Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zdjęcia na stadionie i przez szybę w samolocie. Jak? Pomocy!

Coś już napisał

Domyślnie Zdjęcia na stadionie i przez szybę w samolocie. Jak? Pomocy!

Witam jestem tutaj nowy mam do was dwa pytania odnośnie technik robienia zdjęć. Mianowicie jak zrobić dobre zdjęcie w samolocie przez szybę nieba poprostu tego co się znajduje za oknem? Posiadam Canona 500d z kitowym obiektywem. I 2 pytanie jak zrobić dobre zdjęcia ale na stadionie podczas meczu piłki nożnej. Gdzie światło jest inne. Nie chodzi mi tu o jakieś super zdjęcia sportowe tylko poprostu zdjęcia stadionu, kibiców coś w tym stylu. Super by było jakbym dostał wiele ciekawych odpowiedzi. Czekam i z góry dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buka111 Zobacz posta
    jak zrobić dobre zdjęcie w samolocie przez szybę nieba poprostu tego co się znajduje za oknem? Posiadam Canona 500d z kitowym obiektywem. I 2 pytanie jak zrobić dobre zdjęcia ale na stadionie podczas meczu piłki nożnej.
    Przez szybę = filtr polaryzacyjny a na stadion to sobie weź jakiś kompakt, np. TZ3 Panasonika (sprawdzony w boju) albo Ixusa 24mm
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Tak jak pisze gietrzy najlepiej z polarem. Jeśli nie masz takiego filtra to postaraj się uniknąć refleksów z lamp wewnątrz i zbliż obiektyw maksymalnie do szyby.

Na stadionie kitem... Jeżeli zdjęcia zwykłe/poglądowe to przysłona na powiedzmy 11
    Czas 1/100 i krótszy
    W zależności od ilości światła możesz potrzebować wiekszego ISO
    I nie licz na to, że uchwycisz sportowców... chyba, że jako punkty
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buka111 Zobacz posta
    Nie chodzi mi tu o jakieś super zdjęcia sportowe tylko poprostu zdjęcia stadionu, kibiców coś w tym stylu.
    Na stadionie zależy. Wygląda na to, że nie jesteś zainteresowany fotografowaniem samego wydarzenia sportowego i sportu. Zatem warto zrobić kilka planów ogólnych pokazujących stadion i zapełnienie. Warto zrobić kilka zdjęć mieszanych zawodnicy/kibice, tzn. zdjęcie zawodników w akcji ale z ostrością ustawioną na tło czyli trybuny. Poza tym duuuużo zbliżeń, szczególnie przedstawicielek mniej owłosionej płci. Np tak jak tutaj: http://www.zczuba.pl/zczuba/51,10114....html?i=0&bo=1
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeden z przykładów tłumu w tle:
    http://www.foto.cichomski.eu/wp-cont..._polski_06.jpg

Inny który też jest wart uwagi ze względu na tło.
    http://www.foto.cichomski.eu/wp-cont..._polski_23.jpg
    Ostatnio edytowane przez C80 ; 27-07-2010 o 14:46 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Na stadionie zależy. Wygląda na to, że nie jesteś zainteresowany fotografowaniem samego wydarzenia sportowego i sportu.
    Dokładnie o to mi chodzi. Nie mam takiego obiektywu żeby z bliska uchwycił piłkarzy w akcji. Będę na stadionie o pojemności 70 000 więc też nie wiadomo gdzie będę siedział. Chce uchwycić na zdjęciach atmosferę i emocję jakie tam będą panować. Teraz tak od strony technicznej. Bawić się coś na manualu czy coś czy ustawić gotowy program typu sport/krajobraz. Jaki polecacie program ustawić robiąc zdjęcia kibiców całego stadionu. Wiem, że zadaje dużo pytań ale aparat mam 2 dzień, a na mecz jadę za niedługo i chce mieć jakąś wiedzę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Z gotowymi programami daj sobie spokój. To dobre dla niedzielnych pstrykaczy z małymi małpkami. Podstawa to tryb manualny. Ale żeby nie tak od razu na głęboką wodę to spokojnie wybierz priorytet przysłony, a jeśli zdecydujesz się uchwycić piłkarzy to przejdz na Tv i ustawiaj krótkie czasy.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Podstawa to tryb manualny. Ale żeby nie tak od razu na głęboką wodę to spokojnie wybierz priorytet przysłony, a jeśli zdecydujesz się uchwycić piłkarzy to przejdz na Tv i ustawiaj krótkie czasy.
    Ja nie rozumiem tego męczenia trybu manualnego. Naprawdę, pełny manual ma sens tylko i wyłącznie, gdy mierzymy światło czymś innym niż naszym aparatem ( nie licząc zdjęć z lampą ). Chyba, że ktoś lubi się bawić...

Z drugą częścią wypowiedzi się zgadzam i szczerze polecam zapoznanie się z trybami Av i Tv. Moim zdaniem dla większości ludzi dużo lepsze rozwiązanie niż męczenie się z manualem.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ja tylko wspomnę, że na bardzo dużą ilość stadionów jest zakaz wnoszenia lustrzanek. Max to kompakt, a i to bez super przyblizenia.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bytheway_r Zobacz posta
    Ja nie rozumiem tego męczenia trybu manualnego. Naprawdę, pełny manual ma sens tylko i wyłącznie, gdy mierzymy światło czymś innym niż naszym aparatem ( nie licząc zdjęć z lampą ). Chyba, że ktoś lubi się bawić...
    Dla mnie znacznie większą zabawą jest wprowadzanie korekty ekzpozycji na innym trybie ;-)
    Jakoś wolę sam robić zdjęcia, a nie jak robi to za mnie aparat
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Dla mnie znacznie większą zabawą jest wprowadzanie korekty ekzpozycji na innym trybie ;-)
    Ha! Już wszystko jasne. Czyli to po prostu nieumiejętność obsługi trybów Av I Tv was zmusza do używania manuala :wink::-).

Allxages poruszył ważną kwestię. Warto sprawdzić zawczasu, żeby nie było zdziwienia potem. Jeden z powodów dlaczego oprócz lustra warto mieć przyzwoitego kompakta.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów