Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na stadionie i przez szybę w samolocie. Jak? Pomocy!
Witam jestem tutaj nowy mam do was dwa pytania odnośnie technik robienia zdjęć. Mianowicie jak zrobić dobre zdjęcie w samolocie przez szybę nieba poprostu tego co się znajduje za oknem? Posiadam Canona 500d z kitowym obiektywem. I 2 pytanie jak zrobić dobre zdjęcia ale na stadionie podczas meczu piłki nożnej. Gdzie światło jest inne. Nie chodzi mi tu o jakieś super zdjęcia sportowe tylko poprostu zdjęcia stadionu, kibiców coś w tym stylu. Super by było jakbym dostał wiele ciekawych odpowiedzi. Czekam i z góry dzięki za pomoc:)
jak zrobić dobre zdjęcie w samolocie przez szybę nieba poprostu tego co się znajduje za oknem? Posiadam Canona 500d z kitowym obiektywem. I 2 pytanie jak zrobić dobre zdjęcia ale na stadionie podczas meczu piłki nożnej.
Przez szybę = filtr polaryzacyjny a na stadion to sobie weź jakiś kompakt, np. TZ3 Panasonika (sprawdzony w boju) albo Ixusa 24mm
Tak jak pisze gietrzy najlepiej z polarem. Jeśli nie masz takiego filtra to postaraj się uniknąć refleksów z lamp wewnątrz i zbliż obiektyw maksymalnie do szyby.
Na stadionie kitem... Jeżeli zdjęcia zwykłe/poglądowe to przysłona na powiedzmy 11
Czas 1/100 i krótszy
W zależności od ilości światła możesz potrzebować wiekszego ISO
I nie licz na to, że uchwycisz sportowców... chyba, że jako punkty
Nie chodzi mi tu o jakieś super zdjęcia sportowe tylko poprostu zdjęcia stadionu, kibiców coś w tym stylu.
Na stadionie zależy. Wygląda na to, że nie jesteś zainteresowany fotografowaniem samego wydarzenia sportowego i sportu. Zatem warto zrobić kilka planów ogólnych pokazujących stadion i zapełnienie. Warto zrobić kilka zdjęć mieszanych zawodnicy/kibice, tzn. zdjęcie zawodników w akcji ale z ostrością ustawioną na tło czyli trybuny. Poza tym duuuużo zbliżeń, szczególnie przedstawicielek mniej owłosionej płci. Np tak jak tutaj: http://www.zczuba.pl/zczuba/51,101142,8005888.html?i=0&bo=1
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeden z przykładów tłumu w tle:
http://www.foto.cichomski.eu/wp-content/uploads/2010/07/2010.06.30_puchar_polski_06.jpg
Inny który też jest wart uwagi ze względu na tło.
http://www.foto.cichomski.eu/wp-content/uploads/2010/07/2010.06.30_puchar_polski_23.jpg
Na stadionie zależy. Wygląda na to, że nie jesteś zainteresowany fotografowaniem samego wydarzenia sportowego i sportu.
Dokładnie o to mi chodzi. Nie mam takiego obiektywu żeby z bliska uchwycił piłkarzy w akcji. Będę na stadionie o pojemności 70 000 więc też nie wiadomo gdzie będę siedział. Chce uchwycić na zdjęciach atmosferę i emocję jakie tam będą panować. Teraz tak od strony technicznej. Bawić się coś na manualu czy coś czy ustawić gotowy program typu sport/krajobraz. Jaki polecacie program ustawić robiąc zdjęcia kibiców całego stadionu. Wiem, że zadaje dużo pytań ale aparat mam 2 dzień, a na mecz jadę za niedługo i chce mieć jakąś wiedzę.
Z gotowymi programami daj sobie spokój. To dobre dla niedzielnych pstrykaczy z małymi małpkami. Podstawa to tryb manualny. Ale żeby nie tak od razu na głęboką wodę to spokojnie wybierz priorytet przysłony, a jeśli zdecydujesz się uchwycić piłkarzy to przejdz na Tv i ustawiaj krótkie czasy.
bytheway_r
28-07-2010, 15:57
Podstawa to tryb manualny. Ale żeby nie tak od razu na głęboką wodę to spokojnie wybierz priorytet przysłony, a jeśli zdecydujesz się uchwycić piłkarzy to przejdz na Tv i ustawiaj krótkie czasy.
Ja nie rozumiem tego męczenia trybu manualnego. Naprawdę, pełny manual ma sens tylko i wyłącznie, gdy mierzymy światło czymś innym niż naszym aparatem ( nie licząc zdjęć z lampą ). Chyba, że ktoś lubi się bawić...
Z drugą częścią wypowiedzi się zgadzam i szczerze polecam zapoznanie się z trybami Av i Tv. Moim zdaniem dla większości ludzi dużo lepsze rozwiązanie niż męczenie się z manualem.
allxages
28-07-2010, 16:46
Ja tylko wspomnę, że na bardzo dużą ilość stadionów jest zakaz wnoszenia lustrzanek. Max to kompakt, a i to bez super przyblizenia.
Ja nie rozumiem tego męczenia trybu manualnego. Naprawdę, pełny manual ma sens tylko i wyłącznie, gdy mierzymy światło czymś innym niż naszym aparatem ( nie licząc zdjęć z lampą ). Chyba, że ktoś lubi się bawić...
Dla mnie znacznie większą zabawą jest wprowadzanie korekty ekzpozycji na innym trybie ;-)
Jakoś wolę sam robić zdjęcia, a nie jak robi to za mnie aparat :)
bytheway_r
28-07-2010, 17:14
Dla mnie znacznie większą zabawą jest wprowadzanie korekty ekzpozycji na innym trybie ;-)
Ha! Już wszystko jasne. Czyli to po prostu nieumiejętność obsługi trybów Av I Tv was zmusza do używania manuala :wink::-).
Allxages poruszył ważną kwestię. Warto sprawdzić zawczasu, żeby nie było zdziwienia potem. Jeden z powodów dlaczego oprócz lustra warto mieć przyzwoitego kompakta.
Ja tylko wspomnę, że na bardzo dużą ilość stadionów jest zakaz wnoszenia lustrzanek. Max to kompakt, a i to bez super przyblizenia.
No to mnie teraz zaniepokoiłeś. Nie wiem ja lecę do Anglii na mecz Manchesteru United czyli na Old Trafford więc nie wiem czy w Anglii są takie zakazy będę czytał w internecie coś na ten temat. No i myślę, że jak na sam początek pobawię się Av i Tv.
Canon 450D, obiektyw 17-40L. Oby tylko szyba była czysta! Zbliżałem obiektyw do szyby uważając na reflesy i strzelałem jedno po drugim. Drugi sposób z filtrem. Tym filtrem były moje okulary przeciwsłoneczne firmy "Goggle" zaopatrzone w rodzaj filtra polaryzacyjnego. Rezultaty - znakomite, chmury przez okulary wyszły rewlacyjnie. Stadiony to nie mój obszar :).
Powodzenia, swnw.
allxages
28-07-2010, 19:58
No to mnie teraz zaniepokoiłeś. Nie wiem ja lecę do Anglii na mecz Manchesteru United czyli na Old Trafford więc nie wiem czy w Anglii są takie zakazy będę czytał w internecie coś na ten temat. No i myślę, że jak na sam początek pobawię się Av i Tv.
Ja bym wolał oglądać mecz niż tracic cenne sekundy z tych 90sciu na byle jakie pstryki. A nie oszukujmy się, cudów nie zrobisz skoro nie robiłeś nigdy. Lepiej poćwicz na okręgówce albo coś.
A co do używania lustrzanki to wejdź sobie na stronę klubu i po prostu przeczytaj regulamin. Myślę, że tam wszystko znajdziesz.
Ja akurat mam niekiedy możliwość focenia II-giej ligii dosłownie zza bramki to powiem Ci że liczy się refleks, szybki AF i długa lufa. O ile na siatkówkę to można sobie pójść z 70-200 to tutaj przydają się dwa body. Jeden z takim 70-200 a na drugim coś naprawdę dużego 400-500.
Przez szybę = filtr polaryzacyjny
A próbowałeś zrobić takie zdjęcie z użyciem polara przez szybę w samolocie ?
Takie szyby zrobione są z plastiku. Spróbuj zrobić zdjęcie przez przezroczystą plastikową "szybkę".
Efekt polara będzie taki że na zdjęciu pojawią się różne fajne kolory (np. niebieski i fioletowy) w postaci szerszych lub węższych nieregularnych pasów.
Takie jest moje doświadczenie, mogę się mylić.
Pozdrawiam
A próbowałeś zrobić takie zdjęcie z użyciem polara przez szybę w samolocie ?
Nie, LX3 nie stosuję filtrów z LX3.
Napisałbym ci, że przy najbliższej okazji sprawdzę, ale nie mam już lustrzanki i nabyć takowej nie zamierzam, chyba, że wyjdzie EF 200/4L hIS macro. Wtedy bym sobie sprawił jakieś 25 MPx w cropie ;)