Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Poradźcie jaki sprzęt?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołów / Wrocław

Domyślnie Poradźcie jaki sprzęt?

Witam!
    Wiem, że mamy już główny wątek ,,jaki statyw wybrać", ale chcę, żebyście poradzili mi jaki sprzęt wybrać przy dość konkretnych założeniach.
    Poradźcie, a później odsyłajcie mnie do wątku o statywach.
    Tak więc fotografia plenerowa oraz motoryzacyjna bez statywu często nie istnieje, szczególnie ta ostatnia.
    Potrzebny mi statyw który:
    - po złożeniu osiąga wysokość max 40cm - dużo podróżuję, muszę mieć mobilny i nie za wielki sprzęt
    - dobrze wykonany i solidny! - nie interesują mnie chińczyki po 60zł.
    - ma płynnie chodzić - canon 40d już waży, więc powinno być łatwo nim sterować.
    - musi szeroko się rozkładać, żeby móc jak najniżej fotografować - nacisk na fotografię motoryzacyjną
    - cena do 400zł.

Jeżeli są jacyś użytkownicy, bardzo będę wdzięczny. Mile widziane linki do allegro. Z góry dzięki i przepraszam za powtarzający się wątek!
    Canon 40D + BG-E2; Sigma 10-20mm; Canon 50mm; Tamron 28-75; Speedlight 580EXII

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Machi Zobacz posta
    Potrzebny mi statyw który:
    - po złożeniu osiąga wysokość max 40cm - dużo podróżuję, muszę mieć mobilny i nie za wielki sprzęt
    - dobrze wykonany i solidny! - nie interesują mnie chińczyki po 60zł.
    - ma płynnie chodzić - canon 40d już waży, więc powinno być łatwo nim sterować.
    - musi szeroko się rozkładać, żeby móc jak najniżej fotografować - nacisk na fotografię motoryzacyjną
    - cena do 400zł.
    40cm po złożeniu to bardzo mało, odbije się na stabilności.
    Stabilnie w takiej kwocie można polecić Velbon Sherpa 600R, coś z Benro albo GoldPhoto YH324 (to już jednak kawał krowy).
    Jeśli jednak ma być mały to zerknij na Benro, były tam jakieś propozycje typu 40-140cm na czterosekcyjnej nodze z głowicą kulową ~400pln.

Szerokie rozłożenie nóg to jedno, ale jak chcesz nisko to zwróć uwagę na kolumnę centralną - w Velbon można rozkręcić, GoldPhoto daje element mocowany zamiast całej kolumny. Benro - nie wiem.
    W przeciwnym wypadku statyw będzie nisko, ale kolumna wystaje na całą długość.

Z głowicą to już kwestia preferencji. Dla wygody - możliwie największa kulowa. Dla precyzji, jakieś 3d. Ta w Velbon jest taka sobie, ale na początek wystarczy żeby się zorientować w potrzebach.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A w czym problem, by dopisać się w już istniejącym wątku???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołów / Wrocław

Domyślnie

Zazwyczaj mało kto się tym zainteresuje a odkopywanie tematu też nie wszystkich cieszy

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Co prawda w kwocie się nie zmieścisz ale to jest absolutnie najlepsze co można kupić biorąc pod uwagę reszte Twoich wymagań...

http://gitzo.com/cms/site/gitzo/trip...r?code=GT1541T

Btw - te posty i tak pewnie zostaną dołączone do wspomnianego wątku a przy okazji karteczkę zarobisz - nie opłaca się... Te istniejące wątki są wbrew pozorom czytane...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołów / Wrocław

Domyślnie

W takim razie dzięki za odpowiedzi, i przepraszam za stworzenie nowego tematu. Jeżeli ktoś tam na górze może, to niechaj wrzuci to do właściwego wątku.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Machi Zobacz posta
    Witam!
    Wiem, że mamy już główny wątek ,,jaki statyw wybrać", ale chcę, żebyście poradzili mi jaki sprzęt wybrać przy dość konkretnych założeniach. (...)Z góry dzięki i przepraszam za powtarzający się wątek!
    Nieładnie tak łamać 3. Punkt Regulaminu. Dopisz się w istniejącym wątku i nie rób tak więcej .

Uprawnienia umieszczania postów