PDA

Zobacz pełną wersję : Poradźcie jaki sprzęt?

Machi
01-08-2010, 15:39
Witam!
Wiem, że mamy już główny wątek ,,jaki statyw wybrać", ale chcę, żebyście poradzili mi jaki sprzęt wybrać przy dość konkretnych założeniach.
Poradźcie, a później odsyłajcie mnie do wątku o statywach.
Tak więc fotografia plenerowa oraz motoryzacyjna bez statywu często nie istnieje, szczególnie ta ostatnia.
Potrzebny mi statyw który:
- po złożeniu osiąga wysokość max 40cm - dużo podróżuję, muszę mieć mobilny i nie za wielki sprzęt
- dobrze wykonany i solidny! - nie interesują mnie chińczyki po 60zł.
- ma płynnie chodzić - canon 40d już waży, więc powinno być łatwo nim sterować.
- musi szeroko się rozkładać, żeby móc jak najniżej fotografować - nacisk na fotografię motoryzacyjną
- cena do 400zł.

Jeżeli są jacyś użytkownicy, bardzo będę wdzięczny. Mile widziane linki do allegro. Z góry dzięki i przepraszam za powtarzający się wątek!

Kr4nkEd
01-08-2010, 15:55
Potrzebny mi statyw który:
- po złożeniu osiąga wysokość max 40cm - dużo podróżuję, muszę mieć mobilny i nie za wielki sprzęt
- dobrze wykonany i solidny! - nie interesują mnie chińczyki po 60zł.
- ma płynnie chodzić - canon 40d już waży, więc powinno być łatwo nim sterować.
- musi szeroko się rozkładać, żeby móc jak najniżej fotografować - nacisk na fotografię motoryzacyjną
- cena do 400zł.

40cm po złożeniu to bardzo mało, odbije się na stabilności.
Stabilnie w takiej kwocie można polecić Velbon Sherpa 600R, coś z Benro albo GoldPhoto YH324 (to już jednak kawał krowy).
Jeśli jednak ma być mały to zerknij na Benro, były tam jakieś propozycje typu 40-140cm na czterosekcyjnej nodze z głowicą kulową ~400pln.

Szerokie rozłożenie nóg to jedno, ale jak chcesz nisko to zwróć uwagę na kolumnę centralną - w Velbon można rozkręcić, GoldPhoto daje element mocowany zamiast całej kolumny. Benro - nie wiem.
W przeciwnym wypadku statyw będzie nisko, ale kolumna wystaje na całą długość.

Z głowicą to już kwestia preferencji. Dla wygody - możliwie największa kulowa. Dla precyzji, jakieś 3d. Ta w Velbon jest taka sobie, ale na początek wystarczy żeby się zorientować w potrzebach.

dziobolek
01-08-2010, 16:26
A w czym problem, by dopisać się w już istniejącym wątku???

Pozdrówka!

Machi
01-08-2010, 16:47
Zazwyczaj mało kto się tym zainteresuje a odkopywanie tematu też nie wszystkich cieszy

Krzychu
01-08-2010, 18:00
Co prawda w kwocie się nie zmieścisz ale to jest absolutnie najlepsze co można kupić biorąc pod uwagę reszte Twoich wymagań...

http://gitzo.com/cms/site/gitzo/tripods/traveler?code=GT1541T

Btw - te posty i tak pewnie zostaną dołączone do wspomnianego wątku a przy okazji karteczkę zarobisz - nie opłaca się... Te istniejące wątki są wbrew pozorom czytane...

Machi
01-08-2010, 18:13
W takim razie dzięki za odpowiedzi, i przepraszam za stworzenie nowego tematu. Jeżeli ktoś tam na górze może, to niechaj wrzuci to do właściwego wątku.

Vitez
03-08-2010, 12:20
Witam!
Wiem, że mamy już główny wątek ,,jaki statyw wybrać", ale chcę, żebyście poradzili mi jaki sprzęt wybrać przy dość konkretnych założeniach. (...)Z góry dzięki i przepraszam za powtarzający się wątek!

Nieładnie tak łamać 3. Punkt Regulaminu. Dopisz się w istniejącym wątku i nie rób tak więcej :evil: .