Zobacz pełną wersję : Zakupy w Chinach - Szanghaj Pekin - gdzie?
Calliactis
26-07-2010, 10:53
Witam, nie znalazłem aktualnego wątku związanego z tematem - jeśli ktoś gdzieś widzi - proszę o wskazanie - a niniejszy wątek do kosza.
Znajoma wybiera się w najbliższy czwartek do Chin - będzie jeździła z grupą, ale elastyczność w kwestii "zakupowej" ma dużą - z pewnością poświęcą kilka dni na Pekin i Szanghaj.
Planuję "zlecić jej" :) zakup szkieł - mam chrapkę na 35mm f/1.4 i 135mm f/2 - no i teraz pytania:
- czy wciąż ceny w Chinach są niższe niż w PL? i o ile?
- czy ktoś zna jakieś sprawdzone sklepy w dwóch ww. miastach?
- może są jakieś linki gdzie jest szansa sprawdzić ceny w danym sklepie (sprzedawca na e-bay?) z możliwością odbioru osobistego na miejscu?
O podróbki się nie martwię, bo znajoma wie jak ten sprzęt ma wyglądać i czym się to je - zresztą będzie miała okazję sprawdzić przypinając do body. Gwarancja - przypuszczam, że u nas nic nie warta - trudno.
Proszę jedynie o poradę i odpowiedź na powyższe pytania. Nie ukrywam, że ucieszą mnie najbardziej odpowiedzi osób które podobne zakupu robił lub w ostatnim czasie były w Chinach.
daviddark
26-07-2010, 11:15
Kupuj w Hong-Kongu nie Chinach bo to ogromna różnica w zakupach
Mój przyjaciel mieszkał wiele lat w Chinach ale kupował wszystko w Hong-Kongu bo o wiele bezpieczniej i taniej - HK to strefa BEZCŁOWA. Gołym okiem a czasem nawet po założeniu na body amatorowi ciężko rozpoznać różnicę. Przeważnie wychodzi na monitorze :)
Powodzenia w zakupach
odkopię trochę temat
Szukam sensownego sklepu foto w Pekinie - ma ktoś może jakieś namiary?
Widzialem pare sklepow w okolicach Qianmem Str blizej tiananmen sq na lewo jak patrzysz na mapie. Nie trudno wypatrzec jako ze sa dobrze oswietlone neonami i rzucaja sie w oczy. Widzialwm moze 3 ale nie wchodzilem do srodka. Nie wiem tez czy da sie z ceny zejsc i jak bardzo
Witam
Pozwalam sobie podczepić się do wątku i rozszerzyć zapytanie poza Pekinem i Szanghajem o Macau i Hongkong.
Może nie tyle chodzi mi o lokalizację, ile o ceny i doświadczenie z kupowaniem w Państwie Środka.
Pozdrawiam
Smok
Witam
Pozwalam sobie podczepić się do wątku i rozszerzyć zapytanie poza Pekinem i Szanghajem o Macau i Hongkong.
Może nie tyle chodzi mi o lokalizację, ile o ceny i doświadczenie z kupowaniem w Państwie Środka.
Pozdrawiam
Smok
a co dokladnie chcesz wiedziec kupowalem kilkukrotnie aparaty w HK jak i w Chinach ?
Generalnie tj napisal kolega wyzej, znacznie lepiej jest kupowac w HongKongu, bo: nie ma tam podrobek, nie ma cla, standard sklepow o niebo lepszy no i wieksza szansa ze sie dogadamy (jak ktos nie zna chinskiego) :mrgreen:.
W HongKongu jest dzielnica Mong Kok, ktora ma mnostwo sklepow z elektronika w tym glownie z foto. Radze wczesniej przemyslec co sie chce kupic z foto jak i jaki osprzet. Jak sie nie ma planow, to mozna caly dzien przechodzic tyle jest do ogladania :mrgreen:.
Ceny sa nizsze a nawet sporo nizsze niz w pl, ale wszytsko zalezy od danego momentu - kursow pl/usd.
Warto kupowac tez osprzet, wtedy za calosc wychodzi duuuzo taniej. Koniecznie trzeba sie targowac !!
Z reguly im mniejszy sklep tym nizsza cena (kiedys mi nawet mowili ile czynszu placa), trzeba pamietac, ze za platnosci karta doliczaja kilka procent.
Dla porownania podaje link z cenami z HK (ceny w HKD):
http://www.ygdragon.net/index.php?page=photo/cameraprice.htm
Koniecznie trzeba sie targowac !!
Z reguly im mniejszy sklep tym nizsza cena (kiedys mi nawet mowili ile czynszu placa), trzeba pamietac, ze za platnosci karta doliczaja kilka procent.
Dla porownania podaje link z cenami z HK (ceny w HKD):
http://www.ygdragon.net/index.php?page=photo/cameraprice.htm
w sumie tydzien temu wrocilem z tego wspanialego miejsca wiec moge sie podzielic tym czego tam doswiadczylem. przed wyjazdem natrafilem na bardzo poreczny guide w jezyku ang:
http://rolandlim.wordpress.com/2007/08/26/recommended-camera-shops-in-hong-kong/
jest tam dobrze wytlumaczone jak szukac, gdzie i czego unikac wiec polecam kazdemu kto sie tam wybiera na shopping.
odrazu dodam ze nie ma co jezdzic po wyspie hong kong i szukac sklepow bo sa ale wyraznie drozsze niz na Kowloon.
mi sie udalo kupic oryginalna baterie do 7D oraz Sandisk CF 32GB 60MB/S za 167 euro wiec sporo zaszczedzielm ale zauwazylem tez ze sa zeczy ktorych nie oplaca sie kupowac bo ceny sa ostro nabite a wytargowac ciezko - to wszystko zalezy od sklepu. jeszcze jedno: przed wyjazdem dobrze zlokalizuj sobie swoja liste sklepow i adresy poniewaz na kowloon jest takie zageszczenie budynkow, ulic i reklam ze naprawde ciezko sie tam znalesc. chcialem znalesc jeden tylko sklep i szukalem go pol godziny krecac sie w kolo ale w koncu mi sie udalo. pol godziny z plecakiem w sloncu i 33C z wiglotnoscia 85% to spore obciazenie
Bardzo dziękuję za ciekawe informacje
Ja wybieram się w sierpniu, generalnie na wycieczkę objazdową. Nie mam specjalnego przymusu kupowania czegokolwiek, z myślą o wyjeździe zmodernizowałem już sprzęt.
Myślałem raczej o zakupie na zasadzie okazji, gdyby coś mi wpadło w oko.
Szczerze to program wycieczki jest na tyle ciekawy i obszerny, że za wiele czasu na wałęsanie się nie będę miał, a aż tak nie jestem zdeterminowany aby pół dnia szukać jednego sklepu.
Mimo to jeszcze raz dziękuję, może skorzystam z podanych informacji.
Pozdrawiam
Smok
woytaski
27-07-2011, 21:03
Mam pytanie do osób, które spotkały się z niżej opisanym problemem:
Zakupiłem na e-bay plecak foto w Chinach... Właśnie dostałem zawiadomienie z Działu Obrotu Zagranicznego naszej Poczty. Zawiadamia się że.... bla bla nadesłano przesyłkę nadaną przez nieczytelny (nadawca zapewne). W związku z nadejściem przesyłki należy dopełnić formalności niezbędnych dla nadania towarom przeznaczenia celnego...
i tu :
W związku z nieprawidłowo wypełnioną przez nadawcę deklaracją celną paczki w celu zwolnienia przesyłki spod dozoru celnego należy przesłać:
- fakturę lub rachunek, paragon lub wydruk z aukcji internetowej z potwierdzeniem zapłaty (mam wydruk transakcji z systemu paypal) [...] (Limit wartości przesyłek zawierających towary zwolnione z należności celnych przywozowych, przesyłanych bez względu na cel i osobę wynosi 150 euro (zwolnienie z podatku nie dotyczy zamówień wysyłkowych)
Oczywiście piszą też, że jeśli otrzymałem przesyłkę bezpłatnie muszę im odesłać załączone oświadczeni. Ale z tego wynika, że dotyczy to tylko przesyłek z limitem wartości 45 euro...
Czy ktoś z Was się z takim czymś spotkał? Jak się ma zaznaczony na czerwono fragment do limitu 150 euro zwolnionych z opłat celnych (plecak mieści się w tej kwocie).
pzdr
To po prostu znaczy, że jak im udowodnisz, że twój plecak kosztuje mniej, niż 150euro to nie zapłacisz cła. Niestety, ostatnio również buliłem cło jak dostałem przesyłkę od brata ze Stanów:evil:
woytaski
28-07-2011, 15:14
To po prostu znaczy, że jak im udowodnisz, że twój plecak kosztuje mniej, niż 150euro to nie zapłacisz cła. Niestety, ostatnio również buliłem cło jak dostałem przesyłkę od brata ze Stanów:evil:
Rozmawiałem tel. z Działem Obrotu Zagranicznego PP. (Generalnie brakowało im w liście przewozowym słowa "GIFT") Ponieważ go nie było - muszę dosłać papiery potwierdzające koszty i nadawcę. Powiedzieli mi też, że jeśli towar wraz z przesyłką nie przekroczy 150E - będzie zwolniony z opłaty.
Ale kiedy poczytałem sobie róże fora (szczególnie na temat handlu z Chinami) nie jest tak różowo. Okazuje się bowiem, że celnicy pracują wg. jakiegoś dziwnego "klucza" raz zwalniając towar z cła, innym razem naliczając je...
W HK i Makau ceny są podobne. Jeśli miałbym tam cokolwiek kupić to tylko w sklepach sieciowych typu Fortress czy Broadway. Tam raczej nie daje się tam targować. W pozostałych sklepach można próbować ale ... uwaga: im bardziej renomowany (czytaj: wiarygodny) sklep tym mniej chętnie schodzi z ceny. Ceny zależą od aktualnego cennika Canona i na okazje bym nie liczył. W praktyce biały nie uzyska dużego upustu (jeśli jakikolwiek) i bez pomocy chińczyka (ale również tubylca a nie takiego który mówi z obcym akcentem) niewiele daje się uzyskać. Radziłbym uważać na sklepy które oferują "okazyjne" ceny. W HK najwięcej ich przy Nathan road, tych wystrzegałbym się jak ognia, bo można się naciąć. W necie pełno jest historii jak to przekręcili turystę.
Ceny są przeważnie niższe o jakieś 10 procent niż w Polsce, przy czym dostaje się gwarancję na Chiny i HK, więc nie wiem czy warto ryzykować.
Przy okazji, przy Nathan road Canon ma swój showroom, warto tam wpaść aby obejrzeć białe i duże rury ;-)
Tanii sklep z aparatami i obiektywami znajduje sie w Monkong nazywa sie Computer Center
Byle 6 razy w Hong Kong-u i zawsze tam kupowałem sprzęt można sie targowych przy większej ilości .
Generalnie Hong Kong to spokojne miasto ale przesadzać nie można moja ostatnia wizyta (pazdziernik 2011 ) rozpoczęła sie tragicznie straciłem canona 5dm2 i jedna L paszport i trochę zdrowia wynik nocnej sesji zdjęciowej .
Jak ktoś potrzebuje jakieś informacje na temat Hong Kong-u służę pomocą
straciłem canona 5dm2 i jedna L paszport i trochę zdrowia wynik nocnej sesji zdjęciowej .
co to musiala byc za sesja i gdzie skoro tak ostro sie potoczylo?:-?
Byłem w Chinach i Hongkongu w sierpniu i ostatecznie zrezygnowałem z kupowania sprzętu foto, ale współuczestnik wycieczki (Nikonowiec) kupił dla siebie dwa obiektywy, z tym że z jednym miał problem, bo teoretycznie był, ale go nie było, więc poszukiwanie zajęło trochę czasu. Miał do dyspozycji pół dnia i w tym czasie się wyrobił. Nie podam w tej chwili cen i typów obiektywów, gdyż po prostu nie pamiętam, ale przekonywał mnie że cena była korzystna w stosunku do PL.
Nieprawdą jest, że w Hongkongu nie można się targować po angielsku. Tamtejsi Chińczycy świetnie znają angielski i są wdzięczni Brytyjczykom za doprowadzenie HK do stanu obecnego i negocjacje, w wyniku których status HK przez najbliższe 50 lat się nie zmieni, a po tym czasie to pewnie reszta Chin dojdzie do poziomu HK (o ile nie przeskoczy przy tym tempie rozwoju).
Pozdrawiam
Smok
czy ktoś mógłby podać jakieś namiary na wiarygodny sklep w Pekinie ze szkłami canona?