Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakupy w Chinach - Szanghaj Pekin - gdzie?

Calliactis
26-07-2010, 10:53
Witam, nie znalazłem aktualnego wątku związanego z tematem - jeśli ktoś gdzieś widzi - proszę o wskazanie - a niniejszy wątek do kosza.

Znajoma wybiera się w najbliższy czwartek do Chin - będzie jeździła z grupą, ale elastyczność w kwestii "zakupowej" ma dużą - z pewnością poświęcą kilka dni na Pekin i Szanghaj.

Planuję "zlecić jej" :) zakup szkieł - mam chrapkę na 35mm f/1.4 i 135mm f/2 - no i teraz pytania:

- czy wciąż ceny w Chinach są niższe niż w PL? i o ile?
- czy ktoś zna jakieś sprawdzone sklepy w dwóch ww. miastach?
- może są jakieś linki gdzie jest szansa sprawdzić ceny w danym sklepie (sprzedawca na e-bay?) z możliwością odbioru osobistego na miejscu?

O podróbki się nie martwię, bo znajoma wie jak ten sprzęt ma wyglądać i czym się to je - zresztą będzie miała okazję sprawdzić przypinając do body. Gwarancja - przypuszczam, że u nas nic nie warta - trudno.

Proszę jedynie o poradę i odpowiedź na powyższe pytania. Nie ukrywam, że ucieszą mnie najbardziej odpowiedzi osób które podobne zakupu robił lub w ostatnim czasie były w Chinach.

daviddark
26-07-2010, 11:15
Kupuj w Hong-Kongu nie Chinach bo to ogromna różnica w zakupach
Mój przyjaciel mieszkał wiele lat w Chinach ale kupował wszystko w Hong-Kongu bo o wiele bezpieczniej i taniej - HK to strefa BEZCŁOWA. Gołym okiem a czasem nawet po założeniu na body amatorowi ciężko rozpoznać różnicę. Przeważnie wychodzi na monitorze :)
Powodzenia w zakupach

Amholen
29-06-2011, 22:28
odkopię trochę temat
Szukam sensownego sklepu foto w Pekinie - ma ktoś może jakieś namiary?

mrooq
10-07-2011, 15:26
Widzialem pare sklepow w okolicach Qianmem Str blizej tiananmen sq na lewo jak patrzysz na mapie. Nie trudno wypatrzec jako ze sa dobrze oswietlone neonami i rzucaja sie w oczy. Widzialwm moze 3 ale nie wchodzilem do srodka. Nie wiem tez czy da sie z ceny zejsc i jak bardzo

Smok
10-07-2011, 17:33
Witam
Pozwalam sobie podczepić się do wątku i rozszerzyć zapytanie poza Pekinem i Szanghajem o Macau i Hongkong.
Może nie tyle chodzi mi o lokalizację, ile o ceny i doświadczenie z kupowaniem w Państwie Środka.
Pozdrawiam
Smok

sherif
12-07-2011, 22:41
Witam
Pozwalam sobie podczepić się do wątku i rozszerzyć zapytanie poza Pekinem i Szanghajem o Macau i Hongkong.
Może nie tyle chodzi mi o lokalizację, ile o ceny i doświadczenie z kupowaniem w Państwie Środka.
Pozdrawiam
Smok

a co dokladnie chcesz wiedziec kupowalem kilkukrotnie aparaty w HK jak i w Chinach ?

Generalnie tj napisal kolega wyzej, znacznie lepiej jest kupowac w HongKongu, bo: nie ma tam podrobek, nie ma cla, standard sklepow o niebo lepszy no i wieksza szansa ze sie dogadamy (jak ktos nie zna chinskiego) :mrgreen:.

W HongKongu jest dzielnica Mong Kok, ktora ma mnostwo sklepow z elektronika w tym glownie z foto. Radze wczesniej przemyslec co sie chce kupic z foto jak i jaki osprzet. Jak sie nie ma planow, to mozna caly dzien przechodzic tyle jest do ogladania :mrgreen:.
Ceny sa nizsze a nawet sporo nizsze niz w pl, ale wszytsko zalezy od danego momentu - kursow pl/usd.
Warto kupowac tez osprzet, wtedy za calosc wychodzi duuuzo taniej. Koniecznie trzeba sie targowac !!
Z reguly im mniejszy sklep tym nizsza cena (kiedys mi nawet mowili ile czynszu placa), trzeba pamietac, ze za platnosci karta doliczaja kilka procent.
Dla porownania podaje link z cenami z HK (ceny w HKD):

http://www.ygdragon.net/index.php?page=photo/cameraprice.htm

mrooq
13-07-2011, 14:18
Koniecznie trzeba sie targowac !!
Z reguly im mniejszy sklep tym nizsza cena (kiedys mi nawet mowili ile czynszu placa), trzeba pamietac, ze za platnosci karta doliczaja kilka procent.
Dla porownania podaje link z cenami z HK (ceny w HKD):

http://www.ygdragon.net/index.php?page=photo/cameraprice.htm

w sumie tydzien temu wrocilem z tego wspanialego miejsca wiec moge sie podzielic tym czego tam doswiadczylem. przed wyjazdem natrafilem na bardzo poreczny guide w jezyku ang:
http://rolandlim.wordpress.com/2007/08/26/recommended-camera-shops-in-hong-kong/
jest tam dobrze wytlumaczone jak szukac, gdzie i czego unikac wiec polecam kazdemu kto sie tam wybiera na shopping.
odrazu dodam ze nie ma co jezdzic po wyspie hong kong i szukac sklepow bo sa ale wyraznie drozsze niz na Kowloon.
mi sie udalo kupic oryginalna baterie do 7D oraz Sandisk CF 32GB 60MB/S za 167 euro wiec sporo zaszczedzielm ale zauwazylem tez ze sa zeczy ktorych nie oplaca sie kupowac bo ceny sa ostro nabite a wytargowac ciezko - to wszystko zalezy od sklepu. jeszcze jedno: przed wyjazdem dobrze zlokalizuj sobie swoja liste sklepow i adresy poniewaz na kowloon jest takie zageszczenie budynkow, ulic i reklam ze naprawde ciezko sie tam znalesc. chcialem znalesc jeden tylko sklep i szukalem go pol godziny krecac sie w kolo ale w koncu mi sie udalo. pol godziny z plecakiem w sloncu i 33C z wiglotnoscia 85% to spore obciazenie

Smok
13-07-2011, 17:52
Bardzo dziękuję za ciekawe informacje
Ja wybieram się w sierpniu, generalnie na wycieczkę objazdową. Nie mam specjalnego przymusu kupowania czegokolwiek, z myślą o wyjeździe zmodernizowałem już sprzęt.
Myślałem raczej o zakupie na zasadzie okazji, gdyby coś mi wpadło w oko.
Szczerze to program wycieczki jest na tyle ciekawy i obszerny, że za wiele czasu na wałęsanie się nie będę miał, a aż tak nie jestem zdeterminowany aby pół dnia szukać jednego sklepu.
Mimo to jeszcze raz dziękuję, może skorzystam z podanych informacji.
Pozdrawiam

Smok

woytaski
27-07-2011, 21:03
Mam pytanie do osób, które spotkały się z niżej opisanym problemem:
Zakupiłem na e-bay plecak foto w Chinach... Właśnie dostałem zawiadomienie z Działu Obrotu Zagranicznego naszej Poczty. Zawiadamia się że.... bla bla nadesłano przesyłkę nadaną przez nieczytelny (nadawca zapewne). W związku z nadejściem przesyłki należy dopełnić formalności niezbędnych dla nadania towarom przeznaczenia celnego...

i tu :
W związku z nieprawidłowo wypełnioną przez nadawcę deklaracją celną paczki w celu zwolnienia przesyłki spod dozoru celnego należy przesłać:
- fakturę lub rachunek, paragon lub wydruk z aukcji internetowej z potwierdzeniem zapłaty (mam wydruk transakcji z systemu paypal) [...] (Limit wartości przesyłek zawierających towary zwolnione z należności celnych przywozowych, przesyłanych bez względu na cel i osobę wynosi 150 euro (zwolnienie z podatku nie dotyczy zamówień wysyłkowych)
Oczywiście piszą też, że jeśli otrzymałem przesyłkę bezpłatnie muszę im odesłać załączone oświadczeni. Ale z tego wynika, że dotyczy to tylko przesyłek z limitem wartości 45 euro...

Czy ktoś z Was się z takim czymś spotkał? Jak się ma zaznaczony na czerwono fragment do limitu 150 euro zwolnionych z opłat celnych (plecak mieści się w tej kwocie).

pzdr

oszołom
28-07-2011, 10:33
To po prostu znaczy, że jak im udowodnisz, że twój plecak kosztuje mniej, niż 150euro to nie zapłacisz cła. Niestety, ostatnio również buliłem cło jak dostałem przesyłkę od brata ze Stanów:evil:

woytaski
28-07-2011, 15:14
To po prostu znaczy, że jak im udowodnisz, że twój plecak kosztuje mniej, niż 150euro to nie zapłacisz cła. Niestety, ostatnio również buliłem cło jak dostałem przesyłkę od brata ze Stanów:evil:
Rozmawiałem tel. z Działem Obrotu Zagranicznego PP. (Generalnie brakowało im w liście przewozowym słowa "GIFT") Ponieważ go nie było - muszę dosłać papiery potwierdzające koszty i nadawcę. Powiedzieli mi też, że jeśli towar wraz z przesyłką nie przekroczy 150E - będzie zwolniony z opłaty.
Ale kiedy poczytałem sobie róże fora (szczególnie na temat handlu z Chinami) nie jest tak różowo. Okazuje się bowiem, że celnicy pracują wg. jakiegoś dziwnego "klucza" raz zwalniając towar z cła, innym razem naliczając je...

wic
03-08-2011, 12:13
W HK i Makau ceny są podobne. Jeśli miałbym tam cokolwiek kupić to tylko w sklepach sieciowych typu Fortress czy Broadway. Tam raczej nie daje się tam targować. W pozostałych sklepach można próbować ale ... uwaga: im bardziej renomowany (czytaj: wiarygodny) sklep tym mniej chętnie schodzi z ceny. Ceny zależą od aktualnego cennika Canona i na okazje bym nie liczył. W praktyce biały nie uzyska dużego upustu (jeśli jakikolwiek) i bez pomocy chińczyka (ale również tubylca a nie takiego który mówi z obcym akcentem) niewiele daje się uzyskać. Radziłbym uważać na sklepy które oferują "okazyjne" ceny. W HK najwięcej ich przy Nathan road, tych wystrzegałbym się jak ognia, bo można się naciąć. W necie pełno jest historii jak to przekręcili turystę.
Ceny są przeważnie niższe o jakieś 10 procent niż w Polsce, przy czym dostaje się gwarancję na Chiny i HK, więc nie wiem czy warto ryzykować.
Przy okazji, przy Nathan road Canon ma swój showroom, warto tam wpaść aby obejrzeć białe i duże rury ;-)

mir2000
13-11-2011, 08:17
Tanii sklep z aparatami i obiektywami znajduje sie w Monkong nazywa sie Computer Center
Byle 6 razy w Hong Kong-u i zawsze tam kupowałem sprzęt można sie targowych przy większej ilości .
Generalnie Hong Kong to spokojne miasto ale przesadzać nie można moja ostatnia wizyta (pazdziernik 2011 ) rozpoczęła sie tragicznie straciłem canona 5dm2 i jedna L paszport i trochę zdrowia wynik nocnej sesji zdjęciowej .
Jak ktoś potrzebuje jakieś informacje na temat Hong Kong-u służę pomocą

mrooq
13-11-2011, 08:19
straciłem canona 5dm2 i jedna L paszport i trochę zdrowia wynik nocnej sesji zdjęciowej .

co to musiala byc za sesja i gdzie skoro tak ostro sie potoczylo?:-?

Smok
13-11-2011, 12:09
Byłem w Chinach i Hongkongu w sierpniu i ostatecznie zrezygnowałem z kupowania sprzętu foto, ale współuczestnik wycieczki (Nikonowiec) kupił dla siebie dwa obiektywy, z tym że z jednym miał problem, bo teoretycznie był, ale go nie było, więc poszukiwanie zajęło trochę czasu. Miał do dyspozycji pół dnia i w tym czasie się wyrobił. Nie podam w tej chwili cen i typów obiektywów, gdyż po prostu nie pamiętam, ale przekonywał mnie że cena była korzystna w stosunku do PL.
Nieprawdą jest, że w Hongkongu nie można się targować po angielsku. Tamtejsi Chińczycy świetnie znają angielski i są wdzięczni Brytyjczykom za doprowadzenie HK do stanu obecnego i negocjacje, w wyniku których status HK przez najbliższe 50 lat się nie zmieni, a po tym czasie to pewnie reszta Chin dojdzie do poziomu HK (o ile nie przeskoczy przy tym tempie rozwoju).
Pozdrawiam
Smok

piekarz
26-12-2011, 23:20
czy ktoś mógłby podać jakieś namiary na wiarygodny sklep w Pekinie ze szkłami canona?