PDA

Zobacz pełną wersję : Wskazówki do sesji z parą młodą

Canon EOS 350d
23-07-2010, 00:36
Witam, tak jak w temacie, może poradzilibyście mi jak mniej więcej przygotować się do zrobienia sesji parze młodej. Nie jestem profesjonalistą. Jest to wesele znajomych i osobiście poprosili mnie abym zrobił im zdjęcia (a ja głupi się zgodziłem :P) mam małe doświadczenie w robieniu zdjęć ale też nie wymagany jest ode mnie profesjonalizm. Zdjęcia mają być miłe dla oka (poza tym po wszystkim pobawię się w photoshopie). Może macie jakieś pomysły na sesję albo jakieś ciekawe rozwiązania. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Parteq
23-07-2010, 00:52
Portfolia, portfolia i jeszcze raz portfolia innych fotografow slubnych.
Zaloz sobie jedno portfolio na dzien.

Bart3k
24-07-2010, 14:51
moja rada... która się sprawdza jak do tej pory...
każdy fotograf ma swje pozy i ulubione miejsca... i zawsze można popodglądać innych - na pewno w twojej okolicy jest jakieś miejsce gdzie fotografowie robią co weekend zdjęcia... wybierz się na wycieczkę i obserwuj... na pewno zobaczysz sporo... sam tak zaczynałem.
a drugie i myślę ważniejsze to pozwól młodej parze cieszyć się sobą w plenerze... oni będą szaleć i cieszyć się tym szczególnym dniem a Ty trzymaj aparat przy oku i po prostu rób zdjecia... założę się o piwo... że te zdjecia IM spodobają się najbardziej... a jak do tego jeszcze poobracasz aparatem i znajdziesz ciekawe tła tych "zabaw" to nikt nie będzie żałował wyboru jakiego oni dokonali a na co Ty się zgodziłeś

Canon EOS 350d
24-07-2010, 19:04
Dzięki wszystkim za cenne rady, z pewnością ustosunkuje się do nich :) martwię się głównie o brak entuzjazmu Pana młodego (nie jest osobą lubiącą obiektyw i zdjęcia) zależy mi żeby zrobić dobrze te zdjęcia i podczas sesji próbnej ciężko było mi znaleźć dobre ustawienie dla niech głównie ze względu na jego niechęć. No ale w końcu to ich wesele więc pewnie nastrój będzie inny. Jeszcze raz dziękuje

Pozdrawiam

Shingo
24-07-2010, 20:52
po pierwsze musisz wziąć aparat z naładowany akumulatorem :) tak dla rozluznienia tematu :P

a tak serio postaraj się nawiązać kontakt z parą, jeżeli Pan młody jest ponurakiem rozkręć młodą a ona już swojego przyszłego męża sprowokuje do uśmiechu i odpowiedniej współpracy, najważniejsze to nie być kawałkiem drewna które stoi i pstryka , powiedz dla Pary młodej po zrobieniu zdjęcia " super" , "fantastycznie" " o tak ! " zaraź ich energią, nawet najpiękniejsza Para w super scenerii nigdy nie wyjdzie dobrze jeżeli stanie jak na apelu wojskowym

Pozdro

ElSor
25-07-2010, 01:23
Przede wszystkim skoro jest niechetny to po co Cie wzial do tego ? ;)
Mysle ze podczas slubu zyska troszke checi i pewnosci siebie gdy kazesz mu wpatrywac sie w oczy swojej malzonki czy tez gdy oboje beda patrzec w to samo miejsce. Utrzymuj dobry kontakt z nimi, chwal, zartuj a bedzie dobrze. Nie kaz sztucznie sie usmiechac - wylapuj momenty gdy sie usmiechaja lub spraw by sie smiali.

Bart3k
25-07-2010, 10:09
Przede wszystkim skoro jest niechetny to po co Cie wzial do tego ? ;)

z mojego doświadczenia to jakieś 10/15% panów młodych najchętniej zrezygnowałoby z sesji zdjęciowej bo to niepotrzebne wg nich nikomu ale baba se ubzdurała to jakoś przeżyć trzeba.... ale żeby się angażować to już by była przesada :) chociaż kiedyś trafiło mi się zlecenie gdzie plener był koszmarem wręcz bo młoda para 18 latkowie z wpadki zupełnie nie miała na nią ochoty.... ale mama kazała i płaciła to pojechali... masakra... bo jak już oboje to mają w .... to ciężko o współpracę... same zdjęcia to wiadomo jak wyszły... technicznie w porządku ale pomiędzy nimi zero miłości... a to oznacza że zabrakło najważniejszego na zdjęciach niestety

gavin
26-07-2010, 11:26
dobrze jest pokazać pare fotek na wyświetlaczu - entuzjazm pary młodej zawsze wzrasta ;)

roshuu
26-07-2010, 11:34
Jak Pan mlody ponurak to go olej i zajmij sie mloda. Zapros ja na akt a mlody niech siedzi w chalupie :D
A tak serio - rozkreca sie sami. Najgorszy jest poczatek, ale po paru zdjeciach sam sie wkrecisz w temat. Pomysly czesto wpadaja "na biegu" ale dobrze znac jakies pozycje itp.. Tak jak koledzy napisali - oblukaj portfolia slubniakow.

Cluer
26-07-2010, 11:44
albo zabierz kieliszki, kocyk i zainwestuj we flaszkę wina
Jak ją wypiją to się rozkręcą :)

Bart3k
26-07-2010, 11:50
albo zabierz kieliszki, kocyk i zainwestuj we flaszkę wina
Jak ją wypiją to się rozkręcą :)

tylko uwaga na wino czerwone... łądne na zdjęciach ale może być problem z dokończeniem sesji jak para fujara :)

Canon EOS 350d
26-07-2010, 17:06
Hehe dobrzy jesteście wszyscy :) dzięki za cenne rady, rozglądałem się po różnych zdjęciach par młodych i mniej wiecej mam jakiś plan, teraz druga sprawa trzeba je wprowadzić w życie więc trzymajcie kciuki w sobotę debiut :)

roshuu
26-07-2010, 20:06
Hehe dobrzy jesteście wszyscy :) dzięki za cenne rady, rozglądałem się po różnych zdjęciach par młodych i mniej wiecej mam jakiś plan, teraz druga sprawa trzeba je wprowadzić w życie więc trzymajcie kciuki w sobotę debiut :)

Spoko, rachunek dostaniesz poczta.
No i w ramach podzieki czekamy na fotki z sesji (z exifami!) :)
Powodzenia.

Da__FreaK
26-07-2010, 20:20
Ja bede walczyl po raz pierwszy za 2 tygodnie :) Jade jako drugi fotograf wyposazony mizernie :) Mam nadzieje ze w kosciele chociaz troche sloneczka bedzie :) Plener, tez moze sie udac, ale w sali juz nie dam rady :( cholera, kasy na lampe brak ;-/...
Tak ze najpierw foty, a pozniej bede sie uczyl cos wyciagnac z tego co zrobie :) Pank to moze nie bedzie.. ale coz, czlowiek sie uczyc chce, wiec i bedzie zaglebial sie coraz dalej w tajniki ps-a :)

Bart3k
26-07-2010, 23:47
Plener, tez moze sie udac, ale w sali juz nie dam rady :( cholera, kasy na lampe brak ;-/...

wchodzisz na allegro szukasz lampy np soligor 30 da i do dopalania fotek masz zupełnie przyzwoity sprzęt... dzięki któremu nauczysz się jak działa lampa... bo z modelami w stylu 430 tego się nie nauczysz co przy lampie manualnej :) a takie sprzęciki stoją w okolicach 100 zł i mniej... przez 3 lata fociłem z taką lampką... dopiero od 2 lat mam lampę która myśli...a tamta statystuje na statywie jako dopalacz :) tak więc dla chcącego... nie ma bariery finansowej :P... a dyfuzor robisz z litrowego CIFa :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... tyle że takich rzeczy nauczysz się na forum dla właścicieli pentaxów :) canonowcy wolą automaty :)

roshuu
27-07-2010, 09:14
Ja bede walczyl po raz pierwszy za 2 tygodnie :) Jade jako drugi fotograf wyposazony mizernie :) Mam nadzieje ze w kosciele chociaz troche sloneczka bedzie :) Plener, tez moze sie udac, ale w sali juz nie dam rady :( cholera, kasy na lampe brak ;-/...
Tak ze najpierw foty, a pozniej bede sie uczyl cos wyciagnac z tego co zrobie :) Pank to moze nie bedzie.. ale coz, czlowiek sie uczyc chce, wiec i bedzie zaglebial sie coraz dalej w tajniki ps-a :)

A z czym do ludzi idziesz?
Z PS korzystaj tylko do lekkiej poprawy, nie licz ze naprawi Ci brak swiatla tak jakbys mial lampe.

eye
27-07-2010, 13:45
Witam, także mam ten sam problem, co kolega, który założył ten wątek. Dwie osoby poprosiły mnie abym zrobił reportaż (ślub, wesele, plener). Od Razu zaznaczam, że to będzie zrobione za darmo. Jestem fotografem amatorem, zdjęcia robię bo to moja pasja. Posiadam Nikona D60 z obiektywem 18-55 VR kit (zestaw na sprzedaż). Mi nie tyle co brakuje pomysłu na zdjęcia, a zdecydowania do do wyboru aparatu.
Na wydanie mam do 5000zł. Chciałbym w tej cenie kupić body, obiektyw zmiennoogniskowy oraz lampę. Proszę o pomoc i o wyrozumiałość. Wiem że ta kwota dla fotografii ślubnej jest mała, ale niestety nie mogę więcej na chwilę obecną zainwestować.

Bart3k
27-07-2010, 13:51
Witam, także mam ten sam problem, co kolega, który założył ten wątek. Dwie osoby poprosiły mnie abym zrobił reportaż (ślub, wesele, plener). Od Razu zaznaczam, że to będzie zrobione za darmo. Jestem fotografem amatorem, zdjęcia robię bo to moja pasja. Posiadam Nikona D60 z obiektywem 18-55 VR kit (zestaw na sprzedaż). Mi nie tyle co brakuje pomysłu na zdjęcia, a zdecydowania do do wyboru aparatu.
Na wydanie mam do 5000zł. Chciałbym w tej cenie kupić body, obiektyw zmiennoogniskowy oraz lampę. Proszę o pomoc i o wyrozumiałość. Wiem że ta kwota dla fotografii ślubnej jest mała, ale niestety nie mogę więcej na chwilę obecną zainwestować.

z taką kwotą to akurat można zaszaleć... zakładam że nikosia zostawisz sobie na backup na te 2 imprezy i szukamy 1 sztuki :)

body 40D ~1800
słoiki
1) Tamron 17-50 2,8 i 50tka 1,8 ~1300 w sumie
lub
2) Canon 17-40L i 50tka 1,8 ~2200

i zostaje ci spokojnie na lampkę 430 albo metza 48 ... i powinno na początek wystarczyć... a po tych sesjach zam poczujesz czego ci brakuje

gavin
27-07-2010, 13:56
zostać w nikonie

dokupić sb-900 (1500zł)
tamron 17-50 2.8 (1500zł)
nikkor 50 1.4 (1100zł)

Da__FreaK
27-07-2010, 15:58
A z czym do ludzi idziesz?
Z PS korzystaj tylko do lekkiej poprawy, nie licz ze naprawi Ci brak swiatla tak jakbys mial lampe.

Ide z 1d2 lub 40D. do tego 85 1,8 i 24-70 L
Bedzie to moje pierwsze podejscie do tematu. W kosciele jakos ze swiatlem nie bedzie problemu- chyba :) Kosciol dopiero zobacze na miejscu :) Nawet nie wiem jak sie w nim poruszac...Tu tez bedzie lekki problem zeby glownemu foto nie wchodzic w kadr ,ale i zeby nie sprofanowac obiektu:)
Wiem ze w sali na bank nie bede robil zdnec, 85 to za wasko a bez lampy to leze..
Bede chcial jeszcze popstrykac w plenerze, ale plener to nie tylko podworko, jakies wnetrze wiec i tu polegne bo 24-70 we wnetrzu nie da rady chocby nie wiem co .Tak ze trudne zadanie przede mna :-D
A jesli chodzi o obrobke, to fakt, swiatla na zdjeciach nie wprowadze, trzeba bedzie ciagnac z tego co bedzie :) (Ciagle sie ucze )

roshuu
27-07-2010, 18:51
Ide z 1d2 lub 40D. do tego 85 1,8 i 24-70 L
Bedzie to moje pierwsze podejscie do tematu. W kosciele jakos ze swiatlem nie bedzie problemu- chyba :) Kosciol dopiero zobacze na miejscu :) Nawet nie wiem jak sie w nim poruszac...Tu tez bedzie lekki problem zeby glownemu foto nie wchodzic w kadr ,ale i zeby nie sprofanowac obiektu:)
Wiem ze w sali na bank nie bede robil zdnec, 85 to za wasko a bez lampy to leze..
Bede chcial jeszcze popstrykac w plenerze, ale plener to nie tylko podworko, jakies wnetrze wiec i tu polegne bo 24-70 we wnetrzu nie da rady chocby nie wiem co .Tak ze trudne zadanie przede mna :-D
A jesli chodzi o obrobke, to fakt, swiatla na zdjeciach nie wprowadze, trzeba bedzie ciagnac z tego co bedzie :) (Ciagle sie ucze )

Kurde zalatwisz sie tym kosciolem. Naprawde nie masz mozliwosci udania sie tam i zrobienia testowych zdjec? Druga sprawa to ksiadz - co bedzie jak Cie wywali za np. brak legitymacji albo powie gdzie wolno a gdzie nie sie poruszac?
Sala weselna to pryszcz, bo cykasz jak chcesz, tu goscie sami "pozuja" bez ustawiania :D
Aha powiem Ci, ze ja ze swoja 28/1.8 mialem raz problem. Kosciol byl tak ciemny, ze nawet to swiatlo to byla lipa - dlatego zawsze nosze lampe.

Da__FreaK
27-07-2010, 19:39
Kurde zalatwisz sie tym kosciolem. Naprawde nie masz mozliwosci udania sie tam i zrobienia testowych zdjec? Druga sprawa to ksiadz - co bedzie jak Cie wywali za np. brak legitymacji albo powie gdzie wolno a gdzie nie sie poruszac?
Sala weselna to pryszcz, bo cykasz jak chcesz, tu goscie sami "pozuja" bez ustawiania :D
Aha powiem Ci, ze ja ze swoja 28/1.8 mialem raz problem. Kosciol byl tak ciemny, ze nawet to swiatlo to byla lipa - dlatego zawsze nosze lampe.

Niestety, ale do tego kosciola mam 560 km :) Dlatego zobacze go dopiero przes sama impreza :) Wlasnie , ksiadz, jak bedzie jakis w porzadku to problemu nie bedzie, gorzej jak trafie na prawdziwego swietego ktory niczym SB bedzie chcial mnie legitymowac ...:mrgreen: , dlatego najpierw pojde do ksiedza z zapytaniem czy tez moge sie pokrecic kolo jego miejsca pracy :mrgreen:

Bart3k
27-07-2010, 20:38
Niestety, ale do tego kosciola mam 560 km :) Dlatego zobacze go dopiero przes sama impreza :) Wlasnie , ksiadz, jak bedzie jakis w porzadku to problemu nie bedzie, gorzej jak trafie na prawdziwego swietego ktory niczym SB bedzie chcial mnie legitymowac ...:mrgreen: , dlatego najpierw pojde do ksiedza z zapytaniem czy tez moge sie pokrecic kolo jego miejsca pracy :mrgreen:

powiem brutalnie... zgodnie z wytycznymi w kościele może na raz pracować przy ślubie 1 kamerzysta i 1 fotograf... i taki mały drobiazg... jak będziesz latał za bardzo to cie wyprosi i narobisz wstydu więc ostrożnie z tym... byłem kilkakrotnie świadkiem że dodatkowych fotografów ksiądz wypraszał... legitymacja to nie tylko papierek ale to jestnak nauka gdzie kiedy i co można robić i w jaki sposób... kościół to jednak nie sala imprezowa że można robić wszystko. Z dobrych rad... nie wchodź w ołtarz dalej niż jest ksiadz to po pierwsze... i nie wchodź za ołtarz bo tego nie znosi większość i przed tym przestrzegają na kursie.

Bogdan56_Ch
27-07-2010, 20:49
Z doświadczenia wiem, że jeżeli przed ślubem pogadasz z księdzem, to raczej nie będzie kłopotu. W razie kłopotów, może dać się przekonać komuś z rodziny młodej pary. Księża nie lubią, jeżeli ktoś robi zdjęcia bez zgody. Uważają wtedy, że ktoś nie liczy się z ich zdaniem.

przemekp78
28-07-2010, 19:18
Nie przesadzajmy z tymi "księdzami" - to też ludzie - jak ma zły dzień bo przegrał poprzedniej nocy w karty merola to może byc upierdliwy, ale ja jeszcze się nie spotkałem z jakimkolwiek stręczeniem z ich strony...

Dla Kolegi rada - KONIECZNIE kup lampę - na All... są już po 300zł np. tumaxy - nie jest to lampa docelowa, ale obskoczysz z powodzeniem imprezy...

Manualne, starsze lampki są fajne i uczą kreatywności, ale wymagają doświadczenia i czasu na naukę (sam z braku funduszy działałem do niedawna takową).

Fotki w zastanym świetle są fajne, jeśli masz jasne szkło, ale często potrzeba delikatnego i np. odbitego światła, dla akceptowalnego efektu.

W kościele ustaw się po przeciwnej stronie do głównego fotografa i\lub po lepiej oświetlonej stronie pary młodej, sprawiaj wrażenie pewnego siebie (hehehhehehhe), poruszaj się zdecydowanie i wogóle nie patrz na księdza.

Postaraj się może też zrobic "nietypowe" ujęcia, na które główny foto nie będzie miał czasu i możliwości (np. z chóru, perspektywę od wejścia na ołtarz, rodzinę, detale np. ręce młodych, spojrzenia, itp. ...) - dzięki nim Twoja praca nie pójdzie na marne w starciu z fotkami zawodowca, a dasz młodym coś od siebie...

Jeszcze raz - KUP LAMPĘ

najlepszego! :)
pozdrawiam
przem

Da__FreaK
28-07-2010, 21:31
Nie przesadzajmy z tymi "księdzami" - to też ludzie - jak ma zły dzień bo przegrał poprzedniej nocy w karty merola to może byc upierdliwy, ale ja jeszcze się nie spotkałem z jakimkolwiek stręczeniem z ich strony...

Dla Kolegi rada - KONIECZNIE kup lampę - na All... są już po 300zł np. tumaxy - nie jest to lampa docelowa, ale obskoczysz z powodzeniem imprezy...

Manualne, starsze lampki są fajne i uczą kreatywności, ale wymagają doświadczenia i czasu na naukę (sam z braku funduszy działałem do niedawna takową).

Fotki w zastanym świetle są fajne, jeśli masz jasne szkło, ale często potrzeba delikatnego i np. odbitego światła, dla akceptowalnego efektu.

W kościele ustaw się po przeciwnej stronie do głównego fotografa i\lub po lepiej oświetlonej stronie pary młodej, sprawiaj wrażenie pewnego siebie (hehehhehehhe), poruszaj się zdecydowanie i wogóle nie patrz na księdza.

Postaraj się może też zrobic "nietypowe" ujęcia, na które główny foto nie będzie miał czasu i możliwości (np. z chóru, perspektywę od wejścia na ołtarz, rodzinę, detale np. ręce młodych, spojrzenia, itp. ...) - dzięki nim Twoja praca nie pójdzie na marne w starciu z fotkami zawodowca, a dasz młodym coś od siebie...

Jeszcze raz - KUP LAMPĘ

Lampe i tak bede chcial kupic, ale nie sadze abym w tym roku dal rade finansowo:( (chyba ze 40d zamienia na lampe ... ).. Poki co bede sie modlil aby chociaz ten kosciol byl jasny :)..Pozniej sprobuje powalczyc na plenerze, tu kwestia wyboru miejsca, bo bede chcial zabrac mlodych na pewno nie tam gdzie glowny pstrykacz :) Mam swoja wizje :)

pank
29-07-2010, 01:53
W kościele ustaw się po przeciwnej stronie do głównego fotografa

Świetny pomysł, dzięki temu wszyscy będą sobie w kadry włazić.
Przede wszystkim staraj się nie przeszkadzać głównemu fotografowi, to on jest wynajęty żeby zrobić dobre zdjęcia więc nie walcz o kadry, nie łaź po kościele, obserwuj gdzie jest i co robi fotograf. Z chórem pomysł jest dobry, najlepiej w trakcie kazania.

Da__FreaK
29-07-2010, 18:35
Teraz pytanie.. Gdzie w kosciele trzymac wszystkie graty ?..:) Schowac u ksiedza pod oltarzem ? czy na pasie jak rambo ?:)Niby takie to banalne, ale faktycznie nie mam gdzie trzymac obiektywow.. ( dwoch ) No chyba ze po kieszeniach sobie je rozloze :)

dancio
29-07-2010, 20:58
Najlepiej szkla zostawic na zewnatrz kosciola i co chwile wychodzic zeby zmienic ... wtedy jak w kosciele bedzie goraco to bedzie mozna sie przewietrzyc... to najlepszy pomysl...:)

katharsis
29-07-2010, 21:17
Najlepiej szkla zostawic na zewnatrz kosciola i co chwile wychodzic zeby zmienic ... wtedy jak w kosciele bedzie goraco to bedzie mozna sie przewietrzyc... to najlepszy pomysl...:)

nieładnie tak wkręcać początkującego kolegę :mrgreen:

magart
29-07-2010, 21:27
Już myślałem, że mi się wątek pomylił, ale jednak w tytule widzę o sesji z młodą parą...

ElSor
29-07-2010, 21:31
nieładnie tak wkręcać początkującego kolegę :mrgreen:

Kolega widac zartowmis wiec "dobry zart nie jest zly" ;-)

Schowac u ksiedza pod oltarzem ? czy na pasie jak rambo ?

Pas moze dziwnie wygladac, najlepiej miec torbe naramienna i nosic ja lub jak sie znajdzie jakias lawke z przodu wolna od ludzi to ew tam polozyc ja.
Do prezbiterium wstepu fotograf nie ma a tym bardziej jego graty.

Dominooo
29-07-2010, 22:40
Teraz pytanie.. Gdzie w kosciele trzymac wszystkie graty ?..:) Schowac u ksiedza pod oltarzem ? czy na pasie jak rambo ?:)Niby takie to banalne, ale faktycznie nie mam gdzie trzymac obiektywow.. ( dwoch ) No chyba ze po kieszeniach sobie je rozloze :)

Pod sutanną księdza :-D

Zazwyczaj pierwsza ławka jest wolna to na niej zostawiam torbę.

SebaWolf
30-07-2010, 10:40
Pod sutanną księdza :-D

Zazwyczaj pierwsza ławka jest wolna to na niej zostawiam torbę.

Ja też zawsze stawiam gdzieś z przodu żeby mieć ją ciągle na oku. Kościół to nic, problem zaczyna się na weselu.

roshuu
30-07-2010, 11:01
Najlepiej torba zalozona z przodu.

niedzica
30-07-2010, 11:09
a ja się dołączę do pytającego bo mam podobny problem.
Koleżanka mnie poprosiła o zdjęcia, będę robiła canonem 30 d i 24-70 L, czy taki sprzęt wystarczy ( plus lampa 430).

tak z ciekawosci psytam czy duza jest różnica w jakości zdjęc z cropa i pełnej klatki? zastanawiam się nad kupnem 5d. tylko mnie nie wyśmiejscie za to pytanie:razz:

manfred1
30-07-2010, 11:52
Co sie nie robi dla koleżanki kup 5D i ze dwie trzy stałki bo zoomy to lipa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

a ja się dołączę do pytającego bo mam podobny problem.
Koleżanka mnie poprosiła o zdjęcia, będę robiła canonem 30 d i 24-70 L, czy taki sprzęt wystarczy ( plus lampa 430).

tak z ciekawosci psytam czy duza jest różnica w jakości zdjęc z cropa i pełnej klatki? zastanawiam się nad kupnem 5d. tylko mnie nie wyśmiejscie za to pytanie:razz:

Tu masz przekrój tego co sie stosuje do ślubów na przełomie kilku lat http://canon-board.info/showthread.php?t=5085

blazejs
30-07-2010, 12:00

Na cropie bedzie ci brakowac szerokiego.

Canon EOS 350d
30-07-2010, 14:10
No widzę, że mój temat cieszy się dużym powodzeniem :) fajno :)

Jutro wielka chwila, troszkę mam stresa że nie wyjdzie ale przygotowałem się troszkę na to więc może będzie dobrze. Chociaż może nic z tego nie być bo jest nie najlepsza pogoda a w deszczu zdjęć robić nie będę :)

senner
30-07-2010, 14:10
na pewno musisz uważać z bronią

http://www.swiatobrazu.pl/fotograf-slubny-zastrzelony-w-trakcie-wesela-para-mloda-miala-pozowac-ze-strzelbami-21112.html

w weekend robiłem ślub+wesele i pojawili się znajomi państwa młodych ze świecami dymnymi, racami i bronią długą i krótką ale na szczęście to było ASG :]

roshuu
30-07-2010, 16:25
No widzę, że mój temat cieszy się dużym powodzeniem :) fajno :)

Jutro wielka chwila, troszkę mam stresa że nie wyjdzie ale przygotowałem się troszkę na to więc może będzie dobrze. Chociaż może nic z tego nie być bo jest nie najlepsza pogoda a w deszczu zdjęć robić nie będę :)

Ja mam zawsze dreszczyk emocji przed takowa impreza :) Hehehe pewnie liczysz na niepogode ale jutro ma byc ponoc ladnie :D
Nie zapomnij sie pochwalic fotkami.
Powodzenia.

ps. wesela maja to do siebie, ze mozna sie za darmo najesc :D

enkoder
31-07-2010, 00:27
Mam pytanie, jutro jadę na wesele, będę robił zdjęcia jako fotograf "z rodziny" kuzynka mnie poprosiła, nie biorę za to kasy ale...
Mam aparat jak w stopce, będę używał głównie obiektywu 17-85 IS w połączeniu z lampą 540EZ, czy stabilizację w obiektywie wyłączyć?
Zważywszy na to, że czas mam ustawiony na "fixed" czyli 1/250.
Jak myślicie, na wielu robiłem zdjęcia (nie za pieniądze, ot tak dla nauki), nawet jak miałem pożyczoną lampę 580EX, to i tak zazwyczaj używałem jej na manualu, 1/8, 1/4 błysku, dlatego kupiłem 540EZ z myślą właśnie o takich imprezach.
Wstępnie porobiłem zdjęcia próbne z odbłyśnikiem skierowanym 45' w górę z wysuniętym odbłyśnikiem, wychodzi ok, ale chcę wiedzieć czy dobrze robię.

Reasumując:
1. Stabilizacja włączona czy wyłączona? (czas "fixed" 1/250)
2. Czy może ustawić manualnie mniejsze czasy, np. 1/160 i mniejszą moc błysku np. 1/8?

MM-architekci
31-07-2010, 09:25
zdecydowanie opcja 2 , po co aż 1/250 , tracisz w większości masę światła

można świecić też na drugą kurtynę o ile lampa ma taką opcję

ksx
31-07-2010, 12:04
1/250-tracisz całe zastane, a lampa robi za jedyne oświetlenie. Tracisz cały klimat. Lampa w manualu, tracisz czas na zbędne eksperymenty z ilością światła.
W większości przypadków 1/60-1/45 przy IS utrzymasz i obiekt pozostanie ostry. Wykorzystasz więcej zastanego oświetlenia, a lampa (w TTL) będzie tylko doświetlać. Problemem może być to, że wesele jutro, bo uczenie się nowych rzeczy na ważnej imprezie to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Sławek
31-07-2010, 12:15
Krótkie czasy z fleszem na sali to piwniczny klimat. Ustaw drugą lamelkę i trzymaj się czasów około 1/30 - 1/60. W tańcu możesz trochę skrócić.

Zdjęcia w świetle zastanym (bez używania dodatkowego sztucznego oświetlenia i bez lampy błyskowej)
Z moich doświadczeń wynika iż przy czasie 1/250s i krótszym zdjęcie ma szanse być żyletowo ostre (przy założeniu odpowiedniego nastawienia ostrości i odpowiedniej głębi ostrości). Przekroczenie granicy 1/60s powoduje ze praktycznie każdy dynamiczniejszy ruch rozmazuje się w jakimś stopniu, czasy rzędu 1/15-1/8 dają efekty “artystyczne” czyli kompletne rozmycia sylwetek.
Oczywiście na ostrość ma też wpływ ogniskowa obiektywu i to czy korzystamy ze statywu / monopodu.
Warto również pamiętać o tym, iż zbliżenie na osobę fotografowaną, powoduje iż powinniśmy użyć jeszcze krótszych czasów (wynika to z faktu iż np. ręka tancerza przebywa “na naszej matówce” większą odległość niż kiedy go fotografujemy z oddali).

Zdjęcia z użyciem błysku (poza studiem, w naturalnych lokalizacjach)
Tu można używać dwóch metod – na pierwszą i na drugą lamelkę. Chodzi o moment, w którym błyśnie lampa. Czyli w pierwszym przypadku błyska lampa, następuje otwarcie migawki i dalsze naświetlanie zgodnie z nastawionym czasem. W drugim przypadku, najpierw otwiera się migawka, naświetlane jest zgodnie z ustawionym czasem, a następnie tuż przed zamknięciem migawki, następuje błysk. Opcję wyzwalania błysku na drugą lamelkę umożliwiają zwykle aparaty ze średniej i wyższej półki (np. EOS 20D).

Bardzo ważne jest tu sam sposób użycia lampy i odpowiedniego wykorzystania światła jakie daje ale to temat na osobnego posta
(chodzi między innymi o proporcje między światłem zastanym a lampą oraz odpowiednie zmiękczenie światła błyskowego).

enkoder
31-07-2010, 13:04
Dzięki Panowie, za godzinę jadę, Wasze rady jak zwykle są nieocenione, jeszcze raz wielkie dzięki.

Canon EOS 350d
03-08-2010, 21:52
No i Panowie przyszła pora pochwalić się wypocinami. Mam nadzieje, że moderato mnie nie przechrzci za to że tutaj umieszczam zdjęcia :P

Vitez
04-08-2010, 09:53
No i Panowie przyszła pora pochwalić się wypocinami. Mam nadzieje, że moderato mnie nie przechrzci za to że tutaj umieszczam zdjęcia :P

Przechrzci. Załóż odpowiedni wątek w dziale Galeriowym i tam proś o opinie na temat swoich zdjęć. Nie będę tego za Ciebie robił.

manfred1
05-08-2010, 06:16
"A mnie się wydaje", że dobrze by było umieścić tutaj zdjęcia jako podsumowanie dyskusji tudzież poprowadzić ją co jest źle a co dobrze. Nie widzę potrzeby skakać po postach ale...

roshuu
05-08-2010, 10:16

No i co? Zalozyles temat w Galeriowym?

Przemek_PC
05-08-2010, 23:54
Oczywiście, że zdjęcia powinny znaleźć się TUTAJ jako podsumowanie całego wątku. Jeśli ktoś ma problemy z ostrością to też ma zakładać nowy wątek w galeriach aby podać sample?

roshuu
06-08-2010, 14:06
Oczywiście, że zdjęcia powinny znaleźć się TUTAJ jako podsumowanie całego wątku. Jeśli ktoś ma problemy z ostrością to też ma zakładać nowy wątek w galeriach aby podać sample?

Jak sa problemy to raczej o nich piszesz a tu nie chodzi o porady tylko o pochwalenie sie fotkami. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Vitez
06-08-2010, 23:59
Oczywiście, że zdjęcia powinny znaleźć się TUTAJ jako podsumowanie całego wątku.

Oczywiście że nie.

Jeśli ktoś ma problemy z ostrością to też ma zakładać nowy wątek w galeriach aby podać sample?

Ten wątek nie jest o problemach z ostrością, przynajmniej nie w założeniach :roll: . Przeczytaj chociażby jego tytuł.