Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Hurtowa konwersja RAW2JPG ale z zapamiętanymi ustawianiami w DPP - jak to zrobić ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Hurtowa konwersja RAW2JPG ale z zapamiętanymi ustawianiami w DPP - jak to zrobić ?

Witam,

Zacznę od tego że szukałem na forum odpowiedzi ale znalazłem tylko to co już wiem. Problem jest taki mam kilka tysięcy zdjęć w RAW-ach poukładane w katalogach (datami) - i teraz chciałbym wykonać ich kopie i ale w JPG-ach.Digital Photo Professional mam w wersji 2.2 opcja "Batch convert" pozwala jedynie na wybranie plików z katalogu na którym się stoi co powoduje iż musiałbym wykonać taką operację setki razy dla każdego katalogu - co jest w miom przypadku niemożliwe. Testowałem ReaConverterPro 5.5 i jest super tylko ma jedną poważną wadę - konwertuję CR2 do JPG ze wszystkich podkatalogów jednak nie przenosi ustawiem wykonanych w DPP np. kadrowanie, balans bieli, ostrośc itd. Dlatego mam pytanie czy ktoś z Was miał podobny problem, lub może ktoś wie jak wykonać taką konwersję wskazując tylko katalog głowny w którym są zdjęcia - może w nowszych wersjach DPP jest już tak możliwość.

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Ja mam DPP w wersji 3.8.0.0 i jest tak samo - klikasz w folder/katalog i naciskając BATCH eksportujesz wszystko z tego katalogu/folderu. Moim zdaniem inaczej się nie da i też to robię w ten sposób.
    Nie jest to przecież takie uciążliwe - klikasz katalog, potem BATCH i po piwo do lodówki. Potem następny itd.
    No..., jeśli masz kilka tysięcy folderów, po kilka plików w każdym, to słabo to widzę... Musisz mieć dużą lodówkę

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chyba nie masz innego wyjścia jak: po otwarciu folderu "select all", a potem "batch", a po konwersji i zapisaniu usunięcie niepotrzebnych plików.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Total Commanderem możesz przenieść (albo skopiować, jeśli masz wystarczająco miejsca na dysku) wszystkie pliki z podfolderów do jedno folderu, a potem zrobić wsadową konwersję używając DPP, później tylko problem z ponownym posortowaniem fot - albo jakimś programem wg danych z exifa albo ręcznie...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    mam kilka tysięcy zdjęć w RAW-ach poukładane w katalogach (datami) - i teraz chciałbym wykonać ich kopie i ale w JPG-ach.Digital Photo Professional mam w wersji 2.2
    w nowszym DPP (mam 3.8, nie pamiętam od której wersji to jest dostępne) masz jeszcze coś takiego, jak 'Collection' - dodatkowy wirtualny zbiór/listę zdjęć.

możesz więc przejść po wszystkich swoich katalogach i w każdym nadusić Ctrl-A (select all) i Ctrl-G (add to collection). dzięki temu wszystkie twoje zdjęcia znajdą się na liście Collection (choć nic nie zostało skopiowane), i wystarczy teraz na niej nadusić Ctrl-A i Ctrl-B (batch process) i .... udać się na zasłużony wypoczynek ;-)

oczywiście wszystkie zdjęcia (z różnych katalogów) trafią do jednego katalogu wyjściowego.

tyle tylko, że - nie wiem jaką masz maszynę i dyski - ale patrzę na to dość sceptycznie, bo mój DPP (na laptopie i dysku zewnętrznym USB) zaczyna się już lekko dławić, gdy w jednym katalogu ma więcej niż... ~200 zdjęć i nie chodzi tu o przetwarzanie wsadowe (o to można być spokojnym), ale o zwykłą obsługę edytora (i takie jedno Ctrl-A potrafi zająć kilka minut (!)).

możesz jeszcze poczytać ten wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30197
    niestety, plik wsadowy DPP VBF jest w formacie binarnym znanym zapewne tylko Canonowi - gdyby tak nie było, mógłbyś jakoś wygenerować sobie odpowiedni zestaw takich pliczków i dać komputerowi robotę na tydzień ;-)
    i miałbyś wszystko w odpowiednich podkatalogach
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tyle tylko, że - nie wiem jaką masz maszynę i dyski - ale patrzę na to dość sceptycznie, bo mój DPP (na laptopie i dysku zewnętrznym USB) zaczyna się już lekko dławić, gdy w jednym katalogu ma więcej niż... ~200 zdjęć i nie chodzi tu o przetwarzanie wsadowe (o to można być spokojnym), ale o zwykłą obsługę edytora (i takie jedno Ctrl-A potrafi zająć kilka minut (!)).
    Pod Linuxem/wine mi dziala dobrze tak do ~1500plikow, typowo dziele po prostu na katalogi po 1000.

niestety, plik wsadowy DPP VBF jest w formacie binarnym znanym zapewne tylko Canonowi - gdyby tak nie było, mógłbyś jakoś wygenerować sobie odpowiedni zestaw takich pliczków i dać komputerowi robotę na tydzień ;-)
    Hehe, tez probowalem to z tej strony ugryzc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Lightroomem mozna to zrobić, uzyskane JPGi mozna ustawić aby zapisał w tym samym katalogu gdzie jest RAW albo co jest wygodniejsze w jego podkatalogu
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Wydaje mi się, że cały problem kolegi polega na tym, że ma kilka setek/tysięcy folderów i chce je zachować...
    No bo wrzucenie wszystkiego do jednego katalogu nie jest skomplikowane....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Wydaje mi się, że cały problem kolegi polega na tym, że ma kilka setek/tysięcy folderów i chce je zachować...
    No bo wrzucenie wszystkiego do jednego katalogu nie jest skomplikowane....
    no właśnie więc, jak pisałem Lightroom na to pozwala
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no właśnie więc, jak pisałem Lightroom na to pozwala
    LR nie czyta recept z DPP i na dodatek LR kosztuje, DPP jest za darmo.

Mam pewną koncepcję jak to zrobić za pomoca DPP, ale muszę przetestować. Po weekendzie dam znać czy się udało.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów