PDA

Zobacz pełną wersję : Hurtowa konwersja RAW2JPG ale z zapamiętanymi ustawianiami w DPP - jak to zrobić ?

Melov
29-07-2010, 15:51
Witam,

Zacznę od tego że szukałem na forum odpowiedzi ale znalazłem tylko to co już wiem. Problem jest taki mam kilka tysięcy zdjęć w RAW-ach poukładane w katalogach (datami) - i teraz chciałbym wykonać ich kopie i ale w JPG-ach.Digital Photo Professional mam w wersji 2.2 opcja "Batch convert" pozwala jedynie na wybranie plików z katalogu na którym się stoi co powoduje iż musiałbym wykonać taką operację setki razy dla każdego katalogu - co jest w miom przypadku niemożliwe. Testowałem ReaConverterPro 5.5 i jest super tylko ma jedną poważną wadę - konwertuję CR2 do JPG ze wszystkich podkatalogów jednak nie przenosi ustawiem wykonanych w DPP np. kadrowanie, balans bieli, ostrośc itd. Dlatego mam pytanie czy ktoś z Was miał podobny problem, lub może ktoś wie jak wykonać taką konwersję wskazując tylko katalog głowny w którym są zdjęcia - może w nowszych wersjach DPP jest już tak możliwość.

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

ARN
29-07-2010, 16:40
Ja mam DPP w wersji 3.8.0.0 i jest tak samo - klikasz w folder/katalog i naciskając BATCH eksportujesz wszystko z tego katalogu/folderu. Moim zdaniem inaczej się nie da i też to robię w ten sposób.
Nie jest to przecież takie uciążliwe - klikasz katalog, potem BATCH i po piwo do lodówki. Potem następny itd.
No..., jeśli masz kilka tysięcy folderów, po kilka plików w każdym, to słabo to widzę... Musisz mieć dużą lodówkę ;)

Mellan
29-07-2010, 17:08
Chyba nie masz innego wyjścia jak: po otwarciu folderu "select all", a potem "batch", a po konwersji i zapisaniu usunięcie niepotrzebnych plików.

MaciekH
29-07-2010, 18:56
Total Commanderem możesz przenieść (albo skopiować, jeśli masz wystarczająco miejsca na dysku) wszystkie pliki z podfolderów do jedno folderu, a potem zrobić wsadową konwersję używając DPP, później tylko problem z ponownym posortowaniem fot - albo jakimś programem wg danych z exifa albo ręcznie...

mxw
30-07-2010, 01:31
mam kilka tysięcy zdjęć w RAW-ach poukładane w katalogach (datami) - i teraz chciałbym wykonać ich kopie i ale w JPG-ach.Digital Photo Professional mam w wersji 2.2
w nowszym DPP (mam 3.8, nie pamiętam od której wersji to jest dostępne) masz jeszcze coś takiego, jak 'Collection' - dodatkowy wirtualny zbiór/listę zdjęć.

możesz więc przejść po wszystkich swoich katalogach i w każdym nadusić Ctrl-A (select all) i Ctrl-G (add to collection). dzięki temu wszystkie twoje zdjęcia znajdą się na liście Collection (choć nic nie zostało skopiowane), i wystarczy teraz na niej nadusić Ctrl-A i Ctrl-B (batch process) i .... udać się na zasłużony wypoczynek ;-)

oczywiście wszystkie zdjęcia (z różnych katalogów) trafią do jednego katalogu wyjściowego.

tyle tylko, że - nie wiem jaką masz maszynę i dyski - ale patrzę na to dość sceptycznie, bo mój DPP (na laptopie i dysku zewnętrznym USB) zaczyna się już lekko dławić, gdy w jednym katalogu ma więcej niż... ~200 zdjęć i nie chodzi tu o przetwarzanie wsadowe (o to można być spokojnym), ale o zwykłą obsługę edytora (i takie jedno Ctrl-A potrafi zająć kilka minut (!)).

możesz jeszcze poczytać ten wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30197
niestety, plik wsadowy DPP VBF jest w formacie binarnym znanym zapewne tylko Canonowi - gdyby tak nie było, mógłbyś jakoś wygenerować sobie odpowiedni zestaw takich pliczków i dać komputerowi robotę na tydzień ;-)
i miałbyś wszystko w odpowiednich podkatalogach 8-)

muflon
30-07-2010, 07:09
tyle tylko, że - nie wiem jaką masz maszynę i dyski - ale patrzę na to dość sceptycznie, bo mój DPP (na laptopie i dysku zewnętrznym USB) zaczyna się już lekko dławić, gdy w jednym katalogu ma więcej niż... ~200 zdjęć i nie chodzi tu o przetwarzanie wsadowe (o to można być spokojnym), ale o zwykłą obsługę edytora (i takie jedno Ctrl-A potrafi zająć kilka minut (!)).Pod Linuxem/wine mi dziala dobrze tak do ~1500plikow, typowo dziele po prostu na katalogi po 1000.

niestety, plik wsadowy DPP VBF jest w formacie binarnym znanym zapewne tylko Canonowi - gdyby tak nie było, mógłbyś jakoś wygenerować sobie odpowiedni zestaw takich pliczków i dać komputerowi robotę na tydzień ;-)Hehe, tez probowalem to z tej strony ugryzc :lol:

sebcio80
30-07-2010, 07:57
Lightroomem mozna to zrobić, uzyskane JPGi mozna ustawić aby zapisał w tym samym katalogu gdzie jest RAW albo co jest wygodniejsze w jego podkatalogu

ARN
30-07-2010, 12:36
Wydaje mi się, że cały problem kolegi polega na tym, że ma kilka setek/tysięcy folderów i chce je zachować...
No bo wrzucenie wszystkiego do jednego katalogu nie jest skomplikowane....

sebcio80
30-07-2010, 12:44
Wydaje mi się, że cały problem kolegi polega na tym, że ma kilka setek/tysięcy folderów i chce je zachować...
No bo wrzucenie wszystkiego do jednego katalogu nie jest skomplikowane....

no właśnie więc, jak pisałem Lightroom na to pozwala

polm
30-07-2010, 12:54
no właśnie więc, jak pisałem Lightroom na to pozwala
LR nie czyta recept z DPP i na dodatek LR kosztuje, DPP jest za darmo.

Mam pewną koncepcję jak to zrobić za pomoca DPP, ale muszę przetestować. Po weekendzie dam znać czy się udało.

sebcio80
30-07-2010, 12:57
LR nie czyta recept z DPP i na dodatek LR kosztuje, DPP jest za darmo.

Mam pewną koncepcję jak to zrobić za pomoca DPP, ale muszę przetestować. Po weekendzie dam znać czy się udało.

Przez miesiąc chyba mozna uzywać go za darmo, więc w sam raz na taka robotę ;-)

przyznam szczerze, że nigdy nawet nie instalowalem DPP, nie zapisuje on ustawień do .xmp? Jeśli nie to musi mieć opcje aby to robił, coś co trzeba włączyć od razu aby nie było w przyszłosci problemów z odczytem w różnym sofcie.

polm
30-07-2010, 13:11
DPP nie zapisuje ustaiweń do plików xmp. Ustawienia zapisuje w RAW. Można wyeksportować ustaiwenia do pliku vrd.
Swoją drogą to dziwię się, ze ludzie nawet nie spróbują tego co daje im Canon za darmo.

Melov
30-07-2010, 15:35
ARN dokładnie trafił w sedno - mam kilkaset katalogów w których poukładane sa zdjęcia (myślę że każdy z Was ma dokładnie podobną strukturę) i cały "pic" polega na tym aby zrobić kopie dokładnego drzewa katalogów zamieniając tylko RAW (CR2) na JPG ale bardzo ważne i krytyczne jest to że MUSZĄ przenieść się ustawienia z DPP czyli kontrast, WB, ostrość itd....

Jeżeli nie uda się mi tego zrobić DPP to mam pewien pomysł mianowicie do nazwy pliku dokleić należy nazwę katalogu potem wszystko skopiować do jednego katalogu puścić batcha a potem na podstawie nazwy utworzonych jpg-ów stworzyć drzewo od nowa i odtworzyć je usuwając z nazwy jpg-a doklejoną nazwę katalogu i przekopiować tam pliki. Powinno zadziałać i w sumie stworzyłby się nawet fajny program do archiwizacji. Problemem jest tylko masa kopiowania i przenoszenia a przy kilkuset GB na pewno ma to znaczenia. Dlatego wolałbym zrobić to np. DPP po prostu będzie szybciej.
Mam nadzieję tylko że ustawienia DPP są przechowywane w RAW a nie w jakimś pliku - sprawdziłem na kilku zdjęciach przekopiowanych i wygląda że tak jest.
Możę ktość to potwierdzić ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oj nie zauważyłwem polm już potwierdził - dzięki

sid
30-07-2010, 16:35
przyznam szczerze, że nigdy nawet nie instalowalem DPP, nie zapisuje on ustawień do .xmp? Jeśli nie to musi mieć opcje aby to robił, coś co trzeba włączyć od razu aby nie było w przyszłosci problemów z odczytem w różnym sofcie.

Kto, jak kto, ale Canon rozumie swoje pliki CR2 najlepiej i dzięki temu może zapisywać ustawienia prosto do pliku RAW, a nie w osobnym pliku. Ma to swoje zalety i wady.

Wadą jest to, że inne softy nie będą widziały takich zmian. Ale z drugiej strony, czy jest inny standard który dawał by taką możliwość na dużą skalę? Czy taki .xmp czy .dng jest czytany przez szeroką gamę softu? Mam tu na myśli soft innych producentów niż Adobe, bo doczytanie plików w Camera Raw, które były obrobione w Lightroomie to prawie jak odczytanie CR2 w dwóch różnych wersjach DPP. Jeśli jest sporo sensownego, niezależnego softu, jak przeglądarki graficzne i inne odrawiacze, które potrafią to czytać, to zwracam honor i ma to sens. Jeśli nie, to niby jest standard a jest tak jakby go nie było.

Ogromną zaletą tego jest to, że jak masz RAWa, czyli swoje zdjęcie, to znaczy, że masz wszystkie zmiany zapisane w nim i nic więcej Ci nie trzeba. Nie trzeba kopiować żadnego pliku bazy danych, ani pojedynczych plików .xmp. Wszystko jest w fotce. Z punktu widzenia utrzymania porządku jest to super zaleta, najtrudniej coś zepsuć czy utracić efekty swojej obróbki. Tylko na tym forum widziałem kilka tematów, jak ludzie zapomnieli/nie wiedzieli, ze trzeba skopiować bibliotekę Lightrooma, albo ta uległa uszkodzeniu i obróbkę wszystkich fot szlag trafił. Pewnie, że można się zabezpieczyć, backupować itp. ale przy sposobie w jaki DPP zapisuje zmiany, nic takiego nie może mieć miejsca, nawet u kompletnego laika.

Poza tym ja uważam, że DPP daje naprawdę przyzwoite efekty. Ja dobrowolnie przerzuciłem się z Camera Raw na DPP i jestem zadowolony, a Camera Raw mam i nie używam ;) Innymi słowy musi coś w tym być, skoro zrezygnowałem z czegoś, za co zapłaciłem, na rzecz tego co dostałem za darmo.

Oczywiście nie namawiam do takich przesiadek, każdy robi tak jak lubi i jak mu się pracuje najlepiej. Zwracam jedynie uwagę, że DPP nie jest tzw. crapware, czyli softem, który najlepiej nigdy nie instalować, tylko całkiem przydatnym narzędziem.

Melov
30-07-2010, 21:37
Wiem że to nie jest ta grupa na takie pytanie - ale jednak je zadam bo na pewno wielu z Was zna się na programowaniu - czy Canon udostepnia jakieś biblioteki np. do kompilatora Delphi odnośnie formatu CR2 ? Kiedyś szukałem ale jedynie co udało sie mi ustalić to to że raczej jest to tajemnica firmy i jedynie "wybrańcy" mają dostep do takiego cacka. Może ktoś w Was słyszał o takowych komponentach - to rozwiązałoby w zasadzie wszystkie moje problemy.

polm
30-07-2010, 21:56
Do delphi nie ma. Jest dcraw wraz ze źródłami w C.
DCRAW (http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/)