itd, itp. Bo jeżeli nie to wybór aparatu to Twój najmniejszy problem.

Sławek
02-08-2010, 22:05
Z tych co wymieniłeś to Canon 450d
Ale powtórzę z kolegą...najważniejsze są szkła !

Crecha
02-08-2010, 22:05
Nie, nic a nic nie mam. Wszystko w swoim czasie się dokupi a na razie to z KIT'a bym korzystał ;/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po konsulatacji z kolega fotografem doszedłem do wniosku ze na razie dobrze bedzie kupic sx20 poniewaz dopiero zaczynam z fotografowaniem tak na powazniej, an razie to tylko jakeis eventy, imprezy rodzinne i to cyfrowka.

dziobolek
03-08-2010, 11:07
Canon sx20 is to bardzo fajny aparacik i powinien być OK na początek,
jeśli nie masz wielkiego "parcia" na lustrzankę.
Poleciłem znajomej jakiś czas temu i jest wniebowzięta jakością, szybkością...
Czasami jeździmy razem na wycieczki i jak potem widzę jej fotki (porównując z moimi)
to sam jestem zaskoczony tym co ten sprzęcik produkuje.
Jeśli po jakimś czasie będzie cię ograniczał, to wtedy... ;)

Pozdrówka!

michael_key
03-08-2010, 11:21
Całkiem słusznie.
Dla osoby zaczynającej przygodę z fotografią to wg mnie najlepsza droga. Ja też zaczynałem od kompakta. Kupiłem sobie kiedyś nowego (świeżo w sprzedaży) Kodaka DX7590 i jednego tylko żałuję... że się go pozbyłem po kupnie lustrzanki :-(

patricko
03-08-2010, 19:54
wpierw trzeba nieco sie dowiedziec co w trawie piszczy i przeczytac pare ksiazek by sie brac za lustrzanke; no chyba ze chodzi o szpan to wtedy przepraszam najmocniej

ksx
03-08-2010, 20:46
sx20is w łapach nie miałem. Kompakt warto mieć, ze względu na jego gabaryty, bo lustra wszędzie ze sobą wlec nie będziesz. Ale jeśli chcesz się bawić w fotografowanie, kompakt jako jedyny aparat nie jest najciekawszym rozwiązaniem.
400d mam. Generalnie zadowolony z niego jestem.
450d lepszy od 400d, myślę że jeśli możesz sobie pozwolić, to warto dopłacić do niego.
Ot taki złoty półśrodek, bo rozrzut tematyczny sobie obrałeś spory.

mastal23
03-08-2010, 21:51
400d i dobre szkła ;-)

grsi
11-08-2010, 11:29
jeśli miał bym polecić to kup 1000D jest lepsza od 400- setki i tańsza a dynamika jest w nim super a że tani to lepiej więcej kasy wydać na dobre szkło o standardowych parametrach ogniskowej np tamron 17-50/2,8 jeśli chodzi kompakt ultrazoom to podejrzewam że szybko go sprzedasz

najeli
11-08-2010, 11:47
Ja też zaczynałam od kompakta.
I myślę, że lepiej wyszłam na tym, że najpierw miałam kompakta, a potem wskoczyłam od razu w xxd, niż jakbym zaczynała od xxxd z kitem -- w sensie finansowym głównie, choć nie tylko.

No i poza tym teraz mam co zabrać na kajak i w inne miejsca "nielustrzankowe" ;-)

kasmika
11-08-2010, 11:59
Też jeszcze jakiś czas temu miałam kompakta - SX10IS. I uważam, że jeśli ktoś chce zająć się fotografią na poważnie i planuje w przyszłości i tak kupić lustrzankę, to nie wiem czy jest sens zaczynać od kompaktu. Można co najwyżej nauczyć się kompozycji i zrozumieć co to jest migawka, przysłona i jakie są relacje między nimi. Poza tym kadrowanie jest zupełnie inne, trzeba się jednak przestawić potem na kadrowanie w wizjerze, głębia ostrości jest inna, możliwość używania i nauczenia się używania wysokich iso... No i rawy... Nie wiem jak 20 ale 10 nie pozwala na zapis rawów.

Wydaje mi się, że jak ktoś myśli na poważnie o fotografowaniu to lepiej kupić lustrzankę - tu polecam 450 + na początek obiektyw kitowy, natomiast jeśli po prostu pasjonujesz się fotografią, chcesz robić zdjęcia ale nie myślisz o inwestowaniu w sprzęt czy programy do obróbki - to oczywiście sx20is będzie dobrym wyborem.

Paviarotti
11-08-2010, 13:51
Ja też zaczynałam od kompakta.
(...) potem wskoczyłam od razu w xxd,(...)

Ja miałem tak samo. Myślę, że mimo wszystko jest to dobre rozwiązanie. Do tak szerokiej tematyki zdjęć trudno dobrać jakiś sensowny obiektyw do lustrzanki. Kompakt nada się do wszystkiego, pozwoli oswoić się z podstawami fotografii i po pewnym czasie ukierunkuje w których kierunkach chcemy darzyć (krajobraz i makro a może tylko portrety itp).
Jeśli już kompakt będzie w stu procentach ograniczał wtedy przesiadka na lustro da ogromnego kopa, skok jakościowy będzie zdecydowanie widoczny.

Crecha
29-02-2012, 23:48
Ojj jak dawno to był ten temat.. przepraszam, że odkopuję ale właśnie dzisiaj kupiłem sobie canona 550d z kitowym obiektywem :)
Teraz czas przejrzeć forum ogarnąć parę tematów : )

Sonao
02-03-2012, 10:03
Crecha,

fajne odopanie tematu po tak dlugim czasie :D

A co miales w miedzyczasie jesli mozna zapytac?

Crecha
02-03-2012, 16:59
No dlatego mówię, że przepraszam za odkop, bo po co mam nowy temat zakładać, wgl dostałem ostrzeżenie za 'reklama/oferta poza działem giełda' widzicie gdzieś tutaj oferte lub reklame ?

Nic niestety nie miałem..

Darx
02-03-2012, 17:53
W 4 poście była informacja o tym, iż z chęcią kupisz aparat...

W obecnej chwili zostało wymoderowane.

Crecha
02-03-2012, 18:42
To pozdrawiam moderatora bo to było tak dawno temu..

Można temat zamknąć bo został wyczerpany :)

Darx
02-03-2012, 18:55

To nadal nie zmienia faktu, że obowiązujący na forum regulamin dotyczy każdego. Bez względu czy jesteś amatorem, archeologiem czy nie zdecydowanym amatorem po przejściach:mrgreen:

Panujący tu zasady powinieneś sobie przyswoić;)

michael_key
02-03-2012, 19:01
Amen.

Merde
02-03-2012, 20:02

Post został zgłoszony, nie sprawdzałem daty postu bo nie sądziłem że zgłoszenie dotyczy aż takiego starocia.
Pozdrawiam również ;-)